torsdag 18 juni 2009

Ainbusk med flera

Jag är ingen nationalist, men den här får mig att känna mig...... som en älg.

Jag har valt en ensam Midsommar i år. Tanken är att jag ska åka till Skansen och delta i firandet i egenskap av spöke.
För övrigt är jag verkligen angelägen om att Sverige inte går med i NATO, och skulle vilja att den debatten också tog fart.
Varför denna smygnatofiering? Varför en utstakad framtid som ingen ens diskuterar?
De nära konflikterna ligger alltid närmast tillhands, och det är inget fel i det. Tvärtom, de är verkliga och konkreta och viktiga. Men de hänger också ihop med det som utspelar sig långt ovanför allas huvuden. Beslut som får mänskliga konsekvenser.
Det får inte komma som en överraskning ännu en gång att något som presenterades som nödvändigt och oundvikligt, opåverkbart, visade sig vara ett felaktigt beslut fattat av ett fåtal.

27 kommentarer:

 1. Visst är det vackert. Både låten och bilderna. Jag är så lättrörd att jag får tårar i ögonen.
  På min svågers jordfästning sjöng en solist den. Svågerns liv hade varit knepigt och krokigt med mycket narkotika och han dog av AIDS. Men älskad var han, för den han var innerst inne. Glad midsommar! Ska själv fira med 78 gamlingar, medelåldern ligger väl på 87. Det blir nog ett lugnt och sansat firande.

  SvaraRadera
 2. Ja, Sååå vackert! Var länge sen jag hörde låten. Fick rysningar. Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 3. Kungafamiljen dök upp några gånger under videon. Så även, allsång på skansen och Abba. Jag saknade Tage Danielsson, Sickan Carlsson och Ewert Taube

  SvaraRadera
 4. Visst känner man sig svensk – även om filmklippet innehöll många ruskigheter, måste jag säga.

  För mig är inget mer svenskt – och svensk sommar – än Monica Zetterlund:

  Bedårande sommarvals:

  http://www.youtube.com/watch?v=Qyn5Roo7blk

  Att angöra en brygga:

  http://www.youtube.com/watch?v=wySjem8_AA8


  Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 5. Att angöra en brygga, filmen visas på SVT nu under helgen. :)

  Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 6. Magnus J: ja, alltså jag är egentligen för införande av republik i Sverige... Framförallt är det låten - tycker den är helt fantastiskt vacker.
  Claes: Att angöra en brygga: ja! Fiskargubben Garbo (heter han så)? Och visst borde Monica Zetterlund varit med i videon.
  Trevlig Midsommar!

  SvaraRadera
 7. Sen kan man ju undra lite grann över varför det inte finns nåt utrymme för så kallade nya svenskar i videon...
  Hur som helst verkar det helt omöjligt att få igång en diskussion om smygnatofieringen. Det kanske är så att de flesta är för ett inträde i NATO....?
  Pizzan är rund, och i en pizza kan allt hända; jag skulle gärna se lite tankegångar i största allmänhet bara.

  SvaraRadera
 8. "Hälsning från Danmark". Inget fel på låten, men jag är inte bekväm med videon/montaget. Den känns som något som kommer från Sverigedemokraterna eller kanske ännu värre. Jag dristar mig till att tro att det är så. Ingen vild gissning, faktiskt.

  Visst hette han Garbo. Förlagan till Kongo-Lasse i "Torsk på Tallinn".

  Du måste nog till att börja med förklara varför du tycker att det är en så dålig idé att ansluta sig till NATO.

  SvaraRadera
 9. Claes

  Förstår inte varför vi i Sverige inte skall få känna stolthet över det som är speciellt i vårt land!?

  Fast håller med om att det gott kunde varit med några nysvenskar i videon. Kungafamiljen kunde jag har klarat mig utan, men ändock inte, videon visade ju upp det som bl.a gjort Sverige känt utomlands och att vi har ett kungahus går ju inte att förneka, även om många av oss med glädje skulle se det avskaffas.

  Visst är det väl roligt om vi nån gång ibland kan känna nån slags gemenskap i vårt avlånga land. Det verkar ibland som att alla andra länder tycker det är självklart att de får känna sig stolta över sitt land, men vi svenskar - oj oj oj yppas det något litet om stoltehet över det svenska då ska det genast påskinas att Sverigedemokrater och rasister ligger bakom.

  Sverige är ett vackert land och vi har rätt att vara stolta!

  SvaraRadera
 10. PS. Tror jag missade ruskigheterna LOL

  SvaraRadera
 11. Astrid Lindgen, Benny Andersson, Abba, Amy Diamonds, Carola,polkagrisar, systembolaget, svenska flaggan, kungahuset...

  Ruskiga grejer minsann... hehe

  SvaraRadera
 12. Hej Maja, klart jag är stolt. Förstås. Men min video hade sett väldigt annorlunda ut.

  Jag fattar misstankar när man blandar ett antal bilder av Klüft (men inte till exempel Zlatan eller Henke Larsson eller så) med älgar och kungafamiljen – det är en sorts kitschighet som inte ser bortom Carl Larsson. Det luktar agenda. Låt vara att Palme är med, han är ju folkkär, och dessutom "det gamla Sverige". Urvalet är konstigt. Ace Of Base?

  Jag håller med om att det sedan länge har gått inflation i kränkningar eller anklagelser om att vara rasist eller fascist eller vilket tillmäle man vill dra till med. Det är så lätt att ta till.
  Jag är allergisk mot det.

  Men den där kändes inte bra. Det var bara min spontana reaktion (men låten är fantastisk, som sagt var).

  SvaraRadera
 13. Uh, ser nu att jag svarade MOa.

  Men man kan ju fråga sig – vad är det svenskaste som finns?

  SvaraRadera
 14. Claes: att säga ja på en inandning? Vet inte om det görs på andra språk. Jag brukar försöka låta bli när jag pratar italienska, eftersom de tycker att det låter som om man är förskräckt, chockad. Fast när jag tänker på det - fransmän kan nog också göra så.
  Apropå videon: jo, det finns lite såna vibbar i den, det tycker jag med. Men låten förtar det, på något sätt...

  SvaraRadera
 15. Schwoohhh, för att säga "ja" tror jag är unikt, men det är väl mest norrlänningar som kör med det – det är de ensamna om. De är ensamna om rätt mycket. Men det kanske är som med de där visselspråken ingen längre förstår, utom möjligtvis Roger Whittaker. Lever han, förresten?

  Vi är fruktansvärt bra på att organisera saker. Komma i tid. Rent vattten. Ingen ny insikt, men – "Everything works", vilket skrämde Lou Reed i filmen "Blue In The Face". Vi är väldigt bra på att stå i kö och ha ordning i den gemensamma tvättstugan och sätta upp de numera så berömda arga lapparna när ordningen störs då någon har glömt ett tomt tvättmedelspaket framme.

  Och när vi är ute i skärgården i morgon och har tagit ett par snapsar känns det som att det måste finnas en högre ordning ändå.

  Men varför fattar man vad Jan Johanssons "Jazz på svenska" handlar om, för det gör i princip alla, även om man inte har bott i Sverige så länge eller pysslar med Dubstep? Det är nog det svenskastaste jag vet, för ingen kan förklara vad det är som händer när man man hör musiken.

  SvaraRadera
 16. Smygnatofiering, det är väl det som våra nuvarande regeringspartier har hållit på med väldigt länge? Det har inte ens smygit med det, bara inte varit så högljudda när de har sagt att de vill att vi ska gå med i Nato? Dvs, det stod inte med så stora bokstäver på valplakaten.

  SvaraRadera
 17. Efter att lyssnat till Afzelius i stort sett hela kvällen och gått igenom Östen V, Harry B, Peter H, Sylvia V, Gunnar v så fastnade jag till slut på en trevlig grupp och fastnade för Videon om häxan och väderkvarn´i sagans land :

  http://www.youtube.com/watch?v=I5alWozDrpg

  Sjöng själv En sjöman älskar havet våg, mot okänt land, men framför allt i natt jag drömde som jag sjöng på 70-talet för min gamla mormor.

  : http://www.youtube.com/watch?v=c0xyHIUnETY

  Ha en trevlig midsommar!

  Leroy

  och dom små grodorna.

  SvaraRadera
 18. Nej,Sverige skall inte gå med i NATO. Om frågan ställs i en folkomröstnig kommer det att bli nej. Vad är det för en mening med en pakt som saknar en motpakt. När Warzawapakten upplöstes så lovades det att NATO skulle ge sig in på defensiven , men icke, de skall bara utvidga och utvidga. Det bästa vore i och för sig om världens alla länder var med, då skulle jag vara för ett svenskt medlemskap.

  Glad midsommar till alla!

  SvaraRadera
 19. Det finns bilder på både 1:a och 2:a generationen svenskar i videon. Drottningen och kungabarnen, men de kanske inte räknas...?

  SvaraRadera
 20. Jo, kungafamiljen är syndabockar i samhällets högsta topp!
  (Det där skriver Girard om i sin bok Syndabocken som jag skrev om tidigare).
  Kanske var det "hilsen från Danmark" som satte igång väderkvarnarna...? Nu ska jag titta på den en gång till (för sången är så otroligt vacker) och kontrollera hur många generationen det är på älgen.

  SvaraRadera
 21. Älgen har varit älg i generationer, det ser man.

  SvaraRadera
 22. Jag såg att det var en tysk älg i exil, Elke Elk.
  I asyl undan uppmärksamheten.
  Stackare, uthängd på det viset.

  SvaraRadera
 23. Hej Maja,
  vet inte om du minns mig, vi sågs på Södertörns högskola för nån månad sen. Reagerade på ditt ord smygnatofiering. Sverige har ju befunnit sig i krig sen 2002 då vi gick in i Afghanistan under brittiskt paraply, dvs Nato-paraply. I Kosovo har vi också agerat under Natos ledning sen nittiotalt och det pågår fortfarande. Det är inget smyg med det. Det har pågått sen andra världskriget, denna jävla opportunism som vårt lands företrädare har för vana att kalla diplomati. Helt rätt att natofrågan bör diskuteras, annars smyger dom in oss i skiten genom att klubba eländet på några hemliga sammanträden i riksdagen. Hoppas vi ses igen nån gång Maja, min flicka blev väldigt glad för böckerna med din signatur. Hälsningar Per

  SvaraRadera
 24. Håller med Claes om videon. Är inte så speciellt förtjust i låten heller om jag ska vara ärlig.
  Typiskt svenskt är ödsliga stormarknader med tre sorters filmjölk som enda val, dåligt väder, mygg, issörja blandat med salt och sand som förstör läderskor och lädersulor, fula toppluvor på alla, sunkiga och illa sittande kläder. Allt som inte är urbant men ändå mitt i storstan som enorma barnvagnar, som ju i själva verket hör hemma på en landsväg, eller hur?

  Typiskt svenskt är grubblande över KLASSRESAN och den totala bristen på insikt om att en hel jävla nation har gjort den - Sverige.

  Typiskt svenskt är att tro att Shakespeare och systrarna Brontë tillhör det svenska kulturarvet, om man nu tillhör mediavänstern, och det gör man kanske?

  Typiskt svenskt är träskor i Bryssel och stavar (stavgång) i Pyrinéerna - jag har sett dem, galningarna, de har ett helvete där med sin defekta skidutrustning bland sten och macchia.

  Typiskt svenskt är övertro på myndigheter och tron att svenskar är mindre korrupta än andra. Jo, den självbilden lever kvar, men gäller inte längre politikerskrået.

  Typiskt svenskt är slingat hår och silversmycken. Inget prål och inga stora ädelstenar. Typiskt svenskt är allväderskängor och strumpfötter.

  Behöver jag fortsätta?

  Typiskt svenskt är vidare att tala på inandning, nehhej, det förekommer inte i Frankrike. Och att säga mm, istället för ja - om man inte är norrlänning.

  Typiskt svenskt är att i tid och otid hänvisa till känslor - Jag känner att det här inte stämmer riktigt... istället för att ryta: Vad i helvete är det här för jävla trams?

  Typiskt svenskt är att berömma och se det POSITIVA och att om man verkligen måste kritisera linda in det men helst inte kritisera alls förstås.

  Nä, nu lägger jag av.
  Videon är inte typiskt svensk. Där saknas miljonprogrammet, övergivna torpgrunder och jordkällare mitt i skogen, där saknas förvisso också invandrare som pizzabagare och killarna som rattar lattemaskinerna.
  Filmen är asdålig, helt enkelt.

  Svinto

  SvaraRadera
 25. Haha, Svinto! Det kallar jag stålull! Ord och inga visor!
  Men älgen ...? Om man tänker sig att det är älgen som sjunger alltihop...? "Låt mig få komma nära till era hjärtan såsom den jag är, den jag försöker vara".
  Hej Per, visst minns jag dig. Jo jag vet, men på något sätt tycker jag ändå att det är en smygnatofiering. Och den tycker jag också är skit. Liksom provbombningarna i Norrland.

  SvaraRadera
 26. I såna fall bara för att det är du som är älgen.
  Annars inte.

  Svinto

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)