onsdag 20 augusti 2014
Lästips
Världens demokratier bör gå samman, ansluta sig till USA:s beslut och erbjuda den kurdiska armén humanitärt och militärt stöd, skriver Soran Ismail, Dilsa Demirbag-Sten, Özz Nüjen och Sakine Madon, i Akut läge i Irak kräver handlingskraft
Jag har en känsla av att yazidierna och de kristna i Irak, och palestinierna i Gaza, har lagts i två olika vågskålar. Engagemang för de ena verkar ibland utesluta engagemang för de andra.
Islamiska statens folkmord ingår i deras program, de beskriver det alltså öppet som deras mål. Copyriot: Klart att Islamiska staten är fascister.
(Fleischer är ovanlig inom vänstern eftersom han lutar åt att vara Israelvän.Själv har jag svårt att förstå den delen av vänstern som stödjer Hamas - det behöver man nämligen inte göra för att stödja palestinierna - men tycker samtidigt att Fleischer är snudd på blind för staten Israels fascistiska tendenser). Och här skriver Mustafa Can om den uppenbarligen mycket särpräglade yazidiska religionen.
* * *Jag uppdaterar lite sporadiskt för tillfället, det kan tänkas att det mest blir lite musik, tips och kortare infall ett tag framöver, men häng kvar, det blir mer sen.
Plus att det automatiskt blir olika format och typsnitt, inläggen ser lite underliga ut således.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
It was of this place that Abdul Alhazred the mad poet dreamed on the night before he sang his unexplainable couplet:
SvaraRadera“That is not dead which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die.”
Om jag vill läsa mer om Abdul Alhazred, vad av Lovecraft börja med?
RaderaThank you anonymous! reminds me that I have to read Lovecraft. Never read, embarrasingly enough
SvaraRaderayour quote remind of the yazidi religion, as described by can - very very original (släkt m Ormus och Ariman?)
hehe sorry 'bout di inglish
RaderaPå minner också avlägset om det napoletanska ordspråket "Den som har tillräckligt många fiender dör aldrig"
RaderaHur som helst: ja, jag tror det är en bra idé att stödja kurderna i Irak. Misstror förstås USA:s intentioner - samtidigt är utvecklingen så ruggig att... ja, jag vet inte.
SvaraRaderaJag är inte vänster på det sättet som vänstern är vänster och det kommer jag inte heller att bli.
Men flockmänniskorna tar ju patent på ambivalens och bräcklighet också, hur ska det gå hur ska det gå!
Radera:-)
Har det kommit några fler angrepp från Aftonbladet kultur? Deras Lidija är ju up and coming.
SvaraRaderaZigge
en lite sådär hierarkisk struktur - någon ringde Linderborg och rapporterade något jag skrivit i bloggen,alltså gör Aftonbladets kulturchef en stort uppslagen artikel där hon pekar ut mig som öststatsföraktare och klasshatare.
RaderaDet här är människor med knogjärn i nävarna och de är övertygade om att ha absolut rätt i kraft av sin bakgrund.
återkommer i frågan
Nej jag tror inte att det har varit något på ett tag, men det kommer säkert
RaderaNja det är inte LP alltså, det tror jag inte, det är anpassningen till strukturen, som kan ha kvinnlig bensoppe också
Raderabenstomme
RaderaBensoppe
Radera:-)
Vänstern är ett skiturkigt hot mot världsfreden.
RaderaSå var det med det.
Meaning? Vill du utveckla det, är du snäll..
Raderaefter middagen
SvaraRaderaSådär. Det var minsann en god spaghetti. Jag lagar så goda pastasåser att det är något alldeles.
RaderaTror jag börjar från andra hållet. Jag tänker på lite, så får vi se vart det bär.
Det kan handla om - till exempel - att få syn på något på facebook. Någon som försvarar ISIS folkmord med att alla stater grundlades med våld. Gustav Vasa, hur snäll var han? osv. Samtidigt är USA och Israel fortfarande imperialistsvin, enligt det här sättet att se det.
jag håller med om att invasionen i Irak var en total katastrof. Och att USA:s dubbelhet - stödja Saddam Hussein så länge det gynnade dem, sedan invadera av orsaker åtminstone jag inte riktigt har förstått - Irak hade inget med Twin Towers att göra och massförstörelsevapen kan inte många ha trott att de hade. osv osv - gör att deras insatser i Irak även framledes kan väcka ett ännu större hat. Jag tror alltså att det är bra att stödja kurderna, men det borde vara någon annan part som gjorde det. Ryssland, Kina, Europa: i princip vem som helst utom USA.
