måndag 20 oktober 2014

"Pick that piano, gal!"

Först av allt det senaste om skärgårdsintermezzot.

Det ryska moderskeppet (uthängd morsa till miniubåtarna) förnekar moderskapet, enligt uppgifter i Svenska Dagbladet
”Vi har noterat och är smickrade över den ökande uppmärksamheten från svenska och internationella medier vad gäller NS Concords rörelser. Dock måste jag meddela att det inte föreligger något ovanligt med dessa rörelser”, skriver Novoship-chefen Jurij Tsvetkov.
 En retsticka.  Ska jag gå på intuition, så tror jag inte att den skälmen ljuger.
U-båtsjakten ger ett farsartat intryck. Den påminner om vallningarna med Thomas Quick: mycket väsen för ingenting. Nej, jämförelsen haltar - det finns trots allt ganska många u-båtar i Östersjön.
Men den som har tillräckligt många år på nacken för att minnas 80-talets u-båtsjakter har svårt att bli speciellt imponerad eller skräckslagen av dessa nya eventuella incidenter. Bland mycket annat för att Sovjetunionen inte invaderade Sverige på 80-talet.
I Rapport i kväll talades det om "nationell kris". Vilka ord ska de då ta till, om det skulle bli en allvarlig kris?

Stefan Löfven har rest till Finland för att diskutera ett ökat finsksvenskt samarbete. Det är bra. Som jag brukar säga: Sverige är Finlands strategiska djup och båda bör vara alliansfria.

Än så länge är regeringens inställning i NATO-frågan oviss, men det känns en aning hoppfullt: jag tror inte att den nuvarande regeringen kommer att föra Sverige närmare NATO. Några steg tillbaks, ett återvändande till den klassiska socialdemokratiska neutraliteten?
För tidigt att säga. Men vid en presskonferens i Helsingfors uttalade Löfven sig sakligt: aktiviteterna i Östersjön har ökat från bägge håll, Natos och Rysslands.

Den finske statsministern Alexanders Stubb talar om vikten av en öppen diskussionskanal med Ryssland. (På tvärs emot Oksanens idé att avbryta all diplomati).

Och Svt har intervjuat Sven Hirdman, f.d ambassadör i Moskva. Den artikeln tycker jag är ganska klargörande och balanserad: it takes two to tango säger man, som man ropar får man svar är ett annat talesätt som verkar stämma ganska väl.

Nato har ökat sin närvaro i Östersjöområdet mycket väsentligt, och haft stora övningar i området. Flera länder kring Östersjön har också blivit Natoländer.
– Ur rysk synpunkt är det en försämring av det säkerhetspolitiska läget. Det har lett till att ryssarna har haft flera stora militära övningar i området, senaste flera året. Så det har blivit ett spänningsområde och då är det inte så konstigt att det uppstår sådana här intrång, säger Hirdman.


                                                              * * *

Jag behåller swingtemat ett tag.

Lil Hardin Armstrong, piano och sång, med sin swing orchestra. Här framför de Lils komposition Oriental Swing. Lil var ledare både för "all girls"-orkestrar och blandade.

Come on girls - - ready to play

12 kommentarer:

 1. – Vanliga ryssar har en väldigt positiv bild av Sverige. När jag frågar folk om de tror att de finns en risk att man skulle anfalla Sverige, frågar de om man är galen, säger Elin Jönsson.
  (SvT)

  Det är den bilden som har målats upp i medierna - att Ryssland förbereder en attack på Sverige och övriga Europa. Allan Widman i Rapport igår sa att denna högst eventuella incident måste kopplas ihop med andra incidenter, som sammantaget visar att Sverige befinner sig i ett "ganska utsatt läge". Samme Widman har sagt att vi bör gå med i Nato för att man då "slipper tänka själv".
  Tjena. Nej, måtte Sverige och Finland slå fast en gemensam och klok försvarspolitik och beflita sig om goda kontakter med Ryssland.
  Måtte det bli så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens astromiska bild visar en av Saturnus minsta månar, Mimas, och dess krater som måste ha uppstått då Mimas träffades av något

   Radera
  2. "Go after the money": man måste se till vilka som har störst ekonomisk vinning av ett krig.
   Den amerikanska landstigningen på Krim 2006 nämns knappt i svenska medier.
   Att det är Nato som är den offensiva parten måste en vanlig hederlig svensk leta sig fram till med stort besvär, eftersom journalistiken är så undermålig.
   Ryssland beskrivs som oförutsägbart och irrationellt, medan Nato beskrivs som den goa och kloka parten som agerar oegennyttigt.
   Tjena.

   Radera
  3. Korrekturläsare, tack :-)

   ska rätta till lite småfel sen.
   Fritt fram för felfinnare TILLS dess

   Radera
  4. Fantastiskt roligt sagt av Widman. Så värdigt den meningslösa nutidsmänniskan i vårt gagnlösa tidevarv. Synd att han har en så trist och lågmäld framtoning i övrigt, vilket nog förklarar att uttalandet inte fått mer uppmärksamhet.

   Kanske är det förlängningen av Herbert Tingstens tes om ideologiernas död, Widman ger uttryck för? Eller en pendang till Carl Bildts oblyga "den enda vägens politik"? En slags nollpunkt där demokratin blir överflödig.

   Radera
  5. Ja, det var väldigt roligt. Det var i en intervju på bloggen Wiseman's Wisdom. Det kan vara därför uttalandet inte fått så mycket uppmärksamhet - för att det var i en blogg.
   Jag har lovat att leta upp citatet och presentera det i sin helhet. Sammanhanget var, om jag minns rätt, en diskussion om hur mycket av BNP som ska läggas på försvaret, eller något liknande.

   Radera
 2. Vidare: F! uttrycker sig så klyschigt när de säger att kraven på ett stärkt försvar är ett uttryck för "patriarkala värderingar". Carl Bildt kontrar med den kanske vanligaste metaforen när någon vill piska upp hat: "våldtäkt". Särskilt valt med tanke på den feministiska adressaten?
  För övrigt: se upp för Expressen i dessa dagar.
  Den tidningen är inte bara en folkfördärvare utan ett hot mot världsfreden också.
  Patriarkala värderingar - tja, kvällstidningsvärlden är överlag ganska grabbig, vilket bland annat sken igenom då Carin Olsson kritiserade Alice Bah för att inte vara tillräckligt hård: en kulturminister, hävdade kulturchefen, måste vara "ett råskinn".
  Jaså?

  SvaraRadera
 3. "Det är ett handelskrig, det är ett informationskrig, det är ett politiskt krig. Det enda man inte satt in från USA, Nato och EU är militära insatser" (Peter Mattsson, forskare på Försvarshögskolan, i dagens Metro).
  Nej, men Expressen ligger verkligen i för att det ska bli så.
  Det kulturella flaggskeppet, eller galjonsfiguren kanske man ska säga, är ju Oksanen. På ledarsidan har vi bl.a Dahlberg (minns inte förnamnet nu - Anna?). Rätt slutsats av incidenten, vad den nu egentligen handlar om, är inte neutralitetspolitik, menar Dahlberg. Ledarsidan har tidigare med iskall slapphet hävdat att Sverige borde ha deltagit i Irakkriget.

  SvaraRadera
 4. Också läsvärt:

  "När Nikita Chrusjtjov 1962 planerade att placera kärnvapenmissiler på Kuba svarade president Kennedy med att detta hot skulle kunna mötas med kärnvapen. Västs mediabild beskriver annekteringen av Krim som ett bevis på Rysslands ambition att vilja expandera västerut. Men flera experter på amerikansk utrikespolitik bedömer att denna mediabild är felaktig. De menar att det snarare är USA och dess allierade som bär det huvudsakliga ansvaret för krisen – dels genom att uppmuntra den olagliga statskuppen i Ukraina, dels genom att uppmuntra landets framtida anslutning till Nato. Jack Matlock, USA:s Moskvaambassadör 1987–1991, framför i den oberoende nyhetskanalen Democracy Now (20/2 2014) uppfattningen att Putins handlingar är ett svar på Natos expansion, ett svar på de tidigare bombningarna av Serbien (1999) och ett svar på den fortsatta inringningen av Ryssland."

  http://www.dn.se/debatt/vad-hade-usa-gjort-om-grannar-gatt-i-pakt-med-ryssland/

  Leif Elinder heter skribenten. Jag vet inte vem det är men instämmer i stort med analysen.

  T.S Älgot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, den ska jag läsa!
   Det är så självklart egentligen.

   Jag hoppas att de flesta svenskar genomskådar Expressen, som väl är den värsta krigsbasunen just nu.
   Expressen avskedar några fotografer för att spara pengar, såg jag idag. Fel, de borde börja med ledarskribenterna.

   Radera
  2. Och cheferna som beslutar om kampanjjournalistik.

   Radera
  3. OK, Expressen har en del ok material också. Chatten med U137-veteranen Vasilij Besedin, tex.
   http://www.expressen.se/nyheter/u137-veteranen-det-far-inte-uppsta-panik/

   Radera

Hårfagre

Hårfagre
av Vasaplatsen
"-Jag vill inte att Mimmi ska bli en modern kvinna, sa Oscar"
- Serberna gillar jag, sa Lemmy
(Mäktig Tussilago)

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson

Intellektuell vit tiger av Fia Olsson
- Om du känner så där Figge, så är det sossarnas fel.
Ur Mäktig Tussilago

Med boktrave och mygga av Grynna

Med boktrave och mygga av Grynna

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"

"En genmanipulerad tiger med enormt stor hjärna redo att ta över hela planeten"
från Kim