måndag 21 september 2009

Bast också? Och Apollon?

Här ser ni hur små de är: Xerxes Ljusrödis Picasso och Lisa Snusbus Picasso. Foto: Sandra Kvist.

Lisa borde bära namnet Bast också efter den egyptiska kattgudinnan, men då måste Xerxes också få ett till namn. Apollon?




Håller på att förbereda mig inför seminarium i Göteborg. Rättare sagt paneldebatt. Samma tema som diskussionen med Don Winslow, Jerzy Sarnecki och Lasse Wierup som jag skrivit om tidigare.

28 kommentarer:

Charlotte.R. sa...

Vilka sötungar de är dina katter.

Men var har du skrivit om det. I vilken månad för jag hittar det inte, har febran och är lat, men vill läsa.

maja lundgren sa...

Är det svinisen? Jag hade en lätt variant, eller om det var en vanlig förkylning.
Jag är galen i dom. ¨
Jo, seminariet på ABF - det var väl i februari eller i mars - har för mig att inlägget hette "Don't feed them". Nu finns det också googles sökruta, längst ner, där man kan skriva in vilket sökord man vill.

Charlotte.R. sa...

Intressant. Klart att det är Europas problem, dels bara det att det är i Europa det förekommer, dels att alla såna här företeelser expanderar så mycket de kan.

Det är ett intrikat sätt att bedriva kriminalitet, men det handlar ju inte bara om brotten i sig utan att hela samhällen förlamas pga rädsla för repressalier. Och att inget till slut funkar som det ska när det kommer mask och röta i träet.

Har du några länkar till nåt mer att läsa?

Nej, nån flunsa har jag inte, om/när jag får det så blir det inläggning för att hålla koll på hjärtat. Så det är bara nån förkylning. Man blir väldigt rolig i bollen när man har feber, åtminstone jag blir det. Lite euforisk. :)


Bra sökruta!

maja lundgren sa...

Som barn hade jag feberhallucinationer ibland, nu brukar jag mest vara däckad. Men så länge man inte har överdrivet ont någonstans kan det vara ganska härligt.
Jo, det framställs ibland som Italiens problem, för att Europa inte riktigt orkar ta tag i det... men jag fick en intressant länk av Hannah nyligen, har inte hunnit kolla upp den.

maja lundgren sa...

O ja mycket bra sökruta, heh, vi får se om jag blir ställd till svars för nåt, det är bara att fiska.

marit sa...

Styx är ett fint kattnamn. Efter floden. Om man nu vill ha det lite snajdigt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Styx_(mytologi)

Systerdyster sa...

Mina bebisar!!!! Vad de har vuxit. Behöver du kattvakt får du mer än gärna höra av dig!

maja lundgren sa...

Systerdyster: ja de äter och springer så mycket. Jag läste någonstans att en kattunge växer femton gånger så snabbt som ett människobarn.
Jag var inne i den djuraffär jag går till, där de också har en veterinär, och diskuterade några saker som tycks kunna bli aktuella ganska snart apropå Xerxes.
Ja, om du vill vara kattvakt någon gång för att återknyta kontakten med småttingarna, så kan det bli välkommet.
Marit: Styx är inte dumt, kanske främst på en svart katt, fast kanske lite dystert med tanke på att det är dödens flod...

marit sa...

Styx utgör gränsen mellan liv och död. Det tycker jag är snyggt. Katter är ju lite av gränslandsdjur. Det gillar jag.

(Jag trillar alltid dit på kattbilder.)

Vendela sa...

Vilka söta katter!!

Ulrika sa...

Nämen! Vilka karameller!!! Helt ljuvliga!

Vasaplatsen sa...

Vad sägs om Sastet?

Om du har tid och lust när du kommer till Göteborg så kvarstår erbjudandet om middag!

valens sa...

Tre söta katter... :)
(Obs! Ingen billig komplimang...)
Lycka till med seminariet!

God natt!

John Bunyan sa...

Då jag har mina misstankar om vad som diskuterades hos veterinären föreslår jag Attis. ;) Eller det kanske är lite för elakt och "blodigt"? Å andra sidan är Bast eller Bastet nära förknippad med Sakhmet-lejongudinnan som också är ganska förtjust i blodiga aktiviteter.
Katter är ju trots allt, i all sin söthet och fluffighet, utpräglade rovdjur som i våra ögon kan te sig riktigt grymma. Skall väl kanske för säkerhets skull tillägga att jag själv är ägd av tre katter. ;)

En ettrig en sa...

Vilka godingar!

maja lundgren sa...

"Ett namn är för lite. En katt vill ha tre" (Knepiga katters bok, T.S Eliot).
Det tredje namnet ska i och för sig vara hemligt, enligt dikten; katten själv ska knappt känna till det. Mina knasbyttor har redan tre namn, men jag kan inte låta bli att ge dem fler.
Vendela: skriv gärna en haiku om illern, till exempel! Tycker mycket om din tigerhaiku.
Vasaplatsen: tack, det hade varit roligt men det hinns nog inte med denna gång eftersom jag bara är i Göteborg en dag, programmet är fullt. Men gärna nästa gång!
Valens: den komplimangen var inte billig utan bara fin.
John Bunyan: du anar rätt. Enligt veterinären rekommenderas det från sex månaders ålder, även om det utförs på bara veckogamla katter i till exempel USA. Nu tror jag kastrerade katter är lyckligare, så det känns inte särskilt grymt.

maja lundgren sa...

De klättrar högt upp i träden, för i kronorna är det alltid många fåglar. Jag tycker inte katter är grymma egentligen, de är bara glada.

Johanna (Systerdysters dotter) sa...

Gud vad roligt att se en bild på dem! De ser ut att trivas väldigt bra. Deras mamma bor fortfarande hos mig och hon hälsar nog till sina små ungar.

Charlotte.R. sa...

Hej Johanna!

Mina katter hälsar till din katt. Mina katter har inga ungar än, men de kanske ska få nån gång. *vinkevink*

maja lundgren sa...

Johanna: vi hälsar alla tre till mamman! Det var väldigt gulligt att hon tycktes förstå vad som var på gång, och kom och fram och bekantade sig med mig och godkände adoptivmamman.

Örjan sa...

Klicka på bilden (för förstoring)

3 par kattögon, eller hur?

Charlotte.R. sa...

Örjan: Visst är det det. :) *grr*

Vasaplatsen sa...

Jag förstår att programmet blir fullt! Själv kommer jag inte att kunna gå på bokmässan alls i år, det är synd för det brukar vara en av årets höjdpunkter. Hoppas det blir ett lyckat seminarium!

Anonym 19:11 sa...

Jag har tvekat att skriva det här med tanke på min och IAMb :s strippdiskussion.
Men jag bestämde mig för att asch, så kan man ju inte heller hålla på.
När jag läste det här inlägget drog jag efter andan. Ett av de namn som du funderar på som fjärdenamn var min älskade katts namn, hennes enda namn. Hon dog för några år sen och anledningen till att jag drog efter andan var förstås att sorgen kommer över mig igen när nån annan använder det namnet i samband med en katt. Men jag sörjde verkligen ZZ som vore hon en människa.
När jag läste det tänkte jag först: Nej det finns bara en enda katt i väärlden som kan heta så!
Men lite senare tänkte jag tvärtom. Det skulle vara lite fint om hennes namn fanns kvar därute i kattvärlden.
Det här låter kanske absurt. Jag är ingen galen kattmänniska med tjugo katter runt benen. Och det är klart att jag inser att det kanske finns en massa katter därute med det namnet . Men ingen jag vet om.
Skulle i alla fall vara trevligt om du berättar hur du gör med kattdöpandet.

maja lundgren sa...

Var det Bast hon hette? Det vore ju särskilt fint om namnet fick gå vidare. Katter är stora personligheter så det är inte alls konstigt att man sörjer dem. Jag vill gärna låta dem heta Lisa Snusbus Bast Picasso och Xerxes Ljusrödis Apollon Picasso, hur pråligt det än låter.

maja lundgren sa...

Anonym 19.11: vi hade en katt som hette Jesper, jag var helt ifrån mig när han dog. Det är snart tjugo år sedan, så det har ju mildrats nu (antar att icke-kattfrälsta tycker att det här är knäppt, jamen låt dem tycka det då!) Vad jag försiktigt försöker komma fram till är: du har inte funderat på att skaffa dig en kattunge?
Örjan: jo, det ser faktiskt ut som om jag kunde vara mamma kanske främst till Xerxes.

Anonym 19:11 sa...

Jo, jag har nog funderat på en ny katt. Det har gått några år nu, så jag tror jag är redo för det . Det första året tjatade många på mig och erbjöd mig kattungar men då ville jag inte alls. Man måste få sörja precis som med människor. Numera är jag ofta kattvakt åt två jättefina missar så jag har tränat på hur det känns med nya katter. Och det känns bra :-).
Men jag kommer aldrig att glömma min Bast.

maja lundgren sa...

Det låter bra att vara kattvakt under sorgsentiden.
Klart att du aldrig kommer att glömma din Bast! lite lustigt att plötsligt tänkte: "Lisa borde heta Bast också" Det är ungefär sådant som surrealisterna kallar för objektiv slump.
Nå. Kattfrälsta är väl ett mystiskt släkte.
(Bäst att sluta innan alla raljanta plupplösa anonyma hittar hit)