fredag 30 september 2011

Not so easy, meh!

Tretton elever väger mer än fem.
Skolan har talat med eleverna om vikten av att följa hissreglerna och ska gå ut med förtydligande angående hissåkandet.



Vad är skillnaden mellan bah! och meh! ?
Åtminstone på svenska uppfattar jag meh som mer invändning än gäspning - det är en tvetydig interjektion, har jag förstått: kan både betyda "intresseklubben antecknar" (som bah) men även: nämen, nä, va, tra på trisser som man sa i Stockholm på... trettitalet.
Videon blev grytlappsstor, tanken var att den skulle vara luxemburgstor.

24 kommentarer:

maja lundgren sa...

Oj vad stor den blev. Jag förstår inte att det ska vara så svårt att få dit rätt siffor.

maja lundgren sa...

Funderar för övrigt på skillnaden mellan bah! och meh!

Marianne Johansson sa...

stirrar på bilden av dessa som ska föreställa männischor - den ene (den till vänster) åker upp - den andre (den till höger) åker neråt! - men den i mitten?

stationsvakt@gmail.com sa...

Jag uppfattar att meh! är skepticism, förvåning och avfärdande ihopsmält till ett.

Anonym sa...

Marianne: ja stackarn, vart tar han vägen - om halva hissen åker upp och andra halvan ner.
Johnny: jag med - medan bah! är mer likgiltigt, eller hur man ska uttrycka det. Blaserat? Bah! kallas ibland för ett gubbljud har jag hört.
Maja

Clam sa...

Äkta hissmusik har trummaskin, här hör jag tydligt människohänder på conga.

Och kanske är det inte frågan om en hiss, kanske betyder symbolen istället "gunga". Det är i varje fall den enda logiska lösningen som jag kan finna på Mariannes gåta. Han i mitten befinner sig på jämnviktspunkten och kommer följaktligen ingenstans. Det är den jämnviktiges eviga tragedi.

Som jag uppfattar saken har Bah-mehspråket utvecklats i den vilda upptempokulturen. Den ene speedar på sin story med att han bah och hon bah och då bah! Den som lyssnar hetsar på med reaktionsordet meh, som betyder någotdera av det som Johnny nämner (exakt vad beror på sammanhanget).

Anonym sa...

CleanCutClaes: Ja, det är nog fler av exemplen som egentligen inte stämmer på "hissmusik", eller "muzac".

Nu tänkte jag på ett annat bah, det där: baaaaaah..... nästan ch-ljud på slutet - som gärna beledsagas av en avfärdande, undanviftande gest. Det "bah" uttalas nästan aldrig i praktiken. I alla fall inte numera. Jag tror att det är besläktat med franskans "bof!" Kanske t.o.m en översättning.

Hur som helst uppfattar jag det som ett helt annat bah!
än ba i "sen,ba" eller "då,ba",
där ba är en förkortning av bara.
DET ba tillhör samma register som meh! Det håller jag med om.
Men inte bah!

Tror jag. Vad rörigt det blev.
(jag ska inte lägga mig till med ungdomsslang förresten, haha. Fett grymt, ba. Nej, bort det!)

Maja

Clam sa...

Jaja,jag menade ett snärtigt tonårs-bha! och inte ett dammigt teater-bah!

Jag tror jag ska testa att säga "baah!" istället för till exempel "dumheter" ett tag framöver.

Anonym sa...

CleanCutClaes: ja precis, och om jag ska jiddra vidare lite så menade jag att meh! är ett tonårs-snärtigt sätt att säga bah!, och att det andra ba, som i dåba, senba, är något helt annat. För att sålla Ragnar från Greta.

maja

Anonym sa...

Men nylansera baaah bara. Man kan också svänga sig med bof! i cyberspace. Ingen vågar erkänna att de inte vet vad det är, och innan man vet ordet av har det blivit en modefluga.
Maja

Clam sa...

Jag hajar.

Edvin Adolfsson säger baah! som Markurells i Wadköping, har jag för mig. Så fort jag hittar en inspelning ska jag lägga mig i hårdträning.

stationsvakt@gmail.com sa...

Vi får inte glömma det svenniga Duh!

stationsvakt@gmail.com sa...

... som inte utbrists på Homer-vis, alltså "Do'h!", utan uttalas: Duuuuh!". Ett slags bonnigt: [sic!] kanske man kan säga.

Anonym sa...

Johnny: Duh! Jag tror jag vet vad du menar. Inte säker. Är det ungefär ett eftertryckligt du?
(som i videon med dalmasen: "Det heter inte missomarafton, duh! Det heter miidsommarafton, duh!")
Eller är det ett annat?
Maja

stationsvakt@gmail.com sa...

Jag känner inte till dalmasvideon. Duh:et jag tänker på sägs till nån på ett "är du?/du är-dum i huvudet vis". Äsch jag kan inte förklara. Vi glömmer saken. :D

Anonym sa...

det var den här jag tänkte på
http://www.youtube.com/watch?v=zag9DqM76OU
maja

Aud Djupaudga sa...

Intressant. Kan nån förklara vad moäh betyder? Det finns i olika stavningsvarianter och jag har alltid uppfattat det som stockholmska och inte riktigt fattat betydelsen. Först trodde jag att att det betydde "hahaha" ungefär, men det gör det ju inte. Jag har aldrig vågat svara nån som inlett med moähh för det kan bli hur fel som helst.
Meh har jag inte heller förstått, men bah använder jag i en annan betydelse än den ni pratar om. Bah signalerar ett kraftigt avståndstagande och är avfärdande på ett föraktfullt vis. Här kommer ett exempel i en mening för att förklara (som i mina gamla skolböcker)
-Ministern berättade att hon själv haft en släng av utbrändhet en helg, men att hon jobbat på ändå. Bah...!

Clam sa...

Aud: "Moo-ähh" utstötes samtidigt som man formar fingrarna till klor och spärrar upp ögonen. Det är ett självironiskt sätt att tala om att nu skräms jag. Från början antagligen inspirerat av ruggiga skratt i skräckfilmer. Finns i längre överkurs-variant: Mouähähähäää!

Johnny: Det där korta dhu:et känner jag mycket väl igen. Det är väl helt enkelt en förkortning av "erudumihuve´?" En annan förkortning är uh! Här är det "hör du, du!" som har blivit öh,du! som har blivit uh!

Och alltsammans är naturligtvis stockholmska.

Aud Djupaudga sa...

Hahaha...tack CleanCutClaes :) Äntligen fattar jag! Det är nog tur för mig att jag aldrig skrivit ett svar på en bloggpost där nån börjat med Mouähh...
Jag känner också igen Johnyys dhuu, som betyder just "så korkad du är" Men det är ett helt annat du i dalmasvideon. Där tror jag helt amatörmässigt att det motsvarar typ liksom.

stationsvakt@gmail.com sa...

CleanCutClaes: Just så. Fast jag tror att "erudumihuve´?" har smält samman med Homers "Do'h!" - antagligen pga nån slags okunnighet och nollkoll - och skapat det nuvarande "duuuh!".

Anonym sa...

Det där duuh! har jag missat. Hm!
Maja

stationsvakt@gmail.com sa...

Okej, med risk för att göra mig löjlig. Här kommer duh!

Anonym sa...

Hahaha... Tackar det var fint! jo jag känner nog igen det. Men då vidhåller jag att det är lite, lite besläktat med dalmasens uppfordrande du!
Maja

Anonym sa...

Som ett frö, menar jag.
Maja