onsdag 10 september 2014

Vad anser vänstern om ett svenskt NATO-medlemskap?

Björklund vill införa en ny värnplikt för både män och kvinnor. 
Detta alltså i kombination med ett NATO-medlemskap. 
Ungdomar skulle då kunna kommenderas ut på i princip vilka uppdrag som helst. Till Afghanistan, LIbyen, kanske Ukraina, Jugoslavien, Mali. 
Endast i kombination med alliansfrihet och neutralitet är värnplikt försvarbart. Med tillägget att det självklart måste vara möjligt att välja vapenfri tjänst. 

Reinfeldt är emot Björklunds förslag. Jag gillar faktiskt Reinfeldt. Jag tror att det är ganska mycket hans förtjänst att den främlingsfientliga retoriken inte slagit igenom i svensk politik. Jag menar att han har helt fel i att Sverige måste närma sig USA, men jag uppskattar att han sa det rakt ut. 
Sossarna säger varken bu eller bä, men Göran Perssons beundran för George W Bush solkar fortfarande ner det partiet. 


Någon tycker säkert att jag bagatelliserar hotet från Ryssland. Kanske många, med tanke på hur den svenska retoriken är pepprad med uttryck som kallblodighet, brutalitet, irrationalitet när det gäller Ukrainakrisen. Den svenska gamla borgerligheten har törstat efter att få delta i krig sedan minst det andra världskriget. Puerila liberaler vill se svenskt blod flyta, det är mesigt att vi lyckats hålla oss utanför både det första och det andra världskriget. Nu ska det bli andra takter, och då måste befolkningen förberedas på stora uppoffringar i ärorika strider mot Ryssland. 

Jag tror inte att det föreligger några ryska planer på att invadera vare sig Finland eller Sverige. Jag tror heller inte att särskilt många svenska politiker tror det på allvar. På sikt är jag för ett stärkt svenskt försvar ändå, men det är för neutralitetens och självständighetens skull. 
Ryssland morrar till när Finland av obegripliga anledningar snackar om att gå med i NATO. Ukrainakrisen bröt ut när Ukraina av lika svårbegripliga anledningar snackade om att gå med i den nordatlantiska pakten.
Rysslands reaktion är inte konstig. Detta handlar inte om att ha gått på den ryska propagandan, utan det handlar om ett mycket tydligt mönster där Nato är den påstridiga parten. 
Den stora frågan är varför NATO flyttar fram positionerna på det här sättet. Det är tänkbart att det har med BRICS eller konkurrensen om Nordpolen att göra. Självklart har det inget med fred, demokrati och frihet att göra. 

Lovar jag att äta upp min hatt om vi har ryssen här om ett par år? Nä, om det skulle ske tror jag att det beror på att Sverige lät NATO operera härifrån. Så jag skulle ändå inte ändra min ståndpunkt. Jag tror att jag skulle avvakta och se hur det utvecklade sig, och sedan gå med i en motståndsrörelse. 
Men inte ens aggroliberala Expressens ledarsida tror på en rysk invasion. Det är "blågul nostalgi" att förespråka territoriellt försvar, menar de. Hotet är utspritt lite här och där och Sveriges enda chans är att gå med i Nato och delta i operationer i Libyen och liknande. 
Pressen har alltid spelat en viktig roll för att trissa upp konflikter. DN och Expressen är väl samma tidning numera, kanske för att det är enklare att lägga ner en tidning än två. Det ser vi fram emot.

Men - vad tycker vänstern? Den är så gott som helt tyst. Jag är inte vänster. Det är väl därför jag skriver så mycket om det. 

18 kommentarer:

 1. P.S vår del av världen har ett intresse i att Finland och Sverige inte tillhör någon militärpakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har uppskattat Reinfeldt ända sedan en debatt om Göteborgskravallerna (på Södra Latin tror jag det var) då han sa ungefär: "man vill inte vara en pösmunk". Och den lilla skara som gav ett lite smått stirrigt och autistiskt intryck, som hade kommit i samlad tropp utan att knappt se sig åt vänster eller höger, tramp tramp tramp autonoma vänstern, de hånskrattade, och allt var mycket lustigt

   Radera
 2. När jag delar på Facebook kommer era fina tigerteckningar upp, hoppas att det är ok.

  SvaraRadera
 3. "Let's do what everyone else does here. Let's talk about something else".

  The Last Night in Peace, 1979

  SvaraRadera
 4. Det är en generande icke-fråga för vänstern. Som en dålig lukt i gemenskapens rosendoftande rum.
  Det är faktiskt lite läskigt.
  Men jag tror på den ensamma människan - verkligen endast på den ensamma människan.

  SvaraRadera
 5. Vänstern har väl alltid varit emot NATO? Jag kan inte se att du kommer med något nytt i dina inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hehe, tackar. Jo, jag tror ändå att det är en något ny situation. Jag tror att vänstern hade protesterat, förr i världen. Och jag begriper det inte riktigt. Kan det vara postostpostmodernismens fel, alltså att man inte tror att verkligheten existerar alls? Eller att sverige inte varit i krig på så länge att man inte kan tänka sig att det skulle kunna bli så, och sålunda spelar det ingen roll om Sverige är med i NATO eller inte? Jag begriper det inte, rättså många av mina fbkamrater är väl vänster som jag fattat det, men tvärvägrar att diskutera den frågan. Det är inget att deppa ihop över, jag försöker bara förstå vad det handlar om.
   Jag tror Maria-Pia Boëthius har skrivit i ETC, det väger tyngre än om Aftonbladet kultur skriver om det menar jag.

   Radera
  2. Det är lite sådär "suck... ville bry sig..."

   Radera
  3. Du tror inte att "puerila liberaler vill se svenskt blod flyta" till och med skrämmer bort dina kommunistvänner på Facebook? Vad mig anbelangar tycker jag inte att det är en mognare formulering än "All Cops Are Bastards"...
   Anonym 15.59

   Radera
  4. Det går att förstå utropet ACAB (även om jag själv inte tycker att det gäller alla poliser). Det finns en hel del polisbrutalitet som inte gör skillnad mellan det svarta blocket och andra demonstranter. Men att hata snuten överlag - nej, det gillar inte jag.
   Vad beträffar blodtörstiga liberaler: det finns ett outtalat stråk under kampanjen för att Sverige ska upphöra med neutralitet och alliansfrihet, och det är att vi inte gjorde vårt under det andra världskriget. Att vi står i skuld till Europa och USA. Putins Ryssland jämförs inte så sällan med Hitlers Tyskland, jag tror inte att det är en realistisk jämförelse, och vad man än tycker om Ryssland så är det faktiskt NATO som krupit närmare, inte tvärtom. Jag tror även att baltutlämningen har med svenskt ja till NATO att göra, det dåliga samvetet, nu ska vi slåss för Baltikum (osäkert om Ryssland verkligen planerar att återerövra Baltikum, jag tycker mer att det verkar vara västs retorik). Men ärligt talat, tänk efter lite. Ryssland har en militärbas på Krim. NATO vill ta till sig Ukraina. Inte är det då så oväntat att det blir som det blir?

   Radera
  5. Men - ja. Det är lite konstigt med denna tystnad trots allt. Och jag gissar att dagens vänster överlag vill att Sverige går med i NATO. Det gäller bara att försöka förstå varför.

   Radera
 6. (maja! - jag har skrivit kommentar på egen blogg! - efter att ha tagit mig friheten att ha fört över detta... - hope you do not mind!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marianne, det var fint skrivet! :-)

   Radera
  2. Jag är fortfarande - på allvar - förbryllad över att vänstern mer eller mindre är knäpptyst om detta. Om det beror på attityden "hela samhället är ändå skit så det gör inget om Sverige går med" eller "det spelar ingen roll att man protesterar" eller något annat, vet jag inte. Jag vet bara att bortsett från några tappra stycken blir det mer eller mindre ett vakuum när man tar upp det på Facebook. Det verkar som om mer närliggande saker engagerar mer.

   Radera
 7. tack maja för ditt svar - dels på min blogg - dels här... jag har nyss - i 'ämnet' i fråga - skrivit ytterligare en kommentar på min blogg'...

  SvaraRadera
 8. Att ingå i NATO betyder att underkuvas anglo-amerikansk imperialism

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej N4PUL1T4NO
   Ja, det är väl en klassisk vänstersynpunkt. Samtidigt - det där språkbruket går nog inte riktigt hem. Terminologin, det är för mycket plakatvänster (om du ursäktar). För bokstavstroende.
   Om man vill nå ut till en större krets än KPMLR och närmast sörjande omnejd, tror jag att man bör släppa den sortens terminologi.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim