måndag 15 mars 2010

Några länkar: en intervju med mig i Svd kan läsas här.
Sara Danius recension i DN kan läsas här.
Jag ska ordna någonting i sidpanelen, en länklista menar jag.
Och så har Systerdyster meddelat att Xerxes och Atossas lillebröder Zion och Zeke ska vara med i Bollibompa på söndag. Missa för allt i världen inte Bollibompa på söndag.

32 kommentarer:

Systerdyster sa...

Tyvärr är jag inte tillräckligt gullig för att få vara med i studion. :-(

maja lundgren sa...

Jaså. Så de har kissnappat kattungarna bara. (Jag har för mig att det kallades kissnappning i Pelle Svanslös). Något av en skandal.
Bojkott? Mailbombning?

Systerdyster sa...

Skandal var ordet, sa Bull!
Mina katter syns överallt men uppföderskan får minsann inte synas. Jag är ansatt av samma känslor som Ank- Käthe. Lite småhärsken, avundsjuk i all min gudomliga ödmjukhet. Jag försöker vara storsint, det borde jag väl vara men tydligen har även Gudar mänskliga tillkortakommanden. Gud menar jag. Ni skall inga andra Gudar hava jämte mig i Gaggböle.

Bitten sa...

Såklart man inte missar småbrorsorna på söndag!! :-) Att Gud inte får vara med har vi ju förstått nu, efter allt gnäll.. men Bröllopsführern är väl med, Syster?? Eller sätter hon dom bara på Tunnelbanan och hoppas på det bästa??

Systerdyster sa...

Bitten:
Nope. SVT är inte intresserad av vare sig Bröllopsfûhrern eller hennes ömma moder. Icke heller Atossa, Xerxes, Zeke och Zions ömma moder. Små, gulliga katter, det är vad de är ute efter. En bil från SVT hämtar dem i morgon bitti, förhoppningsvis till Bollibompa, INTE till någon kinesisk cookalong. Vi får se om de återvänder helskinnade eller flådda.

Thomas sa...

Jag tycker att det finns en märklighet i DN:s recension, och det är jämförelsen mellan reaktionerna på din förra bok och reaktionerna på Noréns utgivna dagböcker. Danius får det att låta som att Norén drog på sig hela kulturetablissemangets (eller vad man nu ska kalla det) vrede i lika hög grad som du, men min minnesbild är rakt den motsatta. Lustigt nog minns jag att det var först med Norénrecensionerna som jag började inse att min dåvarande uppfattning om Myggor och tigrar - som jag vid det tillfället inte hade läst och min föreställning baserades således endast på vad som hade skrivits om den i pressen - måhända inte var rättvisande gentemot din bok. Nu har jag inte de båda recensionerna framför mig, men jag har för mig att om man jämför recensionerna av din bok och Noréns i SvD så är skillnaden påtaglig; den sistnämnde hyllas, medan du och din bok sågas. (Jag är nog inte heller den ende som har noterat denna skillnad, vill minnas att detta har nämnts lite här och där på nätet och annorstädes.)

Eh, nåväl, det hela slutade i alla fall med att jag till slut köpte Myggor och Tigrar en tid därefter och fann den väldigt uppfriskande, fjärran från vad som hade skrivits om den i bland annat DN. Så, för att avsluta med en uppbygglig sensmoral: Du ska aldrig döma en bok efter omslaget, särskilt inte om du inte har läst den.

maja lundgren sa...

Thomas: ja, jag reagerade också på att Sara Danius får det att låta så. Ett fåtal pliktskyldiga upprörda röster på Noréns dagböcker hördes väl, och de var verkligen få och nästan frampressade. Jag ska erkänna att jag gladde mig lite åt att se hur mig vilt främmande personer på nätet upprördes över skillnaden.
Tyvärr är det nog många som fortfarande baserar sin uppfattning om Myggor och tigrar och om mig på vad den rasande kulturmobben skrev...
Roligt att du gillar den. Nu kommer den i nytryck också, eftersom den är slut i lager och det är så långa köer på bibliotetek.
Godnatt och tack för de vänliga orden.

maja lundgren sa...

Bolibompa stavas tydligen med ett l.

Magnus J sa...

I Göteborg-Posten hyllas "Mäktig tussilago" som ett mästarstycke av kritikern Sinziana Ravini.

Anonym sa...

Mer i Expressen - som i en bisats tycker att du blundade för din egen roll i Myggor och tigrar?!?!
http://www.expressen.se/kultur/1.1919404/maja-lundgren-maktig-tussilago

maja lundgren sa...

Det här i Expressen är nog bland det mest felaktiga jag läst: "Jag får en känsla av en författare som vill kritisera en värld utan att se sin egen del i den. Vilket är det enda gemensamma med Myggor och tigrar".
Inte en nuffra rätt, det vågar jag uttala som absolut sanning. Det är en nedlåtande rec. överhuvudtaget. Även Aftonbladets recensent projicerar mycket (inte helt oväntat så gillar inte en del att jag driver med salongsklyschor, och inte helt oväntat får jag höra att jag sparkar in öppna dörrar, hahaha....)
Sinziana Ravinis recension gör mig förstås glad, eftersom hon ser mycket mer av Oscars drama än alla rec. jag sett hittills.

Ber att få återk, hej hej

maja lundgren sa...

o nu har jag läst flera mycket intressanta bl.a en i hd.
Aft. och Expr. angelägna om att jag inte ska tro att jag är nåt, SR intressant men ser bok mest som punkt för förra, gd gör bra analys.

nohangups sa...

Det seriösa intresset från medierna denna gång har gjort mig nyfiken att läsa dina böcker, bra va!
Vill gärna bekanta mig mer med denne Oskar Riktelius och hans plockepinn-spel. Du gillar väl anagram? Oskar Riktelius känns ju som en typisk sådan övning. Förväntar mig inte att du berättar vad den är (uslare kritik os?) men jag gillar vad man kan få ut av det:
Ritualers kiosk
I resoluta skrik
Tio uslare skrik

maja lundgren sa...

Hej nohangups - ja, det finns faktiskt även ett anagramm i boken. Ett som Oscar överlämnar till sin psykiater, han menar att det bär på en tung mening.
Roligt att du blivit nyfiken och jag tillönskar dig god läsning

maja lundgren sa...

ursäkta skrivfel m.m.

Cecilia sa...

Hej! Jag undrar om Myggor och Tigrar finns översatt till engelska? Jag tycker att den är väldigt bra och vill gärna att mina vänner här i Berlin ska få läsa den! MVH Cecilia

nohangups sa...

Det låter spännande med fler anagram. Skrivfel ser jag att jag själv åstadkom. Oscar med c ska det vara, där föll mina anagram..
Ser fram emot läsningen.

Clam sa...

Thomas, ditt inlägg är sant och intressant - och det får mig att tänka vidare till en annan scandal beauty, vid sidan av Norén, nämligen Liza Marklund.

Jag ämnar nu yttra mig i ämnet Felplacerade argument.

Efter Monica Antonssons avslöjande försvarades Marklund länge i postmodern anda med att sanningarna alltid är flera osv. Det vara bara det att hennes bok - Gömda - hade presenterats som en journalistisk dokumentär, och i en sådan är kollade, kalla fakta A och O. Men storyn var alltså i långa och viktiga stycken rena påhittet.

Myggor och tigrar är en öppet subjektiv dokumentär, det vill säga ett skönlitterärt verk. Här hade filosoferandet om sanningens relativitet passat bättre. Men så vitt jag minns förekom det inte något sådant. Maja Lundgren fick istället ta den ilskna reaktion som mer lämpligt skulle ha tillkommit Liza Marklund.

Så kan det gå. Och hur det går beror förstås på vem som drabbas. I Gömda blir okända vardagsmänniskor beljugna. I Myggor och Tigrar blir etablerade kulturfunktionärer skildrade på ett djupt subjektivt, icke smickrande vis.

Charlie sa...

En kort rapport från en skarvhink.

Har varit på biblioteket. Glad att jag inte läst något OM innan jag läste. Nu får jag ha allt för mig själv en stund. (innan jag bryr mig i vad andra tycker och kännder och fattar)





Först var det pistageglass med härliga flagor av choklad. Väldigt jämt fördelat faktiskt. Inte alls plöstliga hopp mellan smakerna. På sidan 94 brast jag ut i ett skratt och tuggade på det syrliga men väldigt söta hallon som vältrade sig längst ner på sidan. Det var såna där härliga knastriga frön på hallonet som var stort och välformat.

Efter det tänkte jag, och på det kommer jag att tänka vidare om i mig själv, det får liksom vältra sig lite. Det får ploppa upp lite olika trådar som jag kommer att göra små nystan av i olika färger för att sticka små behändiga användbara känslor för mig själv.

Och så många pinnar det fanns, såna som jag har sett ligga och trava sig lite här och där. Hihi.

Sen i slutet så växte allt och blev en grön och blå jordglobb som man kan fästa längst upp på en penna. Den snurrar som en vektor med globen på mot en alldeles mörk, svar rymd.

Charlie sa...

svart rymd som svarar kanske...

Anonym sa...

Tydligt att Stockholmstidningarna är mer ogina i sina responser - kanske är det där den Mäktiga tussilagon frodas som mest? Bra länksammanstälning här:
http://www.svb.se/recen/mäktig-tussilago

Systerdyster sa...

Och idag var Xerxes med i SvD igen. En av mina arbetskamrater kommenterade hans vackra morrhår. Hans matte är också vacker men det var ingen som kommenterade hennes morrhår.

Intervjun med småbröderna gick bra men de gjorde sitt bästa att riva TV-studion. Tydligen är det lördagens Bolibompa som gäller nu. INTE söndag.

Tristan sa...

Jag tycker att recensionerna av Mäktig tussilago hittills har varit övervägande positiva. Så grattis Maja!

En reflektion. Att jämföra Myggor och tigrar med Noréns dagbok verkar nästan vara ett "desperat" försök att förstå verket; att hitta en meningsskapande referenspunkt när man inte förstått verket i sig, lite kantianskt uttryckt.

maja lundgren sa...

Cecilia: nej den finns inte på engelska, men det kanske kommer längre fram.
Jag har haft ett litet kalas, svarar som hastigast nu. Anonym 18.19: ja visst är skillnaden markant, men det är nog inte förvånansvärt.
Clam: jo just det, jag tycker att du fångar skillnaden bra, och jag skrev också en artikel om det på Newsmill då jag tyckte att en del kulturskribenter försökte grumla begreppen. "Blanda inte ihop min bok med Marklunds smörja" tror jag var rubriken.
nohangups: anagrammet i Mäktig tussilago handlar om familjen Kennedy.
Charlie: just det, inte minst pinnen i sig.
Tristan: Noréns dagbok och Myggor och tigrar är två helt olika grejer.
Hej så länge

Zigge sa...

Hej så länge
(läst dikten på första sidan, måste återhämta mig. "Den nåderika flirtaren???")

Cuben sa...

Det var en jättefin artikel om boken i Svenskan, "Livet som ett plockepinn"! Hejhejhej poletten kanske börjar trilla ner nu.

valens sa...

Jag tänkte spara det till imorgon men då är jag på tjänsteresa (några dagar) och troligtvis långt borta från min privata datorn...

Alltså i jättefinna artikeln om Majas bok på kultursidorna i Svenska Dagbladet kan man läsa ett citat (från denna blogg, förresten!):
Jag tycker att boken flödar över av humör och ljus, om jag får lov att säga så.
Jag tror att klyschor bör rivas ner för att man ska kunna börja definiera, det goda, det sanna och det rätta.

Mycket fint samt en ordentlig tankeställare, tycker jag!

Men imorgon är en annan dag...
Stort GRATTIS på dagen och inte minst välkommen till Mäktig Tussilago, Oscars triumf i ögat.

Systerdyster sa...

Alla recensioner jag sett har varit positiva och du är lysande i radio och TV. Det där lät som en ask Bregott, va?!?

I gårdagens Svd fick jag ändå en smärre ckock när det på ekonomisidorna stod Lundgren avfärdar Carnegie- rapport. Jag trodde att du blivit ett orakel tills jag fattade att det var BO Lundgren som uttryckte sig.

Charlie sa...

Apropå:

Det finns 900 sorter maskrosor i norden.

Bland annat Trasselmaskros, Bumerangmaskros och Krokodilmaskros.


Vilken värld man lever i! 900 sorter.

Systerdyster sa...

Challe:
Maskrosor? Hur många sorters Tussilago finns det, då? Gaggtussilagon står snart i blom i Gaggböle och den blir lika hög som solrosor eftersom extensialismen råder här.

Charlie sa...

Kan int säga. Men hör!

De typiska vårblommorna tussilago och blåsippa tycks svara väldigt olika på de förändrade vinterförhållandena under de senare decennierna. Detta visar observationer gjorda från 1934 till och med 2006 av Gunnar Johansson, lantbrukare på familjegården i Gullsmyra, Tärnsjö, Uppland.

Från att ha börjat blomma i stort sett samtidigt under större delen av 1900-talet påbörjar blåsippan numera sin blomning avsevärt tidigare än tussilagon, som synes i diagrammet nedan.

http://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/fenologi-naturens-tidsmonster-1.5189?l=17





Gaggtussilagon är på gång. Jag hör det knakar. En gång, förra året i Gaggböle så får jag i väg flera meter, i en båge över tre ladugårdar för jag råkade stå på ett ställe där en verkliget mäktig en tog fart.

maja lundgren sa...

Ja, men jag minns också ett år - vilket kan jag inte erinra mig, men det var för två eller tre år sedan tror jag - då ganska många vårblommor kikade upp redan före jul, efter en tidig snöstorm (i november?) som hade följts av töväder. Det var lite oroväckande på något vis, men man behöver inte ropa apokalyps så fort naturen blir oregelbunden.