onsdag 22 oktober 2014

Det blev ingen Grosskampftag

Jag har ångrat mig och önskar inte längre att försvaret får mer resurser.
De bör skickas iväg på en kurs i reiki healing i stället.
"Detta är oacceptabelt!" - vad är det som är oacceptabelt? - "Något!
Det är Något! Något går icke för sig!" -
Men vilka belägg finns för att Något existerar?
Den mystiske mannen på löpsedlarna visade sig vara en fiskare och inte en strandsatt ryss; en av de u-båtar som allmänheten rapporterat in var i själva verket en upplevelse-u-båt (ja, det finns upplevelseresor under vattnet). De suddiga bilder som förekommit är inte mer imponerande än UFO-observationer och det hela ger intrycket att vara ett dyrt propagandafiasko.
Propaganda för vad då? För Något!

Det kryllar kanske av u-båtar i Östersjön fortfarande och en del är kärnvapenbestyckade och styrs av kaptener som styrkt sig med vodka - som på 80-talet - andra är väl amerikanare som köpt vår svenska u-båt som är mer eller mindre oupptäckelig. Eller vad det heter. Sverige var med i Medelhavet och simmade i kapp med de stora farbröderna i Nato. Och amerikanarna blev så imponerade att de köpte en u-båt av oss. Med den följd att det kan vara fullt med amerikansksvenska u-båtar i skärgården utan att det märks.

När medierna tar till stora ord som nationell kris är syftet att öka folkets stridspittighet och frammana den nationella och internationella kris man så hett åstundar.

Även mer sansade personer säger saker i stil med "försvaret skulle knappast lägga ner såna enorma resurser på u-båtsjakten om de inte fått mycket starka indikationer på att något ägt rum". 

Så kan man säga. It ain't necessarily so kan man också säga.


Oavsett om de lyckas fiska upp en u-båt eller ej, så är jag från och med idag för en bantning av försvaret.

Spektaklet, som ju ägde rum kort efter att S-regeringen tillträtt - lite för nära inpå maktskiftet för att man skulle kunna tro att det var en slump, och med intensiv uppbackning från högerspökmedia - låt se nu, är det Ryssland som knuffas för att Sverige inte ska gå med i Nato? Eller är det Nato som knuffas för att Sverige ska gå med i Nato? Eller är det Försvaret som vill bränna lite stålar för att kunna kräva mer? 
Vilketdera det än må handla om: S-regeringen får inte låta sig påverkas av den psykologiska krigföringen.

Ytterligare en hypotes är att "allmänheten", som skickar in hundratals tips om dagen, leker.

8 kommentarer:

 1. Det är så löjeväckande när ÖB går ut och säger "det är för jävligt". Om det var på allvar skulle han knappast uttrycka sig på det sättet, utan vara mer försiktig med uttalanden.
  Det är knappast militärens uppgift att ha åsikter om saker som det inte finns belägg för.
  Högerns ledarsidor skriver nu givetvis att "försvaret självfallet vet mer än de talar om" - eftersom det som framkommit hittills bara varit fiskare och upplevelse-u-båtar, och icke-befintliga nödsignaler, så måste ju försvarets ansikte räddas och det låter sig bara göras om man antar att de vet mycket mer än de berättar.
  Annars är det en extremt pinsam affär för sverige att ha pekat ut moderskepp utan miniubåtar och fiskare mm och dragit på stort för att ge omvärlden en... "signal".
  En signal.

  Även mer sansade personer säger saker i stil med "försvaret skulle knappast lägga ner såna enorma resurser på u-båtsjakten om de inte fått mycket starka indikationer på att det ägt rum något".

  Så kan man säga. It ain't necessarily so kan man också säga.

  Spektaklet, som ju ägde rum kort efter att S-regeringen tillträtt - lite för nära inpå maktskiftet för att man skulle kunna tro att det var en slump, och med intensiv uppbackning från högerspökmedia - låt se är det ryssland som knuffas för att Sverige inte ska gå med i Nato? Eller är det Nato som knuffas för att Sverige ska gå med i Nato? Eller är det Försvaret som vill bränna lite stålar för att kunna kräva mer?
  Vilket det än är: S-regeringen får inte låta sig påverkas av den psykologiska krigföringen.

  SvaraRadera
 2. Jag måste ta reda på mer om den svenska u-båten som enligt uppgift nästan är omöjlig att upptäcka.

  SvaraRadera
 3. Ibland får jag intrycket - om jag tillåter mig att tänka högt ett tag, och att blogga är väl jämförbart med att tänka högt - att jag på omvägar kommer fram till vad andra redan vet.
  Det känns ganska bra att kunna avsluta "försvarsvänligheten", med tanke på att det finns mycket annat som pengarna kan gå till.
  Det är klart att "det är för jävligt" skulle kunna syfta på att amerikanarna använder de u-båtar de köpt av Sverige för att nosa lite på vår skärgård - det är mer långsökt att tänka sig att det syftar på ett ryskt intrång, eftersom ett eventuellt sådant skulle vara rätt logiskt med tanke på Natos expansion i området. "Det är för jävligt" säger man väl om en handling av mer svekfull karaktär - fy bubblan, det hade vi inte trott.
  Men även om det har handlat om att jaga svensktillverkade u-båtar, så borde "för jävligt" snarare handla om Sverige självt, alltså att "vi" har sålt u-båtar till främmande land.

  SvaraRadera
 4. Utöver den upplevelseubåt som hamnat på film, slår Expressen idag på trumman för att en "känd" u-båt fångats på bild. På svenskt vatten!
  Uttalanden från försvarsmakten antyder att det handlar om en svensk ubåt.
  http://www.expressen.se/nyheter/kand-ubat-har-fangats-pa-bild/

  SvaraRadera
 5. Men varför i hela fridens dar publicerar Expressen bara kartor med ryska fartyg? Man skulle ju kunna få för sig att Nato är frånvarande i området.

  SvaraRadera
 6. Tvi vale för Expressen och Aftonbladet.
  Deras journalister har bara huvudet för att kunna härbärgera en massa skit mellan öronen.

  SvaraRadera
 7. Ja jag tycker att det är pinsamt. Bilden som försvaret publicerat, och som en privatperson skickat in - vem ser ubåten klart och tydligt? Jag gör det faktiskt inte. Vem ser att det är en rysk ubåt? Carl Bildt.
  Bra låt det där. Precis rätt "mystisk" stämning.
  :-)
  The age of consent: ja, men jag tror att det ändå är ganska många som ifrågasätter spektaklet, kanske i synnerhet mediernas sätt att hantera det.
  Finns det ingen kritisk förmåga kvar på redaktionerna? Varför trycker man omedelbart en bild som sedan visar sig föreställa en fritidsfiskare? Det är en infantil nivå på rapporteringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag lyckas inte heller se någon ubåt - än mindre att den är rysk.
   Jag tror inte att det finns särskilt mycket kritisk förmåga på redaktionerna, som det är nu. Kampanjjournalistiken har tagit över.

   Radera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim