måndag 22 juni 2009

Författargnäll

Den ärade förläggaren skickade kontraktet precis innan han gick på semester, och sa att om jag skrev under direkt kunde jag få förskott nu, annars blev det till att vänta till augusti.

Det är inga stora förskott man får, kan jag tillägga. Efter skatt, moms och sociala avgifter landar man ungefär på en genomsnittlig månadslön, och därefter kommer det inga royaltys förrän ett år efter det att boken kommit ut, alltså i detta fall om två och ett halvt år.

Finns det några andra yrkeskategorier som måste vänta så länge på lön?

“Staten och Kapitalet sitter i samma båt. Men det är inte dom som ror, som ror så att svetten lackar….”
Alla tjänar mycket mer än författaren.

De elektroniska rättigheterna tjingar förlaget på för sju år framåt, men utan att förbinda sig till att framställa någon elbok.
Det är ju vansinne.

Se även:
http://isobelsverkstad.blogspot.com/, inlägget "Att sälja sin elektroniska själ".

34 kommentarer:

 1. Jasså, duger inte en genomsnittlig lön för författaren? Gud så synd det är om dig som bara får en lika stor lön som en vanlig arbetare! Pytt!

  SvaraRadera
 2. sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt .....

  Anonym:

  Nu ger ju en författare inte ut en bok i månaden. Hm, fast Kalle Anka kommer en gång i månaden. Måste nog vara skillnad på författare och författare....=)

  SvaraRadera
 3. En månadslön på ett år!?

  Kan du berätta nåt om hur mycket en författare får för hur stor upplaga? I allmänhet så där.

  Det talas väldigt lite om sånt egentligen. Eller så läser jag på fel ställen kanske.

  SvaraRadera
 4. Anonym 22.32: alltså... eh... Tror du missförstår lite... Jag var lite luddig. Det tar liksom inte en månad att skriva en bok!
  Charlotte R: Det är lite olika. I princip får författaren 26% av F-priset, d.v.s det pris som förlaget säljer boken till bokhandeln för. F-priset kan ligga runt 100 kronor, då får förf. 26 kronor per såld bok. På det ska man då betala skatt och sociala avgifter, så minst hälften går ju bort. Det är det där jag kallar staten och kapitalet. OK. Lite provocerande kanske, anonym. Författande är ju inget hederligt arbete. Hur som helst. Man kan få förskott på halva den första upplagan, resten av royaltyn kommer ett år efter det att boken kommit ut. Det vill säga: man måste ha en jäkla framförhållning. Att skriva en bok är ett långsamt hantverk. Man gör det inte för att tjäna pengar, det är sant. Men man måste ju käka och betala hyra. Jag klarar mig, har en buffert sedan tidigare, men det är lite absurt.

  SvaraRadera
 5. Jo Maja skriva är nåt man får göra på sin fritid... du har det ändå bra om du kan försörja dig på detta... men översätter du inte också? Så att du kan leva. Det är märkligt det där att det anses så fint att skriva böcker, men att ingen har råd att betala för dem...

  SvaraRadera
 6. Ann Helena Rudberg: jag ska inte gnälla, mina böcker säljer ju. Men att det ska ta en sån tid att få ut böcker nuförtiden, det kan man bli galen på. Samtidigt som tekniken har utvecklats. Gutenbergs Bibel gick snabbare att få i tryck än en modern roman, påstås det.

  Men inget mer klag denna soliga dag.

  SvaraRadera
 7. Det kommer nog att bli vanligare med litterära agenter även i Sverige.

  Skulle du föredra ett fast arvode framför royalty?

  Samtidigt undrar jag hur avtal mellan författare och förlag har sett ut historiskt. Strindberg kanske fick sina manus i tryck på ett par månader, men vad fick han i plånboken?

  SvaraRadera
 8. Hittade det här, om pisskontrakten:

  http://blottsverige.blogspot.com/2009/06/branschnytt.html

  SvaraRadera
 9. Det där stämmer inte riktigt längre. Bonniers har ju genomgått en massiv omorganisation och lagt om utgivningspolicy och dragit ner på utgivningarna. Liksom många förlag.
  En följd är att marknadsavdelningar får mycket större inflytande och böcker blir mer av "produkter", vilket inte förläggare eller författare förstås vill se.

