fredag 24 oktober 2014

Alice Bah Kuhnkes drevkonsult

... kan jag inte vara, eftersom sådana här intellektuella bör vara både fria och oberoende.
Men några reflektioner kan jag göra, eftersom jag känner till blodhundarnas metoder.
Medias minne är synnerligen kort när det gäller dess egna missgrepp och nidingsdåd.
En tidningschef har just suttit och ljugit, undvikit väsentliga frågor och manipulerat opinionen - kort därefter blir det drev.
Mot tidningschefen? Nix, mot en minister för att hon inte anses vara tillräckligt slipad i en intervju.

Alice Bah Kuhnke vill inte svara
Kritiken växer efter mardrömsintervjun

Jag har lyssnat på P1-intervjun som föranlett krigsrubriker. Intervjuaren var aggressiv och orden stockade sig i den förtrytsamma strupen på honom. Alice Bah Kuhnke var bra.

Nå, jag ska väl koppla ett större grepp på det här framöver. Jag hoppas innerligt att Alice Bah Kuhnke sitter kvar som kulturminister. Innerligt, ja. Ett drevs syfte är att avsätta någon. Då har blodhundarna "vunnit". I sådana här våldsspiraler försvinner sakfrågorna. Mediedrev är nämligen inte alls detsamma som kritik. Kritik kräver urskillningsförmåga, proportioner, att man ser till helheten. Drev däremot brukar präglas av "damned if you do, damned if you don't": ena stunden kan alltså Alice Bah Kuhnke kritiseras för att hon inte är tillräckligt mycket råskinn, andra stunden för att hon är för tjockhudad (båda exemplen kommer från dammråttor på Expressens kultursida). 

Jag nöjer mig med några randanmärkningar till intervjun:
Alice Bah Kuhnke är egentligen inte tvungen att berätta vad hon anser om strykningarna i Pippi Långstrump. Uppenbarligen var det väldigt viktigt för journalisten att få reda på vad hon tyckte om just den saken. 

Vad en kulturminister inte kan göra, är att kräva strykningar. Det hade varit ganska fel om hon hade sagt: ja, bra, nu städar vi upp i litteraturen! Bort med sexism, rasism och vad finns det mer, klassförakt!

Det krävde hon inte heller. Hon sa ungefär att hon föredrar att man låter saker stå som de är och diskuterar dem, men att det inte gick att säga något generellt om det, det varierar från fall till fall. Det märktes att hon snarare var emot censur än för. Men hon ville inte lägga sig i SvT:s beslut(det finns något som heter ministerstyre, som man brukar vilja undvika). 
Journalisten var inte nöjd. Det är svårt att veta vad för svar han ville ha. Frågan var löjlig, småttig och ettrigt ställd. Men Alice Bah Kuhnke svarade exemplariskt. 
Bland allt dumt och skumt som sagts och skrivits kan man nämna den här Expressenjournalistens bjäbb. 
Hon har ingenting alls att säga om det som bygger en nation. I stället möter hon frågorna som en tjockhudad företagsledare inom det privata näringslivet.
Det som bygger en nation? Expressen är idag ett forum för förljugen nationalism. Deras chef är en tjockhudad företagsledare inom det privata näringslivet. 

Alice Bah Kuhnke talade om att motverka bildningsklyftorna. Det är inget man gör i en handvändning. 

                                                             * * *
En detalj: om Alice Bah Kuhnke påstås det i Expressen att hon "saknar kulturell kärna". Jag hajade till lite, eftersom jag fick höra (bland mycket annat) att jag saknade kärna. Det här är en mycket speciell anklagelse, som används då man vill förneka någons själva existens. 


                                          

9 kommentarer:

 1. Obehagligt med dessa drev. För mig framstår Alice Bah Kuhnke som en begåvad kvinna som uttrycker sig precis så diplomatiskt man kan göra som nytillträdd kulturminister. Vad begär man. Hon ska inte examineras eller ingå i Svenska Akademin. Hon tillträder en politisk, byråkratisk tjänst. Tids nog får vi se vad för slags engagemang hon har för kulturfrågor. Vad jämför vi med? Ok Bengt Göransson och Jan-Erik Wikström kanske var lite mer bildade, men det är ju inte det enda som krävs för jobbet som kulturminister. I det här fallet tror jag att drevet handlar mer om känslor än förnuftigt övervägande. Primitiva gubbreflexer och omedveten kvinnlig avund.

  SvaraRadera
 2. Js, det är obehagligt. Om en manlig kulturminister hade svarat som Alice Bah Kuhnke på samma frågor, tror jag inte att han blivit hudflängd på samma sätt.
  Vad hade Bengt Göransson svarat, om någon ställt frågan om SvT:s strykning i Pippi Långstrump? Och vad är det som får mig att tro att han hade sluppit den frågan?
  Den här typen av mobbing är primitiv, inte tu tal om det.
  Mycket av "kritiken" misstar sig på vad en kulturminister har för uppgift. En kulturminister ska inte stå på barrikaderna och kräva censur, men inte heller försöka styra SvT.

  Det viktigaste idag är att bildning når ut till fler. Vid sidan av de ekonomiska klyftorna är klyftorna när det gäller bildning lika allvarliga.
  Att lägga ner 3 kulturinstitut var inte någon bra idé tycker jag, och många fler, och det kan hända att det inte blir så. (Just den diskussionen har inte haft drevkaraktär - att många är kritiska räcker inte för att det ska kallas drev, det krävs primitivitet för den saken, längtan efter att se huvuden rulla, avund kan vara en beståndsdel).


  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså: att lägga ner kulturinstituten skulle vara fel, menar jag. Och många har varit kritiska, men just det har inte handlat om drev.
   Kritik kräver bildning,

   Drev kräver obildning.

   Radera
  2. Den finns en politisk fråga i botten: den massmediala klassen har blivit alldeles för stor, med chefer som har monstruösa löner. De slår vakt om sina privilegier: höginkomsttagare som bevakar sina diverse hörn. Den massmediala klassen är inte bildad, och den är inte intresserad av folkbildning. Den måste ta till personangrepp för att försöka bli av med S-regeringen. Se t.ex Expressens löp som jag har längre ner i bloggen. Tidningarna använder sig av angivare, lite à la DDR, som rapporterar in att Romson målat sin båt i giftig färg eller Alice Bah haft en mössa i minkpäls en gång i tiden. Tidningarna spelar på allmänhetens ressentiment och avund, för att bevaka sina egna privilegier.
   För Expressens del handlar det även om att de inte accepterar S-regeringens erkännande av Palestina. De kommer att jävlas så mycket de bara kan på alla sätt och vis.
   Den nationalistiska och alltför rika medieklassen är riktigt farlig.

   Radera
  3. Jag fattar inte heller var det var för fel på Alice Bahs svar. Det var väl helt ok.
   Calamity Jane

   Radera
  4. Det var inga fel på svaren. Det här är en maktdemonstration från mediernas sida, i en tid då de är rädda att förlora sina privilegier.
   Det var inte den förra kulturministern som la ner TV4:s lokalredaktioner, och Alice Bah hade inte kunnat svara: jag hade stoppat nedläggningen!
   Ägarkoncentrationen (som någon på Expressen låtsas förfasa sig över, trots att Expressen är Bonnierägd) är inte heller något en minister kan ändra på plötsligt med järnhand.
   När det gäller drev är det mycket tydliga regler kring vem som är lovligt byte. Vad Thomas Mattsson än målar sin båt med (eller något motsvarande) så kan det inte få media att tugga fradga. Expressens nuvarande kulturchef kom för övrigt från Resumé: hon är verkligen inte bildad. Jag kan inte säga att hon "saknar kulturell kärna", eftersom uttrycket är så konstigt (jag tror att det finns ett stråk av rasism i anklagelsen också, särskilt i kombination med talet om "nation")
   men att kulturchefen saknar bildning är helt sakligt uttryckt.

   Radera
 3. Det är för övrigt inte Alice Bah Kuhnke som vill lägga ner medelhavsinstituten:

  http://www.expressen.se/kultur/vi-kan-forlora-en-hel-vetenskapstradition/

  SvaraRadera
 4. Har inte ens läst artikeln, för den intresserar mig inte för tillfället. Blir troligtvis bara förbannad. Men rubriken ger en vink. Jösses! Vilket förminskande, vilket förlöjligande av ett statsråd:

  "Dags för Alice Bah Kuhnke att logga ut från Instagram och ta tag i mediepolitiken"

  http://www.dn.se/kultur-noje/bjorn-wiman-dags-for-alice-bah-kuhnke-att-logga-ut-fran-instagram-och-ta-tag-i-mediepolitiken/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sent svar, Hugsvala!
   Jo, dags att logga ut från Instagram, det är ju nedlåtande skrivet. Lite i stil med "hon målar naglarna hela dagen".
   Men Alice BK kanske hänger mycket på Instagram, inte vet jag. Jag har skummat igenom artikeln, och tycker att det är lite konstigt att regeringen lastas för mediebolagens affärer och förehavanden. Mediebolagen har absurt mycket pengar som de kunde investera på ett helt annat sätt. Jag tycker inte att Staten ska skjuta till mer pengar så länge bolagen prioriterar tjafsjournalistik, livsstilsreportage, osv. Det kallas väl lattekultur, tror jag. Det är inte Alice BK som lägger ner lokalredaktioner.
   Björn Wiman är en sykofant i ordets alla bemärkelser.

   Radera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim