tisdag 22 september 2009

Sanning och metod

"Så här i efterhand tycker jag att det på sätt och vis var bra att det blev rättegång. Där kom det fram att det som jag hela tiden hävdat, faktiskt visade sig vara sant. Jag hade inte, som det först sagts, slagit och spottat vårdarna i ansiktet. Anmälan om misshandel var nedlagd. Det blev också tydligt att man på S:t Görans sjukhus inte följt de strikta regler som finns vid bältesläggning. För mig framstår det som absurt att flera i personalen på akuten vittnade om att de trodde att jag var en kvinna som blivit utsatt för övergrepp. Man kan också läsa i journalen att de trodde att jag var ganska mycket yngre än jag faktiskt är. Personalen tar alltså emot en ung kvinna som de misstänker har varit med om ett övergrepp och spänner fast henne i en bältessäng med benen isär, bälte runt midjan och händerna över huvudet. Inom några minuter kommer flera personer och lägger sig över henne, drar ner hennes strumpbyxor och trosor och ger henne en spruta i baken. Är det så man ska ta hand om en kvinna som man tror varit med om ett övergrepp?"


Glöm helst inte att läsa denna artikel av Anna Odell.

166 kommentarer:

 1. Om en människa är i en sånt tillstånd att det finns risk att de skadar sig själv eller andra så måste ju något göras. Låter rimlig tycker jag.

  Om de tror att hon är yngre och ev. utsatts för ett övergrepp borde de låta henne skada sig då?

  Om det var en kopp te och biscuit hon hade velat ha hade hon väl kunnat ge fan i att stå på broar och brottas med poliser och gått på ett café i stället.

  SvaraRadera
 2. Visst är det en lustig tanke, Charlotte, att alla som sitter och fikar på cafe gör det för att dom INTE står på en bro och brottas med poliser? (Jag påstår inte att detta följer av ditt resonemang, men jag tycker ändå tanken är lustig.) Vad vi har mycket att vara tacksamma för...

  Nej, men jag orkar faktiskt inte besvara din kommentar seriöst. Jag tycker AO beskriver det hela bra i sin artikel.

  SvaraRadera
 3. Nu verkar Charlotte R Clara Hertz vara lika sur på Anna Odell som på en annan NN, speciellt på Flashback. Gå en skrivarkurs istället och sätt in något på Änglagårdkontot!
  Antonymanonym

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte se att hon ger någon adekvat kritik till vården för att de inte ville att hon skulle skada sig och därför gav henne en spruta.

  Vad jag menar är att hon hade ett val, om hon nu valde att spela akut psykiskt sjuk så kanske hon ska förvänta sig att bli bemött som sådan.

  Att ge en akut psykiskt sjuk människa ett mjukt bemötande med en kopp te eller något annat är inte lämpligt.

  Eller skulle de inte ha bältat henne och jagat henne i korridoren med en spruta i högsta hugg?

  Jag förstår inte varför hon klagar.

  Hon kommer då inte själv med några idéer om hur man ska göra med de som riskerar att skada sig själv.

  SvaraRadera
 5. Charlotte: jag tror hon menar att det bemötande hon fick inte står i proportion till hur hon själv betedde sig, alltså att det inte kunde försvaras med att hon (antogs) löpa risk att skada sig själv. Det var s a s mera våld än nöden krävde.

  Annars är det ju klart att det är viktigt att hindra folk från att skada sig själva.

  SvaraRadera
 6. Charlotte, menar du att det bara skulle finnas 2 alternativ att möta en patient inom psykvården? Bältesläggning eller vild jakt genom korridorerna?

  SvaraRadera
 7. IAMB: ja det tror jag också att hon menar, men det är naturligtvis inte helt lätt för personal att bedöma och de kanske övertolkade det.

  Fast hon har ju varit upprörd över att hon inte fick en penna tilldelad sig också om jag inte missminner mig.

  Att personal i en sån här situation har övertolkat situationen visar kanske på att det är svårt och man kan tänka sig omöjligt att i alla situationer agera korrekt.

  Det finns i det här agerandet inget riktigt fast att ta på om man ska kritisera vården.

  Men bara det uttalandet att det skulle vara fel att inte dela ut pennor till folk på vissa avdelningar gör ju att jag tycker det känns lite suspekt med det hela.

  SvaraRadera
 8. Charlotte, du skriver:
  "Det finns i det här agerandet inget riktigt fast att ta på om man ska kritisera vården."

  I artikeln står:
  "Personalen tar alltså emot en ung kvinna som de misstänker har varit med om ett övergrepp och spänner fast henne i en bältessäng med benen isär, bälte runt midjan och händerna över huvudet. Inom några minuter kommer flera personer och lägger sig över henne, drar ner hennes strumpbyxor och trosor och ger henne en spruta i baken. Är det så man ska ta hand om en kvinna som man tror varit med om ett övergrepp?"

  En konkret och helt adekvat kritik!

  SvaraRadera
 9. Medborgare Y: hehe naturligtvis inte, men att genom denna händelse dra några slutsatser om att vården inte fungerar är mig helt främmande.

  Hon hade ju dessutom redan sin inställning klar innan.

  Därmed inte sagt att psykvården är välfungerande på alla sätt.

  Precis som mycket annat inom vården inte fungerar optimalt så gör antagligen inte psykvården det heller.

  Är det någon här som har läst förundersökningen så att man kan få höra om hur personal, polis har beskrivit skeendena?

  SvaraRadera
 10. Medborgare Y: ja om man lyssnar på den ena sidans beskrivning kan man ju kalla det för adekvat kritik.

  Så länge man bara hör hennes version så har jag svårt att riktigt ta det som sägs om vårdsituationen på allvar.

  Jag vet inte om det hon säger är riktigt eller bara hennes subjektiva upplevelse. Nånstans kanske hon inte har möjligheten att göra en riktig bedömning av situationen?

  SvaraRadera
 11. Hennes inställning är ointressant. Faktum är att man agerade på det vis som beskrivs trots att man hade misstankar om övergrepp.
  Jag har svårt att se det som försvarbart att utsätta en person som man misstänker varit med om ett övergrepp för ytterligare ett övergrepp.

  SvaraRadera
 12. Jag tror att hon har en bättre möjlighet att bedöma situationen än vad vi andra har. Hon var ju närvarande vilket vi inte var.
  Jag har däremot varit med om en snarlik situation för en del år sedan och har sett det utförs lajv, så att säga. Och vid det tillfället användes definitivt mer våld än nödvändigt! Jag har därför inga som helst problem att tro på Odells beskrivning!

  SvaraRadera
 13. Ja jag har inte gjort någon bedömning av det, bara ställer mig tveksam att man i den situationen kan sätta sig in i personalens situation och deras bedömning.

  Vet man att de gjorde den bedömningen att det inte fanns risk för att hon skulle skada sig själv?

  SvaraRadera
 14. Det är bra att det visar på hur det går till inom psykvården. Men att kalla det konst. Ett verk utfört av en konstnär............ Kanske ska få en hjärtinfarkt snart och sedan byta yrkestitel i telefonkatalogen. Nä, dålig ursäkt.

  Vill man nu ta hand om sina "monster" så borde det finnas bättre sätt. Men att spela sjuk...de gjorde man när man var liten. Men vi kallade det inte konst utan att leka sjukhus.

  SvaraRadera
 15. För första gången har jag på allvar löst Anna Odells egna ord kring installationen. Bakgrund, metodik och etiska ställningstaganden o.s.v.

  Jag har iofs knappt arbetat inom psykiatrin men av det jag har sett är inte bältesläggningar och tvångsinjicering vardagsmat, inte ens på psykakuterna. Att bemöta en psykostisk person med att erbjuda kaffe och en klapp på huvudet är ungefär som att sätta plåster på en person med stroke. Att på något sätt få i patienten läkemedel, för att öht kunna föra ett samtal är alltså det primära då det oftast inte handlar om människor som söker pga av kärleksbekymmer à la Eberhardt.
  Det som däremot skiljer psykiatrin från den somatiska vården är att psykakuterna (det finns en (1!) i Stockholm) är för få och de som söker dit är rejält sjuka. På de 'kroppsliga' akuterna söker människor för alltifrån skrubbsår till hjärtinfarkter. Och även om vården inte är dimensionerad för att ta hand om alla är det få som avvisas. De kan få vänta i timtal men få får kalla handen. Den diskussionen tycker jag kan vävas in i resonemanget om psykiatrin. Varför människor har blivit så dåliga på egenvård och/eller att primärvården fungerar så dåligt alt. inte är tillgänglig när människor söker vård. Det kostar pengar, pengar som kunde överföras till psykiatrin.

  Äsch, märker ju själv hur jag svamlar men jag ser dagligen hur illa stora delar av vården fungerar och det berör oss alla.

  SvaraRadera
 16. Håller med dig Systerdyster, så himlans rätt och riktigt. Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.

  Ser det nästan som ett hån mot de som verkligen är sjuka och behöver akut vård.

  Nä, så sjuka kan ni ju inte vara, de är ju konst på hög nivå ni lider av (ironi)

  Vård är inget man leker med det är till för de som verkligen är sjuka. Och med alla sparåtgärder som är idag så behövs den vården till sjuka. Personalen som springer som illrar för att hinna med att ge lite medmänsklighet åt alla som sitter på kö och väntar i timmar ska de verkligen lägga den tiden till inbillningssjuka kostelever?

  Borde inte värk gå före verk?

