tisdag 4 februari 2020

Drastisk spådom av Olof Lagercrantz

Hatet mot Olof Palme var en del av det större hatet, ur vilket en dag det tredje världskriget - det universella mordet - kommer att springa fram. 

(DN 2 mars 1986, ur Vårt sekel är reserverat åt lögnen)


4 kommentarer:

Mathias sa...

Olof Lagercrantz är en av de maktmän som hade fällts av #metoo om han hade levt och verkat idag, om man får tro nätrykten. Vackert språk,otroligt beläst och omdömesgill när det kom till litteratur, men gud vilken naiv idiot han kunde vara när det kom till politik!

maja lundgren sa...

Det sista håller jag inte riktigt med om, håller just på och läser artikelsamlingen, tidigare har jag i princip bara läst hans skrifter om litteratur. Så jag är långtifrån färdig med min bedömning. Mycket av det politiska han skriver tycker jag är fantastiskt bra. Just det här citatet skrevs dagen efter mordet på Olof Palme, och med tanke på det Palmehat som fanns är det inte så märkvärdigt. För övrigt tillhörde Lagercrantz såvitt jag vet inte dem som anklagade alla som hatade elelr kanske rentav kritiserade Palme för Palmemordet, vilket en del faktiskt gjorde. "Det var hatet som dödade Palme!", trots att ingen vet vem som mördade Palme och varför.
Angående metoo - javisst. Jag vet inte hur mycket av det där som är sant, men man har ju hört en hel del.

maja lundgren sa...

Men sen är det väl också så att det är skönt att läsa en riktigt bra svenska. Lugn, klar, skarp, och så vidare.
Och nu när det politiska landskapet grötat ihop sig så att liberaler, socialister och leninister gör gemensam sak mot högerpopulismen, och alla distinktioner verkar upplösta, så är det skönt att läsa en som var kontroversiell på sin tid, och fortfarande är kontroversiell, och kanske inte ens hade fått komma till tals idag, för att han är för bildad och inte tillräckligt bjäfsig.

maja lundgren sa...

Med reservation för att "kontroversiell" betraktas som hett i clickbaittider, osv.