onsdag 7 juli 2010

Lundgren minns fotbolls-VM

























En kanske borde ha dratt till med den här mayastatyn från den klassiska perioden. Långärmad fotbollströja knuten runt halsen, jättecoglioni, kanske hade det varit en maskot som tagit Mexiko vidare.
Well well well. Jag tittade inte på matchen mot Argentina, men det första målet, som är så viktigt psykologiskt, lär Argentina ha varit off side.

9 kommentarer:

Systerdyster sa...

Jaha? Tror du att du bara kan sluta med dina referat bara för att Mexico åkte ur? Tänk om Staffan Lindeborg gjorde likadant, hur skulle det se ut, va? Men det vore å andra sidan förbaskat skönt om han gjorde som du. För att inte tala om Patrik Ekvall. Vid närmare eftertanke är du ett föredöme för Sveriges sportjournalister.

Och det här med Maya-indianer, det verkar vara ett populärt tema bland bloggare.

maja lundgren sa...

Systerdyster: jo du ser. Referatstolen övergiven, gapar tom, en talande tystnad. Jag tar det här på allvar. En del håller på och tjoar och tjimmar oavsett vilka lag det är som spelar, verkar det som. Hur tänker man då?

maja lundgren sa...

Jaså är det mycket Mayaindianer i bloggosfären nu, det var trevligt.
Jag ska ta reda på om man kan köpa zapatist-kaffe i Sverige.

Fia Prutt sa...

Jo, mayaindianer - eller mayafolket - det var det där med deras kalender och 2012 som jag nämnde förut. Antar att det är därför de är "heta" bland bloggare nu (även om det säkert finns mycket annat intressant att lära).

Fia sa...

Äsch, vad fånigt - ber om ursäkt med vändande kommentar. Jag vet inte varför jag får sån lust ibland att bara vara löjlig när jag är just här. Måste vara mitt nick, det är lite "fjortis" över det, och det var ju läääängesen.

Måste nog byta nick...

John Bunyan Esq sa...

At least it doesn't look like he has lost his marbles... even though the rest is gone.

maja lundgren sa...

Fia: det är lugnt. Hette inte du Fia med knuff ett tag?
De gamla Mayorna har inte förutspått jordens undergång, däremot går deras kalender inte längre än till 2012. En prosaisk gissning är att de helt enkelt inte hunnit längre med kalendern.
John Bunyan: jo, armarna är ju också av (benen ser ut som om det kan ha varit så från början).

Fia sa...

Nej, jag vet att de inte förutspått jordens undergång - anledningen till att det spekuleras så mycket i vad det betyder att sista dagen i deras kalender är 21 december 2012 hänger ihop med en del andra historiska händelser som mayanerna sägs ha "förutspått". Så det handlar egentligen inte bara om kalendern. Ska man vara petig så handlar det inte ens bara om Mayafolkets kalender, det här finns beskrivet i andra historiska verk.

Ganska spännande, om man kan bortse från att det blivit så hypat. Slutet på deras kalender behöver ju inte betyda jordens undergång - kan lika gärna betyda starten på en ny era.

Att orsaken skulle vara att de inte skulle ha hunnit längre med kalendern tar bort hela mystiken med detta mytomspunna folk, så nix - den förklaringen är alldeles för trist för mig.

Någonting är på g i alla fall, och något måste ju förändras. Tycker jorden signalerar ganska kraftigt, och det verkar bara bli värre och värre.

Kanske sitter vi snart i varsin hydda i skogen och gnider pinnar mot varandra för att koka upp lite kaffe....klädda i lövruskor. :-)

maja lundgren sa...

Fia, du har såklart rätt, det vill säga man vet ju inte varför kalendern slutar. Jag vill inte göra dig besviken men jag tycker att man ska ta bort mystiken med mytomspunna folk. Bland annat för att det inte bara är 21 december 2012 som världen har förmodats gå under, många andra datum varav en del redan är passerade har lanserats tidigare genom historien, och folk har varit alldeles säkra på att det är just då som den oåterkalleliga katastrofen som drabbar alla (eller nästann alla) ska inträffa.
De första kristna trodde att undergången skulle komma under deras egen levnad. Många trodde att jorden skulle gå under år 1000, och det blev till och med ett slags antiklimax när den inte gjorde det.
Det innebär förstås inte att varningar om människans övermod och girighet är felaktiga, kanske mest att man inte ska haka upp sig på datum.
Jag har hittills läst mer om aztekerna än om mayaindianerna (man borde sluta använda uttrycket indianer i och för sig). Det är synnerligen fascinerande och det finns många likheter med den judisk-kristna traditionen. För övrigt med många andra traditioner också.
Mayafolket ansågs länge vara ett fullständigt fredligt folk men de ska ha bedrivit krig och människooffer de med, och det verkar som om syndabocksmekanismen (oavsett om det handlar om konkreta offer eller symboliska) är universellt mänsklig.
Problemet med kristendomen - det börjar urarta till ett föredrag det här - är att den gör anspråk på att ha avskaffat syndabocksmekanismen, samtidigt som dess centrala symbol är ett människooffer, och symbolisk kannibalism (nattvarden). Många kristna tror att kristendomen utgör toppen på den religiösa evolutionens trappsteg. Det är ett stort och allvarligt misstag.
Slut på föredraget tills vidare... Jag har läst mer om azteker än om mayaindianer hittills; jag tror att det är bra om man ger upp tanken på mytiska idealmänniskor, det man däremot kan konstatera är att både azteker och mayor hade astronomiska kunskaper som överskred Europas under samma tid, att de var lika krigiska som furstendömena i Europa vid samma tid, och att deras prästerskap och religiösa överhet både stödde makten och utgjorde något slags varnande slav på triumfvagnen.