tisdag 24 maj 2022

Varning för böcker II

 

Enligt min livserfarenhet är det tvärtom den så kallade intelligentian som lättast ger vika för olycksbringande massuggestion, eftersom man där inte brukar hämta sin erfarenhet direkt från livet, utan skaffar sig den på bekvämast och fullständigast möjliga sätt genom det tryckta ordet.

 

                     Albert Einstein år 1932


HAN MENAR inte det tryckta ordet i sig. Han menar halvsmält info bestående av nötaktiga entydigheter. 


10 kommentarer:

Verutschkow sa...

"Watch out for the Normal People" som jag brukar säga ...

maja lundgren sa...

Ja, det Einstein påpekar (jag använder verbet påpekar eftersom jag håller med honom) är att vanliga människor inte faller lättare rov för masspsykos än "den så kallade intelligentian", de belästa.
Det här är något som inte bör tas som intäkt för antiintellektualism, vilket det lätt skulle kunna göra av högerpopulismen (eller det görs, "verklighetens folk" spelas ut mot i synnerhet vänsterintellektuella).

maja lundgren sa...

Återkommer, frågan är outtömlig

maja lundgren sa...

Vadå lågintensivt?

"Direktrapporteringen i lågintensivt läge
SVT:s direktrapportering om Sverige och Finlands ansökan om Natomedlemskap kommer nu att uppdateras mer sällan. Vi kommer fortfarande att uppdatera direktrapporten vid större nyhetshändelser".
SvT

maja lundgren sa...

"- Jag vill säga att vi fullt ut litar på att den svenska regeringen agerar aktivt med att vidta de åtgärder som krävs för att nå en lösning, säger han" (Europeiska rådets ordförande).
Inte det minsta lågintensivt, med andra ord.

maja lundgren sa...

Jag tror sånt kallas locket på.

maja lundgren sa...

För övrigt: ja, svenska journalister och publicister inser att regeringen inte är att lita på när den nu förhandlar med Turkiet, och publicerar ett upprop mot utlämning av kurdiska regimkritiker.

Det är bra, men jag önskar att fler hade insett att själva NATO-ansökan i sig är början på slutet för demokratin, och hade gjort sitt yttersta för att stoppa den.

maja lundgren sa...

Europeiska rådets ordförande tycker alltså att Sverige ska göra det Turkiet kräver.

maja lundgren sa...

Det handlar i ganska liten mån om vad man berörs av och inte berörs av - känslan av empati kan fluktuera, och jag säger inte detta av cynism utan för att - ja, för att jag tror att det är ett faktum. Man känner olika mycket inför olika vidrigheter.

maja lundgren sa...

Så! Snart plockar jag ner bloggen.