lördag 23 augusti 2014

Ett påstående, och en till fadäs


Det krävs bildning för att vara kulturrelativist. Det krävs allra minst att man har läst Montaignes Om kannibaler, en av kulturrelativismens urkunder, och funderat på det som står där och begrundat det länge och vänt och vridit på det i sitt hjärta, eller var det nu är man bearbetar urkunder. 
Det krävs bildning för att vara kulturkonservativ också, och jag tycker nog att Om kannibaler är rekommendabel läsning för dem med.
Annars kan det hända att man plötsligt värderar ett människoliv högre på ett ställe än hundra på ett annat av något slags ideologiska skäl. 
Montaigne är ingen förebild, men han var åtminstone inte rätlinjig. 

                                           * * *


Ja, så Birgitta Stenberg har rest vidare. Konstigt.
Varför inte en anekdot. Det var "debutantfest" på Författarförbundet - d.v.s en tillställning för författare som debuterat på nittiotalet. Jag tror nästan säkert att Birgitta Stenberg sa att hon gillade Sprickan i ögat.
En annan sak minns jag tydligt - att jag gick fram till henne under inflytande av något slags alkohol, och sa:
- Du är så jävla snygg!
Ja, det var hon ju, hela livet. Men det är också en kommentar att fälla till en författare.

                                         * * *

Jag ska fixa till rubriken sen. Lyssna på den här så länge.

17 kommentarer:

 1. Jag borde ha sagt: - Vet du varför det heter Skarpnäck?

  SvaraRadera
 2. haha! Apropå rubriker: http://copyriot.se/2014/08/22/rubrikens-forbannelse/

  SvaraRadera
 3. Ah det är så skönt att läsa sånt där. Även diskussionen i kommentarfältet.
  Jag tror att jag använder ironiska rubriker ganska ofta.Eller tvetydiga. "De tog plats i offentligheten" är ju ett slags ironi, jag använder en av samtidens vanligaste klyschor när det gäller kvinnor (män tar inte plats i offentligheten tror jag)

  SvaraRadera
 4. Det är nog generellt sett ingen dum ide att till en berömd och framgångsrik person ge komplimanger gällande dennes begåvning på ett helt annat område än det där personen i fråga har skördat sina största lagrar.

  SvaraRadera
 5. Kan du inte berätta lite om Montaignes Om kannibaler?
  Vet att det här "bara" är en blogg, det är lite oförskämt att ställa krav, hehe... Men ibland kan jag tycka det är jobbigt att du antyder saker och inte utvecklar.
  Det ena efter det andra: kvantmekaniken, Tännsjö, Om kannibaler...
  Äsch jag får väl ta och låna den där Montaigne. Det låter lite spännande.
  :D
  Calamity F. Kennedy-Johansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Calamity JF Kennedy-Johannson
   menar Jag

   Radera
  2. JF Kennedy-Johansson: ja läs för allt i världen inte på svenska Wikipedia om Montaigne, herrejäklar, extremt tillrättalagt, pk som sången går. Den artikeln påminner om när jag hade munta om Montaigne och läraren ville ha svaret ungefär "han var överklass", alltså att diskutera vad M skrev var inte så intressant eftersom han var överklass. Det här är sverige..
   Fast med undantaget markis de Sade, som har MVG här.
   Konstigt land Sverige.
   Men jo jag ska skriva mer om det där CJ.
   Verutschkow: en full debutant resonerar nog inte så utstuderat tror jag,

   Radera
  3. Ah, nu sitter jag här och blir lite gråtmild. Birgitta Stenberg.

   Radera
  4. Jag kan ju inte veta hur/om du resonerade men jag tror att jag i det stora hela har rätt. Testa gärna någon annan gång på någon annan storhet.

   Men Birgitta verkade gilla din bok ...

   http://www.svd.se/kultur/forfattarna-centrum-i-nutida-bokbrak_649007.svd

   Radera
  5. Jo det där var bussigt, samtidigt som det uttalandet inte handlar om min bok, utan om skandalen som sådan. Det finns många orsaker till att den boken upprörde, och det har inte så mycket med popstjärnornas sexskandaler att göra... Hehe... Men, ja, ok.

   Radera
  6. Det kan ha framstått så i media, lite grann. Som en sexskandal. Läsare brukar bli väldigt förvånade när de sedan läser boken.

   Radera
  7. Fast det är ju roligt, i och för sig. Sexskandal.

   Radera
 6. Ska läsa på om IS. Hittat bra tråd med massor av lästips och trevande analyser. Tror förresten även att "allt är alltid USA:s fel" är på väg bort inom vänstern. Nu är ju det här enormt invecklat - och "vad handlar det närmare bestämt om" bör väl föregå "vad göra".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus att jag ställer mig tveksam till stora demonstrationer med masker och tillhyggen, mot ganska små nazistdemonstrationer. Bl.a för att jag inte tror att nazism och fascism kommer att få fäste här. Grundtanken är väl "om vi inte demonstrerar och bedriver aktiv antifascism så normaliseras nazismen/fascismen och sprider sig" - men jag tror inte att förutsättningarna finns för det, i Sverige. Bättre att demonstrera på annat sätt, än i stor samlad och delvis maskerad tropp.

   Radera
  2. En enda människa, som struttar bredvid demonstrationståget, tex

   Radera
 7. Lite intressant är också, om man kollar in hatet mot kulturrelativismen, t.ex på flashback, att det även där anförs mot kulturrelativisterna att de är "överklass" eller åtminstone pantad övre medelklass.
  Kritiken mot Montaigne från universitetsvänster sammanfaller på ett ungefär med kritiken från näthöger.

  SvaraRadera
 8. Kolla galaxen med den långa svansen, dagens astrobild.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)