onsdag 4 juni 2014

Upplysning eller romantik

Exotism (initialt var jag emot EU också - när jag bodde i frankrike som tjugotvååring och kom i kontakt med idén första gången; en socialistisk man, pappan i familjen där jag var barnflicka, talade lyriskt om Europatanken och det var likhet och gemenskap, de klassiska vänsterdygderna, som stod i fokus - men jag ville att det skulle vara så stora olikheter mellan länderna som möjligt, gärna krångligt att ta sig över gränserna, absolut ingen gemensam valuta och inga gränsöverskridande bokförlag som skickade runt samma böcker emellan sig).
o.s.v


Så Aftonbladets "Vi gillar olika", som iallafall jag tycker låter klibbigt och genomfalskt, kallas inom exotismen för  "charmen i det okända". 
o.s.v.


Det här videomontaget hittade jag när jag letade efter en Fats Wallerfavorit, Crazy 'bout my baby. 

Alla credits till "elloungeking" 


Och här är det fenomenala originalet (jag kommer nog att skriva mer om Fats framöver):
7 kommentarer:

 1. äntligen en wikipediaartikel som nämner kineseriet, man ser nästan aldrig det begreppet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Däremot, apropå Marine Le Pen alltså: visst går det att förstå. Man kan dekonstruera det franska eller det parisiska, bretonska, och säga att det inte finns, annat än som kliché och efterhandskonstruktion, eller så kan man hävda att taoismen är det minst franska man kan tänka sig.

   Radera
  2. Jag har lovat hur många gånger som helst att jag ska ta upp Gadamers bildningsbegrepp här, lovat runt och hållit tunt...
   Trevlig fortsättning på vad det nu är

   Radera
 2. Det går inte att rösta i NATO-enkäten alls längre! Och samtidigt märks det hur det rasslar till: exakt vilka ekonomiska intressen som vill ha in sverige i tredje världskriget vet jag inte riktigt, det framstår som ganska gåtfullt för allt kan inte förklaras med USA:s nedgång och fall. hur som helst det ukrainska folket ska inte vägas in i det beslutet, de är bara en bricka i ett spel. Det återstår 13 844 dagar att rösta, jag har svårt att tro att media och det politiska etablissemanget vågar dra igång en jättekampanj, som inför EMU-valet. Jag tror rentav att det är mordet på Anna Lindh som gör att de är försiktigare nu än då. Oavsett om det berodde på hennes EMU-iver eller stödet till bombningen av Kosovo, eller om det bara var allmänt politikerhat (jag är inte helt övertygad av mijailovics - vet fortfarande inte hur han stavas, vill förekomma utnämnanden som öststatshatare och klassföraktare genom att erkänna det - egen förklaring. Ska leta reda på mina dagboksanteckningar kring mordet, jag hade då ganska nyligen tänkt att Göran Persson eller Anna Lindh skulle bli mördade, eftersom de för mig representerade den allra kusligaste sortens sossar, jag räknade Sahlin till den sorten också men idag är hon så sorgsen i ögonen och präglad av lidande att det är mig omöjligt att känna den typen av aversion längre

  SvaraRadera
 3. Hur fan kan du! Anna Lindh försvarade kosovalbanerna mot serbernas förtryck. Du ägnar dig åt smaklösa koketta spekulationer. Jag skulle önska att du var i kosovoalbanernas, eller Ukrainiernas, situation. Bortskämd jävla intellektuell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt svårt att svara, jag måste tänka tre varv till - återkommer.

   Radera
  2. OK jag gör ett försök. Det blir lite gymnasialt.
   "Folkrätten". Det kan låta abstrakt, cyniskt, byråkratiskt (kanske är det också) och när en folkgrupp blir angripen eller när världsfreden står på spel kan det förmodligen vara motiverat att bryta mot den. Vietnams invasion av Kambodja, mot de röda kmererna: rätt eller fel? USA:s invasion av Irak, rätt eller fel?
   Kommer inte längre just nu, återkommer...

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)