torsdag 30 december 2010

Knapphändigt

Det kunde krävas en särskild markör, en trollformel - nu är det Gaggböle, nu ej - men tills vidare får det fungera så här.
Nu är det inte Gaggböle.
Idag köpte jag två böcker på Akademibokhandeln i Liljeholmen: Drottning Silvias bönbok och en annan som än så länge får vara onämnd. Drottning Silvias bönbok innehåller bland annat en fin dikt skriven av en elvaårig Silvia:

Der Regenbogen
ist in der Welt,
wie eine Brücke
zum Himmelszelt.

Der Regenbogen
bildet sich,
wenn die herrliche Sonne
sich im Regen bricht.


Smäller högre än min gamla Härren Härren du min far, men jag var lite mindre då.
Jag fäster mig vid några rader i förordet. "Krigsåren präglade min familj" och "min mor var katolik men min far och vi barn tillhörde den evangelisk-lutherska kyrkan. Det var inte alltid så lätt för min mor".
Jag har försökt googla mig fram till uppgifter om den katolska kyrkans roll under det andra världskriget, jag har haft uppfattningen att katolska kyrkan hjälpte många judar (bland annat utifrån några rader hos Sigmund Freud), nu har jag inte lyckats hitta så mycket utöver det som står på officiella katolska hemsidor samt enorma mängder antikatolicism (den sitter djupt i Sverige, åtminstone sedan trettioåriga kriget...), så det återstår att hitta någon mer opartisk historieskrivning. "Det var inte alltid så lätt för min mor" är hur som helst en sådan knapphändig formulering som kan få den fantasifullt lagda att föreställa sig samvetskonflikter av episka mått.

25 kommentarer:

 1. Jag tror inte alls att den katolska kyrkan räddade särskilt många judar, romer eller andra ur de förföljda grupperna. Det var nog mer enskilda katoliker, präster eller vanliga församlingsmedlemmar, som visade sin medmänsklighet. Superkatolska Polen är väl ett land där antisemitismen blossat upp gång efter annan. Mimosa får nog läsa på lite, skippa bönboken och läsa historia istället.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Systerdyster, Clam: påven lär inte ha tagit avstånd från nazismen heller. Så det knapphändiga har nog inte med det att göra.
  Historia, som sagt var.

  SvaraRadera
 4. De där raderna hos Freud borde jag försöka leta fram - det var då något som förvånade mig, något i stil med "med tanke på allt den katolska kyrkan har gjort för judarna" - kan det ha varit ironiskt? Ska kolla upp det.

  SvaraRadera
 5. heja antikatolicismen.
  Mimosa Slavhitlers mamma Mimosa Slavhitler... och dom ber ihop... brrrr.

  SvaraRadera
 6. Jo jo, du har rätt, ni har rätt - det också något kusligt med att bönboken innehåller en bön som de bad i föräldrahemmet... och så långt jag kan se inte ett ord om sammanhanget, mer än att föräldrahemmet präglades av kriget.

  SvaraRadera
 7. Du menar inte att du köpte Sivias bönbok?
  Köpte den?
  Varför det?

  SvaraRadera
 8. haha... jadu...
  Nu måste jag sova (om jag får för katterna)

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Nej, det fick jag inte.
  Hoppas det blir varmare snart.
  Jag tar och tänker högt ett tag:
  "Det var inte alltid så lätt för min mor" (som katolik med protestantisk make var hon nästan lika förföljd som judarna). "Det var inte alltid så lätt för min mor" (känslomässig utpressning: en mimosa slavhitler kan inte ställas till svars). "Det var inte alltid så lätt för min mor" (och det har gått i arv).
  osv.

  SvaraRadera
 11. Johnny: den bör dekonstrueras. "Krigsåren präglade min familj" räcker så att säga inte.

  SvaraRadera
 12. clam: det stämmer. Medan enskilda präster kunde vara motståndsmän (samma motsättning tror jag finns i Sydamerika fortfarande).

  SvaraRadera
 13. "en fin dikt skriven av en elvaårig Silvia" hur ska du pudla dig ut ur det här?

  SvaraRadera
 14. Zigge: med en anekdot kanske (vet inte om den är sann, det är något jag hört berättas):
  På grund av internationella påtryckningar gick nazityskland med på att låta Freud lämna landet, på ett villkor: att han inte sa något ont om Gestapo. Freud lär då ha sagt: "Jag kan varmt rekommendera Gestapo".
  (OBS!!! IRONI!!)
  Jag vet inte om mitt (diffusa) minne av en rad som tackade katolska kyrkan kan ha varit något åt det hållet - eller om jag rentav minns fel.

  SvaraRadera
 15. Johnny! - unglaublich gut! Du har fattat - förstått - själva 'essensen' - själva själsliga uppenbarelsen - just d e n som går under benämningen "Drottning Silvia" - Bra gjort! - Du Johnny slår mig med häpnad! - kanske fler än jag har blivit slagna av häpnad! - och även glädje! - av Dig!

  SvaraRadera
 16. hoppsan, jag hade inte klickat på Johnnys länk, den var väldigt fin den bilden (inget att dekonstruera där förstås...).

  SvaraRadera
 17. oavsett Vatikanen hit och dit (och med reservation för att Mimosa Slavhitler är en figur som bör betraktas som löskopplad från alla utanför Gaggböle) så kan man tänka sig en god moder som inte hade det så lätt, alltid.

  SvaraRadera
 18. Jo, och det finns enskilda präster som förespråkar användande av kondom också. Katolska kyrkan är tamejtusan mossigare än familjen Netto de Bar.

  Det är (inte så lite) tragikomiskt att vi svenska håller fast vid ett dammigt, malätet och lätt löjligt kungahus, att vi (vissa av oss) är rusigt stolta över att ha importerat en liten fransman och över vår finfina historia, medan delar av historian är big no, no. Eller snarare nicht, nicht.

  De flesta av oss har ett inneboende behov av riter, men dessa måste kanske inte nödvändigtvis vara av rojalistisk eller religiös karaktär? Räcker det inte med att titta på Karl-Bertil Jonsson på julafton?

  Gott Nytt År så småningom!

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. @Clam:
  Blödig kan man inte tillåta sig att vara! Jag ska kolla med en konservator. Förslaget är taget. :-)

  SvaraRadera
 21. Så småningom Systerdyster, så småningom!
  (gaggböliska för gott nytt år)

  clam: haha... ja... jag tror det är förbjudet i Sverige, men jag tycker att det är en bra idé. De sista, då. Den sista kungafamiljen.
  Nej man ska inte vara blödig, jag fick nog en attack av slikt (psykologiskt intressant men värdelöst ur perspektiven mänsklighetens framtid)
  Fram för helgerånet

  SvaraRadera
 22. Gnälltajm: jag drack starkt kaffe igår kväll - det plus gullarnas små hyss höll mig vaken till 8 på morgonen. Jag ska visserligen inte fira nyår, så det gör inte så mycket - det blir helt enkelt softa idag och ikväll, med läsning ditt och datt.

  SvaraRadera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim