onsdag 10 september 2014

Fansfarbror och anonymiteten

Jag har varit utsatt för jämförelsevis lite näthat, det är kanske därför jag skriver om Fansfarbror på Flashback ibland, man får göra det mesta av det som finns så att säga. Mina duster har väl mest varit, och är fortfarande, med s.k gammelmedia.
Nu läste jag just i en artikel att några frilansare planerar att avslöja vilka som döljer sig bakom nick som går till personangrepp på Flashback. Fansfarbror bryr jag mig inte om vem det är, det var så lite så, snudd på komiskt med någon som ilsket la fram inlägg ur cachen och bevakade min blogg som Pluto vid spiselfrisen (ja, jag använde den liknelsen då också). Nej, om något är jag lite nyfiken på ett nick som påstod att hans bror varit ihop med mig för tjugo år sen, tror helt klart att det är bluff men just den göken skulle det vara intressant att veta vem det är.
Jag kan inte riktigt säga att jag har någon åsikt om detta, men vill gärna höra om någon annan har det. Är det bra/dåligt/rätt/fel att röja nick på Flashback?
Ni får vara helt anonyma, på denna blogg råder anonymitetsrätten.


2 x Scott Joplin:
Jag har förresten hittat
en sida där man kan köpa Facebook likes.
40 likes för 15 dollar i månaden
100 för 25 dollar
250 för 45 dollar
500 för 80 dollar. 
Yiiiiiiiiiihaaaaa!
18 kommentarer:

 1. Fy bubblan för Fansfarbror. Jag tycker visst att du blivit utsatt för näthat. Så det så. Men du är ju tapper...
  Jag tycker det är helt ok att avslöja nick om det handlar om grov personförföljelse eller falska rykten. Fattar bara inte hur de skulle gå till. Dem flesta som registrerar sig på Flashback uppger väl inte sina riktiga namn. Jag har hängt där en del och hade då en anonym mailadress. Jag har inte skrivit några grova saker utan mest diskuterat. Men mitt riktiga namn uppgav jag aldrig.
  Calamity

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och det vet ju alla bloggare med öppet kommentarfält att det kan vara vansinnigt jobbigt. Jag menar mer att det inte varit fråga om såna här saker som de läser upp i TV ibland - mordhot och sexistiska kommentarer. De har varit jobbiga på ett annat sätt.
   Nej, jag vet inte heller hur de tänker gå tillväga, ska försöka hitta artikeln där de hävdar att de känner till flera nicks identitet, men det kanske handlar om personer som registrerat sig under eget namn ;-)

   Radera
  2. Nej, jag har faktiskt varit jämförelsevis förskonad - peppar peppar. Enstaka påhopp och möjligen något enstaka hot, men jag har inte blivit utsatt för någon ihärdig förföljelse (hatare som ringer hem, skickar mejl, kontaktar anhöriga och så vidare). När det handlar om sånt, tycker jag att det är självklart att man bör göra allt för att avslöja vilka de är.

   Radera
  3. Jag tycker att det skulle vara intressant med avslöjanden om allas identiteter på Flashback. En lång lista. Gissar att det finns många kända namn där. Nämnde inte någon Teratologen? Men inte bara därför. Det finns extremt vidriga rasistiska och sexistiska kommentarer där. Det känns inte ok att det bara kan fortsätta utan att något händer.

   Radera
 2. Tja, eftersom man själv utsatts för ett och annat angrepp på Flashback, kan man tycka att det vore intressant med lite avslöjanden om identiteter ..

  SvaraRadera
 3. En lång lista. Ja, det kanske skulle vara intressant. :-)

  SvaraRadera
 4. Tveksamt. Tror det är många väldigt ensamma stackare som skriver på Flashback. Att skriva där är inte riktigt jämförbart med stalking (att ringa upp, kontakta anhöriga, skicka mejl, kanske gå hem till en person, eller starta hela hemsidor om personen osv osv).
  Fast Flashback kunde ha strängare regler. Plocka bort det värsta.
  Zigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lutar åt att jag håller med dig. Men jag gillar ju verkligen Flashback. Läser där i princip varje dag. Och det mesta är ju varken förtal eller hets.
   Det jag tycker är mest bedrövligt är det som skrivs om somalier. En av mina bästa vänner var från Somalia. Min tandläkare är förresten somaliska. När det gäller just somalier brister alla fördämningar på Flashback och helt makalösa lögner hamras in. De har förbud mot hets mot folkgrupp tror jag, men det verkar inte som om det efterföljs. Antisemitism finns där också.
   Jag läser på Flashback därför att det lever. Det är prestigelöst och språket lever. Och det beror nog rätt mycket på anonymiteten.

   Radera
 5. Det jag har svårt för med de här kampanjerna - Linderborgs/Aftonbladets: nu tar vi itu med skiten! Eller Expressens/Antifascistisk aktions avslöjanden av identiteter, är att det ger ett intryck av hjärntvätt, indoktrinering och tankeförbud. Jag tror folk blir galna av det. Det är farligt att förbjuda känslor och tankar. Så det är väldigt dubbelt, det hela. Främlingsfientlighet är i sig inte så väldigt konstigt. Det här har nog alla med s.k invandrarbakgrund svårt att förstå, och man behöver inte kräva förståelse heller: Sverige har förändrats jättemycket och det är en omställning.
  Återkommer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men framförallt: i synnerhet Expressens och DN:s ledarsidor är långt större hot mot demokratin än Flashback.

   Radera
 6. Att hota någon är ett brott oavsett om det sker på internet eller i verkliga livet. Polismakten gör inte så mycket varken åt det ena eller det andra. Jag tycker brottslingar ska få sina identiteter avslöjade.

  Man ska däremot inte avslöjas för sina åsikters skull. Hur tokiga dom än må vara. Då får vi ett samhälle som i vart fall inte jag vill ha.

  Faktiskt är jag knappt alls ute på nätet numera för jag har fått andra mer jordnära intressen så att säja.

  Tomtemor (som gästspelar så här mitt i försäsongen för det är inte långt kvar till jul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tomtemor, trevligt att du tittar in igen!
   Om man önskar sig något av dig, vbf:ar du det till tomtefar?
   Nej, jag tycker inte heller att man ska avslöjas för sina åsikters skull. Jag tror t.ex inte att det funkar särskilt väl, när journalister avslöjar vilka sd-politiker som skrivit vad på Avpixlat.
   Men ganska svår är frågan.

   Radera
  2. Ja det är härligt - ute i naturen, eller i staden, eller var som helst: nätet är ju inte alltings mått! Men jag tror jag är mer positiv till det, än negativ.

   Radera
 7. En bra artikel om anonymitet
  http://www.dn.se/ledare/signerat/flashback-i-handerna-pa-vansteraktivister/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja den var bra, tror jag kan säga att jag instämmer.
   Ja, som sagt, även vid nazistuthängningen samarbetade ju de fyra tidningarna med den allra yttersta vänstern. Det är väldigt förbryllande egentligen. Jag menar ju att den uthängningen var destruktiv (det var liksom inga höjdare som hängdes ut, jo de var nazister och Hells Angels men det var inte som att tidningarna hade hittat några dolda nazistgubbar med stort inflytande.)

   Åsiktsregistrering är väl i lag förbjudet, men högerextremister har ju sina listor och vänsterextremister likaså. Men kan verkligen tidningarna begagna sig av den typen av register?

   Radera
  2. Ja det var ju DN:s ledarsida som den där artikeln publicerades på.
   Tänk om de skulle sluta lobba för ett Natointräde också. Då vore de inte längre ett större hot mot världsfreden än Flashback.

   Radera
  3. Jag är kanske inte Göran Greiders största fan, men under nazistuthängningen (var det 1999 eller 2000?) gjorde han en bragd: han kritiserade den och förklarade varför det var fel av de fyra tidningsjättarna. Det var väldigt modigt: det var fruktansvärda dagar, metoden (skampålen) var fascistoid och det gav skruv: allmänheten förfasade sig och bedyrade att den var god och förträfflig. "Smygrasismen tar vi itu med sen", sa någon av de fyra tidningscheferna.
   Det var vidriga dagar, jag återkommer till dem med jämna mellanrum här på bloggen eftersom det var så tydligt då hur lätt det är att manipulera en stor folkmassa som tror att den är god.
   Hur AFA tänkte när de samarbetade med tidningarna och delgav dem sin kartläggning förstår jag inte heller.

   Radera
  4. Ja, jag skrev också artiklar emot nazistuthängningen, när det begav sig. Det var svårt, det är alltid svårt att gå emot en stor god ström av människor.

   Radera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim