söndag 31 augusti 2014

Say, it's only a Paper Moon

Kommer ni ihåg min julnovell Tillit? Där skrev jag om fysikern Rebecca Montefiori, vars bevis för att världen bara är ett hologram hade lett till ett Nobelpris, men även till en weltschmertz av aldrig tidigare skådad omfattning. Vilket ledde till att en grupp svenskar skickades till Jerusalem av Postkodlotteriet, för att bli pelare av tillit
Här kan man läsa den novellen. 
Rebecca Montefiori var fiktiv, men teorin att vi lever i ett hologram existerar sedan en tid tillbaka. 
Och nu ska faktiskt ett omfattande experiment dra igång, för att försöka ta reda på om det faktiskt förhåller sig så: The Holometer Experiment. 
Se artikeln Is the Universe a simulation? 
"What could be the most important scientific experiment of our lifetime is about to begin".
Som det mesta i universum nuförtiden, konstaterar den här artikeln, handlar det om saker som 99,9 procent av mänskligheten inte kan förstå. 
Och det får man ju bara leva med.
Eller nåt. 

Vad det vetenskapliga teamet har missat är att Rebecca Montefiori redan har fixat fram bevis, men å andra sidan måste ett experiment kunna upprepas och få samma resultat, för att kunna godkännas som vetenskap och inte som fiktion. Så det är bara att tacka och bocka och avvakta resultatet - med eller utan bävan. 

Nu tycker jag att det passar bra att spela Paper Moon.Paper Moon var också en film med Tatum O'Neal. Älskade den när jag var liten. Tatum O'Neal hade en ruggig uppväxt (kommer att tänka på boken Felicia försvann) och det känns lite svårare att se hennes rollprestation i Paper Moon när man vet det.

10 kommentarer:

 1. Verkligheten överträffar dikten? Eller tvärtom?
  Din novell är grym.
  Zigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Zigge.
   Ja, vad ska man tro. Det kan ju hända att experimenten kommer fram till att världen INTE är ett hologram. Men vad blir det av Rebecca Montefioris Nobelpris då?
   :-)

   Radera
  2. Novellen är ju tänkt att utspela sig i en nära framtid, kanske fem, tio år från nu. Vi får se vad The Holometer Experiments kommer fram till.

   Radera
  3. Usch. Läskigt. Tänk om det är så. Men jag vet inte om jag fattar faktiskt. Hoppas de kommer fram till att det inte är så. Läser du mycket science fiction?
   Calamity )-:

   Radera
  4. Inte så värst. Men en del har jag ju läst. Gillade Neuromancer mycket, t.ex.

   Radera
 2. Fint att du håller jämna steg med vetenskapen. :-)
  Då är det bara att vänta och hålla tummarna då. Men jag kommer nog älga på som vanligt.
  T.S Älgot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad ska man göra.
   Ett alternativ (om det skulle visa sig att världen är ett hologram) är väl att intala sig att det handlar om ett cirkelbevis av något slag. Alltså, "som man ropar får man svar". Att den vetenskapliga metoden i sig är en trompe l'oeil.

   Radera
  2. Eller att världen är något större väsens dröm.
   moaha.

   Radera
 3. Själv hade jag för mig att månen var gjord av ost ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det skulle man kunna tro. P.S, hologram är ju inte detsamma som papper, men jag tycker låten passar bra ändå - paper moon som sinnebild för illusion. Nat King Coles version är grejt också

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)