tisdag 10 juni 2014

Är det någon som har en aning om

varför det inte är förbjudet att vara nazist?17 kommentarer:

 1. Jag vet svaret. Berättar sen. Prata om något annat så länge. Eller titta på teve, kolla in de senaste bilderna från mars osv.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är ännu konstigare att någon vill vara nazist.
  Ph

  SvaraRadera
 3. Jag har svarat på Facebook. Jag har offentlig profil, tror inte att man ens behöver ha ett facebookkonto för att se.

  SvaraRadera
 4. Lite synd att hakkorset, som är så estetiskt
  fulländat, skall vara så befläckat av en politisk
  rörelse.

  SvaraRadera
 5. Oj, det estetiska tycker jag är helt ointressant. Jag kan inte tycka att det är synd att hakkorset är befläckat, liksom. Förstår inte ens synpunkten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack för kommentaren, vi får enas om att inte vara ense, hehe.

   Radera
  2. Men att hakkorset är s a s snyggt bevisas ju inte minst av de taffliga kopior på detsamma som vissa suspekta rörelser här och där försöker göra. Det blir liksom inte bättre än originalet utan klart mycket sämre.

   Radera
  3. Ja. Det har du rätt i.
   Har du läst Victor Klemperers bok LTI? Lingua Tertii Imperii? Han skriver huvudsakligen om det nazistiska språket men resonemangen gäller även för symbolerna de kletade ihop: det finns nog ingenting artificiellare eller "o-ursprungligare", mer icke-autentiskt, än nazismen.
   Ett groteskt artificiellt mischmasch. Det är väl lite därför det har varit så lätt att parodiera den. Den är så löjeväckande, med sina lånade attribut och sitt konstruerade språk. Och det är den idag också. Jag såg förresten nyligen en bild där en gammal nazist (som aldrig ångrat sig, tvärtom) och sd:s Björn Söder håller om varandra så gosigt så.
   Bland alla politikers böcker som jag borde läsa finns också "Satis polito" (grubblat en del över varför det står polito och inte politus, polito är väl dativ, eller ablativ). Beundran för latin är något Klemperer också skriver om.

   Radera
 6. Ja som någon sa "kväljande konsensus" är väl rätta ordet Tänk om man faktist skulle läsa på lite innan man uttalar sig om något

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: inte helt säker på att jag förstår vad du menar. Är du samma anonym som 19.50, 17.49 och 21.40?

   Radera
  2. Det är nog inte riktigt konsensus heller, kväljande eller ej - jag tycker faktiskt inte att svastikan är snygg, som form alltså. Inte min sorts geometriska figur, eller hur man ska uttrycka det.

   Radera
  3. Kanske parallelläsa Satis polito och Det man minns. Kunde vara en idé.
   Varför är det dativ - det borde ju bli "till den tillräckligt polerade" eller "åt den tillräckligt polerade". Ablativ tror jag inte det kan vara. Ja, här blir till att efterforska :-)

   Radera
  4. Jag ska skriva till Margaretha Ribbing. Medan jag är så artig att jag svarar även på anonymas kommentarer, så ids somliga anonyma inte att svara på en enkel fråga!
   Så jag vet inte vad "kvalmig konsensus" handlar om! Det kan röra sig om att vara överens om att nazismen är ond. Det är ett odiskutabelt faktum och handlar inte om värderingar hit och dit. Det är ett gudsgrundat faktum. Eller enkla oideologiska påpekanden, som att det är helt oförenligt med kristendomen att yrka på förbud mot tiggeri. Det är ett neutralt faktum, det finns visserligen många uttolkningar av kristendomen men vissa saker är fullständigt grundläggande. Jesus tiggde, men inte nog med det - han umgicks helst med dem som var betraktade som slödder. Fascism och nazism har självklart varit framme och fingrat på kristendomen, eftersom de ansåg den användbar, men de har hela tiden vetat att de varit okristliga, att deras värderingar varit motsatta kristendomens. Återkommer i frågan

   Radera
 7. Inte Magdalena Ribbing i dn. Margaretha Ribbing i Gaggböle
  :-)

  SvaraRadera
 8. http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/chai-maibert-och-josefin-poljo-har-modifierat-sig-med-piercing-tatueringar-och-implantat_3697808.svd

  "På halsen sitter en svastika, ett kors med obehagliga associationer i väst sedan nazisterna kidnappade symbolen under andra världskriget.

  – Bara för att nazisterna stal den raderas inte tusentals år av religiös tro ut. Jag är själv buddist och går du tillbaka till den hinduiska betydelsen av vad symbolen står för är det kärlek, ljus, lycka och liv. Den som ser hur jag ser ut, att jag uppenbarligen har asiatiskt ursprung, borde kunna räkna ut med röven och en bit krita att jag inte är nazist."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Anonym, jag ska läsa artikeln - bara spontant nu, det är inget som säger att en person med asiatiskt utseende inte skulle kunna sugas upp av nazismen...

   Nu är det inte ett förbud mot själva hakkorset jag far efter här, utan jag ställer frågan hur det kan komma sig att nazistiska organisationer och demonstrationer är tillåtna. Jag tycker att det är jättekonstigt.

   Lemmy i Motörhead samlar förresten på hitlerkuriosa, jag tror inte att han är nazist.

   Radera
  2. För säkerhets skull, jag tycker inte att det är fel att man "tar tillbaks" symbolen, man får nog vara beredd på frågor och kanske inte bli förvånad om någon blir upprörd.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)