söndag 22 november 2009

Till och med svenskar måste lära sig respekt

Apropå att Jonas Gardell inte får flänga runt som han vill i Vatikanen.

20 kommentarer:

valens sa...

Alla måste lära sig respekt...
If you are in Rome, live in the Roman way; if you are elsewhere, live as they do there... (St. Ambrose)
Svårare är det inte...

zamenhof sa...

culture-shock and communication problems could be ever worse in the Sixties...

see below

http://www.youtube.com/watch?v=oNN9Z1n7qWk&feature=PlayList&p=6AE8D2F81CA97957&playnext=1&playnext_from=PL&index=6

zamenhof sa...

http://www.youtube.com/watch?v=oNN9Z1n7qWk&
feature=PlayList&p=6AE8D2F81CA97957&
playnext=1&playnext_from=PL&index=6

Leroy sa...

Eller då minpappa.nu inte längre får flänga runt i Cyberspace på facebook efter att några försökt stänga dörrar.


Hur det gick till kan man spekulera om eller söka svar på olika vis.

Läs ex. vis:

http://inteutanminasoner.wordpress.com/2009/11/22/sanningen-om-evelina/

Sök sedan om möjligt sanningen.

Leroy

Leroy sa...

Även Saknade barn har blivit stängda efter detta och artiklar har plockats bort.

Läs mer på Ann-Maries blogg

:
http://maukonen.wordpress.com/

Leroy

Leroy sa...

Då måste vi nog med Mora Träsk gå ut:

http://www.youtube.com/watch?v=_yoZjNvUIOk

Shwish shwish, "Vi kommer till ett träsk vi kan inte gå runt det." Vi kommer till ett träd."

Vi måste klättra ner igen. Vi kommer till en bro...

:-)Roy

Anonym 19:11 sa...

Hela historien är trist. Jag har alltid gillat Gardell men jag förstår uppriktigt inte vad som har hänt med honom på senare år. Han verkar ha fått en allvarlig släng av hybris. (Han var inte precis till sin fördel i Stjärnorna På Slottet t.ex)
Hur kunde han missa att kolla grundläggande fakta om det där tillståndet innan han gick ut så hårt i media. Och att gasta om yttrandefrihet. Milda makaroner!

Tidningen Dagen var den här gången ett riktigt föredöme för andra media. Så snabbt man kollade en uppgift från en läsare i en chatt och kunde rätta Gardells påståenden. Skulle inte skada om andra också tog sina läsare på allvar på liknande sätt. Gillar den tidningen annars också. Den verkar så där gammaldags seriös, det lilla jag har sett.

Jag tycker ändå det är synd att man inte ger tillstånd till filminspelningar i Peterskyrkan. Men det är ju en annan fråga. Och som icke-katolik borde jag kanske inte ha synpunkter på det.

Anonym 19:11 sa...

I skånska kyrkor släpper man tydligen in vem som helst däremot. Trots att de får skäll för det :))

http://www.nsk.se/article/20091115/MALMO/711159821/0/OPINION/*/gudstjanst-for-djuren

Gardell är säkert välkommen med filmkamera han med :-)

Systerdyster sa...

Anonym 19:11:
Där fick vi alltså svaret på om man får ta med sig hunden ini himlen. Katten också, tydligen. Det kaanske blir till att döpa Zion och Zeke i Zkåne. Skåningar är tydligen mer toleranta än sitt rykte.;-)

Jag har inte följt Jonas Gardells öden och äventyr i det aktuella ärendet. Må vara att han är en storhet i Sverige, men kyrkor och samfund brukar ha ett snårigt regelverk som inte alltid sammanfaller med den vare sig min eller andra svenskars sätt att se på världen.

Kyrkor, synagogor, moskéer, tempel etc. är dels (i vissa fall) kulturhistoriska byggnader och fungerar som muséer. Men de är framförallt, vilket tycks glömmas, samlingasplatser för människor som utövar sin religion.
Sedan kan man ha synpunkter på religioner, på fundamentalister inom dessa, men vill man t. ex. filma på ett sätt som kan upplevas kränkande får man nog bege sig till en atelje, inte välja den av miljontals utövande katoliker mest kända kyrkan.

Det finn säkert oerhört mycket att säga om den katolska kyrkan men att ta den debatten i ett religiöst rum verkar aningen spektakulärt. I debatten kring Muhammedkarikatyrerna gjordes jämförelsen att det var som att spotta Astrid Lindgren, som att kränka det mest svenska i våra själar. Det här kanske kan liknas med att ställa sig påstora torget i Vimmerby och hålla ett brandtal mot Astrid Lindgren och hennes litteratur.

Till syvende och sist handlar det förstås om att två fri- och rättigheter ställs mot varandra, det fria ordet och rätten att utöva sin tro.

maja lundgren sa...

Valens: jo, jag menar nog ÄVEN svenskar måste lära sig respekt. Eller TILL OCH MED svenskar. Får jag passa på och fråga en grej, hur kursiverar man i en kommentar? (*s*).
De hade ju kunnat kolla upp saken innan de drog igång ett stort rabalder.
Zamenhof: affischen skrämde slag på mig. En del saker går aldrig över. Men vilken fantastisk film! Aldrig hört talas om. Tack för länken!
Leroy: ingen koll på detta, men jag har väldigt svårt för alla försök att stänga bloggar eller sätta stopp för personers yrkesutövande. It's wrong.
Anonym 19.11: måste säga att det där tycker jag är väldigt gulligt. Självklart ska djuren släppas in i kyrkan. Men även kor och grisar m.fl, tycker jag.
Jag är inte katolik (inte kristen heller, tror att saken kommit på tal här någon gång), men jag tycker inte att detta har något med yttrandefrihet att göra. Lite arrogant att media utgår ifrån att man kan stövla in varsomhelst hursomhelst. Gardell visade upp ett bevis för att han hade audiens hos påven i svensk TV, inte att han hade rätt att filma i Peterskyrkan.
Ett av alla dessa missförstånd.
Systerdyster: Zion och Zeke i små vita särkar, det skulle man vilja se. Men de protesterar nog lite om man häller vatten på huvudet på dem.

Mariannesson sa...

Jag har också alltid tyckt mycket om Gardell. Men nu känner jag inte igen honom alls. I sin blogg beskriver han hur han tränger sig före i en kö till en galapremiär. Är inte Mark Levengood katolik? Handlar det om ett äktenskapsgräl?

maja lundgren sa...

Inte vet jag, Mariannesson. Inte vet jag. Det bör man nog inte spekulera om, kan jag tycka. Det är egentligen inte så mycket Gardell personligen som ska ha kritik här tycker jag. Jag är bara lite trött på den simplistiska kritiken av Italien. Jag är varken någon anhängare av påven eller Berlusconi, men hoppsan vad folk gör det lätt för sig.

Systerdyster sa...

Det är ganska många som slåss om titeln Mr Kristen. Gardell är en i skaran, div. mörka fundamentalister är andra.

Det känns verkligen som ett utslag av kristen ödmjukhet att hävda att jag, jaag jaaag vet bäst, är bäst, jag är nästan ett helgon!

Jag tycker mer och mer om dödssynderna!

Systerdyster sa...

Maja:
Kolla de html-koder som omger orden om du kursiverar eller "fetar" när du skriver dina inlägg i blogger.

Sedan gör du likadant, fast manuellt när du skriver en kommentar.

Valens är en hejare på det!!!

maja lundgren sa...

Jag ändrade faktiskt rubriken till "Till och med svenskar...". Lite roligare, lite mindre strängt. Tänkte skriva "till och med svenska bögar", men det hade väl ändå varit att gå för långt.

Anonym sa...

Absolut! Det hade varit som att skriva "till och med invandrare", och det hade ju varit ett ramaskri. Med all rätt!
Majvor

valens sa...

Majvor: läs första kommentar...

maja lundgren sa...

Majvor: jag kan nog tänka mig att det kan vara ok att skriva "till och med invandrare måste lära sig respekt". För mig behöver man inte ta seden dit man kommer så länge man följer lagarna, men det finns förstås en massa gränsfall. Alla måste inte titta på Bingolotto, eller Skavlan, eller vad det nu är alla tittar på, men alla bör stå till höger i rulltrapporna, eftersom allt annat är ett oskick åtminstone i Stockholm.

Anonym sa...

Ska jag tolka kommentaren att man ska seden dit man kommer? Ja, man ska ha respekt för andras seder och bruk så länge dessa inte är att fördöma andra människor, är min tolkning i min enkla värld. I min enkla värld är det individen - bög, jude, kristen, britt, osv. - som ska ta sitt personliga ansvar om han/hon uppfört sig regelvidrigt. Inte "bögarna", "judarna", "kristna", "britter", osv som ska stå till svars.
Majvor

maja lundgren sa...

Helt rätt, Majvor. Instämmer med allt du skriver. Min kommentar var lite skämtsamt menad.