  SvaraRadera
 17. Jag var inte där och kan förstås inte intyga att det gick till som Odell skriver. Vad hon menar är väl att det handlade om övervåld, och att det säger något om rutinerna, inte att skuldbelägga vårdpersonalen. Självklart borde alla i det här fallet ha rätt att uttrycka sin mening (alltså, någon sekretess/tystnadsplikt kan ju inte gälla för dem som jobbade på psykakuten den kvällen).

  SvaraRadera
 18. Sen skulle jag vilja säga att innan man kallar det hån och så vidare (vilket jag själv inte får intrycket att det är), så läs hela artikeln.
  Fast det är ju frivilligt såklart!

  SvaraRadera
 19. Tycker också det är lågt att angripa en överlevare som Anna Odell.
  Antonymanonym

  SvaraRadera
 20. Antonymanonym: eh... det var väl ironi det där.
  För övrigt är det fullt tillåtet att kritisera Anna Odell.

  SvaraRadera
 21. Jag har läst den och tidigare publicerade artiklar om detta. Jag känner människor som inte fått psykhjälp när de behöver. Som inte fått plats för att de är fullt osv.

  Vissa uppskattar inte att andra gör om deras situation till konst. För dem är detta något allvarligt och livsavgörande, inte något man fejkar.

  SvaraRadera
 22. Funderare; pratar du om fejkade överlevare?
  Antonymanonym

  SvaraRadera
 23. Funderare: jag tyckte saken kom i ett annat ljus, när jag fick klart för mig att även Anna Odell varit i denna situation på allvar tidigare. Och dessutom varit psykiskt sjuk under lång tid, vad jag förstår.

  SvaraRadera
 24. Jag har ingripit i många fall med akut psykos och våldsamt beteende och naturligtvis sätter man sig inte i soffan och dricker kaffe med den psykotiske, man lägger så snabbt som möjligt ner personen (som ofta blir lite blåslagen). Man tar inga risker i en sådan situation.

  SvaraRadera
 25. Jag skulle gissa att de flesta våldsincidenter som sker inom vården aldrig anmäls eller utreds. Jag tror inte ens att alla skador som leder till läkarvård och/eller sjukskrivning alla gånger polisanmäls, de flesta medarbetarna inom t.ex. demensvården anser att det är en del av arbetet. På min arbetsplats, liksom de flesta äldreboenden, inträffar dagligen händelser som utanför vården skulle rubriceras som våld eller hot om våld, för att inte tala om alla muntliga trakasserier vi utsätts för dagligen. I vår vardag sker inga bältesläggningar, möjligen lyckas vi smula ner en Stesolid i ett saftglas innan vi ska duscha en våldsam patient. Vi för statistik över antalet boende som får lugnande medel och rapporterar till kommunen varje månad. För sådär 20 år sedan var det betydligt vanligare att slentrianmässigt droga våldsamma äldre, så en förändring till det bättre har definitivt skett. Jag skulle vilja påstå att nästan allt inom vården journalförs och att det går att finna statistik på antalet bältesläggningar etc. för den som orkar leta.
  Mycket handlar förstås om bemötande och utbildning men det går ändå inte att nå ända fram alla gånger. Alternativet är då att, med läkemedel, lugna ner någon för att öht kunna byta blöja och bädda rent. Till viss del handlar det om personalresurser, att hinna ta sig tid, men att skicka in 3-4 personer till en aggressiv och dement patient kan ofta ha helt motsatt effekt, att personen bli än mer rädd och arg. Ofta händer det ju att "det skär" sig mellan någon boende och en medarbetare vilket man löser genom att undvika kontakt dem emellan.

  Men det är onekligen en problematik, att tillgodose vårdtagarnas behov och samtidigt skapa en trygg arbetsmiljö för medarbetarna.
  Kommer ni föressten ihåg äldreboendet i Småland, där en son bandade vårdpersonalen som skötte hans mor?

  SvaraRadera
 26. Jag hade förresten en äldre släkting på ett äldreboende, där en annan dam hade ett språk som hade fått den mest luttrade att vissna och rodna. Det var könsord och svordomar från morgon till kväll. Det komiska, eller snarare tragiska, var att damen ifråga tidigare varit frälsningsofficer. Så om vi vanliga dödliga rodnade, var det inget mot vad hennes besökande från frälsningsarmen gjorde. He,he...

  SvaraRadera
 27. Anonym 15.38: Men Anna Odell hade ju inget våldsamt beteende. Och hur kan en människa läggas ner (med adekvata grepp) och samtidigt "ofta bli lite blåslagen"?
  Antonymanonym

  SvaraRadera
 28. Ja det minns jag. Det var en kvinna som "vårdade" någon med att kalla henne en massa fula saker. Det var väl ingen hejd på hennes osande.

  Minns inte, men tror inte att hon blev dömd för något. Blev hon av med jobbet?

  Blev förresten inte sonen dömd för sitt inspelande?

  SvaraRadera
 29. Anony: 15:46 Har du läst förundersökningen och vad personalen anger för orsak till bältesläggningen?

  SvaraRadera
 30. IAMB: Det gjorde det för mig också. Och kanske ännu mer när hon berättade att hon en kort tid innan gått förbi en annan kvinna på samma bro, men inte orkat stanna (likt merparten av dem som gick förbi henne själv). Jag tycker det är uppriktigt att berätta en sån ofördelaktig detalj. Det kan förstås väcka indignation - hon av alla borde väl ha stannat och hjälpt till! Men det går nog aldrig att avgöra vem som är samarit och vem inte.
  Systerdyster: att vårdarna blir förbannade är väldigt förståeligt. En minst sagt tuff arbetsmiljö.
  Har för mig att jag minns det om äldreboendet i Småland - det var ett fall där jag tyckte att vårdpersonalen blev uthängd på ett mycket orättvist sätt, och det visade sig senare att den hårdhänta vårdaren hade åkt på mycket stryk av vårdtagaren. Kan det vara det fallet?

  SvaraRadera
 31. Systerdyster: haha, hon hade väl mycket att ta igen då, Frälsningssoldaten!

  SvaraRadera
 32. maja: tystnadsplikten gäller för personal även här, om patienten går ut i media och säger att de inte var sjuka eller vad som helst de har lust med så får de inte säga något.

  I polisförhören så får de medverka då det är ett brott som utreds.

  Men patienten är ju en patient ändå. De har skrivit sen i journalen fattar jag det som att Anna har bearbetat ett trauma. Vilket hon tycker är fel av dem.

  SvaraRadera
 33. Anonym 15:38, ja det gör man säkert. Om man vet att man har en känd patient med diagnos framför sig.
  I det här fallet var det ju inte så och det fanns även personal som hade andra funderingar.

  Om man har som rutin på en avdelning att hantera vissa situationer på ett visst sätt, så har man som personal att följa det. Om rutinen är sån som Odell beskriver den i varje situation så finns det absolut skäl att kritiskt granska det förfarandet!
  Alla patienter med sama symtom kan inte inte behandlas likadant. Inte inom somaiska vården och inte inom psyk. Om det vore så enkelt så hade vi inte behövt utbildad vårdpersonal alls.

  SvaraRadera
 34. Anonymanonym, tror du på fullt allvar att man kan ta "adekvata grepp" på en psykotisk man/kvinna som kommer rusande mot dig?

  SvaraRadera
 35. Charlotte R: aha. Ja det tycker jag är fel i så fall. Tystnadsplikten borde absolut hävas i det här fallet.

  SvaraRadera
 36. Haha ja fula i munnen, när jag jobbade på sjukhem så var det en tanta som varje dag frågade om jag hade knullat under natten. Hon hade jättefina svartvita bilder på sig och sina syskon där systrarna hade höga vita spetskragar och uppsatt hår med korkskruvar.

  Hon hade ett jättelångt nattlinne som hon snavade över och gick utstuderat sakta till toaletten om morgonen samtidigt som hon pratade knulla. :)

  SvaraRadera
 37. maja: ja men hur skulle den kunna göra det?

  De ser henne ju som patient som bearbetat ett trauma oavsett vad hon säger om konstnärligt projekt tydligen.

  SvaraRadera
 38. Jag tror att vårdarna i Småland fick sparken, hur det blev med sonen minns jag inte. Men jag vet att det är ett stort problem, ett problem som det inte talas om så mycket utan ibland nästan förbises som ett lite lustigt inslag, det här att gamla människor nyps, bits och slåss. Jag kan garantera att det inte är särskilt trevligt alla gånger och att långtifrån alla äldre människor är några rara gubbar och gummor... Om man inte varit rar tidigare i livet är det inte så troligt att man blir det på äldre dagar.

  SvaraRadera
 39. Fallet med inspelningen minns jag mycket bra.
  Kvinnan var sängliggande och kunde inte försvara sig.
  "Sära på benen, det har du ju gjort förr!", var en av replikerna på inspelningen, och i ett tonfall man inte önskar nån gammal människa.
  Jag kommer däremot inte ihåg hur det gick. Fick hon sparken?

  SvaraRadera
 40. Det är bara att konstatera, det är bäst att vara lite lagom ful i mun varje dag, så att det inte ackumuleras till ålderns höst!

  SvaraRadera
 41. Anonym 19.11: jaha oj. Då var det inte någon våldsam gamling alltså.
  Systerdyster: kanske det kan vara tvärtom, någon som varit jättesnäll hela livet, och så släpper alla spärrar på gamla dar.

  SvaraRadera
 42. Systerdyster: Visst är det så. Den som inte varit rar tidigare och tappar så mycket av självbestämmande och blir mer eller mindre beroende blir naturligtvis inte go och glad.

  SvaraRadera
 43. Anonym 19:11 Ja just det, det var så det lät. Tragiskt oavsett vad den gamla damen tog sig för.