  Men visst är det pisskontrakt.

  SvaraRadera
 10. Du kan byta förlag Maja... det finns massor med mindre förlag som skulle välkomna dig och det är möjligt nu också att få ut en bok på några månader, men det hänger förstås på förlaget...dock blir det nog ännu mindre betalt där i förskott är jag rädd...

  SvaraRadera
 11. Som av en händelse dök det upp ett något förbättrat kontrakt idag. Bugsy Malone funkar på allt. Och så fick jag en biografi om Al Capone.
  När det gäller förskott skulle jag kunna tänka mig att skippa det helt, om boken kom ut i handeln snabbt.
  Iallafall: Inget mera klag. Ora et labora.

  SvaraRadera
 12. Det jobbiga är inte att man tjänar så lite pengar på att göra det man älskar. När allt kommer omkring är det ett personligt val. Det som äter mig är att så många tror att man tjänar pengar bara för att man syns lite i tidningar och teve. En fullkomligt grundlös avundsjuka.

  SvaraRadera
 13. Claes: som produkt är ju en bok ett långsamt hantverk, ungefär som... inte vet jag, en omsorgsfullt snickrad möbel, som det har tagit någonstans mellan ett halvår och upp till sju, åtta år att framställa. Ibland mer. Hahaha. Hohoho. Hihihi. Klart man inte är in it for the money, det är ju ren galenskap att hålla på med sånt egentligen.
  Lisa: jo, avundsjuka finns det förstås en del av. Men den är inte svensk. Jag läste en jättekul grej om ett litet naturfolk, minns inte om de var bushmän eller vad de var. Där var alla former av individuell förhävelse omgärdade av en massa tabun. Om någon hade haft en ovanligt god jaktlycka, fångat tio antiloper på en dag eller något, så fick han inte basunera ut det när han kom tillbaks till byn. Det gällde att prata om det mycket ödmjukt.
  - Jorå...
  (En timmas tystnad)
  - En ska inte klaga...

  SvaraRadera
 14. Jo, men eftersom jag formger böcker och bokomslag stör jag mig på att det går åt hållet att det hämmar kreativiteten – alla omslag tenderar att likna varandra – "eftersom det där omslaget sålde bra gör vi ett till, likadant". Marknadsavdelningar har ofta synpunkter i den stilen.
  Ser man även texter på det viset blir det ju riktigt illa – Maja, kan du inte göra en bok till som den förra, som det blev sådant rabalder om?

  SvaraRadera
 15. Jag har för övrigt alltid blivit väldigt väl behandlad av Bonniers, men det verkar som att det ser annorlunda ut på författarsidan, det har jag ingen uppfattning om.

  SvaraRadera
 16. Ut sementem feceris ita metes
  Tussilagon blommar till slut

  mvh P

  SvaraRadera
 17. Expressen idag, "Färre böcker på svenska".

  http://www.expressen.se/kultur/1.1616184/farre-bocker-pa-svenska

  SvaraRadera
 18. Kul Maja att Buggsy verkar funka på allt.

  Kanske borde pröva ;-)

  Roligt att du fått nytt förslag, hoppas Isobel oxå fått sånt.

  Leroy

  SvaraRadera
 19. Maja: Hmm, låter som Peter Freuchens beskrivningar av Grönland.

  SvaraRadera
 20. Claes: Nu är jag sotis. Varför kommenterar du aldrig hos mig längre?

  SvaraRadera
 21. Några frågor: Hur ser ersättningen rent generellt ut för pocket-upplagan av romanen ? Rör det sig om liknande procenttal som för den inbundna boken ? Får du någon form av ersättning om romanen lånas ut flitigt på landets bibliotek ?

  SvaraRadera
 22. Magnus J: pocketavtalen är generellt sämre än dem för inbundna böcker. Ska kolla avtalet noga igen, vet inte om pocketen är inbakad där på något sätt (det är ju ett nytt avtal). Dålig på nuffror, har för mig att man får nio procent av F-priset på en pocket?
  Ja, man får ersättning för utlånade böcker! Ett par kronor per bok, tror jag det är. Dessutom finns det en biblioteksfond där man kan söka stipendium. Jag får faktiskt inte gnälla för jag fick tvåårigt stipendium i fjol. Så jag gnäller å alla författares vägnar och för att bättra på min egen stingslighet, på något sätt. Har tagit tillbaks utlandsrättigheterna för Pompeji och siktar på den ryska marknaden. Tror det vore oklokt att sluta eboksavtal med Bonniers nu, när det finns andra aktörer som har betydligt bättre villkor.

  SvaraRadera
 23. Lisa: hur är Peter Freuchens beskrivningar av Grönland?
  Vi kanske kan dela på Claes? Alltså... jag menar inte något otillbörligt, bara att Claes kanske kan tänka sig att dela på gracerna?

  SvaraRadera
 24. Claes och jag är nu försonade efter en inställsam kommentar om winegum på min blogg (Du måste betänka att det är känsligt eftersom han var min första publicistiska idol när han som enmansteam producerade den av etablissemanget illa sedda undergroundtidningen Kåntacktbladet i mellanstadiet).

  Peter Freuchen är en dansk äventyrare/författare som skrev romaner om innuiter och själv var gift med en grönländska. Försök få tag på Ivalu på ett antikvariat.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Freuchen

  SvaraRadera
 25. Kåntacktbladet! Underbart.
  Själv föll jag för Claes när jag såg en revy han gjorde på gymnasiet.
  Inuiter - jag började på Peter Hoeg men fastnade aldrig. Kanske Freuchen?

  SvaraRadera
 26. Kåntacktbladet var en kioskvältare när det begav sig. (I den mån det är förenligt med underground-stämpeln.) Och eftersom Ålstensskolan var milt sagt stuffy var det väldigt djärvt att ge ut den. Så jag dyrkade blygt Claes, som var min systers klasskamrat. Claes, är du här? Kan du inte berätta mer om upplaga och eventuell lärarcensur?

  Vet inte om Freuchen skulle hålla för en omläsning. Det är nog 32 år sedan jag läste Ivalu. Men det var oerhört fascinerande med både hustrulån, härsket valspäck och den där självutplånande jargongen. Och till skillnad från Lobsang Rampas Det tredje ögat (annan favorit från farmors bokhylla) var mycket självupplevt.

  SvaraRadera
 27. Kåntacktbladets upplaga minns jag inte, men den var inte större än att jag kunde cykla runt till en stor del av prenumeranterna. Jag hade en sån här skrivmaskin (som jag har kvar):

  http://www.typewriter.be/olivettivalentine.htm

  Skriften var inte precis subversiv. Däremot ritade jag vid ett tillfälle av en stor del av lärarkåren som nakna, vilket inte var så populärt.

  SvaraRadera
 28. Den där revyn är ett ljust minne. Så du såg den? Nu blir jag generad.
  Grundidén tycker jag fortfarande inte är så dum – att göra en revy om en person som upplever att livet passerar revy.

  SvaraRadera
 29. Var det händelsevis mästerverket Life of Leif?

  Åh, jag minns nakenbilderna!

  SvaraRadera
 30. Haha! Har du kvar ett ex? (av Kåntacktbladet).
  Ja o ja, livet passerar revy. I aulan i Bromma gymnasium. Sparade t.o.m programbladet med texterna, om jag inte missminner mig. Tyckte det var SÅ bra.

  SvaraRadera
 31. Om det var Life of Leif spelade min söta kusin (tillika bästa granne) Martin huvudrollen. Och jag såg den också. Ska det här inte vara en intellektuell och skarp blogg? Det håller på att urarta till klassåterträff.

  SvaraRadera
 32. Nej, det var Erik F. som spelade huvudrollen. Den hette bara "Revyn".
  Väldigt bra musiker, vår stjärnkompositör Peter Kvint var med bland med annat, och halva Kungliga Hovkapellet eller så har jag förstått.
  Intellektuellt och skarpt.

  SvaraRadera
 33. Peter Kvint och den sedermera riksbekante Håkan Björne skrev på min 16-årsdag den fina lilla hyllningssången "Bullar & Bollar". Ljuva minnen!

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)