söndag 15 maj 2022

Kan ni inte titta på det, i stället?

Det känns som väldigt längesen men det fanns en tid då det skulle tittas och utredas och ta tid. 

Nu har vi en troligen dödssjuk Putin och en misslyckad invasion i Ukraina. Vi har Turkiet som gör påtryckningar på Sverige, och USA som gör påtryckningar på Turkiet, en antydan om allt som kan gå snett. Vi har en skadeglad höger som tjoar att äntligen ska Sverige bli "ett normalt land". Det är ideologi, dogmatism, långsinthet, och har garanterat inte med säkerhetspolitik att göra.    

Vi har en YFGLÄ på väg, såtillvida inte några fler partier tar förnuftet till fånga inför den andra voteringen. 

Men då, som genom ett mirakel, skulle det vara vrålcoolt om Magdalena Andersson trädde fram och sa:

- Vi ska titta på det. 

29 kommentarer:

Maja sa...

Svårt att kräva eftertanke och framsynthet i efterdyningarna av schlagerfestivalen, och i och med att man faktiskt kan säga att samtliga medier redan har fattat beslut om Natointräde. Men S borde kunna hänvisa till att de gick till val på ett nej till NATO, till att opinionen inte är stabil och att det är riskabelt att söka om medlemskap i ett läge där nej till NATO kan ha tagit täten igen om ett par veckor; till att det viktigaste är att få fred i Ukraina och att spannmålsproduktionen kommer igång igen eftersom världssvält hotar, att ett svenskt NATO-medlemskap inte bidrar till fred i Ukraina,
att Sverige mycket väl kan stå utanför även om Finland går med, att svensk säkerhetspolitik inte kan avgöras av Turkiet och USA, och så vidare.
Jag tror de fortfarande har förmågan att fatta ett bra beslut och förklara varför de valt detta. Men något som man måste komma ihåg, är att NATO-lobbyn inte är demokrater, de vill att Sverige ska bli "ett normalt land", och de har både vapenindustrin och de mesta pengarna i ryggen. Det skulle alltså vara något av en demokratisk saltomortal om S-ledningen stod emot trycket: ledarsidorna har t.ex försökt avsätta både den ena och den andra, de dikterar villkoren för ett parti som de egentligen inte har med att göra. Kräva en politikers avgång kan såklart vem som helst göra, men när det sker för att tvinga fram likriktning och ändra de demokratiska spelreglerna genom hastigt upprivna kongressbeslut är det en attack på demokratin.

Maja sa...

Magdalena Andersson började jättebra, hon konstaterade att ett medlemskap ökar spänningarna i den här regionen. Hultqvist var också länge klok.
Vad är det för påtryckningar de tvingats ge vika för? Det är garanterat inte hoten från Ryssland, det är ju tvärtom. De morrar givetvis mot ett svenskt natomedlemskap.
Är det USA-hökarnas jubel, allt det där som garanterat inte har med oegennyttig omsorg om Europa att göra?
Arktis-frågan har kommit lite i skymundan också.

Maja sa...

Det krävs ju då ett ofantligt självförtroende av S-ledningen om de ska kunna göra en sån sak.
De kan inte titta på opinionssiffror, eftersom de svänger av och an under intryck av bilder och musik, och en för tillfället ganska ensidig kampanj. Samtidigt måste de fatta beslut i ett läge då allt är ovisst.
Det är ingen som vet hur Ryssland kommer att reagera, och det är ingen som vet hur diskussionerna mellan USA och Turkiet kommer att avlöpa, och det är ingen som vet hur villiga medborgarna är att ingå i en armé som för med sig begränsning av yttrandefriheten.

Maja sa...

de lutar - påstår vissa. De lutar fortfarande.
De går in och lutar åt ett håll, med föresatsen att bli i någon mån uträtade under mötet. Enstaka säger att de är "skeptiska" fortfarande.
Någon säger att det här är också den dag som avslutar den här långa dialogen vi har haft och som innefattat tusentals medlemmar.
Hur lång är lång, i våra dagar?

De medborgare som är emot kommer fortsätta att vara emot. De brukar ligga runt 20 - 30 procent, den siffran har såvitt jag förstår förblivit stadig de här senaste månaderna.
De tveksamma som har gått åt ett negativt håll, verkar främst vara de unga männen. De går alltså emot strömmen, de går emot nästan alla partier och de går emot samtliga mediebolag, men de är ändå så många som cirka 43 procent, har jag för mig.
Det ger ett visst hopp.





Anonym sa...

Politik och musik hör definitivt ihop. Bevisat av Euroresultatet ...

Maja sa...

Musik kan användas hur som helst politiskt.
Lyssna på det här.

https://www.youtube.com/watch?v=rBFmKOmnkDk

Adagio un poco mosso.
Det här älskades av tyska nazister, Beethoven användes i propagandan. Det var en orsak till att Beethoven blev bojkottad under kriget.
Visst är det oerhört vackert? Och visst blir det otäckare att lyssna på den här musiken när man vet att småleende nazister kunde drömma om gasugnar när de lyssnade på den?
Musik förädlar inte människosjälen.
Jag menar nu inte att Ukrainas bidrag är nazistiskt, men att låta sig svepas med av musik är inget annat än att låta sig svepas med av musik: det är bortom gott och ont. Det är irrationellt, och bör inte påverka politiska beslut.

Någon kanske känner igen det här stycket från en av världens bästa filmer, Picnic at Hanging Rock.

Maja sa...

Den här - Röda arméns kör med Sex bomb - är också svår att få att gå ihop med invasionen i Ukraina.
https://www.youtube.com/watch?v=MNacQaHJqEs

Maja sa...

Det kan faktiskt inte vara något annat än ett spel för gallerierna.

Kritiken mot svenskt NATO - inträde verkar kokas ner till två frågor:

kommer mina barn skickas till Turkiet för att slåss?
och
kommer kärnvapen placeras i Sverige i fredstid?

S-toppar som fortfarande tvekar (eller som påstår att de tvekar) ventilerar de frågorna offentligt, och det är relativt lätt att svara på just detta.

Nej det är osannolikt att dina barn kommer att skickas till Turkiet,
och
kärnvapen kommer inte placeras i Sverige i fredstid men kanske i krigstid.

Det framställs som att det inte är ett större och svårare steg än så.
"Jag behöver bara svar på några frågor".
"Jag lutar".




Maja sa...

Men mest avslöjande/oroväckande är att de som går ut med att de fortfarande tvekar, faktiskt inte satt sig in i frågan på allvar. och att de deklarerar att de kommer att finna sig i beslutet vilket det än blir.

Om det blir nej till nato kommer oppositionen inte anpassa sig efter det, som de gjorde till ett nej till emu. De kommer inte släppa det, som emu, utan fortsätta driva frågan oavsett.
Någon folkomröstning kommer inte godtas, man har lärt sig läxan efter emu-omröstningen:

man fick fel (Sverige gick inte under ekonomiskt av ett nej till EMU, som lobbyn påstod)
och man fick facit på att det finns en befolkning som inte är ense med de politiska och massmediala topparna.

Därför kommer det aldrig bli en omröstning om Nato, och därför kommer politikerklassen driva iväg längre och längre bort från befolkningen.





Maja sa...

Det skulle vara oerhört fantastiskt om kluriga Magdalena Andersson och Hultqvist trädde fram och sa: men hörni, det har gått för snabbt. Det här är ett gigantiskt kliv för Sverige, som inte är påkallat av säkerhetsläget.
Det vi nu hamnat i är ett utslag av den flippriga, kortsiktiga, nervösa tid vi lever i osv.

Det kanske blir så. Nu ut.

DGTT sa...

Nu säger Turkiet att Sverige måste häva sitt "handelsembargo" för att släppas in i NATO. Alltså förbudet mot vapenexport. Enligt Al-Jazeera sa utrikesministern igår att "They have to stop allowing PKK outlets, activities, organisations, individuals and other types of presence".
Vi ska hjälpa Turkiet mörda kurder med svenska vapen, antagligen förbjuda exilmedier och annat, antar jag de menar.
"Terroristerna" i YPG ska bekämpas - de som besegrade IS. Som turkarna stöder.

Maja sa...

Jag kommer aldrig gå med i Nato.

Maja sa...

Ja det menar Turkiet troligen, i så fall skulle väl Sverige behöva ändra en eller ett par grundlagar till.
Jag har noll förtroende för svenska politiker och tror de kommer hänvisa till en massa "hemligstämplat" för att kunna inskränka yttrandefriheten, organisationsfriheten mm ytterligare.
Ja jag har också hört att Turkiet stöder IS i Syrien.

Maja sa...

Nu hävdar Hultqvist att det handlar om "värderingar".

Anonym sa...

https://www.youtube.com/watch?v=p_WdfViRMVE
En för alla, alla för en ...

Maja sa...

Tack, Anonym. Den där har inte blivit sämre med åren.
Så bra.

Maja sa...

Nu kommer det hända intressanta saker här.
Amineh K tycker underbart nog att det är beklämmande och sorgligt att S tagit ställning för NATO.

Maja sa...

Apropå att musik kan användas hur som helst, är den där medryckande låten sån att den också skulle kunna sjungas i strid. Det är politisk, pacifistisk satir men den är ambivalent.


Maja sa...

Ukrainas vinnande Eurovisionslåt, den är bra, medryckande, politiskt retoriskt skicklig, för den handlar om en mamma

Maja sa...

Ytterligare ett par anledningar till att jag inte kommer att gå med i NATO är att jag vill ha ett stopp på invasionen i Ukraina,
det underlättas inte av ett svenskfinskt inträde: och att jag inte går med på rysshatet. Jag accepterar inte rysshatet, godtar inte att ukrainska poeter vägrar befatta sig med regimkritiska ryska poeter; att ryska barn får bära skulden för Putins brott, att ukrainare demonstrerar med arga plakat när en avhoppad ryska (hon med plakatet i TV) får jobb på en tidning i Tyskland. Mitt intryck är att rysshatet är äldre än invasionen, det gör inte skillnad mellan stater och människor, och med tanke på det oreserverade stödet till Ukraina nu är det en farlig utveckling.

Maja sa...

Vi är många som aldrig kommer att gå med i NATO, och vi kommer att bli fler.

Maja sa...

Här är förresten en nyanserad artikel i CNN om Lavrovs uttalande om att Hitler skulle ha haft judisk bakgrund.

https://edition.cnn.com/2022/05/05/opinions/sergey-lavrov-hitler-comments-ukraine-kauders/index.html

Nyanserad till skillnad från en debattartikel i DN idag, som trollar bort antisemitismen i Ukraina. Eller i andra länder. Det framstår som en specifikt rysk historia.
Det är många som vill elda under en konflikt med Ryssland. Trissa upp den. Inte minst i de forna öststaterna.
Det här är farligt, och det är en av många anledningar till att jag aldrig kommer att gå med i NATO.



Maja sa...

Krigsretoriken går ut över alla.
Sanningen vinner inte på att man reviderar historien på det här sättet. Skönmåla vissa länder. Bemöta propaganda med propaganda, så gör man om man vill ha krig.
Jag hörde någon ursäkta artikeln om den ryska litteraturkanon, den om att Dostojevskij och kompani illustrerar en typiskt rysk hyllning till förövaren, med att man inte kan anklaga en våldtagen kvinna för att hon skriker. Men det är ett missförstånd: det finns många krigsskildringar och bearbetningar av erfarenheter av krig. Men fascism och simpel rasism är ingen "naturlig" reaktion på krig, det är ingen litteratursyn som med något slags automatik följer på lidande. Det är en ideologi.

Maja sa...

Är det någon gång det behövs nyanser så är det väl under såna här skeden. Grundlig journalistik och intellektuella som kommer med ett större perspektiv. Finns ingen motsättning mellan detta och att fördöma invasionen.

Maja sa...

Framförallt: låt ryska barn och ungdomar komma hit.

DGTT sa...

Har du förresten noterat alla små notiser om att undersökningar visar att Putin har stort stöd och att ryssar i stor utsträckning litar på statskontrollerade medier?
Är det inte lite märkligt då de samtidigt meddelar att Putinregimen är totalitär och slår ner på allt och alla och kontrollerar all media osv, osv. Men deras Sifo är helt pålitligt?
Läste en intervju med en rysk dissident som fick just den frågan (här: https://blog.zaramis.se/2022/05/15/enda-sattet-for-ryssarna-att-fa-slut-pa-kriget/) Då svarade han:

"Personligen är jag mycket skeptisk. Vissa institut sa att antalet som inte svarar är mycket högt, och folk vill inte tala om Putin på telefon med en okänd person. Varken jag eller mina vänner i Ryssland skulle svara när ett okänt nummer ringer. Ingen av oss skulle diskutera politik med en okänd person, eftersom konsekvenserna är förutsägbara och onödiga."

Det får inte finnas goda ryssar. För hur skulle vi då kunna känna oss trygga under NATO:s kärnvapenparaply?

Maja sa...

Ska läsa artikeln! Ja, jag har kanske inte lagt märke till just opinionsundersökningar om stödet till Putin, opinionsundersökningar behöver aldrig säga särskilt mycket, i en diktatur föreställer jag mig att de är meningslösa. Vem säger sin mening om någon ringer och frågar: vad tycker du om Putin? har inte sett såna notiser, men jag har lagt märke till artiklar med tendensen "alla ryssar är si och så", "därför kan vi inte förvänta oss något av ryssar", ryssar är ett släkte för sig, ryssar är helt annorlunda, osv. Och: alla ryssar är ansvariga för det Putin gör.
Ja, jag tror att det är en del av natopropagandan, det känns så.
Som om den "mellanfolkliga organisationen" NATO ska ställa sig i vägen för kontakt mellan människor på olika sidor om den nya järnridån

Maja sa...

opinionsundersökningar i Väst används rätt ofta för att påverka opinionen. Det är ingen konspirationsteori tror jag, det är rätt uppenbart att det är så.
Men inget konstigt med det, jag t.ex blev på gott humör av att 43 procent av alla unga män var emot NATO-anslutning i nån undersökning.

Maja sa...

Det är alltså inte sant att invasionen i Ukraina tvingar fram ett svenskt NATO-medlemskap.
Utländska luftstridskrafter av olika slag kommer att placeras på Ärna norr om Uppsala, meddelar en expert i SvT, vilket kommer att uppfattas som ett hot av Ryssland.
Svenska ungdomar kommer inte skickas till Turkiet, men en upptrappning och eskalering kommer leda till att Sverige dras in i nästa världskrig.