fredag 19 september 2014

Tankar på ett moln, eller nåt

Jag ritade en teckning av Gaggböles bloggraket Miss Piffy, 16 år, 250.000 besökare om dagen - fick till den ganska bra och så gick den upp i rök.
Bloggraketen Piffy - ett offer för pofffaktorn.
Istället för att berätta om Gaggböle Blog Awards sätter jag mig och halvtänker lite.

Jag vill modifiera det jag skrivit tidigare - eller snarare se till att det inte finns något "vad-var-det-jag-sa"-tonfall. Det är inte min mening att anklaga antirasismen; de som är engagerade där har i många fall råkat ut för både stora och små kränkningar. Men "släpp megafonerna" menar jag fortfarande. En del inslag i kampen (t.ex att hacka sd:s medlemsregister eller avslöja vem som ligger bakom anonyma kommentarer på olika forum) känns inte rätt, särskilt inte när det sker i samarbete med en eller annan stor tidning, Aftonbladet eller Expressen. Och inte bara för att "tidningarna kan göra samma sak mot vänsteraktivister" (en synpunkt jag har hört när jag diskuterat såna här saker) och inte bara för att det kan vara kontraproduktivt (Flashback har flera hundra tusen användare, och vem vet om en del inte röstat på sd i protest?) utan för att det inte är fair play. På informella forum som "Inte rasist, men..." - OK. Men inte i samarbete med etablerade medier.

En annan sak att fundera över är när ett fritt utlopp för förbjudna åsikter och fula ord kan funka som en pysventil, och när det kan vara farligt och smittsamt att de uttrycks - jag tror inte att gränsen är skarp där.
I regel brukar man säga att det är konsten som ska ha rätt att vara amoralisk, låta "osympatiska" personer tala utan att författaren markerar att det här är fel, så får man inte säga (min Lemmy i Mäktig Tussilago t.ex. Det finns ingenting som säger att Lemmy har helt fel - visst har han lite rätt ibland ändå, eller hur?).

Konsten ska vara en frizon. Den behöver inte vara vacker eller uppbygglig. (Det här håller ju inte sd med om, i likhet med nazisterna tar de avstånd från Entartete Kunst).
Poängen med att författaren avhåller sig från att lägga saker tillrätta är bl.a att läsaren ska vara fri att göra sina egna tolkningar. Men det är ingenting som säger att skönlitteraturen inte skulle kunna vara förledande eller destruktiv bara för att det är fiktion. Konsten är kanske en frizon, men ingen skyddad verkstad och ingen oskyldig barnpromenad.
Kan anonyma forum på nätet också få vara en fristad för fula åsikter, tankar och ord, eller är det tvärtom så att de genom att - till exempel - trumma in hatbudskap och fördomar hypnotiserar och förleder människor? Jag har verkligen inte några som helst svar på det där. Som bloggare sedan några år vet jag att outningar, spekulationer om olika nicks identiteter, eller gissningar att en pseudonym är samma som en annan pseudonym som på ett annat forum har betett sig illa mot en tredje, är en hel vetenskap, ett elände och en ganska spännande följetong.
Som jag fattat det har några av antisemiterna på Flashback outats - jag har inte kollat upp avslöjandena om identiteter eftersom det inte intresserar mig särskilt mycket. På något sätt så vill jag ju att det ska fortsätta som det är, utan att folk känner sig rädda eller börjar uttrycka sig hövligt. Jag vet inte om det är författaren i mig som läser även de grova inläggen på Flashback med en sorts förtjusning, en författares uppgift är ju mer att lyssna än att fördöma (eller vara en kärleksapostel som Ranelid, men för det krävs att man är alltigenom god). Eller så är det för att jag själv aldrig har varit någon hejare på hövligt tal.

Antirasister är ofta rätt unga. På Debatt häromkvällen var det en kvinna som sa ungefär:
"Jag måste kunna peka på en rasist och säga: det där är en rasist".

Det här är snett. Det är inte bara väldigt unga människor som tänker så här: det är ganska svårt att INTE tänka så. Skilja mellan sak och person. Det är klart att man tar bort vem man vill som vän på Facebook, men "om du röstar på sd så ta bort mig som vän"-kampanjen är avgrundsytlig. Ungefär som TV-debatter där publiken får rösta på vem som vann.
Det här som jag uppfattar som ytligt - "All Cops Are Bastards!" Hundra likes, tjugo delningar - är inte risken att man då lever i en bubbla som är väldigt långt från den arbetarklass man menar ska göra revolution?

Min musikaliska fantasi är trög idag så det får bli en repris. Down-and-out-scenen från Bugsy Malone.
Bugsy rekryterar arbetslösa män: inte till socialismen, inte till fascismen, inte till den religiösa fanatismen, utan till maffian.

Trevlig helg.


8 kommentarer:

 1. Jag ska hitta på en bättre rubrik - det där med "på ett moln" låter ju som "huvudet i molnen", "en människa utan kontakt med verkligheten" eller som ett elfenbenstorn, eller svävar högt över alltihop (så är det inte).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen tror jag tyvärr inte att antirasismen/yttersta vänstern kommer att bli mindre militant. Det finns en övertygelse att om man inte slår tillbaks sd med alla tillbuds stående medel, schysta och oschysta, så kommer de att växa, och när de har tillräckligt hög procent i riksdagen kommer de att börja utrota minoriteter. Ta till våld. Det här tror inte jag, men som jag fattat det är det en djup övertygelse hos en del. Man hatar vidare alla snutar utan urskiljning, och tycker att det är ok att svarta blocket eller första linjen provocerar eller kastar saker på polisen - eftersom polisen skyddar nazisternas demonstration. Ja, det här är ju självklarheter och har varit länge, och dessutom finns det de som verkligen trivs med att berusa sig med att ingå i en massa. Det gör inte jag.

   Radera
  2. Jag är så artig som säger "yttersta vänstern" och inte extremvänstern. Det beror på att motsatsparet "extremhögern och extremvänstern", som beskrivs som lika goda kolsupare, är en vilseledande beskrivning. Har redan skrivit om det tror jag

   Radera
  3. Och ytterligare ett PS:
   Flashback är inte Avpixlat. Det senare forumet klarar jag inte av att läsa överhuvudtaget - vad är det här för människor, hur kan ett så välmående land som Sverige ha så bittra människor, är de missbrukare allihop eller vad handlar det om egentligen? Jag tror inte att det är en särskitl bra idé att försöka släcka ner Avpixlat, men jäklar vad mörkrädd man blir av att läsa de där trollen.
   På Flashback är det annorlunda, det allra mesta är ju inte alls hatiskt.

   Radera
  4. Är det någon som vet varför det heter Skarpnäck?

   Radera
  5. Har för mig att frågan avhandlades här i våras. Här är i alla fall ett citat från Brf Navigatörens hemsida:
   ”Namnet ’Skarpnäck’ kommer av Skarpa som betyder hår, torr, ofruktbar jordmån.
   Det tidigaste belägget på Skarpa är från 1432. På 1600-talet tillkom näckändelsen i samband med att Skarpa blev säteri. Troligen påverkat av tyskans ’Scharfeneck’.”

   Och här nåt helt annat, nämligen Aftonbladet i dag: http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article19556269.ab
   Lidija Praizovic vs den vite, västerländske, narcissistiske, fege, självömkande, misogyne, oetiske, emaptilöse, heterosexuelle medelklassmannen Charles Baudelaire. 100-0 till Praizovic. Minst. Vem hade trott nåt annat.
   Lite synd ändå att hon förslösar sina krafter på nåt så marginellt som litteraturkritik. Tror hon skulle tjäna den feministiska kampen bättre i en genre som passar hennes specifika talang mer. Som att skriva stora bokstäver på plakat, till exempel.

   Pompe

   Radera
  6. Ja det gjorde den, avhandlades här i våras alltså! jag ville bara testa allas minne inklusive mitt eget.
   Recensionen du länkar till befinner sig någonstans mitt emellan hemsk och otäck.
   Klasshatet och kulturhatet inom vänstern har exploderat igen. Det ger mig trista minnen.

   Radera
  7. Men det är rätt mycket så nu att kultursidorna fiskar efter uppmärksamhet till vilket pris som helst, saker som "ger snurr" och diskuteras i sociala medier. Sen tvingas då bildade människor förhålla sig till dumma utspel. Praizovics recension rekommenderades 350 gånger och i kommentarerna sitter folk som kan sin hermeneutik och som diskuterar Praizovics dumhet på allvar.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim