torsdag 5 mars 2020

Nyhetsvärderingen suger fladdermusballe

DN, som annars brukar lansera sig som de borgerliga hygglonas högborg, den autentiska värdegrundsbunkern, den bastion varur den sista strimman av upplysning och humanism emanerar, har som toppnyhet idag att Prinsessan Estelles skola stängs.
(P.g.a ett virus som inte släckt ett enda liv i Sverige och inte särskilt många i den riktiga världen heller).
Det går inte att göra kråkvinkelsatir av såna här överlöjligheter. Men jag förbannar den bekvämlighet som tilltagit med åren och gör att det känns lite för sent att sticka härifrån för gott.

23 kommentarer:

maja lundgren sa...

Att prinsessan Estelles skola stänger vore en given världshändelse och förstanyhet, i en konservativ tidning. Likaså i en fascistisk monarki. Den globalaste viktigheten. Kronprinsessdotterns skola stänger, ty någon är nästan sjuk!
Men för att vara i DN - ? - är det ett populistiskt drag eller en avvärjande manöver? Förstår de hur den typen av fokus påverkar?

Anonym sa...

Det är absurt, ja.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/trots-rekommendationerna-flera-stockholmsskolor-haller-stangt

maja lundgren sa...

Undrar om friskolorna, prinsessan Estelles och andra, tänker sig att äldreomsorgen och sjukhusen ska hålla stängt också.
Intressant att friskolesystemet funkar på det sättet också. Man litar inte på rekommendationer från det allmänna.
Sekterism? Samhällets sönderfall?

Verutschkow sa...

Fast på något sätt visar väl det här att vi alla är lika, om än
inte inför lagen, utan inför omständigheter som ligger bortom
vår kontroll. Lär inte vara lätt att komma in på den där skolan
precis ...

Sitter förresten just nu på biblioteket och har (skyltvis) ombetts
att desinficera delar av mig med hjälp av en lösning i en flaska.

maja lundgren sa...

Stängningen av prinsessans skola och moderatledarens pose som flyktingdödare sammanfattar överklassens Breivikvärderingar som i ett nötskal. Det här är inga modiga människor.

maja lundgren sa...

Ja, eller det visar ju på rädsla, den urholkar som bekant själen. Skolorna kan väl stänga för all del, stäng alla skolor i så fall. Det är synd om vissa elever lär sig mer hypokondri än andra.
DN är en djupt hypokondrisk tidning. Det är gärna förstasidesnyheter som "det kan vara farligt att anlägga vid en småbåtsbrygga om man är nötallergiker".
Men ruskigt komiskt att de har den nyhetsvärderingen, samtidigt som de på något vis brukar framställa sig som liberaler, inte konservativa eller fascister.
Tvätta och sprita händerna är ju alltid att rekommendera, särskilt i influensatider. Så det är ju kanonbra.
Hur många dödsfall har det blivit i Sverige hittills?

maja lundgren sa...

Vad hette den där kungen som lyckades få igenom en ändring i en predikan, eller hur det var.
Ärkebiskopen (eller vem det var) ville säga: vi ska alla dö.
Men han ändrade till "vi ska nästan alla dö".

Det kan ha varit självcensur. Minns inte detaljerna.
Det här är berömt, går att googla fram. Vi ska nästan alla dö.

maja lundgren sa...

När folk börjar få perspektiv på det här kommer troligen även medias sätt att rapportera att kritiseras.
Jag tror det är en yttring av dåligt samvete. Det är tur att döden finns.

maja lundgren sa...

Om något barn eller ungdom tillhör en riskgrupp kan det säkert vara en bra idé att stanna hemma. Allt utöver det (t.ex stänga skolan) är överkurs.

Men nyliberal socialdarwinism funkar inte utan bacillskräck.

maja lundgren sa...

Ödets nyck har gjort att just Norditalien (som stundom pekar finger mot Syd och kallar det smutsigt, infekterat osv - jag blev utskälld av en nyfascist och en Lega Nordare i Norditalien, men det där har jag ju redan skrivit om, för att blablabla jag var inte tillräckligt patriotisk osv - nu drabbar viruset Nord och inte Syd såvitt jag förstår saken rätt. Annars skulle Lega Nord skärpa kravet på Italiens delning och Norditaliens stängning för syditalienare

maja lundgren sa...

Ja visst ja - jag har fattat beslutet att skriva långsamt och med iskyla.
Det finns ett iskallt hat, som riskerar att framträda som förtjusande i mötet med det heta hatet.

maja lundgren sa...

Socialdarwinism straffar sig själv.

maja lundgren sa...

Medierna är ingalunda tvungna att intervjua alla om vadsomhelst för att de fått många lajks. Och att rösta på ett visst parti idag är detsamma som att ge lajks till ett utspel på Internet. Det väger inte tyngre än så, det är en enfrågehistoria om utspel vars popularitet mäts i delningar och lajks.
Att Expressen intervjuar en viss partiledare om hans fantastiska lilla äventyr i Turkiet, är Expressens val. De jagar också lajks och delningar. Övriga partier får äran att framstå som sömntutor, paragrafryttare, perukstockar som inte "handlar" tillräckligt snabbt.
Man brukar säga att "folk kan tänka själva", för det första är jag inte alltid så helt övertygad om det, folks tankar går rätt mycket i sömnig flock, "fan vilket smart drag" kan plötsligt få en flock att gilla och dela och idag rösta lite hipp som happ. En del "vänsterblivna" (tyvärr är det ett rart ord som jag inte kan fördöma, återkommer till det) tänker inte heller så alldeles grundligt, och idag påstås de "vänsterblivna" vara runt 80 procent av befolkningen, fastän ett visst parti och stora delar av medierna låtsas som att det är tvärtom: det är ett parti som får sätta agendan genom utspel som passerar anständighetens gräns. Hakeliuspissträngda högern tycker det är skitkul med "vulgaritet" (men det är ingen äkta vulgaritet de här grabbarna står för).

maja lundgren sa...

Ja, och så att de antagligen vinner på upprördheten, det är fräckt och fränt osv, de andra är säkert bara ena hycklare som bor på Söder eller något annat vänsterblivet område för kulturmarxister (kulturmarxist är inte ett kodord för jude, det är mycket mer invecklat än så, nationalsocialismen och dess broderideologier är ett mischmasch, och snarare var jude kodord för humanist i den variant som uppstod i början av förra seklet, den moderna antisemitismen var en uppfinning, ett val, en strategi, för att kapa antikapitalismen och göra den till hat mot judar, OCH att smutsa ner humanism och upplysning med samhällskritisk tendens, typ Freud, med hjälp av rasistiska konspirationsteorier. Samtidigt fanns en devot beundran för bildning och kultur, vilket LTI fäster fokus på bl.a, och den lyser väl med sin frånvaro i dagens högerpopulistiska varianter).

maja lundgren sa...

Klemperer skriver om de bildades avsky mot nazismens oanständighet, och att det är så väldigt likt hur vi vänsterblivna kulturmarxister reagerar idag - hur kan de vara så tarvliga, skräniga, det här är så vidrigt att man inte tror att det är sant.
Men det finns en skillnad i Sverige idag, tror jag. Att Sverige är splittrat är inget att sticka huvudet i sanden för, bara man inte framställer det som att landet är splittrat i två lika stora delar. Ja, det finns förstås många skillnader, bland annat är Sverige inte ett fattigt land som just kommit ut ur ett världskrig, med många småborgare som svultit och varit uteliggare.

maja lundgren sa...

Ja, coronaoron är obegriplig, det vill säga den är medeltida, den är förmodern, arkaisk, och när en prinsessas skola stänger på grund av NOLL DÖDSFALL i Sverige och det blir förstasidesnyhet, då väcks de primitiva känslorna, kungahuset är rätt beundrat fortfarande åtminstone på mindre orter.

-Den här coronaoron är fullständigt obegriplig, säger Per-Inge Hallen, ägare till Hallens Buss.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/50433m/coronailska-mot-svenska-skidakare-i-italien

Visst är den det, det är beklämmande, mina varma sympatier med resenärerna, de kan komma att bli betraktade som parior i många år. Det är så det mänskliga grupppsyket funkar när det är som ruttnast.
Men bortom kollektivets neuroser fäster det också fokus på hur bräckligt hela systemet är. En nysning kan leda till en börskrasch.

Anonym sa...

Håller med – ”tänka själv” är en enormt överskattad syssla. Alla behöver hjälp med att tänka. Förhoppningsvis får man den från bästa håll. Den som tänker själv, tänker vanligen illa. Gärna i flock, som sagt. Eller inte alls.

Pompe

maja lundgren sa...

"Tänka själv" finns inte.

maja lundgren sa...

Det är en orimlighet.

Verutschkow sa...

Det kända rockbandet Kent brukade mot slutet av karriären avsluta
konserterna med en låt där publiken kunde skråla med i "Vi skall
alla en gång dö" som käck allsång ...

Verutschkow sa...

https://www.youtube.com/watch?v=Kgai9kbfUqw

"Jag kan få dig när du vill"

En låt som känns perfekt i alla hänseenden. Från början till slut ...

Verutschkow sa...

Med tanke på vad du kanske ser i ditt dagliga värv så kanske du
inte skall gå omkring och nynna på den där melodin. Själv känner
jag annars rätt ofta att låtar kan fastna i mitt huvud ...

maja lundgren sa...

Jo bara för att nåt är sant så behöver man ju inte gå omkring om nynna på det kanske :-)

Ska jag vara riktigt uppriktig och utan att förringa folks rädsla eller riskerna för äldre och sjuka, så tycker jag fortfarande att det lutar åt överdriven panik.
Men det är bara jag det.