måndag 28 september 2009

Medan hostan mojnar

Fick nyligen en komplimang för att min blogg är stram, tuktad som bloggar sällan är: men nu jävlar, nu har jag blivit förkyld igen - och mycket värre än förra gången - så jag roar mig lite med slöskriverier för slöläsare.

Ditt och datt, sålunda.

Helikopterrånet i Västberga: jag bor i närheten. Var en av de 300 som ringde polisen och tipsade dagen efter, de var mkt intresserade även om det verkar ha varit något annat jag upptäckt.

Piloten de har haffat låter som klippt och skuren, kalkerad på en gärningsmannaprofil; inte minst drogproblemen. Men alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats, osv.

Nu till BARF.

BARF är ett nytillskott i min vokabulär. "Bone and raw food".
Jag tycker att kattmaten verkar för näringsfattig. För mycket kolhydrater och för lite protein för rovdjur.
Mina katter strålar av hälsa, så detta ilandsproblem (att hitta bättre mat åt kissarna) kan tyckas onödigt. Men de har varit lite för lösa i magen, på ren svenska.
Nu har jag börjat ge dem rått kött, inte fisk för det är inte så bra för katter men när det är extrapris på nöt och lamm köper jag hem ett lass. Skillnaden är att de äter långsammare och blir mättare, kastar sig inte över maten och tigger sällan. När Xerxes äter en lammkotlett morrar han samtidigt njutningsfullt och varnande, han låter kotletten hänga i ena mungipan, tuggar och kisar, mal sönder benet, det tar längre tid än att glufsa i sig burkmat. Atossa väntar tills han har ätit klart, det tycker jag är politiskt inkorrekt så jag brukar uppmuntra henne genom att sticka fram hennes lammkotlett, då drar hon iväg med den och bollar lite med den innan hon tuggar i sig den.
Jag har tänkt låta dem äta både burkmat och BARF. Deras avföring är inte längre ljus och lös utan mörk och fast.
Det är rätt många kattägare här, så tips och råd är välkomna.

Lite mer datt:

Ank-Käthe säger att det alltid har funnits kvinnor som Anna Anka så varför är folk så förvånade? Hon säger att det är självklart att en golddigger står i en särskild tacksamhetsskuld till sin make.

Det verkar som om kommunen Åtvidaberg försöker bli av med Guido Minerva på omvägar.

Såg Horace Engdahl på Bokmässan, han klev på Författarförbundets scen efter maffiapanelen. För att prata om sin essäsamling. Ej läst den, men håller på med John Swedenmarks Kritikmaskinen.

Och sensommaren tycks fortsätta ända in i oktober. Bara inte förkylningen gör det också...



75 kommentarer:

Zigge sa...

Krya på dig!
"en golddigger står i en särskilt tacksamhetsskuld till sin make" hehe. så kan man förstås se det...
Tänkte fråga, var är alla, men ser att det kommenterats redan under A little more action...

Anonym sa...

Stram, tuktad, jaha? Men den här bloggen har också fungerat som en pysventil för dem som blivit avsnästa på annat håll. slut med det nu?

Anonym 19:11 sa...

Det där med kattmat är ofta ett dilemma för nyblivna kattägare. Allt prat om att detta eller detta foder är det bästa man kan ge sin katt, får man allt ta med en nypa salt. Katter är individer och man får prova sig fram. Katter har precis som människor olika konstitution, och smak också för den delen. Efter en tids experimenterade brukar de flesta hitta rätt.
Min egen misse blev jättedålig i magen av det där fodret som katter äter "om katten själv får välja" Det fullständigt rann ur henne till slut och hon tappade päls. jag provade mig fram och när hon började med torrfodret Bilanx blev hon helt bra, och pälsen börja glänsa. Hon tålde inga våtfoder övh. Inte vanlig mat som fisk heller.
Så jag tror att du gör helt rätt som testar och funderar. Till slut kommer du att veta precis vad som är bäst just för Atossa och Xerxes.

Anonym sa...

kan inte låta bli...! vad är det som säger att MA släpper in kritik och vettiga frågor i sin blogg idag utan att kalla folk "äckel"? varför skulle jag ge till Änglagården när förslaget möttes med spyor?

maja lundgren sa...

Anonym: till och med jag kan bli trött på att bli kallad avskrädeshög... Du ger till vilken organisation du vill.
Anonym 19.11: ja, jag ska prova mig fram! Tror att det kommer att bli en kombination av Iams, som min djuraffär rekommenderar, och en del inälvsmat och rått kött. Torrfoder är ingen av dem särskilt förtjust i nu, tyvärr på sätt och vis eftersom det är billigare och kan stå framme.

Anonym 19:11 sa...

Zigge. Var är alla?. Tja, jag tror faktiskt att det har en del med bokmässan att göra. Många som kommenterar här verkar ha anknytning till branschen (inte jag) och mässan kan ta musten ur den starkaste. Jag har bara varit där en gång (ca tio år sen), men trött var jag allt efter det. Det är många intryck att smälta.
Själv har jag också varit bortrest några dagar och kom hem med feber. Där tror jag vi har förklaring nummer två. Det är verkligen förkylningstider. Jag har bara orkat läsa här sen jag kom hem, för vem kan formulera sig vettigt med feber i kroppen. Jag skulle tro att det där gäller ganska många. Men jag kommer nog tillbaks i form om några dagar.

Och vad ska jag stå för;-)

maja lundgren sa...

Zigge: det där är en rolig fråga. "Var är alla?"
Förkylda eller flunsiga tror jag många är, som Anonym 19.11 säger, och utmattade efter bokmässan. Har du kommit fram till vad du ska stå för? *s*

Charlotte.R. sa...

Jag har också haft bloggfeber.

Och så har jag skrevat på min bok.


Kattmatsburkskattmat luktar ganska äckligt.

Hej!

Systerdyster sa...

Rizzo, den ömma modern, hamnade på intensivvården tack vare sin oortodoxa kost. När hon, som liten kattunge, flyttade hem til mig vägrade hon att äta all form av kattmat. Det enda som slank ner var köttfärs. Jag försökte att vänta ut henne så hon av hunger skulle äta något annat men jag föll alltid till föga igen. Till slut ramlade hon ihop i kramper (på natten förstås) och blev körd i ilfart till Bagarmossens djursjukhus och fick intensivvård ett par dagar. Det var brist på både det ena och det andra som orsakat kramperna. 10000 kronor senare blev hon utskriven tillsammans med dyr veterinärmat på burk. Något hon vägrade att äta. Däremot upptäckte hon att torrfoder var ätbart och har livnärt sig på det + en och en annan scampi då och då.

maja lundgren sa...

Systerdyster: hälsa Rizzo! Det vore kul att se hur de skulle reagera om de träffades igen. Skulle de känna igen varandra? Antagligen, väl?
Xerxes och Atossa äter både kattmat och rått kött, Xerxes gillar torrfoder också.
De måste få i sig ben och taurin, har jag förstått. De är matglada så det är nog inga problem.
Charlotte R: skreva på du bara, haha.

maja lundgren sa...

Sen är det något speciellt med mina katter också på så vis att dom gillar att vara ute och skutta i regnet.

Anonym sa...

Har inkommit förfrågan från Sweden beträffande erfaren helikopterpilot som går under täcknamnet "Leroy".
Dystra Syster, Charlotte m fl här verkar fast i tämligen olidlig, tråkig, rätlinjig högstadie-svenska med övertuktade meningsbyggnader, komman, parenteser osv... den skolastiska monotonin använd i syfte att föra fram tämligen intetsägande, pk-normaliserade läsplågor. Detta sista enligt arresterade intellektuella resursen som i stället har begärt lättförståeligare litteratur, t ex ett exempel av Koranen.
/Deputy Marshal Chris Madsen

maja lundgren sa...

Deputy Marshal Chris Madsen: jamen det är klart att det är Leroy som är helikopterpiloten! Polisen är på helt fel spår. Delar du med dig av miljonerna, Leroy?

maja lundgren sa...

vad beträffar skymferna mot andra kommentatorer "står jag i fönstret" som det heter i Neapel när bossar undviker inblandning och ser vad som händer.

Anonym sa...

Intellektuella resursen Bill Tilghman kräver att jag telegraferar hans genmäle:
"Till äggsjuka Blogg-Warden:
Att kalla i cellens ensamhet genomtänkt litterär kritik för ´skymf´ är tyvärr bara ett exempel på s k rännstensretorik´ (dra till med starka ordval...) som i Sverige tycks ha blivit tecken på litterär förmåga efter con-artisten Liza ngnting - har glömt hennes efternamn. Bland personer av ära är "skymf" något helt annat."
Enligt order; Deputy Marshal Chris Madsen

En ettrig en sa...

Håller på med Ärret efter drömmen, gillar den, förstår inte allt direkt så där, men mycket tål att funderas över. Underbar att läsa :)

Läser Mannen utan egenskaper samtidigt, så min hjärna är fullt upptagen :)

Anonym sa...

Vill själv tillägga ett exempel på arrestantens Bill Tilghman eget stringenta och föredömliga språkbruk, i en rapport från Colma då han konfronterat banditen Cherokee Bill och därvid inledingsvis utsatts för en skymf av densamme:

"Tilltalade vägrade besvara ställda frågor eftersom han var död.
Bill Tilghman."

/Deputy Marshal Chris Madsen

Systerdyster sa...

Maja:
Jag hoppas att det finns möss i ditt närområde, eller snarare, du kommer kanske att upptäcka att det finns det! Rizzo fick inte möjlighet att lära Atossa och Xerxes (är du färdig med namnen?) den ädla konsten att jaga storvilt men de har ju fått träna på små gröna tygmöss.
Jag vet inte om mor och barn skulle känna igen varann. Rizzo har ju ett par "mambos" och visar sannerligen inte sina söner några moderskänslor. Däremot är brorsorna väldigt kärvänliga mot varandra, sover ihop och hjälps åt att putsa på varandras huvuden.
Chorizzo har träffat sin helbror en gång efter att de skilts åt. Det bleev inget kärt återseende utan höll på att sluta med ett redigt kattslagsmål.
Men, visst vore det kul om de fick ses nån gång.
Vink, vink till småkissarna!

Tristan sa...

Deputy Mad, i registret över svenskspråkliga försyndelser görs en anmärkning om dina systematiska försummelser att uppfylla subjektstvånget.

Anonym sa...

Redan för 100 år sedan började författare ibland använda subjektlösa meningar, Tristan. Gav fart och flyt i texten (Sic!)! Mad måste dessutom betala sina telegram per ord.
/Svenskläraret

maja lundgren sa...

Hannah: Hittade det här utdraget ur Ärret efter drömmen:

"1989 varade ännu kulturtidskriftens renässans. 2004 avtecknade sig redan bloggosfärens förestående triumf. Den intellektuella publiken är skingrad: kanske inte försvagad men svårare att urskilja."

Jo Engdahl, inte är han oäven. särsk. Romantiska texten. Jag har en gammal oomkullrunkelig invändning mot total fallocentrism, emellertid.

Systerdyster: hoppas också det finns möss! Igår jagade de en stor skalbagge, jag blev blödig och räddade den (ska inte göra så). De vinkar tillbaks

Madsen: "Tilltalade vägrade besvara..."
skratt-host-skratt

maja lundgren sa...

Madsen:
"Svenskläraret" hahaha

maja lundgren sa...

Drömde att jag stal ett barns skor inatt.
Betyder det nåt?
(Subjektsregeln bryter jag också emot ibland Tristan)

maja lundgren sa...

Ah. Första associationen: talesättet "I Neapel själ de dina skor medan du har dem på dig".

Anonym sa...

stjäl.
Oinloggad snuvamaja

Anonym 19:11 sa...

Subjektsregeln bryter jag mot i varannan mening.
Försöker bättra mig och tänker ofta :Tristan ser mig. Tristan ser mig....
Men nu har jag bestämt mig för att detta är en del av min charmerande språkliga särart.
*visslar med helgonlik uppsyn*

Charlotte.R. sa...

Gör allt för att bryta mot subjektsregler med förhoppning att de där handbojorna snart ska komma fram. Trodde att det skulle hända snart, men inte då. :(

Tycker att språkpolisen ska ta sitt ansvar!

maja lundgren sa...

Instämmer med föregående talare. Har också suktat efter handbojor. Brutit mot regeln upprepade gånger.
Är besviken.

maja lundgren sa...

eller för att vara tråkig: jag tror inte att subjektstvånget i svenskan existerar ens inom den allra striktaste grammatiken.

Charlotte.R. sa...

Nej det gör den väl inte, men det kan bli förvirrat om man underanvänder subjekt. Det är väl mer det, när man inte vet vilka eller vad som anses verba något. Men man kan väl få bli bojad för det, vad är det frågan om?

/Sur vän av ordning

Anonym 19:11 sa...

Vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare tror jag att Maja och Charlotte.R har rätt. :-))

Anonym 19:11 sa...

Eh, det där skulle alltså anspela på ett citat om Erik XIV.

Anonym 19:11 sa...

För att vara lite allvarlig. Jag kände mig aningen träffad av Tristans observation.
Kände så väl igen mig. (oops)
Jag är så medveten om att jag skriver precis så där, och tycker nog att hälften kunde vara nock. I just mitt eget fall alltså.
Skrattade dock bara åt det hela och framför allt åt mig själv.
(Oops nu var jag där igen)

Anonym sa...

På polisradio kunde man nyss höra att flera stationer avstulits handfängsel och rapporteringsblock. Vittnen har sett en ej hesiterad man i sjuttonhundratalskläder kring flera av stationerna. Mannen hördes mumla om att regler kan ha brutits.

maja lundgren sa...

Inget subjektskrav, men subjektsönskemål? Zigge har plupp men dold profil.
Jag tror att det ofta handlar om att man vill undvika att upprepa ordet jag.
Ett exempel": "Skrattade dock bara åt det hela" tycker jag är lika ok som "Jag skrattade dock bara åt det hela", kanske särskilt i kommentarfält där man vill hålla sig någorlunda kort (jag har använt lite för mycket förkortningar nyligen men det beror på förkylningen).
Anonym: sjuttonhundratalskläder, åhå... möjligen en markis?

maja lundgren sa...

ja det senaste var väl obegripligt.

Men jag skulle gärna vilja ha BARF-tips. Det funkar utmärkt att varva kattmat med kött, men jag skulle vilja ge dem hjärtan, lever och andra inälvor också. Vet ni något riktigt bra och helst billigt ställe där man kan köpa inälvor?

Zamenhof sa...

"inte fisk för det är inte så bra för katter"

...ah bon? varför det?

Anonym sa...

Kontorets enda par av handfängsel f n monterat på intellektuelle resurs-arrestanten. För mindre begåvade används taggtrådsbindning. Har inkommit rapport om att den förste betydande subjektstvångslagbrytaren i ert land var en viss Par Lagerkvist. Efterlysning på honom Dead or Alive utfärdad, belöning 253 ex läroböcker SFI: "Tala Svenska".

/Deputy Marshal Chris Madsen

Anonym sa...

Madsen är du bloggens enda dialogpolis?

Anonym sa...

Dystopipolis.

/Deputy Marshal Chris Madsen

maja lundgren sa...

Zamenhof: jo, jag har hittat uppgiften på många ställen på nätet (ska dubbelkolla med veterinären sen): det lär vara något med fisken som gör att katten inte kan... tillgodogöra sig ett viktigt näringsämne eller bryta ner ett gift (vilket minns jag inte). Hur som helst ska det där med att katter och fisk "hör ihop" vara en vanföreställning. Likadant med skaldjur, tydligen. Även om katter ofta brukar tycka att sånt är gott...

Anonym 19:11 sa...

Jag känner ett par katter som de facto är allergiska mot all fisk utom lax. Verkligen allergiska alltså.
Det finns så många gamla "Pelle Svanslös"-
föreställningar om katter.Precis som tanken att katter gillar grädde. De flesta katter tål det inte alls.

maja lundgren sa...

Laktosfri lättmjölk får mina. Fiskallergi och laktosallergi är vanliga åkommor...

Anonym sa...

Vad menar du med att Horace Engdahl är fallocentrisk?

Zigge sa...

feministisk överkurs...

Tristan sa...

Jag tror faktiskt att sujektstvånget är etablerat rent grammatiskt. Läkare och socionomer är dock experter på att göra revolt mot tvånget, och så även vissa olydiga bloggande damer, som tydligen önskar bestraffning för sina överträdelser. =))

Personligen tycker jag att den önskade bestraffningen är ok, även om brottet mot subjektstvånget får anses ringa, i synnerhet i de fall några oklarheter i syftning ej råder. ;-)

Tristan sa...

"fallocentrisk"? - Han måhända ser ut som ett k**huvud?!

Anonym 19:11 sa...

Zigge. Feministisk överkurs.
Aha så det är det du står för?

Systerdyster sa...

Zigge, kan inte du stå för fiolerna när vi alla ses på Bakfittan i maj?

maja lundgren sa...

Tristan: "...att subjektstvånget är etablerat rent grammatiskt"... hm... lingvisterna brukar mestadels vara deskriptiva och inte normativa, och jag skulle tro att det är mycket svårt att hitta en grammatik som beskriver subjektslöshet i svenskan som inkorrekt. Jag blir ganska förvånad över invändningen.

Madsen, den subjektslösaste av dem alla, är väl en man (?).

Zigge: jo, de har delat upp det - frun tar den feministiska biten.

(host)

maja lundgren sa...

Marshal Madsen: jag tror att det har förekommit i litteraturen före Pär Lagerkvist. Sedan medeltiden? Men jag ska höra mig för lite.

Anonym sa...

På sin tid blev dock Par Lagerkvist häftigt anklagad för subjektsförsnillning, av bl a Ankademi-klanen "Bevara Svenskan Svensk". Finns ingen preskriptionstid för dylikt brott. Därav en kringsmygande regelbrytningsbeivrare från 1700-talet.
/Deputy Marshal Chris Madsen

maja lundgren sa...

Blev han det? Det var intressant.
När jag gick i skolan fanns det ett absolut förbud mot att börja en mening med och. Jag vet inte när eller varför idén uppstod att det skulle vara fel, för i äldre litteratur är det inte alls ovanligt att börja med och.

Apropå subjektdiskussionen finns det ett parti i Carl Johan De Geers självbiografi Mot nollpunkten som handlar om förbudet mot att använda ordet jag i uppsatser när han gick i skolan. Det krävdes omskrivningar ("När en ung man av idag läser tidningen...")
Subjektslöshet tilläts nog inte, men inte heller jag. Det här diskuterade vi en del på Bokcirklar, bland annat apropå PO Enquists självbiografi som är skriven i tredje person singularis.

Anonym sa...

Nå, utredning nerlagd då brott enl. nuv. lagstiftning ej kunnat styrkas. Enligt Law Enforcement Manual (LEM) delas mänskligheten in i tre kategorier. Nämligen: Bildade, Marknadsgycklare och ICA-kassörskor. Bildade är inte lagda för att besöka en blogg som denna, och ICA-kassörskor har inte tid; därför är de som läser och skriver här Marknadsgycklare. Vare sig ni (vi?) skriver, undervisar, agerar, dansar, sjunger eller målar tigrar är ni (vi?) bara Marknadsgycklare; så låt oss då göra det värsta av det.

/Chris Madsen, off duty.

maja lundgren sa...

Du har tvivelsutan rätt, Madsen. Gycklare är vi allihop. Låt er (oss?) pejorera fritt.

Anonym 19:11 sa...

Förbudet mot att börja meningar med och sitter i så till den grad att jag känner mig lite härligt syndig varje gång jag gör det.
Det var ju verkligen rödpenna på det.
Men jag minns också hur vi under litteraturstudierna fick läsa en essä av en stor författare som började en mening med och. Men då fick vi veta att i just det fallet var det fråga om en medveten stilbrytning. Detta var tillåtet för Stora Författare.
Jag tror att det var Harry Martinsson det gällde.

Anonym 19:11 sa...

Apropå skoltiden kan jag ibland känna en viss sorg över utvecklingen av ämnet Svenska.
Tänk att vi fick läsa T.S Elliot och Pär Lagerkvist på gymnasiet och Vilhelm Moberg på högstadiet.
Nu får eleverna läsa Liza Marklund på gymnasiet.

maja lundgren sa...

Anonym 19.11: ha! Återigen dessa konstnärer som står över lagen!
Jag undrar när förbudet infördes. Det är vanligt i Bibeln att börja med och. Iallafall i 1917 års upplaga (alla ochen kan vara bortrensade i nyöversättningen)

maja lundgren sa...

Ja, det är tråkigt hur det har blivit med ämnet svenska. Liza Marklund ska inte läsas i skolan, enligt mig.

Bitten sa...

Liza Marklund ska inte läsas!! Punkt!!

Bitten sa...

...och (HA!) jag kan tillägga att det var min fast förankrade åsikt redan flera, flera år innan Monica Antonsson ens börjat fundera på att skriva om Gömda!!

Anonym 19:11 sa...

Bitten. Det är faktiskt bara ett år sen det gick upp för mig att Marklund var obligatorisk läsning på en del gymnasier. Jag minns fortfarande chocken, och det hade inte heller med Mia att göra. Jag kunde bara inte fatta att det hade gått utför så till den grad med undervisningen i Svenska.

maja lundgren sa...

Kanske tror man inte att gymnasister klarar av lite uppförsbacke, dvs att läsa något som bjuder motstånd. Det kan inte vara lätt att vara svenskalärare och försöka få igång intresset för litteratur hos sura tonåringar. Kanske resonera man som så: "hellre att ungarna läser vadsomhelst, än att de inte läser alls".
Uppgivet.
Hehe Bitten, håll fanan högt!

Anonym sa...

"Fiolerna på Bakfittan" skulle kunna vara en titel på en roman. Eller en ballad.
Maja (oinloggad)

Anonym sa...

"Håll fanan högt" var för övrigt inte menat som uppvigling, det var bara ett glatt tillrop.
(densamma, snuvig & oinloggad)
Förresten Tristan, apropå subjektslöshet: "Var en av de 300 som ringde polisen" i inlägget ovan var medvetet, lite grann ironiskt: jag tyckte det passade där.

Tristan sa...

Maja

Jag gillar stilbrytningar. Men det där med subjektstvånget, var inte normativt menat; utan jag fick det beskrivet för mig på någon lingvistikkurs på universitetet att svenskan innehåll ett subjektstvång.

Jag hade också en svensklärare på gymnasiet, som "rekommenderade" att inte börja en huvudsats med konjunktionen "och".

Men under samma lärare fick jag läsa Kurt Vonneguts Slakthus 5, varpå rekommendationen upphörde. Jag fick dock förklarat för mig att vad "Kurtan" sysslade med var medvetna stilbryt (ej psykbryt), varför det var ok.

Det verkar som det ingår i svensklärares undervisningsmanual att åberopa denna typ av förklaring. Är det månne Infanteriets... :-)

Någon jag träffade på för inte länge sedan gjorde gällande att en lärare till honom inte tillät huvudsatser med begynnelse av konjunktionen "men".

maja lundgren sa...

Nejmen jag såg ju att du inte var normativ, Tristan! Det är nog Madsen som är dialogpolis.

Hm. Det kanske är lärares uppgift att införa särskilda förbud, för att få språket att verka extra lockande? Jag har för mig att det inte ansågs helt bra att börja en mening med "men" när jag gick i plugget. Fast nu kanske jag är orättvis mot mina lärare...

Zamenhof sa...

Tack Maja. Jag förblir lite tveksam, men det var bra att veta. Att veta att man inte vet, alltsa.

maja lundgren sa...

Zamenhof: det kan vara överdrivet. Jag ska höra efter med veterinären. Men det lär vara ganska vanligt med fiskallergi bland kissar i alla fall.

Tristan sa...

Maja

Att överhuvudtaget inte "få" börja en huvudsats med en konjunktion, tror jag egentligen beror av logiken.

Punktens funktion är ju att avsluta en sats. Men (!) samtidigt måste ju satsen ifråga sättas in i ett sammanhang som är uttryck för en eller flera tankar, varför det, enligt min ringa mening, till trots kan vara berättigat att få påbörja en huvudsats med konjunktion, som t.ex. den adversiva "men", om man vill skapa en tydligare stringens e.d.

maja lundgren sa...

Jag måste erkänna en sak till: jag visste inte att "håll fanan högt" är taget ur Horst Wessel-sången. Jag trodde att det var ett lite mer allmänt uttryck. Så det var inget konstigt mellan raderna där. Bara för säkerhets skull!

Zamenhof sa...

C'est que mon chat devient littéralement fou dès qu'il voit ou qu'il "sent" un poisson, même de très loin.

Si je lui dis qu'il est allergique, il va être deçu. Mais je lui expliquerai que c'est de ta faute...

maja lundgren sa...

Zamenhof: mais faut pas le lui dire, alors! Pas tous les chats sont allergiques. Et comme on dit en suédois: "det man inte vet om har man inget ont av".

Zamenhof sa...

"Occhio non vede, cuore non sente"

En tout cas nous sommes tous leur victimes...

http://www.guardian.co.uk/science/2009/jul/13/cats-purr-food-research

maja lundgren sa...

Å det var en underbar länk. Mina kissar verkar inte vara förslagna på det sättet, men det kan ju också bero på att jag lyder deras minsta miau vad de än gör.