måndag 2 juni 2014

Lästips

Två stycken lästips. En ganska intressant artikel av Dick Harrison i magasinet Neo, Sådan är fascismen, där han analyserar likheter och skillnader mellan fascismen och sd. Man kan hålla med eller ej; läs och fundera. Jag har bara läst igenom artikeln ganska snabbt en gång och lutar åt att Harrison misstar sig, det finns fog för att kalla sd ett fascistiskt parti, vad som däremot leder helt fel är om man kallar det nazism.

Och en konstig artikel om Front National av Jan Myrdal på fib Kulturfront.
Typiskt Myrdal att alltid blunda för det allra mest iögonenfallande. Ja det kan finnas en poäng i att odla ett avvikande perspektiv. Det kan "ruska om" som det kallas. Om inte annat fungera som hjärngympa, utmaning. Men Myrdal gör nu inga anspråk på att vara en djävulens advokat eller en intellektuell vilde, utan menar sig stå för förnuft och klarsyn, en ståndaktig tennsoldat som fortfarande menar sig ha haft rätt om de röda khmererna.
Så när gubbfan nu skriver uppskattande om Marine le Pen, bryr han sig inte om hennes demagogiska främlingsfientlighet. Nej varför det, när det finns så mycket annat smått och gott att skriva om?
Jodå Marine Le Pen kan låta ganska sympatisk i intervjuer, åtminstone tills hennes ögon börjar blänka av febrigt tunnelseende och munnen bre på med besynnerlig statistik, hotbilder och mörkertal. En hederlig fransk arbetare tjänar bara en bråkdel av vad en invandrare får i socialbidrag - och sådär och så vidare och så vidare. Men Myrdal menar att det bådar gott att Marseilläsens spelas på Front Nationals möten. Nationalsången med den pigga raden om att "vi ska vattna våra diken med fiendens orena blod"; då var det tyskarna som var fienden (en av den europeiska unionens grundtankar var från början att förhindra att Frankrike och Tyskland började kriga igen; Front National är emot EU och partiets eget helgon och galjonsfigur Jeanne d'Arc krigade mot engelsmännen: man vårdar sig om den stolta franska kverulansen).
Myrdal, han skriver att "äldre franska kommunister" som han talat med upplever att 90% av hennes krav är sådana de själva en gång ställde. Vad är det för ena, är de stalinister eller? Har han hittat några små nersupna röda khmerer någonstans, eller vad är det för äldre kamrater han talar om?

Bägge artiklarna är iallafall intressanta. Däremot anser jag att det är outhärdligt att läsa nästan alla artiklar på svenska kultursidor. Ett tecken på den europeiska bildningens undergång så gott som något.

Nu blir det samba. Det kan verka som om det är något slags antirasism som får mig att spela den men det är det inte, utan det är helt enkelt så att jag tycker att den är bra. David Byrne sammanställde 1989 en volym med brasilianska klassiker: Beleza Tropical. Låten längre ner med Gaetano Veloso kommer i från den, och här är en annan, av och med Gilberto Gil.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)