lördag 26 maj 2012

Perkele, givetvis

Det är 14583 dagar kvar att rösta så tänk långsiktigt. Ett Nato-medlemskap skulle för Sveriges del innebära deltagande i fler krig som det i Afghanistan (med grumliga syften) varvid Sverige så småningom går på pumpen. För tillfället tyder en del på att det är tänkt att Sverige ska axla ansvaret för kriget mot talibanerna när andra länder lämnar Afghanistan.

Här kommer länkarna ni längtat efter till artiklarna ni kanske redan läst:
Sverige ska inte smygas in i Nato skriver centerpartisterna Kerstin Lundgren och Staffan Danielsson.
Pierre Schori: En osann bild av Afghanistan.
Och idag: Svagt stöd för Nato-anslutning.
Den sista artikeln är lite lustig eftersom den antyder att en finsk ansökan om Nato-inträde skulle göra svenskarna mer positiva till Afghanistankriget. Det är snurrigt, eftersom det rör sig om en helt annan typ av militärt samarbete med andra betingelser än det kalla krigets, och Sveriges/Finlands grannskap har inget med saken att göra. Men jag gissar att retoriken skulle lyfta fram en del om "brödrafolk" och "Finlands sak är vår" och dylikt för att försöka väcka upp känslan att javisst, vi ska strida och dö tillsammans i långtbortistan.

Det enda parti där majoriteten av väljarna är för ett Nato-inträde är folkpartiet, enligt den senaste SOM-undersökningen. Majoriteten av moderata väljare är emot. Det aktualiserar frågan "vad är det som har hänt med folkpartiet?"

Som en liten eftergift till yttrandefriheten länkar jag även till Bildt Reinfeldt och Enström.


Jag har redan haft den här fantastiska låten i bloggen men den passar rätt bra i sammanhanget ("vem styr min båt") så jag drar den igen.
Barfotachock 1983.

7 kommentarer:

szigge sa...

"Var är de intellektuella?"
Bortsett från leninisterna är detväl bara du som skriver om Nato.
Keep cookin'

Anonym sa...

Loreen vann!
Sverigen vann!
Är det ointellektuellt att bli blad?

Anonym sa...

Så jävla patetiskt...

maja lundgren sa...

haha...

Låten är rätt tunn men sångerskan har potential, och dessutom har hon inte bara glidit med i festiviteterna utan satt sig in i de politiska komplikationerna, kontaktat organisationer för mänskliga rättigheter och till och med ådragit sig kritik från regimen i Azerbadjan (om ingen dragit denna billiga vits tidigare: Jean Banan i Azerbadjan hade ju låtit halvkul annars) ...

Att festivalen förläggs till Sverige nästa år kan iofs göra en lite förhandsäcklad, när man tänker på att medierna då kommer att svämma över av ännu mer festivalsnack än tidigare (i Italien och Frankrike märker man inte ens av den).

Ointellektuellt att bli blad? Det är väl zenbuddhistiskt.

I all hast, eder skriftställarinna etc

maja lundgren sa...

Zigge: jag tror att inställningen till Nato bland intellektuella varierar, inte ens självklart att gränsen för/emot sammanfaller med den höger/vänster.

Återkommer. Syrénspenaten kallar.

Mariannesson sa...

"Låten är rätt tunn" - näe, nu måste jag protestera! För en gångs skull var det en riktigt bra låt som vann. Jag ryser när jag hör den och Loreen är en helt fantastisk sångerska. Så det så!
Det är bra att hon inte tog lätt på "de politiska komplikationerna". Men allt är inte politik, Maja...

maja lundgren sa...

Ojdå, ursäkta. Jomen den är faktiskt bra. Festivallåtar brukar vara helt intetsägande tycker jag, men den här har åtminstone nånting. Att Loreen är en bra sångerska har jag aldrig sagt något annat än.
(Underlig satsbyggnad, ursäkta). Allt är inte politik men jag antar att du också tycker att det är bra att hon tar lite allvarligare på demokratiska saker och ting än en del politiker?