  SvaraRadera
 44. maja:demens brukar ju stöka om i folks personligheter också.

  SvaraRadera
 45. Det finns massor av medarbetare inom vården (inte minst i min egen yrkeskår) som "gjort sitt" och borde söka sig någon annanstans. Så gissar jag att det var i smålandsfallet med människor som är dödligt trötta på sitt arbete men inte orkar eller har möjlighet att söka sig någon annanstans. Om man dessutom har en oförstående arbetsledning kommer liknande fall uppdagas gång på gång. Tyvärr finns föga intresse av att styra upp situationer som denna, medarbetarna lämnas att lösa problemen bäst de gitter. Speciellt nattarbetare skapar ofta ett alldeles eget arbetssätt, ofta med någon tongivande informell ledare. Vidrigt, men sant.

  SvaraRadera
 46. Frontallobsdemens kan ge de mest hemska symtom. Bakom pannan sitter bl.a. omdömet och om det angrips kan personen bli just sexuellt utåtagerande. Alzheimer, som med alla undergrupper, är den mest vanliga demenssjukdomen brukar drabba mer generellt men just frontallobsdemens kan ge en total personlighetsförändring, fruktansvärt, inte minst för de anhöriga. De som drabbas, iaf de som är yngre bör helst vårdas på speciella boenden där det finns spetskompetens. Men oftast så blandas alla dementa friskt, oavsett ålder och diagnos. Där är väl en viss likhet med akutpsykiatrin, där psykotiska vårdas sida vis sida med djupt deprimerade.

  SvaraRadera
 47. Vårdarna i småland fick sparken. Men fick sen tillbaka jobben plus ett saftigt skadestånd


  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article183178.ab

  SvaraRadera
 48. Maja: Men Anna Odell visste ju tydligen att det fanns någon som stannade på bron hos tjejen som mådde dåligt:

  "En man hade stannat sin cykel och vandrade sakta vid hennes sida, han berättade för mig att han ringt polisen och tänkte stanna med henne tills de kom."

  (enl den artikel du länkar till)

  SvaraRadera
 49. Det slår mig att en av de anonyma kommentatorerna, härinne under helgen, led av en galopperande frontallobsdemens! Pitt, skriver jag för säkerhets skull så jag slipper skrika det om 30 år...

  SvaraRadera
 50. Kanske en relevant länk i sammanhanget, även om omständigheterna säkert var annorlunda:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5835910.ab

  SvaraRadera
 51. Vad konstigt, två dagar senare dödförklarades patienten? Vad menas?

  SvaraRadera
 52. Charlotte.R. Han kanske hölls vid liv med hjälp av hjärt-lungmaskin i två dagar?

  SvaraRadera
 53. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 54. Tack Anonym 19:11 för länken. Ja, vad ska man säga? Tyvärr är äldreomsorgen ofta ett genomgångsyrke som människor tar i väntan eller brist på något annat. Många är helt outbildade och här i sthlm råder ofta en stor språkförbistring bland vårdbiträdena. Det är ingen lätt situation och den låter sig inte lösas över en natt. Det handlar inte bara om kronor och ören men visst skulle höjda löner och bättre arbetsvillkor innebära en statushöjning. I alla år har det talats om att endast anställa undersköterskor och i alla år har det i princip plockats outbildad personal direkt från gatan, allt för att fylla de ständiga vakanserna. Allt enligt principen "två outbildade händer är bättre än inga händer alls".

  SvaraRadera
 55. IAMB: ja men jag såg ju det. Hon gick alltså inte bara förbi.

  SvaraRadera
 56. Systerdyster. Jo, så är det ju. Värst verkar det vara i hemtjänsten i storstäderna. Där tvingas arbetslösa in i yrket vare sig de är lämpliga eller inte. I alla fall var det så för några år sen. Det var: Praktisera i hemtjänsten annars inga pengar.
  Just i smålandsfallet känns det mer som det var fråga om två enstaka rötägg. Det känns alldeles åt skogen att facket tycker att det är vårdarna man ska tycka synd om.

  SvaraRadera
 57. Anonym 19:11 Så måste det vara. Fy vad tragiskt. :(

  Det påminner om Osmo Vallo som fick sin "återupprättelse" pga obduktionsbilderna var offentliga. Vilket håller på att försvinna nu genom att de sprids på internet.

  SvaraRadera
 58. Det finns tydligen olämpliga människor lite här och där. Något som jag ständigt tjatar om, när jag handleder studenter, är vilket oerhört överläge, vi som vårdpersonal har. Vilken makt vi har gentemot både vårdtagarna och deras anhöriga, och hur lätt vi kan missbruka den makten. Och hur lätt det är att dras med om en dålig arbetskultur tillåts pga av svaga eller osynliga arbetsledare. Därför är det riktigt illa när folk kommer in från gatan och är helt outbildade. Sunt förnuft i all ära, men när man pp en ny arbetsplats introduceras och får veta "att så här gör vi här" är det svårt att opponera sig, särskilt om man har språksvårigheter och av ekonomiska skäl är nödd och tvungen att ta jobbet.

  SvaraRadera
 59. En helt annan fråga.

  Varför lägger du upp ett inlägg om att stödja Änglagården ekonomiskt? Indirekt uppmanar du dina läsare att stödja ett projekt som vi vet mkt lite om. Eller så menar du att MAs trovärdighet har varit av det slaget att det inte behövs några kunskaper om det här projektet. Det tror jag inte.

  Det gick inte ens att fråga om PG- nummer utan att någon blev kallad äcklig. Det bornar inte för någon större trovärdighet.


  Detta tror du alltså vara lösningen på en konflikt. Varför ska du lösa den? Och varför ska dina läsare ge pengar till ett projekt de inte vet något om.

  Gäller alltså detta inlägg

  "KVINNOSJUKHUSET ÄNGLAGÅRD
  Änglagård pg 136 09 37-5
  Målet är: 327 000 kr
  Behållningen den 24 augusti:
  40 516 kr
  Mer info hittar du här
  ... vilket jag gör i morgon dag."

  SvaraRadera
 60. Känner att jag måste påpeka att äldreomsorgen också är fylld av underbar, egagerad, kunnig och empatisk personal. Även i storstaden. Men, som 19:11 skriver, man blir ganska matt när ALLA arbetssökande hänvisas till hemtjänsten eller äldreboendena. När ingen hänsyn tas till intresse eller personlig lämplighet. För finns inte det, kan man kasta hur mycket utbildning som helst över en person likaväl som vissa har en fallenhet och, helt outbildade, klarar jobbet från första dagen. Tyvärr tycker jag mig se att de stora privata vårdbolagen är mindre nogräknade, de använder oftare billig, outbildad arbetskraft som kan användas mer flexibelt. Istället för att antälla en person på heltid använder man timanställda under de timmar som kräver högre personaltäthet, personer som för att få ihop en heltidslön tvingas att arbeta 7 dagar per vecka ofta med delade turer, d.v.s man arbetar på morgonen, är ledig mitt på dagen för att sedan arbeta på kvällen igen. Få välutbildade undersköterskor accepterar sådana arbetsvillkor.

  SvaraRadera
 61. Instämmer Systerdyster!
  Det är därför jag opponerar mig mot hanteringen av Odell. Det går absolut att ifråggasätta om den baserades på vård utifrån ett patientperspektiv eller om det var hantering utifrån personalperpektiv.
  Om det var personalens behov som styrde så är det en maktutövning som jag ser det.

  SvaraRadera
 62. Självcensur:
  Jag var på väg att sätta in pengar till Änglagård, tyckte att det lät som ett vällovligt projekt TROTS avsaknaden av 90-konto och utan fullständig insyn i ekonomin. Men, det sätt som Tristans förfrågan bemöttes på, gav mig fadd smak i munnen... Om man inte har ekonomisk möjlighet att stödja allt får man göra sina val, utifrån vad som känns bra i mage och hjärta.

  SvaraRadera
 63. Självcensur: läsarna får såklart själva ta ställning till om de uppfattar projektet som trovärdigt eller inte, genom att läsa mer om det.

  SvaraRadera
 64. Systersyster. Exakt så där tänker varje gång en politiker vill lösa problemen i äldrevården med mer utbildning. Utbildning är visst bra men hjälper ju inte när det är fråga om folk som absolut inte vill jobba med äldre.
  Samtidigt är min erfarenhet också att många outbildade vikarier kan vara alldeles fantastiska. Har sett sommarvikarier göra underverk med en del gamla.

  SvaraRadera
 65. Återigen Självcensur: alltihop redovisas allteftersom. Se länkarna i inlägget. För egen del tror jag inte för ett ögonblick att Monica eller någon annan har för avsikt att stoppa pengarna i egen ficka. Och det är viktigt att kunna bilägga konflikter och skilja det ena från det andra. Men självklart är det upp till var och en vad man vill ge till.

  SvaraRadera
 66. Anonym 19:11:
  Samtidigt är det positivt att ha en arbetsgivare som ser till att medarbetarna fortbildas och utvecklas. Just nu erbjuds vi en utbildning i vårdarsång. Trallallala!
  Maja:
  Inte heller jag tror att Änglagårdspengarna försnillas, tvärtom är det säkert så att väldigt lite går till administration. Men att beskriva någon, som ställer en rimlig fråga, som ett äckel kändes klart olustigt.

  SvaraRadera
 67. Vi hade en tant på ålderdomshemmet där jag jobbade för länge sedan som brukade säga: "Du har fittan på sned!" Jag brukar ibland tänka att jag SKA bli sån som gammal, en sån går runt med rullatorn på hemmet och fulpratar och kommer med förolämpningar och skiftar löständer och byter mediciner och annat...

  Fast skämt åsido så blev min alltigenom snälla och söta mormor väldigt elak sina sista månader, anklagade människor för stöld, påstod att de sagt saker som de inte alls sagt och liknande. Inte alls den person som hon varit. Och hon som alltid sagt att "Blir jag gammal och elak så får ni slå ihjäl mig".

  SvaraRadera
 68. Maja Lundgren
  Det är du som lägger upp projektet på din blogg
  som ett inlägg och en uppmaning att ge medel till denna organisation.

  Vad baserar du din kunskap/övertygelse på
  i detta projekt. Redogör gärna för det.

  Eller är det så att vi ska ge pengar så att MA eller dem som kretsar kring MA ska sluta att trakassera dig?

  Ett besynnerligt sätt att hantera konflikter.

  SvaraRadera
 69. Om det här att våga ingripa...

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article5835800.ab

  Jag hoppas att det fortfarande finns människor med civilkurage i samhället. Både ute på stan, bland grannar, vänner och inte minst bland vårdpersonal. I en del fall kan anonymiteten vara en välsignelse, t. ex. om man ska våga skvallra på sina arbetskamrater på en vårdavdelning med dålig arbetskultur.
  Det finns f.ö. två lagar för "självsanering" i hälso- och sjukvården. Lex Maria och Lex Sarah. Antagligen borde en anmälan enligt Lex Maria gjort angående bältesläggningen av AO, eftersom det alltid ska göras när vården brustit i sina rutiner. En sympatisk lag, eftersom den inte är ute efter att ställa en enskild medarbetare till svars, utan är till för att felaktiga rutiner ska ändras för patientsäkerheten. Vårdgivaren anmäler alltså sig själv, kan man säga. Lex Sarah tillkom efter skandalen på Polhemsgården i Solna, när en ung undersköterska, med mycket mod, slog larm om den undermåliga vården av de gamla.
  I övrigt undrar jag också varför en kvinna, som misstänks ha blivit utsatt för sexuellt övergrepp, inte förts till den speciella mottagning som finns på SöS.

  SvaraRadera
 70. Vasaplatsen:
  Ingen kan komma och påstå att det är trist att jobba med dementa och gamla. Och man får tillåta sig att skratta "med" i tokerierna, att skratta "åt" är något helt annat.
  En ganska "fin" dam låg och onanerade dagarna i ända, upprepande orden "det är sååå sköööönt". (Det var på den gamla långvårdstiden dessutom, med 4-bäddssalar) När hennes anhöriga kom på besök fick vi alltid uppehålla dem Den stund för att hinna avbryta damen i hennes bestyr. Det som vi, som vårdpersonal, hade lite svårt att hantera ville vi undanhålla de anhöriga. Det finns vissa beteenden som man som utomstående kan finna lätt komiska, men för en anförvant upplevs det allt annat än roligt när en person blir så totalt förändrad och tappar alla fasader.

  SvaraRadera
 71. Självcensur. Du kan inte tänka dig att vi som huserar här är vuxna människor som gör våra egna bedömningar.
  De flesta ialf verkar precis som jag ha både rösträtt och få gå på systemet. Vi kan faktiskt tänka själva.
  Vad tror du egentligen, att Maja är nån slags "Ledare" för en fårskock? Då kan du inte ha följt bloggen särskilt länge.
  Ursäkta Maja. Man borde bara ignorera, vilket jag hädanefter kommer att göra.Jag är så hjärtinnerligt trött på de där ständigt uppdykande bråkstakarna.

  SvaraRadera
 72. Systerdyster. Den mottagning som du pratar om på SöS. Vad är det? Är det en specialmottagning för våldtäktsoffer?

  SvaraRadera
 73. Maja,A odell mfl. Det ligger en viktig fråga här.

  Man skall aldrig sära någon kvinnas ben med våld.

  Inga övergrepp är acceptabla.

  Man skall ine blotta kön, de övergrepp som görs skall tåla granskning oavsett i vilket tillstånd man åberopar gärningen.

  Här förstår jag verkligen frågan om utsatthet och anser den som förklarad. Till skillnad mot en klättermus agerande.

  Sen kan så klart en del ha svårt att förklara agendor eller ageranden. Utvecklingen från radikal till kapital. Man måste så klart kunna utvekla det man vill belysa och väljer att lyfta.

  Får väl hoppas att det leder till viss respekt så att inte övergrepp sker i framtiden.

  Leroy

  SvaraRadera
 74. Anonym 19:11:
  Ja, och den enda i sitt slag i Sverige. Där har man samlat all kompetens på en plats.
  http://www.sodersjukhuset.se/Avdelningar--mottagningar/Mottagningar/Akutmottagning-for-valdtagna-kvinnor/

  SvaraRadera
 75. Systerdyster 14.49:
  "... då det oftast inte handlar om människor som söker pga kärleksbekymmer à la Eberhardt."

  ???????
  Hänger inte med. Vad menas?

  För övrigt: avses dr David Eberhard stavas hans efternamn precis så. Utan "t".

  SvaraRadera
 76. Systerdyster. Aha. Visste inte att det fanns. Det är ju sånt man ser i amerikanska TV-serier annars. Rape-kit pratas det ofta om där. Vad bra att kunskapen finns här också.

  SvaraRadera
 77. Jag blev vittne till hur polisen grep en knarkpåverkad alt. psykotisk man som viftade med en kniv. Piketbussen stannade och kanske 6 st poliser hoppade ut. De agerade snabbt och resolut, gick fram utan att tveka, la ner honom, satte på handfängsel och tog in honom i bussen. De gav honom inte minsta handlingsutrymme. Det såg mycket proffsigt ut. Jag kan tänka mig att han fick ett och annat blåmärke men hade poliserna tvekat eller varit rädda kunde det ha gått illa.

  SvaraRadera
 78. Självcensur: nej, den här bloggens läsare är ingen fårskock, alla kan tänka och ta ställning själva. Man kan vara kritisk till vissa saker en person gör och säger och uppskatta annat. Läs gärna det som står om projektet Änglagård, det går till så att man klickar på länkarna.
  Södersjukhusets mottagning - alldeles utmärkt. Möjligen kunde man bli erbjuden en något längre terapi.
  Leroy, hm... Det där med klättermusen...?

  Jag jobbade på servicehus några somrar. Tyckte väldigt mycket om gamlingarna. Några paranoiker fanns det, och en rolig tant som drog fräcka vitsar, men jag fick intrycket att hon hade gjort det hela livet.

  SvaraRadera
 79. Anonym 20:00:
  Människor som söker akut psykiatrisk vård p.g.a. kärleksbekymmer, sånt som de flesta skulle dryfta med en vän, eller möjligen husläkaren såvida det inte handlar om en reaktiv depression.
  Att jämföra med att söka på akuten för skavsår.
  Ber om ursäkt för stavningen.

  SvaraRadera
 80. Det var "à la Eberhardt" jag undrade över. Hur kom han in i bilden i samband med människor som söker akut psykiatrisk vård på grund av kärleksbekymmer?

  SvaraRadera
 81. Maja

  Inte meningen men jag kunde inte låta. På tal om karriär eller göra allt för att få vara i focus eller synas. Inte vara utsatt utan bygga på andra, inte väldta sig själv eller hamna i fel focus.Där andra kan välja att skifta focus och förutsätter att de skall stå oemotsaggda


  Man skall så klart hellst bygga på egna erfarenheter och bygga på stabil grund.

  Inte på sand som Duvemåla.

  (Länkar inte fast jag vill.)(Man får söka efter Guldet blev till sand själv.)

  Vilket egentligen får stå lite för detta med att påstå eller förklara/Visa att det verkligen handlar om guld eller inte.

  (D.v.s Lite som så: Göra karriär på egen bekostnad eller andras?)

  Leroy

  SvaraRadera
 82. Vara radikal eller kapital?

  Påstå eller stå upp välja att förklara och utveckla vad man grundar det man säger på eller det man ifrågasätter få en förklaring.

  Leroy

  SvaraRadera
 83. Kan inte Självcensur självcensurera sig själv?

  SvaraRadera
 84. Bra från Anonym :

  "Anonym sa...
  Kan inte Självcensur självcensurera sig själv?

  den 22 september 2009 21:49"

  Alla uppfattar nog frågan som irrelevant under denna rubrik som handlar om A odell och hennes artikel och de frågeställningar vi diskuterar här.

  Vill man fr man nog ta upp frågan i någon gammal tråd. Där vi diskuterat och frågan belysts.

  De frågor du söker kan ha besvarats. Du borde nog läsa en anna tråd och ta upp frågan på annat håll eller läsa på.


  LEroy

  SvaraRadera
 85. Aha, ja men då förstår jag.
  När det gäller just Anna Odell är det dels att hon bygger på egen erfarenhet, dels hennes allvarliga sätt att resonera kring projektet som får mig att luta åt att hon inte är någon klättermus.

  SvaraRadera
 86. Jag vet att jag har lyckats sabotera den här tråden genom att skriva om äldre- och demensvård...mina hjärtefrågor.

  Jag har en del funderingar kring varför människor söker sig till akutmottagningar med, i mina ögon, icke-akuta åkommor. Har också diskuterat det med en väninna som arbetar på SöS akutmottagning som är en av landets största (och värsta).

  1) Människor åker till akuten därför att det är öppet dygnet om, på tider när de själva är lediga.
  2) De tror att de bästa läkarna och den bästa vården erbjuds på akuten.
  3) Äldre människor (jo, säkert andra också) åker till akuten p.g.a. ångest och oro.
  4) Människor med annan kulturell bakgrund har svårt att hitta rätt nivå i vårdkedjan och söker därför akut.
  5) Den fantastiska husläkarreformen var inte så fantastisk.
  6) Folk i allmänhet (och sjuksköterskor i synnerhet) är dåliga på att hålla sig med ett litet husapotek och förbandsmaterial.

  Och, Anonym, vad är det som är konstigt med det jag skrev om Dr Eberhard? Han har bl.a.skrivit en bok om att svenskars trygghetsnarkomani och har uttalat sig om att människor söker akut psykiatrisk vård för bl.a. kärleksbekymmer och därmed tar upp plats för mer akut sjuka.

  SvaraRadera
 87. Bra Maja!

  Från Fladdermus och spika igen hål till detta med klätterermus och din insikt viar så klart på insikt och ganska raskt marscherat.
  ´

  Men jag hoppas verkligen att vi alla inte begår övergrepp mot varken kvinnor eller barn. Att det så klart sätts ner en fot långt tidigare och att man visar respekt.

  Oavsett ev. risk för diagnos eller sjukdom.

  Sen skall väl så klart alla oavsett kön eller grund få en chans att visa lämplighet eller förmåga.

  Vi borde se till fördelarna med att allt får förändras till det bättre. Inte fastna i detljer och stå stilla och stampa vi skal kunna utveckla vad vi baserar det vi tycker och påstår på. Det har du och A Odel fått möjlighet till och det tycker jag är bra.


  Leroy

  SvaraRadera
 88. Den äldre personalen speciellt,och kanske även nyare, på psykiatrin är det gamla gardet med indoktinerade aversioner mot avvikande "nervsjuka", är inga änglar, tvärtom! Som ung jobbade jag själv inom branschen och såg detta avstånd mellan uttröttad, dålig utbildad personal från medelsvenssonvärlden (H*n som klagar på psykiska problem skall inte tro att h'n är någonting, jag hade det mycket värre i min uppväxt i Östra Sönnarslöv, osv). Dvs avståndet mellan löntagande personal och löntagande psykiatriker/chefer glappar. Vilket det också gör i för många fall inom övriga sjukvården. Sannerligen en dyster Systerdyster-bild!
  Antonym anonym

  SvaraRadera
 89. Zigge !

  Maja hänger med. Dont worry be happy!
  Leroy

  SvaraRadera
 90. God natt och tack för ett mycket bra inlägg och artikel krin sanning Maja.

  Så klart heer til A odell som velat förklara agendan och agerandet.

  Leroy

  SvaraRadera
 91. Så klart heder skall det ju vara i ovanstådende.

  C U

  Leroy

  SvaraRadera
 92. Jag vill kort bara inflika att jag instämmer i Charlottes reflektioner ovan, och även många andras. När det gäller metoder för omhändertagande, bör man inte fråga patienten om vilken metod som patienten föredrar när patienten visar alla tecken på att vara bindgalen. God natt!

  SvaraRadera
 93. Leroy, du lyckas klämma in "lämplighet och förmåga" i vart och varannat inlägg. Glöm inte viljan också! ;-)

  SvaraRadera
 94. Systerdyster skall nog inte prata så mycket dumheter. En kompis till mig var som ATläkare på en avdelning där ord. läkare var lite förtvivlad över ett par sjuksköterskor som sket i hans propåer och körde sitt eget SS-race med patienterna. Systerdyster är en gammal inrökt MA-hatare och bör tas med en nypa salt.
  /Antonymanonym (sjukvårdsanställd)

  SvaraRadera
 95. Vidare: Med hänsyn till "systerdysters" utgjutelser här om patieneter (äldre) som svär och onanerar har jag blivit övertygad om att hon inte har någon sjuksköterskeutbildning öht. Min dotter har arbetat inom äldrevården ("systerdysters" gebit) utan sådan utbildning. "Systersysters" nick är förmodligen en hästskojaraktig vilseledning, liksom en del "norsk/danska överlevares".

  Antonymanonym,
  den som delar en av datorerna på sheriffkontoret/ tidskrifts/bokförlaget

  SvaraRadera
 96. Antonymanonym borde bältesläggas och få en injektion Stesolid inför natten!

  SvaraRadera
 97. Självutnämnda Syster dyster; Det där var inget svar. Kan du ärligt och öppet ange dina kontrollerbara accedentia som utbildad sjuksköterska här, eller vi skall avfärda dig som en annan tragisk imposter som det tycks vimla av här?
  /Antonymanonym, som bl a har gjort en del jobb för MedLearn.

  SvaraRadera
 98. Vad fasen är MedLearn? Ingen vårdhögskola iaf.

  SvaraRadera
 99. MeadLearn bedriver auktoriserad utbildning inom vården. Om du inte utbildats där, var god ange vilken vårdhögskola och din utbildning till vad. Om all din "Systerdyster" utbildning/erfarenhet inskränker sig till äldrevården, där t ex min dotter jobbar, behöver du inte svara alls, misstänkta fejk"syster"! Det är möjligen en skyddad titel, vilket skall kollas.
  Antonymanonym

  SvaraRadera
 100. "Syster"dyster är uppenbarligen ingen utbildad sjuksköterska, snarare en politisk tillsatt överfurir inom vårdhierarkin som har tid och antagligen mandat att svamla till här för lätttrogna medborgare. Och: Har hon hotat MA med något eller inte? Chips are falling down...

  Antonymanonym, med delad tidskriftsdatasal med andra.

  SvaraRadera
 101. Oj, man anar att Antonymanonym har en viss "hang up" - till och med i en diskussion om Anna Odell drar han in MA. Fantastiskt. Med sådana vänner behöver MA inte några fiender.

  SvaraRadera
 102. Jag tror att Antonymanonym parodierar Madsen.
  Eller har läst Instruktionsbok för infanterister 1915 års utgåva några varv för många.

  SvaraRadera
 103. que syftade på att jag fick konstiga vibbar.

  SvaraRadera
 104. Jag fortsätter att fundera på var i detta hela konsten ligger? Ska verk gå före värk?

  Systerdyster, bra jobbat. Det är många som inte vet hur det går till inom vården. Det finns både rötägg och underbar personal.

  Och de som tror att alla misstag anmäls, glöm det. Det är många fel som inte kommer utanför avdelningarna ens.

  Men så har vi ett land där vi inte alltid erbjuder rätt vård till rätt patient, oavsett om det finns en diagnos. Finns ingen kunskap och patienterna får själv leta hjälp och i vissa fall även bekosta den, utomlands.

  Det finns tusentals patienter i Sverige med en diagnos men ingen vet var kunskapen finns. Därför skadas många för livet för att det inte får rätt vård. Att lyssna till en patient som har livslång erfarenhet är det få som gör.

  Vi har en läkarkår där många håller varandra om ryggen. Få vågar erkänna att läkarkåren kan göra fel. Det är mänskligt att fela, alla kan göra fel. Tyvärr så står inte alla för de fel de gör.

  Prestigen bland många läkare gör att de snart inte ens lyssnar på patienterna eller de läkare som kan. Lite av kan-själv. Och i många fall så är det sköterskorna som får stå mitt i.

  Det är därför lite skrattretande att Göran Hägglund utalar sig om en nollvision inom vården när det gäller skador. Kan man inte erbjuda landets sjuka rätt vård så lär denna vision aldrig uppfyllas.

  SvaraRadera
 105. Det finns mycket man kan säga om vården, både avseende tillgänglighet och innehåll. Den är allt annt än perfekt på alla områden!

  Tristan, jag ser inte att någon här har skrivit att man ska be bindgalna patienter om lov att få ta hand om dem på ett ur vårdsynpunkt läpligt sätt, däremot ser jag de som väljer att raljera över att man ifrågasätter hanteringen av Odell.

  Vården är gudskelov omgärdad av regler, lagar och förordningar och många av dem med patientsäkerheten i fokus. Övergrepp har begåtts inom vården under många år. Förr kunde oroliga patienter behandlas med insulin och varma bad, det blir de lugna och fina av. Lobotomi är en annan åtgärd under tvång där patienterna definitivt inte blev tillfrågade om de ville delta. Tvångssterilisering av individer som ansågs olämpliga att fortplanta sig är ytterligare ett exempel.
  Jag vill ta med medicinering med påstått ofarliga läkemedel som gett förfärliga konsekvenser för många människor.
  Det senaste grova exemplet på extremt dåligt fungerande vård med tillhörande konsekvenser för patient som jag kommer på är damen som blev felmedicinerad med EP-mediciner och som förlorade många år av sitt liv innan hon vaknade upp på det man trodde var hennes dödsbädd.

  Patientsäkerhet är viktigt, det tror jag att alla tycker när de kommer till vården själva. Man ska inte som patient bli utsatt för övergrepp! Det är en grundläggande regel och för att upprätthålla säkerheten måste den hela tiden hållas uppdaterad och diskuteras.

  SvaraRadera
 106. Kollade upp MedLearn. Det är en privat undersköterske- och tandsköterskeutbildning.
  Lite läskigt ur patientsäkerhetssynpunkt om de som går där tror att de kommer ut som sjuksköterskor...

  SvaraRadera
 107. Jag är lite skeptisk till en del av de nya undersköterskeutbildningarna. Förr visste man vad en "usk:a" hade för kunskaper, de som utbildas idag kan knappt ta ett blodtryck när de är nyutbildade.
  Lite läskigt ur patientsäkerhetssynpunt om de som undervisar inte vet på vilken kunskapsnivå man ska hålla sig.

  SvaraRadera
 108. Usk-utbildningen är inte vad den har varit och inte heller ssk-utbildningen, som jag sett.
  EU-anpassat!
  Jag har stött på uskor som kommit ut och trott att de varit ssk och gjort bedömningar som överkridit deras kunskaps- och ansvarsnivå. Bedömningar som kan få oanade konsekvenser för patient och arbetskamrater.

  SvaraRadera
 109. Har polis och vårdpersonal erkänt att de använt övervåld och begått övergrepp eller är det bara Annas tolkning? Har de sagt att de har fel rutiner när de inte delar ut pennor till patienter. Anna säger att polisen var de de som började använda våld då en polis tog tag i hennes arm när hon ville gå från bron. Om hon hade velat springa och kasta sig i vattnet så skulle polisen tydligen inte ha hindrat henne eller annars förstår jag inte varför hon säger som hon säger.

  Polisen har skyldighet att använda sin kroppstyrka och ibland våld. Det är ingen rättighet utan en skyldighet de har.

  Dessutom är allt jag läser vinklat från Annas sida vilket gör att det är svårt att ta på allvar, särskilt när argumenten är så dåliga. Jag fick ingen penna och polisen började använda våld, dvs tog mig i armen (för att jag inte skulle hoppa i vattnet till ex.).

  Och konst kan jag inte se det som även om jag går med på att det definieras som konst inom konstvärlden. Men jag tycker att de har fel. :)

  SvaraRadera
 110. Polisen befogenheter öerensämmer kanske inte med deras medicinsa kunskap, det ser an exempel på ganska ofta.
  Det där med pennan var förstås en del i vårdens bedömning att det fanns en risk för skada. Ett iofs lite kränkande bemötande men lätt att motivera.
  Polis och vård erkänner naturligtvis inte något övervåld, de erkänner sällan eller aldrig något fel utan är oerhört kollegiala. Särskilt läkare har en förmåga att hänga ut underställd personal för att slippa ifrån ansvaret själva.

  RSMH stödjer Odell iaf.

  SvaraRadera
 111. Idag åt jag lunch med en god vän som berättade att han precis i början hade haft på känn att det inte bara var en provokation. - Det finns en förhistoria, hade han sagt.

  SvaraRadera
 112. Kontorets f d intellektuella resurs vicesheriff Bill Tilghman har nu arresterats av mig, för brott mot regler ang. handhavande av vår telegrafsändare. Då hans hälsotillstånd verkade mindre gott tillkallades vår usk, vilken tog vissa prov. Enligt henne fanns det "oroväckande lite blod i alkoholen".

  /Deputy Marshal Chris Madsen

  SvaraRadera
 113. Medborgare Y:
  Det verkar även sjuksköterskor som efter 120 högskolepoäng är väldigt oförberedda på den verklighet som möter dem efter studierna. Fullärda som de är av alla olika omvårdnadsteorier, teorier som är svåra att omsätta i praktik i en slimmad organisation. Ser hur studenterna under sina praktikperioder inte är en del av verksamheten, på det sätt jag var när jag gick min utbildning. Praktikperioderna innehåller även de, teoridagar, seminarier och mycket tid att göra enskilda uppgifter och att reflektera. Kalasbra, men väsensskilt från vardagen på en vårdavdelning.
  Och, även sjuksköterskor håller ihop mot kritik från andra än den egna gruppen. (Det kanske gäller de flesta yrkeskårer?)
  Fast större/värre kollegialitet än den som poliser eller läkare visar varandra finns nog inte. Brukar inte poliser använda ordet "kollegan", när vi andra säger arbetskamrat, jobbarkompis etc.?
  Ibland kan jag nästan önska att det förekom fler anmälningar, där läkare och annan sjukvårdspersonal stäms, men i svensk vård är det fult att peka ut vissa som syndabockar oavsett felbehandling eller uselt bemötande. Lex Maria, i all sin sympati, men ibland handlar det faktiskt om enskilda rötägg, inte om organisationen som sådan.

  SvaraRadera
 114. Eftersom jag inte ar sa varst insatt i historien sa maste jag bara fraga: Vari bestar konsten i det hela?

  SvaraRadera
 115. Bra fråga whitelady7....jag uppfattar det mer som ett sociologiskt experiment än en konstinstallation. Men vad vet jag, jag är bara en nyutnämnd 'fejk'syster/politiskt utsedd överfurir.

  SvaraRadera
 116. Systerdyster: :-) you, me, same same but different :-) Den som utnamnde dig till fejksyster har nog bara drabbats av tillfalligt anfall av svarmod, det gar sakert over. Nar vart du overfurir da? Jag ligger nog lite i den banan jag med, pekar garna med hela armen nar inte doktorerna lyssnar som de ska :-)

  SvaraRadera
 117. whitelady7. jag vet inte om jag missförstår dig nu, men själva konstverket anses ju vara den ganska långa videofilm Odell har gjort om
  saken. Det är alltså inte bara frågan om "installationen" i sig själv.
  Om det sen är konst eller inte kan man ju ha delade meningar om. Själv tycker jag nada om just den saken.

  SvaraRadera
 118. Anonym 19:11: Nej du missforstod nog inte alls, jag var nyfiken for jag ar som sagt inte alls insatt i det hela. Jag visste inte att hon gjort en videofilm av det hela, sa tack for forklaringen :-) Man blir lite latt "efter" vad som hander i Sverige nar man bor pa andra sidan jordklotet :-)

  SvaraRadera
 119. Deputy Marshal Chris Madsen:

  Klockrent! :-D

  SvaraRadera
 120. OK Tristan!

  Viljan finns om möjlighet till bevisad förmåga objektivt blivit granskad få visat sig genom möjlig handling.


  Det tycker jag Majas 300:- till Änglagård kan få konkretisera.

  Sanningshalten ller bakgrunden till agerandet eller det man tar upp och här diskuterar är likaså viktigt att genomlysa.

  Leroy

  SvaraRadera
 121. Så här i efterhand tycker jag att det på sätt och vis var bra att det blev rättegång. Där kom det fram att det som jag hela tiden hävdat, faktiskt visade sig vara sant.

  Visa har lättare att slås för sina principer än att leva upp till de...
  Det var inte svårt heller att åstadkomma saken (rättegången) utan det svåra var att sätta sig i stånd att göra den...

  Ja, snacka om sanning och metod. :)

  SvaraRadera
 122. Ja som ett experiment kan jag nog också se det. Lite som, vad händer om jag gör så här. Och så gör man en film om det och resonerar.

  SvaraRadera
 123. Det är bra, Madsen!
  Valens: jo, det hade varit fel om Odell inte blivit dömd. Tycker jag.
  Charlotte R: jag envisas lite med att det inte bara är ett experiment. Om hon inte hade varit illa ute och stått på bron tidigare, på allvar så att säga, så hade det inte varit samma sak. Men jag tror att det kan vara det som provocerar (bland mycket annat givetvis): att hon först är galen, sedan spelar galen.
  En sak jag gillade med artikeln är att hon skriver att hon har haft kontakt med några av dem som hjälpte henne, och berättar om deras reaktion i efterhand.

  SvaraRadera
 124. Ja, Maja, och det är glädjande tycker jag. Människor kanske inte är så lättkränkta, trots allt. Ingen av de som ingep utsattes heller för livsfara och såvitt jag förstår har de agerat helt korrekt. Varit precis den som man tänker sig vara, i en situation som denna, en medmänniska i nöden, som försökt att, genom ord (och handpåläggning?) lugna och mjukt tillrättavisa, tills proffsen infunnit sig på plats. Jag känner hopp, känner att många människor vågar lägga sig i iaf om det inte medför risker för att själv skada sig eller i värsta fall sätta livhanken till. Om jag varit inblandad, kanske jag skulle fått ett kvitto på hur jag fungerar i ett sammanhang som detta. Jag är inte 100%:igt säker på att jag skulle ha varit den änglalika varelse som jag tror mig vara i en krissituation. Det skulle kännas jobbigt, tror jag, att inse att jag inte handlat på ett sätt som överensstämmer med mina grundvärderingar, att jag skulle svika när det är skarpt läge. Om så vore, hade jag med största sannolikhet mått dåligt efteråt, självinsikten hade fått sig en törn och kanske jag vänt min frustrationen mot projektet som sådant.

  SvaraRadera
 125. Maja:
  Mitt leende " :) " var tänkt markera min ironi...
  Vi är överens, det var rätt att straffa Odell. Det hade varit fel annars.
  Brott skall inte provoceras fram... Inte av polisen heller enligt ett prejudicierande dom...
  Brott skall avslöjas och straffas i ett rättsstat, eller? Oavsett vem som har begått brottet!

  Nu - till jobbet...
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 126. Arresteringen resulterade i en del blåmärken då jag nödgades använda en Leroy Peacemaker kal. 45 vid tillfället. Klagomål över detta godtages icke. Arrestanten har begärt bläck och penna för att skriva en artikel. Avslogs.
  /Deputy Marshal Chris Madsen

  SvaraRadera
 127. Systerdyster, den ssk-utbidning som pågår nu är riktigt usel. Jag känner mig långtifrån trygg när jag tas emot av en ung sköterska.
  Teorier kan de, men vård är inte teori.
  Du behöver ju inte heller ha gått vårdlinjen för att söka till sjuksköterskeutbildningen så redan utgångsläget är sämre än tidigare.
  Jag har träffat på ssk som aldrig satt en kateter.

  Jag anser att ssk måste hålla ihop mer än tidigare. De är i minoritet på i princip alla avdelningar och får ofta ta skiten både uppifrån och nerifrån i hierarkin.
  Och jag instämmer inte in att vårdyrkesfolk ska åtalas för misstag! Det vore en förfärlig framtid för vården om arbetet ska gransks av dem som är helt okunniga inom inområdet, som polis och jurister.
  Anmälningar till HSAN är ok, de som ska hanter fel som begåtts måste veta vad som är riktigt och rimligt inom vården.
  Det finns väl för övrigt ingen annan yrkesrupp där rena misstag åtalas?

  SvaraRadera
 128. Madsen: "Leroy Peacemaker kal. 45"

  "!*s*"

  (obs kan ej det vedertagna teckensystemet på internet)

  SvaraRadera
 129. Systerdyster:

  Ang att alla verkar ha kunnat hantera händelsen på bron...

  Det var ju den tidigare händelsen på bron som ledde till Odells handlingar. Alltså påverkades hon mycket starkt av det hon upplevde då. Hur kan man veta att det hon iscensatte inte har startat liknande processer hos andra som kan visa sig bli negativa längre fram?

  Jag har ingen klar åsikt om Odells "konst", jag kan se båda sidorna men vi vet ju egentligen inget om hur andra har påverkats. Det lilla vi vet är förmedlat av Odell själv som inte är opartisk.
  Med det, så påstår jag inte att hon skulle ljuga, men har hon fått hela bilden klar för sig?
  Om det första "offret" på bron hade frågat henne hur det kändes, hade hon då berättat utförligt om sina tankar, känslor och reaktioner?

  Alla påverkas vi av varandra och av våra upplevelser och därför har vi ett stort ansvar för hur vårt beteende påverkar andra. Jag förstår Odells resonemang men anser att hon inte har tagit hänsyn till alla de som drabbades av hennes handlingar.

  Poliser som hamnar i sådana situationer blir känslomässigt påverkade. De upplever så mycket i sin yrkesutövning att jag anser att det är mycket illa när de måste hantera något som är ett spel. Det samma gäller sjukvårdspersonalen... ja, alla inblandade.

  Efterhand som jag skrev min kommentar, så tog jag visst ställning ändå... Det lutar inte åt favör för Odell i alla fall...


  Deputy Marshal Chris Madsen:

  Mycket bra ingripande! Nominerar dig till Nobels Fredspris!

  *L*

  SvaraRadera
 130. Jag skulle vilja läsa intervjuer med alla inblandade.

  SvaraRadera
 131. maja: Du kan alltid beställa FUP. Den kan ju kanske ge något.

  SvaraRadera
 132. Och somslut, rättegångstjosan och hela baletten så har du lite att bita i.

  SvaraRadera
 133. Sheriff Madsen menar nog denna:

  http://www.texasdecorandmore.com/servlet/the-38/1873-.45-cal.-Peacemaker/Detail

  som LeRoy Eltinge:
  http://www.generalpatton.org/Patton_Saber/PattonSaber_Spring08.htm

  (Men inte kan man väl mäkla fred med pistoler i inbördes krig? )


  Tycker att A Odell har genom sin demonstration visat på en del svagheter som finns.

  En del säljare demonstrerar ju sina saker väldigt övertygande och man kommer hem med varan och funderar först då på vad man köpt.


  Leroy

  SvaraRadera
 134. En man/kvinnostark delegation från Famous Artists School, Westport, Connecticut, har samlats framför kontoret och kräver att den intellektuelle arrestanten frisläpps. De argumenterar att han tar upp plats för andra som är i större behov av inlåsning.Jag vägrar, och håller än så länge ställningarna.

  /Deputy Marshal Chris Madsen

  SvaraRadera
 135. Nej så baske mig om jag begriper vad detta handlar om. Är jag den enda som inte förstår?

  Vad är det som är "klockrent", Marina?

  Eller är det så att man inte kan förklara ett skämt för då är det inte roligt längre?

  SvaraRadera
 136. IAMB: Jag tappade tråden någonstans vid "Maja hänger med!" Å andra sidan har jag en fäbless för sånt som gäckar förnuftet.
  Det påminner om de enstaka gånger i Neapel då folk tilltalade mig på napoletanska istället för italienska. Jag blev så smickrad att jag inte ville avslöja att jag inte begrep.

  SvaraRadera
 137. Det vill säga, både "Då förstår jag" och "Det är bra, Madsen!" var något slags bluff från min sida.
  En intressant historia med denna bloggosfär är att en del kommentatorer har drabbat samman i andra kommentarfält, och fortsätter sina mer eller mindre kodade (?) diskussioner lite här och där.

  SvaraRadera
 138. Jag kan väl bara fråga om det handlar om fru Fortuna genom att lýfta Orf.:
  http://www.youtube.com/watch?v=cKNq81ao1HI

  Men jag håller med det verkar vara svårt att hänga med i det kryptiska en del pratar om.

  Jag tycker A Odells demonstration är belysande och inte skall en kvinna behandlas på det sättet i något avseende.

  Att en del blandar ihop begreppen eller tror att man är Leeroy Jenkins eller så verkar ju helt off topic. :

  I´m Going in for the eggs :
  http://www.youtube.com/watch?v=Zll_jAKvarw

  Man blandar ihop Guys and Dolls.

  Leroy

  SvaraRadera
 139. Maja: Åhå! hmmm :-)  Medborgare Y: "Det finns väl för övrigt ingen annan yrkesrupp där rena misstag åtalas?"

  Jo, men nog måste det väl finnas? Vållande till annans död och liknande brott måste väl (tyvärr) kunna förekomma även inom andra yrken?

  SvaraRadera
 140. Maja! läsa mellan rader och Leroy.

  Ungdomlig Nirvana eller räddsla för att utveckla eller förklara vad man baserar sina påstenden på. Jag tycker nog att A O gjorde en viktig markering vad som är ok och inte ok.

  Kring sanning och den svåra balans som man bör klara då man arbetar inom vård och rättsväsende.

  Leroy

  SvaraRadera
 141. Skillnad mellan sane och insane.

  Men det löser sig nog.

  Time will tell.

  Handlar oftast om besvikelse eller osäkerhet och räddsla.

  Leroy

  SvaraRadera
 142. Jag tror också att försumlighet, slarv, misstag, eller underlåtenhet att göra något man borde ha gjort kan åtalas i flera yrken.
  Hur som helst: visst borde det finnas andra sätt att bemöta en psykotisk patient än det Odell beskriver?
  Nu till en helt annan fråga: Xerxes hette så på en gång, det var självklart. Lillisa, Gullan, Tussan - inget namn har fastnat ordentligt ännu. Kanske är det därför jag öser på med namn... Men Xerxes och Gullan, låter inte det ganska... Ja inte vet jag? Kan man fortsätta leta namn på en kisse, eller måste man helt enkelt bestämma sig?

  SvaraRadera
 143. Mina hette Tusse och Murre då jag var liten!

  Men så klart fortsätt leta eller få förslag.

  Eftersom det lutar åt att du vill behpålla namnet Xerxes och ge Gullan ett nytt namna kan du ju leta efter Grekiska starka kvinno namn i den grekiska mytologin kanske: http://sv.wikipedia.org/wiki/Grekisk_mytologi

  Leroy

  SvaraRadera
 144. Jag hänger med nu, men när blogginnehavaren säger att hon inte gör det blir jag osäker.

  SvaraRadera
 145. Maja

  Jag föreslår att kattrackarna får heta Mössa och Vante. Och smeknamnen blir då Mössetös och Pallevante. ;-)

  G

  SvaraRadera
 146. Gullan kunde ju annars få heta Atossa efter Xerxes mor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Atossa

  Men då är det den Persiska historien vi är innne på.

  Vore roligt om hon fick heta Gaia som var gift med Uranus och de fick Kronos som agerade som han gjorde å hans syster och hustru Rhea fick barn, men överlistades av kvinnan.

  Leroy

  SvaraRadera
 147. Leroy: Atossa är ett väldigt fint namn! Märker att jag nog borde ha läst på lite om Xerxes, han blev ju mördad. Hm.
  En möjlighet vore ju att välja något rejält. Nisse och Lisa. Namnen måste ju hänga ihop.
  Det är faktiskt knepigt som katten, som det står i T.S Eliots dikt.

  SvaraRadera
 148. Zigge: det är lugnt, vad man förstår och hur kan ju vara olika.
  Godnatt.

  SvaraRadera
 149. Anonym: Mössa och Vante är gulligt.
  Godnatt.

  SvaraRadera
 150. visserligen något helt annat, men rätt så intressant:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5851944.ab

  obs! har inte med Anna Odells artikel att göra

  SvaraRadera
 151. Några eftersläntrande tankar.
  Min mening är att Anna Odell har växt allteftersom. Det var ett elevarbete, men det satte igång en enorm massa processer, som skyndades på av David Eberhards polisanmälan.
  Jag vill egentligen läsa mer om vårdpersonalens reaktioner, jag föreställer mig att det kan handla om ett slags klasskonflikt. Tror att jag redan har skrivit detta: Anna Odell är/betraktas som privilegierad för att hon är konstnär, men kanske också för att hon en gång har varit galen och på det här viset tar ett slags revansch, och får enormt mycket uppmärksamhet.
  Därför är det provocerande att hon ber om en penna, som om hon hade rätt att kräva det.
  De som inte klarar detta? De galningar som bara blir bälteslagda och sen kanske hankar sig fram eller blir uteliggare eller inte ens får plats på sjukhuset? Är hon inte en lyxlirare och parasit i förhållande till dem? Och vårdpersonalen som är kvar i ett tungt arbete där de blir tvungna att upprepa processen med någon som är mer gravt psykotisk?
  Några infall bara.

  SvaraRadera
 152. IAMB, "Vållande till annans död och liknande brott måste väl (tyvärr) kunna förekomma även inom andra yrken?"
  Där har du väl egentligen svaret tycker jag. I vilka fler yrken är ett misstag ett brott?
  Inom vilka fler yrken kan ett litet misstag utfört under stress leda till att du blir åtalad?
  Ska vi åtala lärare som inte satt in adekvata åtgärder i samband med mobbing och som leder till att en elev tar livet av sig? Det gör vi ju inte, det är kommunen som ska stå till var för bristande rutiner. Inte den enskilda läraren.
  En byggjobbare som tappar en balk i skallen på en person, ska han åtalas? Nej det blir återigen arbetsgivaren som är ansvarig för säkerheten rent juridiskt.

  I samband med åtalet mot läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus uttryckte polis och åklagare att de inte var kompetenta att handskas med medicinska frågor. Vården omfattas av speciella lagar och förordningar än andra yrkesgrupper och rättsväsendet saknar medicinsk kompetens och självklart inte göra medicinska bedömningar. Ansvarsfrågor inom medicin kan inte avgöras av amatörer.

  Om man som vårdpersonal löper risk tt bli åtalad för ett isstg så an jag berätta att då går ingen inom vården fri! Alla har gjort misstag, inte alltid med dödlig utgång visserligen.
  Vårdpersonal handskas med liv och död varje dag och det vet jag ingen annan yrkesgrupp som gör. I princip varje åtgärd kan resultera i oönskade konsekvenser om den blir felaktigt utförd eller inte utförd alls.
  Är det enbart dödsfall som ska åtalas? hur ska man kunna bevisa att patienten inte skulle dött ändå? Ska medicinering med smärtstillande och ångestdämpande läkemedel och som gör att patienten kanske dör snabbare än den skulle gjort utan läkemedel vara åtalbart?

  SvaraRadera
 153. Medborgare Y: Jag har inga svar på de frågor du ställer mot slutet av din kommentar. Jag bara tänkte att det måste väl finnas fall - exempelvis chaufförsyrket - där ödesdigra misstag kan göras och där den enskilde yrkesutövaren kan dömas.

  SvaraRadera
 154. Självklart kan yrkeschaufförer åtalas och dömas för brott om man inte följer de lagar som finns. Även en läkare åtalas och döms om han har mördat en patient. Men det är väl inte det som är frågan om jag fattat det rätt?

  De handlar om medicinska bedömningar och det kan ju inte rättväsendet bedöma och de ska inte heller tycker jag.

  SvaraRadera
 155. Fast det Medborgare Y skrev från början var "rena misstag" (alltså inte olika bedömningar), och då tänkte jag att det måste väl ske misstag även inom andra yrkesområden - och att vissa sådana misstag är straffbara. Trodde jag alltså - jag uttalar mig inte om hur det BÖR vara.

  Kommer inte på något jättebra exempel, och det känns inte heller som något särskilt roligt ämne att fundera på...

  SvaraRadera
 156. IAMB, jag instämmer med dig. Det är verkligen inte ett roligt ämne!
  Det är roligare att göra helg och trappa ner inför kvällens slappande i soffan. Ska faktiskt titta på bruden från Ankeborg och låta mig förfasas.

  SvaraRadera
 157. Och jag ska titta på Go'kväll i SVT24 - reprisen från igår. Gillar "Gör om mig", trots att jag själv klär mig som på 70-talet (jeans, tröja, gympaskor, urblekt jacka där fodret är lagat, något söndrig handväska - men sjalett modell huckle avstår jag ifrån för det mesta)...

  SvaraRadera
 158. Maja:
  Filosofi och konst om sanning och metod,
  En liten parafras...

  Andens grundläggande rörelse är att lära känna det egna i det främmande, göra sig hemmastadd i det främmande; anden är inget annat än återvändande till sig själv efter att ha varit det andra...

  Hans-Georg Gadamer, Sanning och metod Wahrheit und Methode (kapitel 1: Konst och sanning)

  *

  Don't be afraid to be weak, don't be too proud to be strong - just look into your heart, my friend...
  That will be the return to yourself - the return to innocence.

  If you want - then start to laugh, if you must - then start to cry, be yourself - don't hide...
  Just believe in destiny.
  Don't care what people say just follow your own way, don't give up and use the chance...
  To return to innocence
  ....

  Michael Cretu, Return to Innocence (The Enigma project)

  SvaraRadera
 159. Arrestanten har börjat citera Ernst Jünger och texter ur Bhagadvita - på sanskrit - men då jag varken förstår tyska eller urgammal romani chib lämnar jag det utan avseende och häller kallt vatten på honom. Misstänker att han ursprungligen är en illegal invandrare från Avesta, Sweden...
  /Deputy Marshal Chris Madsen

  SvaraRadera
 160. Medborgare Y
  Självklart ska sjuksköterskor hålla ihop, däremot vänder jag mig mot att hålla olämpliga människor bakom ryggen, det gagnar varken dem själva, sjuksköterskor i allmänhet eller patienterna, om vi gör det. Jag har själv upplevt hur olämpliga (p.g.a. sjukdom) sjuksköterskor tillåts att arbeta år in och år ut därför att välmenande kollegor både täcker upp, när det gäller uppgifter som vederbörande inte klarar, och även "mörkar" misstag
  som vederbörande begått. Jag kan förmoda att det går likadant till i läkarkåren.

  Vi måste alla också bli bättre på att anmäla enligt Lex Sarah. Om vi vill behålla vår heder och yrkesstolthet måste vi se till att våga anmäla ställen där man ständigt är underbemannade och där medarbetarna saknar adekvat utbildning. Då tänker jag framförallt på vårdbolag som i upphandlinar lovar guld och gröna skogar, men där uppföljninmgarna visar en helt annan verklighet. Chefsskapet på dessa ställen är ofta svagt eller så här budgetkraven så höga att ledningen saknar mandat att leva upp till löftena.
  Jag har bestämt mig för att aldrig riskera min yrkesheder och arbeta åt vissa arbetsgivare.
  I framtiden kan det bli lättare sagt än gjort, då det är några få, och stora, vårdbolag som är aktörer inom äldreomsorgen. I min hemkommun, t.ex., är all barnomsorg privatiserad och äldreomsorgen ligger knappt steget efter. Det är en mycket märklig valfrihet vi har, den som önskar en kommunal förskola till sina barn kan alltså inte välja det alternativet. Å andra sidan blir de flesta så överlyckliga över att få en plats, både när det gäller dagis och sjukhem, att man inte vågar ställa krav utan man tackar och tar emot det som man blir erbjuden.

  Nu har även delar av psykiatrin i Stockholms län upphandlats, förmodar att det är som vanligt, att lägsta bud vinner. Äldreomsorgen påminner, enligt mig, starkt om gamla tiders fattighusauktioner.

  SvaraRadera
 161. Systerdyster:

  måste bara få fråga när det gäller privat vård. Är det samma lika som för friskolorna. Att de har enligt lag rätt att neka vissa elever som kostar för mycket eller måste privat vård vårda alla. Och ge de mer vårdkrävande och de med små och okända diagnoser samma rätt till rätt hjälp eller kan de "strunta" i dessa patienter? De får samma hjälp som alla andra och behöver de mer hjälp än de erbjuder så får de inte det.

  Idag så finns det många kommuner som inte har eller har liten kommunak skolverksamhet. Vad händer med de barn som inte kan leva upp till de krav på friskhet som friskolorna kan ställa enligt sina lagar? Detta är ett bekymmer som friskolornasriksförbund har börjat kolla lite mer på. Men är risken att all privatisering kommer att kunna göra likadant? Att välja endast de som konstar lite och på så sätt öka vinsten för ägarna.... Är det den vården och skolan vi vill ha?

  SvaraRadera
 162. Funderare:
  Jag har bara erfarenhet av privat äldrevård som drivs på uppdrag av kommunen. Kommunen köper alla platser och är huvudman för verksamheten. Det privata bolaget kan inte neka någon extra vårdkrävande patient eller välja patienter öht. Sedan finns det äldreboenden som drivs av t.ex. Carema eller Attendo i egen regi, där vet jag inte om någon nekas plats.

  Med friskolorna tycks det vara så att de barn som har någon form av funktionshinder hänvisas till kommunala skolor. Man tycker ju att det kunde lösas genom att man för över ev. merkostnad från kommunen till friskolan. Valfrihet, men inte för alla...

  Nu arbetar jag på ett äldreboende som drivs av en stiftelse på uppdrag av Sthlms stad. Ev. vinst går tillbaks till verksamheten och det känns bra. Jag tycker det är sjukt verksamheter som drivs av skattemedel ska kunna ge vinst till aktieägarna.

  SvaraRadera
 163. IAMB: Jeans, tröja, gympaskor - du klär dig som en mafioso.

  SvaraRadera
 164. Maja: hehe..skulle inte riktigt tro det! Känner mig mer som en levande lumpsamling. Å andra sidan är väl min bild av mafioson inte helt uppdaterad.

  Har funderat på om den låga aktiviteten här på bloggen har med Bokmässan att göra. Är alla där? ("Alla var där.")

  SvaraRadera
 165. Maffiabossar är levande lumpsamlingar. De lever högt och flott ett tag, som stora näringslivsbossar, och säljer knark och piratkopior till medelklass och överklass... Men sen sitter de i sin cell och är tragiska.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)