torsdag 10 september 2009

Författarkväll på Rönnells antikvariat

I morgon 11 september ordnas en författarkväll med John Swedenmark, Erik Bergqvist, Göran Dahlberg och Helena Granström på Rönnells antikvariat i Stockholm.

Ur förlaget Ruins presentation:

Hur visar sig det outsägliga i språket? Vilka sätt finns
det att närma sig det mystiska i vår sekulära kultur?
Dessa och besläktade frågor behandlas i tre nyutgivna
essäböcker fredagen den 11 september kl 19.00 på
Rönnells antikvariat, Stockholm. Diskussionen inleds av
Helena Granström som talar om sina intryck av böckerna,
och följs sedan av en öppen paneldiskussion mellan
författarna.

Erik Bergqvist är poet, författare och kritiker. Hans essäbok Försvinnanden utkom tidigare i år.

John Swedenmark är verksam som kulturredaktör, översättare och kritiker. Han är aktuell med textsamlingen Kritikmaskinen.

Göran Dahlberg är tidskriften Gläntas grundare och redaktör, bosatt i Göteborg. Han är aktuell med essäsamlingen Att umgås med spöken.

Helena Granström är författare, kvantfysiker och matematiker. Hon debuterade 2008 med den kritikerrosade Alltings mått och utkommer våren 2010 med boken Osäkerhetsrelationen.

För arrangemanget står bokförlaget Ruin och Rönnells antikvariat
När: Fredagen den 11 september, 19-21
Var: Rönnells antikvariat, Birger Jarlsgatan 32, Stockholm

Fri entré

44 kommentarer:

 1. Det låter intressant med Helena Granström, författare, kvantfysiker och matematiker. Hennes namn ska jag lägga på minnet.

  Synd att jag inte kommer till Stockholm förrän 21.35 i kväll! :-)

  /IAMB

  SvaraRadera
 2. Ja du Maja nu tog nog kommentarsutrymmet slut när jag försökte svara Sven-Ulla(tror jag han/hon hette). Korttidsminnet nu igen.

  Detta är alltså inte något utspel, som han/hon trodde utan att jag är så trött på att buntas ihop i en slags bloggfigur, som jag inte känner igen och där egenskaper ingår, som kommentatorerna tycker är bekvämt att bli av med.

  Det är ett känt faktum att det går att skapa syndabockar. Särskilt i anonyma sällskap.

  Och att det handlar om just oss tre: mig själv, Monica Antonsson och Ingrid Carlqvist beror på att det är vi som är utsatta.

  Jag är alltså människan, kvinnan, farmodern, mamman etc som är så trött på att jag inte kan utöva min grundlagsskyddade rättighet att yttra mig i detta demokratiska land, utan att jag ska behöva bli stressad över påhopp på min person. Jag kan sitta här och diskutera hur länge som helst eller på min egen blogg, men kanske behöver jag en liten paus nu. Mina fingrar känns lite utslitna, alla tio ;)

  SvaraRadera
 3. Jo, man plippar på "senaste". Så fortsätter kommentarfältet där.

  SvaraRadera
 4. Maja, kommer du möjligen till Göteborg under Bok- och biblioteksmässan? I så fall skulle vi mer än gärna se dig på middag!

  För övrigt har paketet kommit fram till en överlycklig liten tjej!

  SvaraRadera
 5. Vasaplatsen: det var roligt att höra!
  Du kanske ska läsa Pompeji i förväg, den är ju lite fräck. Men jag tycker att den i grund och botten är oskyldig. Jag var med om det på en föreläsning en gång, att en flicka i tioårsåldern köpte den och ville ha signatur. Tog mig en funderare, men till skillnad från mycket annat tror jag faktiskt att den inte är korrumperande.
  Och tigerteckningen är så väldigt fin, jag tycker att det är extra roligt att jag inte visste att det var en tioåring som ritat den.

  Jag ska ner på ett seminarium om camorran, det skulle vara väldigt trevligt att träffas. Vet inte än om det finns tid, kanske åker jag bara över dagen.

  SvaraRadera
 6. Hej allihopa!

  Hoppas att ni mår bra.

  Klart att flickor kan läsa Pompeji. Det är bara kul för dem.

  SvaraRadera
 7. Alltså flickor på typ tio år, också menar jag så klart. ;-)

  SvaraRadera
 8. Glömde innan jag går hem. Maja, om du verkligen ska lära kissarna att kissa och bajsa ute så kan du ta lite av kattsanden och lägga där du vill att de ska gå. De känner igen lukten och då kan de känna att det känns rätt.

  Våran ena katt som var utekatt tyckte en gång att det var för kallt en vinter så då började hon gå på lillans potta.

  Men det innebär inte att du måste sätta dig på gården och kissa, utan ta lite från katternas låda och lägg ute. Om du nu verkligen har granar och tallar som uppskattar sånt på din gård. Du har dem ju i koppel, ska du ha det jämt så är det ju lätt att hålla reda på dem.

  Annars kissar ju gärna katter i badkaret om man hjälper dem med lukten. Där kan du kissa själv utan att det ska få så stora konsekvenser. Inspirationskissa åt katter kan man få göra ibland.

  Och så är räkor och andra skaldjur plus fisk det största allergenet för katter så se upp.

  Nå jag återkommer om några månader eller några små veckor. Tar det så lugnt jag kan och äter muskot för att stärka hjärnsubstansen. (det sista var dikt hoho)

  Romanen går inte alls nu, men jag samlar mig en vacker dag igen.

  Så tills vidare sköter ni om er! Basta!

  SvaraRadera
 9. Ja alltså jag menar inte att det är granarna och tallarna du har i koppel utan katterna förstås.

  Förutom granarna kanske grannarna tycker nåt också.

  Katten var så söt, när den desperat sprang omkring med benen i kors och slutligen kastade sig över pottan och kissade lättat.

  En dikt som jag läste en gång började så här: jag gick genom skogen med korslagada ben...

  Det var nog någon som tänkte på att bära ett kors, att det var tungt men bilden som framkallas blir ju inte direkt allvarstyngd om man säger så....

  God natt och på återhörande.

  SvaraRadera
 10. Där är du ju igen Charlotte R.
  Yippie!
  Så glad att se dig eller hur man nu säger
  på bloggen.

  Fniss.
  Vi har blivit kapade nästan allihopa,
  Ska spekulera... tanterna har inte tekniken
  men det har benknäckargänget.
  Typ grävlingar på gott fredagshumör.

  Själv är jag framställd som en lismande typ som
  ständigt gullar med Maja och "tycker" komplicerade saker ang. MWs identitet eller så.

  Unga borde åka till Paris och leva livets glada dagar istället för att knycka nicks. Men lite roligt var det era datanördar.

  En teknisk fråga.
  Innebär det att hela Majas blogg är kidnappad eller nått.
  För mig personligen är anonymiteten oviktig men det är inte så för de flesta anonyma.
  Någon kanske borde kolla upp det där med det tekniska.

  SvaraRadera
 11. Hej!

  Detta är ett test av mitt nya konto. Jag (IAMB) kommer i fortsättningen att använda det.

  /IAMB

  SvaraRadera
 12. Vilket gör IAMB mer trovärdig?

  SvaraRadera
 13. Jag hoppades att det skulle identifiera mig säkrare, men det verkar inte fungera så...

  :-(

  SvaraRadera
 14. Tack så jättemycket för böckerna! Jag har skrivit min första haiku nu jag skrev om tigern och la in teckningen. Tack för tipset! Det var jättekul! att du skrev i böckerna!

  SvaraRadera
 15. Vendela: Å vilken fin tiger-haiku. Ja, jag tänkte att haikun skulle vara något för dig!
  IAMB: jodå, visst kommer det att funka. Simma bara lugnt.

  SvaraRadera
 16. Charlotte R, vad roligt att du är tillbaka!

  IAMB, jodå det fungerar att det är säkrare att veta att du är du. Blev lite konstig formulering där ;)

  SvaraRadera
 17. Jag läste Erica Jong och Henry Miller i smyg när jag var tio-elva år och allt smaskigt, snuskigt och förbjudet jag kunde lägga vantarna på. Tror att jag inte var ensam om det, även om det kanske låter lite väl brådmoget.

  SvaraRadera
 18. Ja, jippi för Charlotte R!

  Claes: tänk att jag har varken läst Erica Jong eller Henry Miller... däremot har jag ett minne av att vissa snuskiga partier i Bibeln kunde väcka en viss skräckblandad förtjusning. Just nu kommer jag inte ihåg mer än "han kände sin hustru så att hon blev havande", eller något åt det hållet. "Mina länders frukt", är också lite brrrr läskig.
  (En av Woody Allens senaste, den om trollkarlen, skojar mycket med uttrycket "fruit of my loins").
  Pompeji är rätt oskyldig, jag tror inte att den är förledande alls.

  SvaraRadera
 19. Det knapplösa kn….. Inte begrep jag någonting av det. Jag läste faktiskt också Dante i den åldern – eller rättare sagt fascinerades av Dorés illustrationer. Det där suget efter det skrämmande och okända. Det vuxna. Det förbjudna. Bibeln hade vi inte.

  Pompeji är lagom snuskig. Perfekt.

  SvaraRadera
 20. Erica Jong skriver om Venedig och Shakespear i "Serenissima". Fast har för mig den fick dålig kritik, eller så var det en annan av Jong. Hon verkar ha en thing för Italien också.

  Jag tycker hon skriver bra, läste om några för ett tag sen inte "Rädd att flyga" dock. Den läste man väl då när den kom ut.

  SvaraRadera
 21. IAMB: ja det var synd, det var riktigt roligt. Underfundig humor.

  Charlotte R: aha. Inte fisk och skaldjur? Att mjölken bör vara laktosfri har jag hört, så det kör jag på. Men det där med katter och fisk är ju en kombination som man nästan fått itutad sig. Jag tycker det verkar stämma, de reagerar bättre på kyckling-och-köttmat.

  Claes: kan bli lite osäker på om jag verkligen läste Bibeln som tioåring, kanske var jag lite äldre när jag reagerade på det snuskiga i den. Kristendomsundervisning hade vi, men där ingick inte Bibelläsning.

  MO: jo det är ju många som har en thing för Italien! Det får nog bli en sväng dit ganska snart.

  SvaraRadera
 22. Jag läste Bibeln från pärm till pärm som fjortonåring. Tyckte bäst om moseböckerna, fast språket är faktiskt inte särskilt lockande. Är fortfarande rätt bra på diverse bibelkunskap, men minns den nog inte som särskilt snuskig...

  SvaraRadera
 23. Jag hade en morbror som alltid gav mig böcker i present när jag fyllde år och till jul. Antingen hade inte susning om vad som kunde tänkas röra sig i ett barns huvud eller så visste han exakt vad han gjorde.
  När jag var sex, sju år eller så fick jag en historisk dokumentation om Pearl Harbour. Året därpå Gösta Bergmans "Ord med historia" – ja, en bok om etymologi. Jag var mer inne på dinousarier och David Bowie, men jag är väldigt glad för det där i efterhand.

  SvaraRadera
 24. Maja: ja visst är det konstigt det där med fisk och katter, och de tycker ju det är så gott. Jag tycker också att kött och fågel passar dem bättre trots deras egna små idéer.

  När jag var i 6-årsåldern satt jag hos mormor och morfar och tittade på bilder av Doré i familjebibeln. Det var inte roligt.

  Jag tittar aldrig på skräckfilmer, jag tror jag fick min dos där på en gång. *s*

  SvaraRadera
 25. På tal om snusk i Bibeln... Var det inte i någon av Moseböckerna man kunde läsa om den beryktade Onan, som gav upphov till begreppet för visst sexualfenomen.

  Jag googlar och återkommer...

  Japp, i första Moseboken 38:8-10. Vad skulle man göra utan Wikipedia!

  SvaraRadera
 26. Jo. Han som ulltät sin säd över hälleberget eller något. Citerar ur minnet, givetvis.

  SvaraRadera
 27. Mina galningar är som kattiga i mat med räkor i. Men de blir lösa i magen av det, på ren svenska.

  SvaraRadera
 28. Maja, fritt ur mitt eget dåliga minne har jag för mig att Onan tömde sin säd på golvet istället för i sin döde brors maka?

  Hälsa kissarna!

  SvaraRadera
 29. Ja. Det har du rätt i. Han uppfyllde inte sin "svågerplikt". Bra med Wikipedia.

  SvaraRadera
 30. Lite lurigt var det i och för sig - han uppfyllde halva svågerplikten, kan man säga. Eller unnade sig svågernöjet och ångrade sig någonstans mitt i, kanske. Han har inte fått en dag i kalendern, men å andra sidan är det nog inte så många som döps till O. Det är precis det här jag menar med snusk i Bibeln: man får ju veta ganska intima saker om folk.

  SvaraRadera
 31. hahahahaha. "Vem har namnsdag idag?" "Jo, eh..."
  "Härmed döper jag dig till..."

  SvaraRadera
 32. Onanina Westerlund var namnnet! Goddag!

  SvaraRadera
 33. ...kan man ju heta i bloggvärlden.

  Fia Olsson

  SvaraRadera
 34. Halva svågerplikten!? he he... Sure!

  Charlotte och Fia, respektive, om ni antar dessa nick och använder dem för evig tid på bloggen, så beställer jag hem pizza åt er, och det hemkörning! Kanske heter pizzabagaren Onan och följer med på köpet! =))

  SvaraRadera
 35. Är du säker på att du inte är kapad, Tristan? Kan någon vara riktigt säker på det i dessa tider?
  Om pizzabagaren heter det där namnet, får h*n nog lite problem med att få sina pizzor sålda.
  Påminner lite om Tårtan, Frasses deg...

  Det där med "svågerplikten" (som den bibliske Onan inte uppfyllde, se Wikipedia) låter ju underligt nuförtiden.

  SvaraRadera
 36. Tristan - nja, jag vet inte om jag kan köra vidare på det där nicket....tänk om jag blir outad av DOS eller nån :-)

  Folk på stan, kollegerna på jobbet - ja, alla kanske börjar kalla mig vid nicket.

  Min framgång hos det otäcka könet kan bli katastrofal....."nä, henne får man stå över för hon vill inte ha sällskap...hör man ju på namnet"

  Å andra sidan är det ju gott med pizza....

  Fia Olsson

  SvaraRadera
 37. Jag tror inte att det där var Tristan, Fia...
  Gubben är grå...

  SvaraRadera
 38. ... men den (eventuella) kapningen tror jag faller under kategorin skojsiga bus.

  SvaraRadera
 39. Uhm, jag får bekänna att det var jag som uppmuntrade Charlotte och Fia med löfte om Onan som belöning. ;-)

  SvaraRadera
 40. Tycker jag du gjorde rätt i Tristan! *haha*

  SvaraRadera
 41. Trodde nog att pizzabagaren Onan var den riktige Tristans uppfinning. Äkta skojsigt bus var det alltså, inte kapat.

  SvaraRadera
 42. Men vem är det som bedriver datoriserad urkundsförfalskning av mitt nick?

  Maja, du vet ju att jag aaldrig skulle använda sådant språk och sådana ord. Mitt enda intresse är att diskutera familjepolitik, det brinner jag verkligen för.

  Sitter vid mitt dike i skogen och har glömt bort mitt lösen, så jag kan inte vara orange just nu - men det var inte jag som sa sådär.
  På heders.

  SvaraRadera
 43. Glömde fylla i mitt nick - 18:50 är jag.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)