Ryktena om att USA stödde ISIS tidigare, i Syrien, och att deras ledare t.o.m varit med i CIA, vet jag inte om de stämmer. Det skulle vara i linje med tidigare taktiker - att stödja mullorna i Afghanistan (som sedermera blev talibaner), att stödja Hamas mot PLO, d.v.s att ge stöd till islamism eftersom det skulle orsaka splittring och omöjliggöra en verklig revolution (exakt hur mycket av det här som stämmer vet jag inte,)
Jag håller alltså med om att det är USA som ungefär det senaste halvseklet har ställt till med flest krig och orsakat mest elände. Och i det sammanhanget är det ganska ironiskt att kalla USA en demokrati.
När Reinfeldt säger att Sverige måste närma sig USA, för att stå emot Ryssland, så uppskattar jag tydligheten (högersossar brukar vara mycket mer mumliga) men det är också det enda. Jag är nämligen övertygad om att det är Natos manövrer som provocerat fram "krisen".
Dags för efterrätt.
RaderaGlass.
En helt annan fråga är den om kollektivism inom litteraturen - det har funnits förut och ändå uppfattar jag det som något ganska nytt, som det är utformat idag - både på skrivarkurser och med "privata" lektörer tas litteratur fram på ett speciellt sätt, ofta med ett gott syfte (t.ex antirasism), samtidigt verkar det på sätt och vis svårare idag att komma från ingenstans - det är viktigt att ha ett stall, att vara kopplad till en skrivarskola, gärna en tidning, och det behöver självklart inte vara något fel i det: det som jag kan tycka är obehagligt är den där bitonen av "vi är många", "vi har makt", som också finns där. "Vi tar plats i offentligheten!" Vi-et brukar understrykas, och ses som något positivt.
Raderahär har det dragit iväg ser jag... Jag tänkte egentligen mest på "skiturkigt". Otrevligt ord.
RaderaJa, för att försöka återgå till ämnet...
SvaraRadera"Krossa sionismen!"
Det är ett plakat man kan få se på demonstrationer för palestinierna. Vad innebär det att krossa sionismen? Konkret? Handlar det om att inte erkänna staten Israels rätt att existera? Eller om att sikta på Israels utplåning?
"Krossa sionismen", en sån där typisk plakatvänsterparoll... Är en palestiniers liv mer värt än en irakisk kurds? Är kristna palestinier i Nasaret förrädare eftersom de inte krigar mot Israel?
Vänstern verkar så tvärsäker, de har en räls.
Jo... För en som var med på sjuttitalet känns det inte odelat roligt att se kommunismen återvända inom litteraturen... Jag känner till flera poeter som tystnade på sjuttitalet.
Radera"Kollektivismen inom litteraturen" - ja, sommarpratet var ju upplagt så, som en kör. Jag tyckte att det var uppfriskande bland alla success stories och trista berättelser.
Visst fanns det en klassisk antiindividualism där. Mycket kändes igen - angreppet på "vita män på månen"... Jag har läst intervjuer med Athena F där hon betonar att hon sammanfattar tankar inom den aktiviströrelse hon kommer ifrån, och att hennes bok tillkom i samarbete med andra poeter. Hon för mångas talan. Det är gott och väl, så länge hon inte ger sig ut för att föra allas talan...
Algot
"Som ett åskväder", sa en god vän. Och tillade något mumligt om att man väl inte vill ha någon kommunism men kommunistiska diktare behövdes.
SvaraRaderaAha! Vita män på månen - ja det är en sån sak som jag inte kan känna. Alltså, det väcker ingen indignation hos mig.
Men jag fick det vackraste brev som tänkas kan av Athena F och Tova Gerge efter myggor och tigrar - de blev djupt berörda och uppviglade, det är underbart att veta. Sedan kan jag ändå inte låta bli - trots att jag förmodligen borde - att säga att det inte går att infoga en bok som den, i en kör av det slag som AF utförde, eftersom den är och förblir något annat.
RaderaHär vare livat! Jag minns en gång när någon skrev "var är alla?" - för att det bara var ett par hundra kommentarer...
SvaraRaderaJa ursäkta, du kanske inte vill påminnas om skillnaden...
Jag har inte mycket att tillägga egentligen, mer än att jag instämmer i att engagemang för de ena verkar utesluta engagemang för de andra. Fobi för islamofobi kanske?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Raderahaha ja så var det faktiskt... Men det kunde inte vara hur länge som helst, det säger sig självt. Facebook slog väl igenom på allvar 2010 tror jag, man började väl tala om att bloggarna mer eller mindre skulle försvinna då också. Så blir det nog inte, men jag tror inte att de där diskussionerna med massor av deltagare förs på bloggar längre, det är nog mest facebook. Natti
RaderaDet kommer att vara ännu svårare att inte vara kommunist, och att stå utanför de litterära grupperingarna.
Radera