söndag 7 september 2014

Det kalla kriget har blivit hett

Nato skickar vapen till Ukraina.
Sanktionerna mot Ryssland var det dummaste jag bevittnat under min levnad. EU inför sanktioner mot Ryssland för att Nato vill lägga vantarna på Ukraina: en omvänd Kubakris, och EU som inte precis går lysande ekonomiskt och har en växande högerextremism att handskas med, ska plötsligt fungera som Natos lockbete. Ryssland kan handla med andra länder, sanktionerna drabbar nog Europa hårdare.
Ukrainakrisen skulle självklart kunna lösas, Ukraina kan gå med i EU men inte i Nato, landet kan också delas (kunde Jugoslavien delas så kan väl Ukraina) men en sådan lösning vill inte Nato ha.
Så långt dumheten, nu har den övergått till förberedelse för a smashing and exciting third world war, och med hjälp av lilla paragraf 5 (se nedan) är det tänkt att Sverige ska delta i en så snar framtid som möjligt.
Jag håller på med ett inlägg om den pågående kulturella legitimeringen för ett Natointräde, i förstone koncentrerad till Expressen kultur, och som bottnar i en nationalism som inte är en svensk nationalism. Termen landsförräderi reserverar jag dock åt Carl Bildt med flera politiker, som inte har utsocknes lojaliteter att skylla på.
På återhörande, alltså.

15 kommentarer:

 1. Rättare sagt deras lojaliteter är också utsocknes, men de har inte genetiken att skylla på.

  SvaraRadera
 2. du är modig maja som vågar säga det du säger! - inte alla är så modiga som du! - jag kan dock utan vidare erkänna att jag håller med dig i den analys du har gjort...

  SvaraRadera
 3. Tack, Marianne. Det är tänkbart att rond två av det kalla kriget är farligare än den första, bl.a för att det knappt finns något motstånd. Det diskuteras ytterst lite, smygnatofieringen har lett till att Sverige numera är "värdland" för Nato, Reinfeldt ska kanske ha något slag cred för att han sa det rakt ut: "vi måste närma oss USA", det är i alla fall klarspråk, högersossar brukar vara mer smygiga. Men det är så dags med klarspråk nu. Jag gissar att Tyskland inte ser med blida ögon på vare sig sanktionerna eller det militära stödet till Ukraina. Finns det ryska planer på att expandera västerut? Finland, Sverige? Jag tror faktiskt inte att någon på allvar tror det. Hur som helst är Krimkrisen och Ukrainakriget inga tecken på det. Och jag är för ett stärkt försvar: men att närma sig USA är det mest idiotiska man kan göra i det här läget.
  Norge ska delta i kriget i Ukraina, på samma sida som tillresta nazister från Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I stort håller jag också med dig. Osäker på om Sverige och Finland skulle lyckas stå emot en rysk invasion utan hjälp från Nato. Under förutsättning att Sverige satsade mer på försvaret. Men det är nog ingen som tror att Ryssland tänker expandera västerut. Ett svenskt Natomedlemskap är jag helt emot.
   Och vad sjutton gör Norge borta i Ukraina?
   Men alla är upptagna med att analysera svenska valaffischer. Och diskutera vem man bör taktikrösta på för att hålla sd borta från en vågmästarroll. Viktiga frågor de med. Ukraina tror jag känns för rörigt och för långt borta för att ha en åsikt om. Och som sagt var, de som inte delar Carl Bildts analys anklagas för att ha gått på den ryska propagandan. Så vad ska man tro?
   Så långt som till ett tredje världskrig tror jag inte att det går. Än så länge. Men överilat av Nato att rusa till. Ukraina är ju inte medlem i Nato...
   Algot

   Radera
  2. Några fler Snowdens, Assanges och Mannings vore välkommet. Så att det kanske kommer fram vad det handlar om egentligen.
   Algot

   Radera
  3. Ett finsksvenskt försvar + diplomati. Jodu, jag tror faktiskt att det skulle räcka ganska bra. Inte så att det skulle vara omöjligt att invadera dessa länder men åtminstone kosta såpass mycket att den invaderande parten tänkte efter två gånger. Nato är i Norge, så det torde ligga i Natos intresse att Sverige och Finland inte blev invaderade. Men nu är det ju inte det det handlar om.
   Expressens ledarsida, som brukar raljera över "blågul nostalgi" så fort det handlar om territoriellt försvar, och hävda att en rysk invasion på gammaldags manér är ytterst osannolik, lobbar ändå för ett svenskt Natomedlemskap. Av ekonomiska skäl. De borde veta att risken för terrorism ökar, inte minskar, om Sverige går med.
   Sedan är det en annan sak att det finns ett grundläggande hyckleri, som Sveriges välstånd i rätt hög grad bygger på: den stora vapenexporten. Vi har inte haft civila dödsoffer på så länge, att vi inte fattar att krig dödar civila.
   Vad Norge gör i Ukraina? Ja, det kan man verkligen fråga sig.

   Radera
  4. De får den stora äran att strida på samma sida som européiska nazister.
   Jaja, det blir allt svårare för liberalerna att avfärda vänstern som konspirationstänkare. Den svenska polisen lägger ner stora resurser på att försvara den ärorika nazismen. Och medan högerextremismen ökar i Europa, och ekonomin genomgår en kris, sätter man igång och slösar pengar på att få med Ukraina i Nato, med benäget bistånd från ditresta nazister.
   (I vilken mån regeringen i Ukraina är fascistisk, eller har sådana inslag, kan jag inte uttala mig om, det är så olika uppgifter som cirkulerar).

   Radera
 4. till det inlägg - 'en blygsam roll i valrörelsen...' - som jag gjorde - på egen blogg - för - i dag - exakt 4 år sen - skulle jag här gärna vilja göra en blygsam hänvisning till... (tack!)

  SvaraRadera
 5. 93 procent av invånarna på Krim röstade alltså för att lämna Ukraina. Det måste liberala opinionsbildare göra fantastiska krumbukter för att kunna fördöma. DNs och Expressens ledarsidor är ungefär lika illa, och det är dags att frånta dem rätten att kalla sig liberala: det de håller på med är inte liberalism, utan någon form av förvirrad profascism.
  Gudars skymning. Om svenskarna inte lyckas genomskåda det som händer, så är det nästan så att man vill säga rätt åt Sverige. Men jag tror faktiskt att det kommer att bli likadant som vid EMU-valet. Med eller utan mord på politiker som förrätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ukraina fäster förhoppningar till EU-medlemskap är inte underligt, det är ett fattigt land. Men också enormt korrupt, så frågan är hur EU skulle kunna lita på att bidragen hamnar där de ska. Politiker mördas och anklagar varandra för att ligga bakom morden, den där i mitt tycke lite läskiga Julia T med nationalflätan på huvudet vet man väl inte exakt vad hon är skyldig till och vad inte

   Radera
 6. Jag är övertygad om att Putin är en skurk, och att Ryssland kommenderar iväg soldater som sedan begravs i smyg, och absolut tveklöst hoppas jag att fredsrörelsen och demokratirörelserna i både Ryssland och Ukraina växer sig starka. Men EU/Nato borde inte laborera på det här sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leroy, ja. Det är det.

   Radera
  2. Hur EU kan tro att skärpta sanktioner, under en vapenvila som är bräcklig men trots allt en vapenvila, ska förbättra något är en gåta.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim