lördag 4 juli 2009

Meddelande

Eftersom det förra inlägget väckte ett gigantiskt raseri, så plockar jag bort det. Det finns kvar som utkast och det hade kunnat diskuteras mer (tror jag) men det har rasat in lite väl många hatkommentarer som inte riktigt leder någon vart.
Däremot lägger jag inte ner bloggen, som en del har föreslagit (bl.a "Åsa-Påsa", som antagligen inte är Åsa Linderborg).
Det tycker jag nämligen skulle vara lite synd.

438 kommentarer:

«Äldst   ‹Äldre   201 – 400 av 438   Nyare›   Senaste»
Arg sa...

Alltså, bäst att vara övertydlig här: Det är inte så att jag menat att det är fel att vara arg....

Thomas_E sa...

Nix, jag förstår verkligen inte. Men du har säkert rätt.

maja lundgren sa...

O Drutt, O Skutt, O Tutt, O Bitt:
nejmen det hann det ju aldrig bli ju! Hihi!

Tram(p)s: jag gillar ordet fruntimmer starkt.
Använder det titt som tätt själv.

Arg: jag tror att det är livsfarligt att förbjuda vrede. Däremot kan det ju vara bra att tänka efter exakt vad man är arg på.

Thomas E: det ante mig att du suttit och smygläst din jävel, och väntat på rätt tillfälle att spela ut kortet Moraliskt haveri, alternativt "vart tog tvåan vägen i E=mc2"?

Däremot är det lite synd att Valens försvunnit. Han kanske kursiverade sig själv tills han försvann?


Hedlund: å det är så vackert med matematik. Jag hänger förstås inte med i det du skriver, men det är tjusigt,
för oss som gillar allt som är lite obegripligt men verkar bära på en hemlighet och en exaktare sanning än den som kan råda mellan människor.

Valens, kom hit med lite versaler

maja lundgren sa...

Nu får man plippa igen.

maja lundgren sa...

Jag uppfattar mig för övrigt inte alls som "utsatt för blogghatare", som Ann Helena Rudberg skriver i sin blogg.

Anonym sa...

Anonym 12:13:

Jag är ute på lite hal is så här i sommarvärmen, har visserligen läst en hel del matte på universitetsnivå, men det var på 70-talet...

Alltså jag tror att Hedlund utgår från punkterna 1,2 o 3 som något vi kan vara överens om - kanske kan man kalla det axiom. Eller också kan man väl säga att det ingår i definitionen av talet 0 att det ger 0 till resultat oavsett vilket annat tal det multipliceras med. Så ungefär har jag för mig att man resonerade.

Någon som har matematiken (med dess stringenta definitioner och bevisföring) aktuell och som vill delge oss ett oantastligt bevis för att (-2)*(-2) = 4 ?

mvh IAMB

Anonym sa...

Tristan om någon är väl expert på att försöka dumförklara och nedvärdera folk.

maja lundgren sa...

Anonym: nej, Tristan är toppen.

Anonym sa...

Arg; Tristans sätt att skriva väcker inte alls någon aggressivitet, i stället förnöjelse. Vart tog han vägen? F ö har jag aldrig utgått från dina lamentationer i mina inlägg. Din iver att bena upp allting påminner om Funderare och det ställer för höga krav på mig.
Tram(p)s

Thomas_E sa...

Ett stringent bevis kräver nog att man först lär sig vad en "Grupp" och en "Ring" är, och det kan man säkert googla sig fram till. Man börjar med att t ex rita upp Kleins fyrgrupp och Z4 och sen börjar man få ett hum om hur det fungerar. När man väl lärt sig vad som gäller i en Grupp och ritat några Cayleytabeller (tror allt finns på google) så kan man gå vidare mot Ringarna.

maja lundgren sa...

Tack, Thomas E!

Ah, det skulle sitta fint att kunna rita några Cayleytabeller... bara sådär i förbifarten...

"Vad gjorde du i eftermiddags, då?"

"Äh... nja... inte mycket... jag ritade upp Kleins fyrgrupp och några Cayleytabeller..."

Har det något med mängdlära att göra?
8Den trasslade till matematikinlärningen för mig på lågstadiet)

Anonym sa...

Jag säger också: tack, Thomas E! Algebra, eller hur? (Och visst var det så att Bertrand Russel hade ett väldigt besvär med att bevisa att 1 + 1 = 2?? Fast det var väl för att han ville bevisa det inom logikens ram på något sätt? Märker till min förskräckelse hur lite jag verkligen har förstått av de kunskaper jag trodde mig ha...)

Tack säger jag för att jag tolkar ditt svar som att du menar att Hedlunds bevis duger om man inte vill blanda in den högre (även om den väl ibland kallas elementära) algebran med grupper, ringar etc. Har jag försått dig rätt på denna punkt?


mvh IAMB

Anonym sa...

Apropå undergångskultur o "författare" minns jag att det fanns ett drama "Fröken Julie" som handlade om en adelsfröken som på midsommarafton hade samlag med en betjänt och följande dag tog livet av sig. Skrivet av en viss Stinnberg. Usch!
Kalfaktor Algot Strömstedt

Thomas_E sa...

Jepp IAMB, om man inte blandar in den abstrakta algebran utan "köper" resultaten så funkar ditt bevis bra. Russel försökte mycket riktigt bygga upp matematiken på logikens grunder, men det sprack. Det är en lång och dramatisk historia...

Anonym sa...

Thomas E: jag ser att du (kanske inspirerad av mig) stavat fel till Bertrand Russell. Russell med 2 l ska det alltså vara. Min nuvarande yrkesstolthet kräver att detta påpekas (är ju bra att veta om man letar på hans namn - även om man oftast får frågan "menar du..." och så det rätta).
mvh IAMB

maja lundgren sa...

Nej men se Kalfaktorn, så treeeevligt...
Det var inte igår?
Har kalfaktorn semester?

Ja den där schaviga Strindberg, visar han inte samlag på scen rentutav så låter han snusket skymta mellan raderna. Vart tog det goda, det sköna och det rätta vägen?

Seabass sa...

Maja, tror tramsarna kapat din blogg. Verkar finnas många som retar sig på att du fått så många besökare och diskussioner. Så nu kommer dom hit för att blaja till det för dom vet att folk tröttnar.
Matematikerfreaket: har inte du någon egen blogg att räkna på??
Seabass

Anonym sa...

Seabass retar sig på att det förs vettiga diskussioner om matematik och litteratur här och förfaller själv till avundsjukt trams och vill bara sparka på MA.
Tram(p)s

Arg sa...

Nja Tram(p)s, jag har svårt att tro att Tristans sätt att resonera väcker muntra reaktioner hos folk här, i synnerhet hos dig att döma av hur du uttryckte dig i föregående kommentarsfält (1-200).

Mitt sätt att som du säger "bena upp allting" är helt enkelt en vilja att nå fram, att söka förtydliga mig och förklara hur jag menar.
När folk säger att de inte förstår, så tar jag dem på orden.
Jag kan förklara, men hälften av ansvaret att VILJA förstå och ta in är den andres. Och det är där, hos just den andre (din och Thomas E:s) jag tror det brister i stor grad, inte nödevändigtvis i mitt sätt att "bena upp allting".

Och likaså tror jag inte att Thomas E är så imbecill att han omöjligt kan förstå vad jag skriver, däremot tror jag inte att han vill förstå...Det är ok för mig.
Men T E tycks fortfarande tro att det är någon som måste "ha rätt" och det är avslöjande om något.( Se citat- "Men du har säkert rätt..").

Anonym sa...

Maja: Abstrakt algebra har med mängdlära att göra såtillvida att mängder är flitigt förekommande där. Jag tror inte det var särskilt smart att börja matematikundervisningen med mängdläran - lite som om vi vore superintelligenta varelser utan erfarenhet av världen. Att börja med den teoretiska, snarare än intuitiva grunden. Detta sagt med reservation för att jag inte kommit i kontakt med mängdläran på lågstadiet, inte heller som lärare.

Seabass: Vad som är trams eller inte kan man förstås diskutera. Men visst, hur matematiken kom in i sammanhanget här - det har jag just nu glömt. Kanske var det någon sorts trollaktig provokation? Något med 0.999...

Själv är jag intresserad av Mia - Gömda - anonymitet - feminism - (tok?)feminism - etcetc men alltför feg och kanske ambivalent för att kommentera detta, i alla fall i de centralare frågorna. Hittar jag däremot något om matte, som jag också intresserar mig för, så känns det lättare att skriva. Camorran, antiken etc är också intressanta men inte lika lockande för mig som de ovannämnda ämnena.

Tack, Maja, för diskussionsutrymmet!
/IAMB

maja lundgren sa...

IAMB:
Mängdläran togs bort ganska snabbt ur nybörjarmatten. Jag tror min generation (60-talister) fick vara något av försökskaniner där.

Problemet var (som jag minns det) att den satte krokben för det enkla, "intuitiva" tillägnandet av matte. Det jag minns av den är bland annat att det talades om "naturliga tal" - men man fick aldrig veta vad onaturliga tal var.
Ett annat problem var att föräldrar inte kunde hjälpa sina barn med läxorna...

Sebass: diskussionerna i kommentarfälten får röra vilka ämnen som helst. Jag tycker blandningen är kul. Och man kan skumma de inlägg man ogillar, precis som man inte behöver läsa alla mina "artiklar".
Däremot är det förstås irriterande när folk låtsas missförstå.
Besökarna har en tendens att botanisera mycket bland gamla inlägg, och det tycker jag är kul. Det är också roligt att det har blivit många besökare, men framförallt att de stannar såpass länge.
Morning korsning

maja lundgren sa...

Morsning korsning, skulle det stå.

Anonym sa...

Arg: Jag VET att du inte förstår vad jag menar när jag skriver att Tristan är underhållande och väcker förnöjelse. Ingen idé att du försöker heller - som mina gladiatorkompisar brukade säga: Ira est mort.
Tram(p)s

Arg sa...

Ja, du får naturligtvis mena vad du vill med din ståndpunkt att Tristan är underhållande, tack för det klargörandet att du menar något med det (annat än att han bara är underhållande rätt och slätt alltså), det är ju precis som jag sade.
Och jag har som jag sade, mycket svårt att tro att du tycker att Tristan är underhållande och väcker förnöjelse.
Däremot kan jag mycket väl tänka mig att de faktum att ni är fler som söker sabla ned honom här väcker njutning och nöje, själva mobbningsakten som sådan. Det förvånar mig inte ett dugg.
Ira est mort på dig själv du. Det kan du vara själv.

Leroy sa...

Ibsens Dockhus är också bra.

Leroy

Leroy sa...

PÅ Engelska. :
A Dolls House

Blev det rätt?

Leroy

Leroy sa...

Ganska surrealistisk men nära en sann tolkning av verkligheten.

Leroy

Ps. Maja du är skärpt säg att du hänger med så sjunger vi: Alla hänger med. http://www.youtube.com/watch?v=CvD4K6IqXgM
We are all the winners.

Eller kvarteret skatan: http://www.youtube.com/watch?v=m38vPc1deBA
LEroy

Anonym sa...

Leroy: Du menar Ibsens "Ett Duckehjem", med Nora(h4you) i huvudrollen? Äsch, låt normännen ha sina skäggiga, radikalfeministiska nationalbeläten för sig själv...
Arg: Sluta mobba och hänga ut - lär dig lite latin först. Ägna dig också en stund åt den elegant förda diskursen i högre matematik här, det är lugnande för upprörda sinnen.
2+2=5
Tram(p)s

maja lundgren sa...

Jag har saknat dig, Leroy!
Jag vill upphäva gränsen mellan vi och dom.

Leroy sa...

Jag förstår Maja men det är inte så lätt.

Enklast vore nog gamla hederliga telefonen.

Tänk dom ringde från Späärservice direkt till min mobil ikväll. Kände inte igen nr - FRån STockholm!!! Hjälp DEt kanske är någon som hitta mig. Jag har ju valt Nix på hemtelefon. Hur kunde spärrservice ringa jo dom hade skickat en bricka gratis för ett år sedan. Har ingen sån på nyckelknippan.

Dom ville att jag skulle förlänga för det var så bra. Men jag har inte tappat några nycklar jag har koll.

Ja men det kan vara bra en försäkring ingår. Har du hemförsäkring?

Osv.

Hängslen och livrem. Tja inte alltid.

Hoppas att din bok släpps lite tidigare för du kanske inte skrivit sista kapitlet än.

Du har något på lut.

Leroy

Arg sa...

Kära nån, du är inte seriös. Vadå mobba och hänga ut?

"Skäggiga, nationalbeläten"

Så du tar i.

Hörrudu, Tramps. Jag förstår att du har behov av att hävda dig genom ditt ständiga excellerande i främmande ord och retoriska tankefigurer, latinska uttryck och tillika meningslösa diskussioner om den högre matematiken.
Du inbillar dig säkert att det du gör här verkligen handlar om "högre matematik".

Men den fernissan är ganska talande för den som vet att

"Barba non philosophum".

Anonym sa...

Arg: Varför har du bytt till detta nya nick? Du känns ändå igen, kompis. Blyg?
Tram(p)s
Ps. Jag har inte fört någon diskussion om högre matematik, är för obildad för det. "Vrede är död(en)" sa gladiatorerna, så tänk på ditt hjärta.

Arg sa...

Ok, så nu börjar dcet aggressiva hetsandet om "jag vet nog vem du är" igen. Väntat, iofs.

Fast nu när du ändå lyfter frågan, varför har DU bytt nick igen, det är ju den stora frågan. Du om ngn känns ju verkligen bekant.

Passiv aggressvitet kan döda och hämma. Men det gör inte sund vrede, om man riktar sin vrede mot den källa den är sprungen ur, tror jag. Annars är den destruktiv.
Puss!

Tristan sa...

Ops, jag ser att en inte oansenlig del av diskussionen fortfarande handlar om Jante-lagen.

De med mindervärdeskomplex brukar åtminstone underförstått åberopa den till stöd för sin egen existens, så länge det handlar om att få trycka ned andra.

Är Jante-lagens rationalitet just detta? Eller handlar den egentligen om en uppriktig vilja till jämlikhet? Eller vad?

Tristan sa...

Upplösande eller utplånande av gränser, Maja... Menar du då inom ramen för den sociala sam- och tillvaron? Eller menar du matematikens axiom? :-)

Leroy sa...

Har Ni sett kvaretet skatan?

Jag tycker jag hänger med.

Den är så kul.

Leroy

Anonym sa...

Bra! Nu kom den rätte fram! Nu kan man "regrediera"(undskyld ord-excellerandet) i lugn och ro till sängen!
Tram(p)s

Tristan sa...

Maja

Den social interaktionen inom bloggosfären är riktigt intressant att inte bara delta i utan också studera med avseende på bl.a. strukturer, centrum, periferi, kärnor, nätverk etc.

Till exempel finns de som upplever att att din blogg och MA:s blogg har blivit två slags "fixstjärnor" eller centra i "Gömda-spektaklet" e.d.

Kanske finns det skäl att anta att din blogg utgör något slags avknoppning från MA:s blogg, då här frekventerar människor som även intressserar sig för MA.

Men jag m.fl. har säkert en mängd andra bloggar som vi upplever som centrala i vår bloggtillvaro, inte minst våra egna även om interaktionen därpå inte når samma omfattning som här.

Om man skulle överblicka hela bloggosfären - helheten, Leroy! - så skulle man sannolikt finna ett distributivt nätverk med många olika centra med mer eller mindre tillfälliga eller varaktiga periferier beroende på aktörernas intressen, preferenser och lojaliteter.

Arg sa...

Sov gott Tram(p)s. Jag är den du vill att jag ska vara.

Anonym sa...

Tristan: ett ord i rättan tid!
Uppfattar de flesta bloggar som betydligt mer centrala än denna.

Anonym sa...

Kan någon förklara varför denna maja konsekvent förringar och angriper de kvinnor som kommenterar här?
Drutten, Tutten, Skutten och så vidare.

Leroy sa...

Kvarteret skatan tar ju upp World wide webb som Nick Borgen skrev. :
http://www.youtube.com/watch?v=weNkpN5g0CQ

Man kan se orginalet här: http://www.youtube.com/watch?v=9hXkYG0KmcE

Men jag har fastnat för föräldrautbildning: http://www.youtube.com/watch?v=tgywF24TrgY

och systemadministratören i kväll.

: http://www.youtube.com/watch?v=BQ5hilAhRjc

Bättre ta ett steg framåt än bakåt även om historien säger en del.

Leroy

Tristan sa...

Jag vill, Maja, ta tillbaka att din blogg skulle vara en "avknoppning", eftersom jag egentligen på goda grunder antar att du har andra avsikter med din blogg än inskränka dig till att diskutera sanningshalten i LM:s alster.

Men som ett tankeexperiment skulle jag vilja fråga om det finns en gräns att upplösa mellan din blogg och t.ex. MA:s blogg?

Det som jag finner som en "utmaning" är att i medvetenden upplösa föreställningar om just ett gränsfast "vi" och "dom" mellan din bloggs "ja-sägare" respektive MA:s bloggs "ja-sägare".

Men detta projekt går på grund omedelbart, vid närmare eftertanke, eftersom MA har utestängt "häxor" medan du, Maja, har "öppet hus".

Men det finns egentligen väsentligare gränser att upplösa - den mellan väst- och östblocket.

Leroy sa...

Maja ha det gott vi hörs och ses förr eller senare igen.

Dold agenda!

Titel på en ny bok?

(Har inte kollat om det redan är en tagen titel. Men är du snabb på nätet så hinner du kanske först.)

Hoppas att det reder sig!



Leroy

Tristan sa...

Anonym, kl. 22.26, såsom jag uppfattar det så förringar Maja inte någon men att hon kanske mindre uppskattar ett par som endast sprider sitt "gift" utan att tillföra något i sak.

Anonym sa...

Bortsett från "Drutten, Tutten" och så vidare (förlöjligande härskastrategi) undviker maja att svara på frågan om hon frekventerar pedofilchattar.
Är det bara jag som uppfattar det som tvivelaktigt? Nej, Valens m.fl.
Låt oss också konstatera att alla anständiga människor flytt.

Leroy sa...

Maja är öppen och säger vad hon tycker likväl som du och jag.

Hon är offentlig, du och jag är än så länge anonyma och Maja är den hon är och jag råkar gilla Maja men jag tycker inte om troll eller radikala påståenden som inte är beredda att föra en vettig diskussion utan väljer att förlöjliga eller ta lösryckta delar från helheter.

Välja att skifta focus.

Ursprungligen handlade tråden om vad ?

Jag tror Maja sett hur nätet fungerar och därför så har jag tagit upp den saken i kväll. Via Nick borgen och kvarteret skatan.

Tur att jag inte länka till Gunn.

För då hade det väl blivit ramaskri och anmälningar.


Leroy

Tristan I Hugo sa...

Anonym, kl. 22:37,... nä inte alla anständiga, du är ju uppenbarligen kvar. ;-)

Charlotte.R. sa...

Jag känner också till DoktorJevskij. Tänk att vara en så stor författare ... och så läkare till på köpet.

Det är ju som den här Roman som gjort så fantastikt musik och skrivit enormt mycket böcker.

maja lundgren sa...

Tristan och Leroy: får jag uttrycka mig känslosamt, jag älskar er.
Det händer att jag vräker ur mig saker som bör ifrågasättas, och som tur är så blir de också ifrågasatta.
Anonym: jag tycker väl inte att Drutten och Tuttan är så värst förringande, hur som helst så får de lufta sig här och säga sin mening.

När det gäller matematiken är den lite intressant, när det gäller A H Rudberg så är hon något slags jungian som jag tror vill ge sken av att vara välvillig. När det gäller sanning tror jag att man ska se upp, för att inte tala om ner. När det gäller bloggen är den öppen, och jag tror för övrigt inte riktigt på dem som säger att de stänger sina bloggar på grund av näthat (man kan nämligen stänga kommentarfältet om man vill det).
När det gäller vreden är den uppenbarligen en svensk druva som förvånar en del.

Anonym sa...

En person som refererar till en lag - Jantelagen - skriven av en norsk nazist och dessutom verkat överväga kemisk kastrering är väl knappast anständig?

Charlotte.R. sa...

Va finns det nazister som vill kastrera sig!?


Gud är God måste man väl säga.

Anonym sa...

Anonym 23.15: tack för att du säger det jag har tänkt länge! Hur många är det inte som svänger sig med "Jante" utan att veta om (eller låtsas veta om!) att det var en norsk nazist som låg bakom det. och när maja tycktes överväga kemisk kastrering av pedofiler - sig själv månne då hon förefaller frekventera pedofilchattar!? - försvann varje anständighet från diskursen. Jante och kemisk kastrering är feministernas ständiga slagord och det säger allt om det politiskt korrekta medieklimat som råder.

Leroy sa...

Men Maja lyft då på luren och prata direkt med Monica som Carstoned vågade göra.

Prata därför direkt och inte indirekt med Monica och Elisabeth, väga lyft på luren i morgon och red ut saker. Likväl kan du säkert förklara för Hermon som redan en gång tidigare bev ifrågasatt av Liza och agendan samt x-pressen. Hon verkar faktiskt riktig på riktigt.


Sov nu gott och visa i morgon att du törs.

(Vända den andra kinden till.Vad kostar det? -69 öre om du har avtal med telia.)


Säkert värt det.



Kramar Leroy

Tristan I Hugo sa...

Kemisk kastrering, varaktig eller tillfällig, för pedofiler bör väl tåla en diskussion?

Leroy sa...

Mod.

Övervinner allt. ATt sträcka ut en hand, inbjuda till dialog i stället för att bara påstå är bättre.

Väljer man att slå bort din utsträckta hand så får man så klart stå sitt kast men då kan man tala om att man försökt.

Leroy

Tristan I Hugo sa...

Anonym, kl. 23:23, återigen ett argumentationsfel från dig eller dina likar. Guilt by association.

Leroy sa...

Tristan varifrån fick du din sissta sjuka kommentar?

Leroy

maja lundgren sa...

Eh, hej Charlotte - tack för att du lärde mig plippa!
Leroy, du har missförstått något. Jag har ingen anledning att be om ursäkt.

Anonym 23:15: vet inte om jag har refererat till Jantelagen - den är lite klyschig - men jag kan garantera att jag inte är nazist. När det gäller kemisk kastrering av obotliga pedofiler är det något som diskuteras och även praktiseras på sina håll, om jag fattat det rätt. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det, det måste i så fall handla om verkligt svåra fall som inte lyckas kontrollera sig och som ingen terapi lyckas bota.

maja lundgren sa...

Och jag frekventerar inte pedofilchattar. Har inget sådant hemligt uppdrag från sedlighetsroteln.

Leroy sa...

OK jag ser Tristan du behöver inte förklara.

Jag trodde som vanligt att det var något jag sagt.

Du sett något mellan raderna.

I.a.f Sov gott.

Leroy

maja lundgren sa...

Gonatt vänner och sov gott.

Leroy sa...

C U 2 Morr O W

Leroy

Anonym sa...

Jantelags-referenser och tidigare yrande om kemisk kastrering är Tristans (inte Majas). När han nu vågat sig fram efter att ha gömt sig under den långa och intressanta matematikdiskussionen.

Tristan sa...

Morgonpigga anonym, kl. 06.44.

Det finns ett liv även bortom cybervärlden som ibland kräver sin uppmärksamhet.

Och varför skulle jag slösa bort en hel sådan dag som igår på att hålla att tramsa med internettroll som egentligen inte är intresserad av sakfrågor utan om personfrågor och sina egna försmådda känslor?

Tristan sa...

lagar om kemisk kastrering är relativt sällsynt, åtminstone avseende tvångsmässig kastrering för att förhindra pedofili.

Men, enligt Wiki, finns det kastreringslagar i sex delstater i USA, bl.a. Kalifornien.

Inom EU verkar Polen bli först ut medan Spanien överväger dylika tvångsmedel.

I Israel finns det också kastreringslagar.

I Sverige finns lag (1944:133) om kastrering, och som bygger på att brottslingen frivilligt samtycker till kastrering; den som saknar beslutsförmåga får kastreras utan sitt samtycke.

Jag noterar för övrigt att Jante-lagen, som annars har visst fog för sig, inte har några föreskrifter om kastrering.

Tristan sa...

Leroy

Jag gör mitt yttersta för att inte "läsa mellan raderna", eftersom där finns för mycket utrymme åt alla håll för allsköns tolkningar och spekulationer.

Anonym sa...

Lagen 1944:133 inledde/fortsatte den stora fascistoida/"rasbiologiska" kastrering/steriliseringsskandalen där få "brottslingar" ingick i de "behandlade". Det pågick in på 60-talet och staten lär ha fått betala ut skadestånd till många drabbade. Lagen (plus senare ändringar) har numera störst tillämpning för transsexuella som vill genomgå könsbyte.

Anonym sa...

Och Tristan skriver som om lagen enbart gällde och gäller "brottslingar"! Bevare oss för sådana mörkermän.

maja lundgren sa...

Jaha, det här var ju inte så farligt.

Jag har skjutit upp incheckningen så länge som möjligt idag och ägnat mig åt förkovring av den andliga - eh - läst en typ det är bäst att inte nämna, det blir alltid så inhemult mkt upprördhet då, om det nu är en grek eller en aztek. Jallafall, en del avsiktliga missförstånd verkar det vara frågan om här, och oavsiktliga:

märker att jag under gårdagen svarade på en nazistanklagelse som inte var riktad mot mig,

däremot är karaterisksticket mot Rudberg alldeles riktigt, föredrar öppen aggression framför jungiansk förgiftad honung

Matematikdiskussionen: ska förtydliga varför jag menar att det var onödigt att dra in begreppet "naturliga tal", min barnalogik började då söka efter något som döptes "onaturliga tal" men hittade inte det

på återh, kommer en text snart av yours truly

kram på leroy, se till att vara lite överallt i bloggosfären

Anonym: tristan kan anlägga ett lite högf. tonfall ibland, men mörkerman? nä. spar såna uttryck tills de behövs

Charlotte.R. sa...

Anonym 14:24

Tristan skrev få brottslingar och det tolkar du som om Tristan bara skriver att det gällde och gäller brottslingar.... haha...

Charlotte.R. sa...

Sen skrev Tristan brottslingar inom situationstecken och ägenkligen menar han att det var staten som såg dem som bråttslingar men att de inte var det som vi ser det i dag och kanske inte alla såg det på den tiden heller.

Anonym sa...

Charlotte R.: Ställ undan flaskan. Tristan skrev: "I Sverige finns lag (1944:133) om kastrering, som bygger på att BROTTSLINGEN (min anmärkning: mina versaler, och här antyds alltså att lagen enbart gäller brottslingar!)frivilligt samtycker till kastrering, den som saknar beslutsförmåga får kastreras utan samtycke."

Det där om "få brottslingar" och brottslingar inom citationstecken hittar du inte i Tristans text, däremot i mina inlägg!!

Tristan I Hugo sa...

När jag skrev brottsling åsyftade jag pedofiler, men varför inte också oförbätterliga våldtäktsmän.

Dessa borde "botas" med kemisk kastrering, eftersom det är dyrt att ha brottslingar fängelse, mer än 2 000 kr/dygn.

Sätt en pedofil och en våldtäktsman i fängelse 10 år vardera och det medför en kostnad för skattebetalarna, dig och mig, på ca 15 miljoner kr.

Den som kallar mig mörker man i denna kontext, får gärna vara god och deklarera sina värdepremisser och bevekelsegrunder.

Tristan sa...

I kastreringslagen framgår följande avseende dess tillämpningsområde:

1 § Kan någon med skäl antagas komma att på grund av sin könsdrift begå brott som medför allvarlig fara eller skada för annan, får han kastreras enligt denna lag, såvida han samtyckt därtill.
Detsamma gäller om någon på grund av könsdriftens abnorma riktning eller styrka åsamkas svårt själsligt lidande eller annan allvarlig olägenhet.
Denna lag äger inte tillämpning i fråga om ingrepp i könsorganen som är påkallat av kroppslig sjukdom eller som görs efter tillstånd enligt lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall. SFS 1993:1286


Det är ju inte så att jag försöker mörka något utan bara hålla mig till det som var relevant för min ståndpunkt nämligen den att det kan vara värt en diskussion kring huruvida oförbätterliga pedofiler och även oförbätterliga våldtäktsmän.

I Sverige utförs som sagt inte någon tvångsmässig kastrering utan den sker endast med den enskildes samtycke, med undantag från de fall där den enskilde saknar beslutsförmåga.

Charlotte.R. sa...

Den som säger åt mig att jag ska ställa undan flaskan ska jag använda kastraktionstång på. Så då blir du en brottsling kära anonym. *ler brett*

maja lundgren sa...

Från mängdlära till kastrering (det senare något av ett brrr-ämne, haha. Där kan man snacka om nåt som har förmågan att skrämma bort fölk!). Förlåt om jag skrattar så himla mycket.

Ska deklarera min ståndpunkt: jag är alltid i alla lägen oavsett vad, emot fysisk k. Däremot kanske kemisk (medicinsk) k kan diskuteras i svåra fall. Men ännu bättre om de lyckas ta fram nån annan sorts medicin. Det skulle väl vara urbra i så fall.

Charlotte: mmmm... Dostojevskij var väl inte läkare, tänker du på Tjechov kanske...

maja lundgren sa...

Charlotte: har upptäckt att det med alkohol är ett vanligt glåpord på internet. Det där är rätt intressant. Goebbels är också återkommande.

- Ställ undan flaskan, Goebbels

(ska skriva en komedi som heter det tror jag)

Anonym sa...

Tristan; det fungerar ju nu, med frivilligt samtycke. Vill du ändra på det?
Parvus

Charlotte.R. sa...

Maja: ställ undan katten, jag skrev DoktorJevskij *s*

Men ja, ibland tänker jag på Tjechov också. :-)

Bitten sa...

Charlotte...

Maja fattade inte ditt skämt.. :-)

Anonym sa...

Bitten du briljerar med din hånfulla skadeglädje. Pinsamt nog verkar du inte skämmas över det.

Anonym sa...

bitten glöm inte att kila över till Monicas för att skvallra lite om dina upptäckter så att hon får en anledning till att vara stolt över dig.

Anonym sa...

Tristan svarar inte på frågan om han vill avskaffa det frivilliga samtycket till kastration, av pedofiler och våldtäktsmän. Some discussion!
Parvus

maja lundgren sa...

Charlotte: jo jag fattade skämtet, fast jag trodde du syftade på att han också var doktor...

Charlotte.R. sa...

Det var ju det som var skämtet: att man tror att han heter så och var doktor.

Precis som att tro att kompositören Roman har skriva alla romaner!

Du tror att jag tror det... ;-)

Anonym sa...

Goebbels...? Aha, det var honom Arg menade med "Retorisk figur"! Rätta uttrycket är väl annars ägentligen Stilfigur, fast just retorik har blivit ett inneord bland populasen och även Wikipedia sedan vi tillät dem undervisning i små doser av denna gamla ädla konst. Och Goebbels hade ingen stil.
Tram(p)s

Tristan I Hugo sa...

Parvus

Jag överväger om jag skulle vilja införa tvångsmässig kemisk kastrering för eljes oförbätterliga pedofiler och våldtäktsmän.

Frågan är förstås inte lätt.

I stunder när man läser om förgripelserna och blir upprörd är det lätt att kräva kemisk kastrering.

Vad anser du själv?

Bitten sa...

Anonym 17:49..

Varför skulle det vara pinsamt?? Det pinsamma är väl att Maja nu låtsas att hon visst förstod skämtet!! :-)

maja lundgren sa...

Nej då, jag missförstod skämtet.

Anonym sa...

Bitter

Skaffa dig ett liv!

Funderare sa...

En av clownerna på Astrid Lindgrens Barnsjukhus heter Doktor Jevskij. Hon presenterar sig så för alla hon möter och sen får barnen choklad eller ballonger av henne. En riktigt kul person =)

Anonym sa...

Tristan; Finns det någon återfallsstatistik beträffande de två brotten och hur ser den i så fall ut?
Parvus

Charlotte.R. sa...

Funderare: Men så bra, då är allt som det ska. ;-)

maja lundgren sa...

Ja det är det!

Tristan sa...

Parvus

Den sista sammanställningen från BRÅ angående återfall i sexualbrott är från 2003 och uppvisar en återfallsfrekvens på ca 7 % inom en treårsperiod.

http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=Sammanfattning återfall i brott år 2003&url=/dynamaster/file_archive/090528/b67f11d43a04511f820fb3b9ae65376a/aterfall2003%255fwebb.pdf

Sedan finns en publikation från år 2007 av BRÅ avseende brottsutvecklingen. Där tror man att sexualbrott är en sådan brottskategori är sådan att det finns stora mörkertal. Men ju grövre sexualbrott, desto mindre mörkertal samtidigt som ju mer ringa sexualbrott, desto större mörkertal.

http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=Sexualbrott&url=/dynamaster/file_archive/081215/cf0d7ec7aed34cd697cf62aaf2750de0/BU%255fSexualbrott.pdf

Bitten sa...

Anonym 19:43

Ett till?? Tror jag nöjer mig med det jag har, vet du!!

Bitten sa...

Kan det vara hon som jobbar på Astrid Lindgrens??
http://www.stadsteatern.stockholm.se/index.asp?press/bilder.asp?pinnr=00000539&main

:-)

Leroy sa...

Man kastrerar ofta djur för att dom skall bli lugnare. Man kastrerar även svin för man menar att köttet annars får en bismak

Men det finns säkert dom som skurit av slangen eller rullat in trädgårdsslangen nu när det regnat så mycket så varför inte fråga om man blir mer harmonisk och balanserad.

Är det någon som kastrerat sig här som kan tala om, om man som man mår bättre? Blir trevligare eller beskriva fördelar nackdelar.


Leroy

Leroy sa...

Oj Jag försökte Googla. Skrev som sökord

Fördel med kastrering. Genast en massa träffar men det var mest om djur.

Jag återkommer om jag hittar mer.

Leroy

Som Googlar i kväll.

Leroy sa...

Skrev fördel kastrering av man.

Återigen bara en massa träffar om djur.

Leroy

Tristan sa...

Leroy

Kastreringen av pedofiler och våldtäktsmän ska förstås inte först och främst syfta till att dessa brottslingar ska må bättre utan för att skydda potentiella brottsoffer, såsom barn.

Vasaplatsen sa...

Kastrering hjälper nog inte för den som har en vilja att skada.

Anonym sa...

Kemisk kastrering bör alltid vara ett val, alltså skulle det kunna vara en frivillig lösning för återfallspedofiler som inte vill skada men inte lyckas kontrollera sin läggning.
Algot

Leroy sa...

Snubblade just över en artikel om just detta.

Så tråkigt att dom själva inte kunde bett om det innan det blev fel. :


http://www.kvp.se/Nyheter/1.1575957/han-bad-sjalv-om-att-bli-kastrerad

Men jag funderar på saken. Man säger ju att djuren blir lugnare och mer harmoniska.

Sen handlar väl inte kastrering bara om män.

Även om man ofta pratar om att män kastreras och kvinnor steriliseras.

Det är väl egentligen samma sak.?

Leroy

Vasaplatsen sa...

Fast kvinnor steriliseras väl med operation av livmodern/äggledarna? Finns kemisk sterilisering?

maja lundgren sa...

Leroy: För att bli lugnare och mer harmonisk: antidepressiva?
Bitten: ah, Doktor Jevskij och Mrs Hype!

Tristan I Hugo sa...

Algot

Vilka avvägningar gör du om du anser att kemisk kastrering alltid bör vara ett val?

Leroy sa...

Maja menar du man eller kvinna?

Leroy

Anonym 19:11 sa...

Själv tror jag inte alls på medicinsk kastrering av våldtäktsmän. Åtminstone när det gäller överfallsvåldtäkter och gruppvåldtäkter verkar det ju mer handla om ett slags maktbegär och raseri och det löser man ju knappast med att medicinskt sätta ner könsdriften.
När det gäller vissa pedofiler så är det ju lite annorlunda. Då menar jag de våldsamma pedofilerna som oftast också allvarligt skadar eller till sist mördar de barn de våldtar. Minns lite vagt nåt fall från USA där en pedofil hade eskalerat våldet från fall till fall . Alltså någon som dömts och släppts ut, dömts igen och släppts ut. Och till sist mördat sitt sista offer varefter han själv dömdes till döden. Har tyvärr ingen källa på det. Det är ganska vagt i mitt minne så jag kan ju delvis ha fått fel för mig.
Men trots det undrar jag om det inte är i såna fall det borde vara obligatorisk "medicinsk nedsättande av könsdriften" som jag föredrar att kalla det. Man får ett val helt enkelt. Antingen går du med på det eller så släpps du inte från fängelset. Det skulle kanske inte göra skillnad för alla men några liv skulle kanske kunna räddas.
Och innan några här börjar hojta om att alla barn som utsatts för övergrepp är skadade så vill jag säga att ja det vet jag också. Men jag menar att det trots allt måste göras skillnad på på 1.psykiskt skadad och 2.psykiskt skadad och allvarligt fyskiskt skadad och 3. Allvarligt död

Anonym sa...

Angående naturliga tal: jag tycker det var högst naturligt (!) Maja, att du tänkte dig att det borde finnas onaturliga tal också. För när man benämner något som naturligt, så är det väl i kontrast till det andra, onaturliga. I matematiken pratar man om de naturliga talen och menar då talen 1,2,3 osv. Vissa tycker att även 0 ska höra dit. Men som vi alla vet, så klarar vi oss inte med detta, utan vi behöver även negativa tal och bråktalen. Men inte ens detta räcker - rita en kvadrat med sidan 1 cm - hur lång är då diagonalen? Ja den har ju en viss längd, men den är roten ur 2, som inte kan uttryckas som ett bråktal. Sådana tal behövs också. Och inte nog med det, om man får för sig att dra roten ur -1, och kalla det för i, ja då har man skapat ytterligare en mängd tal att räkna med.

Sammanfattningsvis: Naturliga tal är en delmängd av de rationella talen, som i sin tur är en delmängd av de reella talen, som (väl, säger jag rätt nu, Thomas_E) är en delmängd av de komplexa talen. Det är som att man hela tiden förskjuter gränsen för det "konstiga" - OK, talet är inte naturligt, men det är i alla fall rationellt, OK det är inte rationellt, men det är i alla fall reellt - på något sätt finns det... Fast språkligt fungerar detta ju bara t o m de reella talen, sen kallas roten ur -1 för imaginärt, men det finns väl lika mycket eller litet för det...Eller är det som någon påstås ha sagt att Gud skapade de hela talen, resten är människans påfund (ungefär, kommer ej ihåg citatet exakt).

Hälsn IAMB

Leroy sa...

Anonym 19.11 har inte skrivit något enligt vad jag kan se.

Men at göra skillnad på 1,2 och 3 är ju solklart.

Finns det något värre än att vara 3- Allvarligt död.

Kan du inte skaffa en signatur eller skriva under så man vet vem som skriver?

Leroy

Anonym 19:11 sa...

Men jösses Leroy, det var inte på något sätt riktat mot dig! Det var bara en rent allmänn tanke om vad ni disskuterat här.
Anonnym 19:11 är ju mitt nick. Har haft det ett tag nu. Använder det på andra bloggar också just för att identifiera mig.

maja lundgren sa...

Leroy: både och. Men om man tycker att sexualiteten, driften ställer till med problem som sådana vet jag inte om antidepressiva har någon effekt.

Anonym 19.11 är ett skämt, h*n kallar sig så sedan den första kommentaren h*n skrev, då var klockan 19.11...

Anonym 19.11: när det gäller våldtäktsmän kan det möjligen finnas fall av tvångsmässig upprepning som skulle kunna "botas" med kemisk kastrering. Men för det mesta tror jag som du, att det handlar om maktbegär. Kanske i synnerhet den psykopatiska typen (som lägger droger i drinkar, eller som börjar med uppvaktning men plötsligt blir hotfull och våldsam): förändras nog inte med medicin.

IAMB: Häffans! Tack! Jag tror att det som ställde till med problem för mig var att de "onaturliga" talen (negativa tal och bråktal, ungefär?) aldrig fick heta onaturliga.

Det hade nog räckt, och varit bättre, att på den nivån nöja sig med att prata om positiva/negativa tal, heltal och bråktal.

Men visst är det logiskt: "naturliga tal" är sådana man kan använda för att räkna hela saker ute i verkligheten. Till exempel äpplen. De andra talen (negativa och bråktal) är ju onaturliga eftersom det är svårt att säga att de hänvisar till något. Om man nu inte menar att 1/2 hänvisar till ett halvt äpple. Då borde ju 1/2 också kallas naturligt.

Kan jag tycka.

Och det var väl ungefär så jag satt och tänkte. Krångligt blev det när uppgiften var att "räkna alla naturliga positiva heltal i mängd A".

En cirkel full med siffror i. Varför räkna siffror? tänkte jag. Och dessutom: är inte alla positiva heltal naturliga? Man kunde få för sig att det fanns onaturliga positiva heltal också.
Inom språkvetenskapen kallas sånt redundans - överflödig information.
Men framförallt gillade jag inte att räkna siffror.

maja lundgren sa...

P.S Leroy:
19.11 pikade inte dig (eller nån annan för den delen)
Kram

Leroy sa...

OK 19.11, letade efter en kommentar där. hittade ingen.

No offence.

Leroyen

Leroy sa...

Men att vara 3- Allvarligt död låter ju inte bra.

Leroy

Anonym 19:11 sa...

No offence taken heller. Missförstånd bör alltid klaras upp.
Hälsar
19:11:an

Anonym sa...

318 kommentarer... Något av ett rekord?
Så här kan det knappast fortsätta. Kanske kommer det att kännas tomt för Maja när trafiken minskar?
Tristan: övervägandet har att göra med att det trots allt handlar om ett fysiskt ingrepp, om än inte permanent. Det finns säkert invändningar att göra. I konsekvensens namn: även fängelsestraff kan ju betraktat som en fysisk åtgärd.
Men tvingas någon till kemisk kastrering kan det kanske väcka ett hat vars konsekvenser är svåra att överskåda? Kanske grövre våld?
Algot

Leroy sa...

Antingen reda en soppa eller reda ut en soppa.

Eller välja att koka soppa på en spik.

Ha en bra dag i morgon. Sov gott.

Leroy

maja lundgren sa...

Algot: nej, så här kan det väl inte fortsätta. Det är en mångfrågeblogg, jag tror trafiken kommer att variera, det pågår ju debatter runt om och det finns mycket att välja mellan. Själv tycker jag att det är jättekul med blandningen av olika ämnen, röster och åsikter och har ingen lust att försöka styra kommentarfälten längre. Det pågår väl så länge folk tycker det är kul.

Anonym sa...

hahahaha... lite unikt är det nog... gråt inte för mycket när alla drar vidare bara...

Skruttis sa...

Vart då egentligen?
Mängdlära och kastration som jag har skrattat.
Så många mångefråge bloggar som Majas finns det väl ändå inte.

Charlotte.R. sa...

Finns det mångsvarebloggar också?

En djupt human undran.

Caroline sa...

Ja den är ett unikum och alldeles bedårande!
Fniss

Caroline sa...

Fast ibland är den ju en rackarns svårhöreblogg förstås.

Charlotte.R. sa...

Då får man ljuda så man begriper.

Anonym sa...

Maja: Jo, men det är ju så, att de "konstigaste" tal visar sig ändå ofta hänvisa till något - negativa tal till skulder, det irrationella talet kvadratroten ur 2 till längden av diagonalen i en kvadrat med sidan 1, talet i (kvadratroten ur -1) till... hmmm... något i elektricitetsläran, tror jag osv. Att komma på att försöka dra roten ur -1, är ett exempel på vad som är vanligt i matematikens utveckling: man konstruerar något efter modell av något annat och så ser man "hur det blir då". Och oftast visar sig detta nya förr eller senare ha en tillämpning (inom datatekniken exempelvis).

----

Apropå debatten om kastrering/sterilisering (dock ej anknutet till pedofili och våldtäkt):

Boken "Till Gertrud : en berättelse om tvångssteriliseringen i Sverige" av Kjell Sundstedt kan rekommenderas.

mvh IAMB

Anonym sa...

Maja: Fortsättning på matematik/pedagogik-diskussionen: Förstår verkligen att du blev förvirrad med tanke på det exempel du nämner: "Räkna alla naturliga positiva heltal..." Suck!! Som om det inte skulle kännas nog meningslöst att räkna siffror, så får man dessutom konstig information. (Påminner om en del uppgifter jag sett på Högskoleprovet, där det gäller att klura ut vad av den givna informationen som är tillräcklig för att lösa ett visst problem. Men då får man åtminstone reda på att det förekommer redundans, det ingår s a s i uppgiftens konstruktion. Så där är det egentligen inte redundans i förhållande till uppgiften som sådan. Oj, nu blev det krångligt...) Jag har inte hört talas om någon som är nöjd med att ha börjat med mängdlära i lågstadiet, men vem vet, hälsan tiger ju still...

---

Den här diskussionen har fått mig att börja läsa en bok som jag haft länge och förmodligen läst, om än kanske inte hela, nämligen "Reella tal : matematikens centrala talsystem" av Ivan Niven. Liten behändig sak från 1961 (engelska originalet), på svenska utg av Prisma 1965.

---

Kom in på Lärarhögskolan 1976 (tror jag det var). När jag skulle börja där, sa dom till mig: "Har du redan HAFT psykiska problem, då ska du nog inte bli lärare." Tyvärr hade dom inget förslag på vad jag kunde bli i stället.

Har som tur är inte haft allvarligare psykiska problem de senaste dryga 30 åren...

mvh IAMB

Anonym sa...

Nähä du men man kan ju alltid få.
Och Vips så är man kastrerad innan man ens hunnit räkna ut minsta lilla ekvation.

Varför talar ni så herrarans mycke om matte hela tiden?

Anonym sa...

Anonym 09:15

Du är rolig du! Och skratta ska visst vara nyttigt sägs det... Det borde jag nog göra lite mer...:-)

/IAMB

Charlotte.R. sa...

"Varför talar ni så herrarans mycke om matte hela tiden?"


För att de inte talar så damernas mycket om husse.





*HOHO*

Anonym sa...

Inget illa ment IAMB ska faktiskt ta och läsa "Till Gertrud" av Kjell Sundstedt. Bra tips.

Godmorgon Charlotte R dags att gå ut med alla
"valparna i kojan" kanske?

Anonym sa...

HOHOHO själv på dig CR

maja lundgren sa...

hahaha... Charlotte... nu är du i ditt esse, eller hjärter dam eller nåt...
mängdlära och kastration, ja just det jag har också skrattat en del... och (ta int illa upp Leroy) mitt i alltihop frågar Leroy om det är nån som själv har blivit kastrerad och kan berätta hur det är...

maja lundgren sa...

Jo, jag tror att det finns mångsvarebloggar. Det är nog såna som sitter inne med svar. Caroline: Jag tror att den här ibland blir en svårhöreblogg med mkt brus men om man spetsar öronen går det att uppfatta en del hörbart - plus att man aldrig vet vad som är spam. Väldigt glad över mattediskussionen, för jag har faktiskt gått och undrat över mängdläran enda sen lågstadiet, haha.

IAMB: ja, det var ju totalt opedagogiskt. I mängd A skulle man räkna alla positiva naturliga heltal, i mängd B skulle man räkna alla äpplen. (Som jag minns det alltså, jag kanske har förvärrat något). Det var förvirrande! Annars tycker jag att matte är kul, faktiskt.

Caroline sa...

Han kommeer hon kommer. Det gör dom banne mig allihop. Förr eller senare.

Tur att Charlotte R är så human.

Caroline sa...

Den efterfrågade kastraten menade jag såklart.

Och det var inte jag som frågade efter den vill poängtera!

OT sa...

Leroy du som gillar musik och är inne på frivillig kastrering, kan kastratsångare vara ett ämne för dig att söka vidare på?
Iofs, så avled tydligen den sista kastratsångaren på 1920 talet och syftet med kastreringen var något helt annat.

Anonym sa...

Maja: Så bra att inte mängdläran lyckades ta bort ditt matte-intresse! Det är en sak att bli förvirrad, en annan att inse att det kanske inte är ens eget fel att man är det...

Jag märker att detta med bloggande (eller bloggkommenterande) är starkt vanebildande. Särskilt för någon som mig (jag?) med ett uppdämt behov av att uttrycka mig och av att någon läser/lyssnar. När man då har möjlighet att gå in på en sån här allämnesblogg som denna är just nu, är det mycket frestande att mala på om sitt älsklingsämne. Man kan även vara lite personlig eller till och med privat under skydd av anonymiteten. Så nu väljer jag att dra mig tillbaka, och bara skriva lite då och då. Tack igen för utrymmet! Och för utbytet!

mvh IAMB

On Topic sa...

Det lär finnas nu levande kastrater bland en
viss grupp sudanesiska nubier nära Khashim al-Ghurba vid gränsen till Eritrea.
Bland kabylerna i norra Algeriet ska det länge existerat en hemlig urberbisk grupp som låter kastrera vissa skönsjungande ynglingar.

Kom ihåg var ni läste det först!

Anonym sa...

Om det fanns en återfallsfrekvens på 7 % betr. avtjänade straff för pedofili/våldtäkt (Tristans uppgift) och det hade företagits tvångsmässig kastrering på samtliga hade kanske återfallsfrekvensen blivit 0 % men samtidigt hade 93 av 100 "extrastraffats" med tvångsmässig kastrering s a s i onödan. Låter lite väl hårt!
Har också läst att kastrering kan ställa till med svåra psykiska problem, personlighetsförändring, raserianfall etc. Och vad skulle man göra med någon som kastrerats på grund av - senare återtagen - falsk anmälan och ett undermåligt domstolsbeslut?
Parvus

Caroline sa...

Jaha vad var det jag sa...jag kommer VÄGRA
att ta ställning var de än kommer ifrån!

maja lundgren sa...

IAMB: tack, det är så lyxigt - ett fritt utbyte, superintressanta frågor som på sätt och vis blir ännu mer meningsfulla när de hamnar i ett blandat sammanhang, där det kan uppstå analogier mellan olika fält.
Jag vet att det är vanebildande... ganska riskabelt faktiskt - man kan fastna vid datorn och sitta där större delen av sin lediga tid, hypnotiserad av bloggosfären...
Det finns ett stort behov av att uttrycka sig och av att lyssna och bli lyssnad på.

Parvus: kom ihåg att det uteslutande är medicinsk kastrering som diskuteras. Den är inte permanent. Men jag lutar åt att Algot har rätt i att den i så fall måste vara helt frivillig.

maja lundgren sa...

Caroline:
vad är det du vägrar ta ställning till...?

Anonym sa...

Värt att notera: Mellan 1934-1976 företogs i Sverige mer än
62 000 steriliseringar (90 % av dem på kvinnor). Sverige företog flest steriliseringar av alla europeiska stater, frånsett nazi-Tyskland.
Parvus

Anonym sa...

Maja, vem har sagt att fullbordad kemisk kastrering inte är permanent?
Parvus

Caroline sa...

Många många saker..rasande golfspelare, de stora mörkertalen, nubiska kastrater och mycket mycket annat som jag inte kommer ihåg just nu.

Men jag skrattar så jag får ont och lärorikt är det också..allihoppa...

Tristan I Hugo sa...

Parvus

De ca 7 % rörde alla sexualbrott. Kemisk kastrering är inte nödvändigtvis varaktig utan kan vara tillfällig d.v.s. vara under en bestämd period, tror jag.

Om man tittar på brottsoffren och vad brotten inneburit för dem, så är nog inte tvångsmässig kemisk kastrering onödigt hårt gentemot de gärningsmän som annars är oförbätterliga.

maja lundgren sa...

Caroline: jag vet, allt är så allvarligt och och ändå skrattar man...

Och lyxigt är det. Ärolöst. En fest för lyssnare och talare.

Parvus: jag trodde att kemisk kastrering var tillfällig.
Är den inte tillfällig tycker jag att man ska göra som med mängdläran, avskaffa den.

maja lundgren sa...

Tristan: "en bestämd period, tror jag" -

Det kanske finns helgkastrering.

och hemkastrering, ungefär som hempermanent - fast tillfällig.

Anonym sa...

OK, Maja, googlade just och såg att tillfällig kemisk kastrering finns, byggd på sprutor med 4-6 månaders intervall. Men enl sajter kan man naturligtvis också göra kemisk kastrering permanent... Nå, frågan var om det skulle vara på som nu frivillig basis eller tvångsmässigt.
Svårt att ta ställning.
Parvus

Anonym sa...

Finns det någon anonym därute som kanske har provat och nu vill lätta sitt hjärta?

Tristan sa...

"helgkastrering" - *ler*

Tristan sa...

Parvus

Intressent steriliseringsstatistik. Hur många steriliserades i USA, Sovjetunionen och Kina under samma period?

Leroy sa...

Kvinnlig frivillig Kemisk kastrering = P-piller

Nästan säkert.


LEroy

maja lundgren sa...

Anon 12.30:

Det vore välkommet. Som sagt: här görs inga försök att spåra IP-nummer. En anonym pedofil som provat medicinsk behandling - eller någon annan sorts anonym pedofil som vill lätta sitt hjärta - helst ingen propaganda dock... men en berättelse skulle inte bemötas med usch och fy.

maja lundgren sa...

Leroybubben, du verkar blanda ihop saker och ting! P-piller tar inte bort driften... kan inte riktigt jämf. med kastrering.

Leroy sa...

Aha, delvis kemisk kastrering.

Fysisk men inte psykisk.

:-roy

maja lundgren sa...

Får jag fråga IAMB en sak bara.
Att 1/2 skulle kunna syfta på ett halvt äpple...
och på sätt och vis kallas naturligt -
som jag tyckte förr och innerst inne nog tycker än idag -
Är det total rappakalja ur matematisk synvinkel, eller går det att tänka så?

Vad är det som säger att ett helt äpple är mer räknevärt än ett halvt?

slutar nu innan jag flummar ihop totalt...

Anonym sa...

Maja: Nej, precis! Ett halvt äpple finns ju lika verkligt som det hela, onekligen. Och diagonalen i kvadraten med sida 1 har en verklig längd, den också, även om denna längd inte kan uttryckas vare sig som ett heltal eller ett bråk. Så det där med "naturliga tal" kan nog leda tanken fel. Man får väl tänka sig att de kallas så för att de rimligen har funnits med i mänsklig kultur i många tusen år, att de alltså är något som människan behövde även på nomadtiden, kanske för att räkna antal djur, människor, nötter eller vad det nu kunde vara. /IAMB

Charlotte.R. sa...

Vad kallar man äpplen som vuxit ihop då, är de upphöjda eller nåt.

Och vad göra med äppelmoset?

Helgkastrering och ballpunktering är inte riktigt mitt ämne men jag förstår tanken.

Tristan sa...

Även om mitt intresse för matematik i princip är begränsat till att tillämpa den på att beräkna monetära värden så var det en trevlig upplevelse att läsa IAMB:s utlägg.

Det finns något estetiskt tilltalande med matematiken, i synnerhet då någon på ett pedagogiskt sätt kan förklara den.

IAMB, jag gjorde ju tidigare gällande att principen om dubbla negationer är gemensam för logiken och matematiken samt att denna princip kan åtminstone delvis (lägger jag till nu) förklara varför (- 2 x - 2 = 4).

Skulle du säga att jag var ute och "seglade"?

Anonym sa...

Du är ute och seglar.

maja lundgren sa...

Här kommer redaktören.

Anonym 21:04: det har uttryckts önskemål om att jag ska radera kommentarer som inte innehåller någonting utan bara går ut på "du är en idiot" eller "du är ute och seglar". Det är helt ok om du utvecklar din ståndpunkt, gärna utan aggressivitet eftersom Tristans inlägg inte innehöll någon sådan.

Anonym sa...

Usch, Anonym 21:04 utvecklade passiv aggressivitet vilket är fult även om själva uttrycket är en oxygenoron!

Thomas_E sa...

Jag ska utveckla åt anonym.
Logicismen gick ut på att härleda matematiken från logiken men det sprack. Kurt Gödels ofullständighetsteorem sköt det och alla vidare försök i sank.
Russell tyckte själv att matematiken "brände ut hjärnan" på honom och ägnade sig sedan åt annat.
Vad Gödel visade var rent matematiskt men det fick inflytande på hela vårt tänkande, även om dom flesta inte ens vet om det!

Anonym sa...

Tristan; i 33 av USAs stater steriliserades "bara" sammanlagt ca 60 000 personer,tvångsmässigt, dvs inte fler än i lilla Sverige. Allt under högsäsongen av "eugenics" pseudovetenskapliga program. Hitler skrev beundrarbrev i början av 30-talet till framträdande eugenics-"experter" i USA, när han fick makten steriliserades 400 000 personer i Tyskland, därefter ändrades policyn till att man helt enkelt tog livet av de mentalt och socialt mindervärdiga "ballastmänniskorna". Kina hade också ett steriliseringsprogram, liksom Brasilien men jag hittar inga uppgifter på omfattningen. Sovjet är nog svårt att få något grepp om. Denna "vetenskapliga sociala ingenjörskonst" hade sin upprinnelse i England men tillämpningen av idén fick ingen större omfattning där.
Man skall nog vara försiktig med radikala ingrepp...
Parvus

Tristan I Hugo sa...

Thomas_E

Hur menar du att Gödels bevis fick inflytande på hela vårt tänkande?

Var det inte så att han bara lyckades formulera vad andra fragmentariskt förstod intuitivt?

Jag frågar eftersom jag inte vet.

Thomas_E sa...

Nej då, detta var ju ganska tidigt 1900-tal och folks syn på vetenskapen var helt annorlunda då. Det finns en klassisk inspelning där Hilbert (googla om du inte vet vem det är) säger ungefär "Vi måste veta...vi KOMMER att veta" och syftar på att vi kommer få svar på alla våra frågor.
Därför slog Gödels sats ner som en bomb när han visade att ett system komplext nog att rymma matematikens grundläggande räknesätt ALLTID kommer innehålla satser som är sanna men som inte går att bevisa.
Detta förändrade vårt sätt att se på vetenskapen lika mycket som ofullständighetsprincipen, enligt mig.

Thomas_E sa...

Nu ska jag kolla på Tour de France och golf, googla om något väcker funderingar.

Tristan I Hugo sa...

Parvus

Definitivt bör man vara försiktig med radikala ingrepp, i synnerhet om man inte har förståelse för och kan kontrollera konsekvenserna därav.

Därför kanske det är bättre med långa frihetsberhövande straff, även om dessa är dyra samtidigt som de frihetsberövade blir improduktiva för både sig själva och samhället.

Jag vet inte. Men kemisk kastrering, som alltså är tillfällig, kanske inte är så radikalt, om man betänker alternativen.

Livstids fängelse är ju ett mycket radikalt ingrepp i någons frihet och mycket dyrt för samhället.

Tristan I Hugo sa...

Thomas_E

Har jag förstått Gödels teorem rätt om jag formulerar det på följande sätt?

"Denna sats är sann, om och endast om den är sann."

Den är uppenbart sann, men det går inte att bevisa det bortom satsen.

Tristan I Hugo sa...

Hm...

Någon har formlerat Gödels teorem så här:

"Detta påstående går inte att bevisa".

Källa: http://home.swipnet.se/~w-69487/kurt.html

Det påminner ju om en paradox eller ett slags cirkelbevis. Sådana borde man kunna upplösa genom att ställa sig utanför det s.k. axiomatiska systemet genom att införa distinktionen mellan objekt- och metaspråk.

Thomas_E, är jag ute och cyklar nu, i så fall varför?

Thomas_E sa...

Naturligtvis kan du gå utanför systemet, men då gäller samma sak där och du måste utanför det nya systemet, och nästa osv. Russell förbjöd ju vissa mängder, men Gödel visade att det spelar ingen roll. Så ja, du är ute och cyklar om du vill uttrycka det så.

Thomas_E sa...

Men här måste en brasklapp in: detta är vad JAG tror.
Du kanske inte tror på det uteslutna tredje t ex, men tror på infenitisimaler.
Du kanske tror att vi upptäcker matematiken, eller så tror du att vi uppfinner den.
Man kan ha väldigt olika uppfattning om matematik, men enligt MIN mening cyklar du, men någon annan har säkert en bra uppbackad annan vinkling.

Tristan I Hugo sa...

Thomas_E

Lagen om det uteslutna tredje (en och samma sats kan inte vara sann och falsk samtidigt) svarar mot det intuitiva och sunda förnuftet på objektsnivå.

Så på grundval av det köper jag ditt påstående om att jag är ute och cyklar.

Insikten om hur oerhört komplicerad den predikatlogiska/matematiska tillvaron kan vara gör att jag vill påminna mig om att enbart syssla med sådant som skapar nytta. :-)

Men dessförinnan vill jag påminna om Tarski, som - åtminstone var en av dem som - införde just distinktionen mellan objektsnivå och metanivå.

Begrunda följande

Denna sats är sann, om och endast om "denna sats är sann".

Genom användningen av citationstecknen utplånas paradoxen visuellt och skillnaden mellan objekt- och metanivån tydliggörs. Härigenom blir inte heller satsen "denna sats är sann" längre självrefererande.

Thomas_E sa...

Jag känner inte till Tarski men jag googlade och han verkar mena samma som Gödel, att man måste gå utanför systemet om man blandar in lögnarparadoxen. (det är ju först när satsen INTE är sann som det blir intressant)

På tal om något helt annat så tror jag själv att det är fel att något måste vara antingen sant eller falskt inom matematiken.
Lagen om det uteslutna tredje håller inte enligt mig.

Tristan sa...

Nu kom du med ytterligare ett intressant påstående Thomas_E.

På vilket skulle lagen om det uteslutna tredje inte hålla inom matematiken, p.g.a. matematikens abstrakta representativa karaktär eller vad?

Anonym sa...

Tack, Tristan, för dina vänliga ord om min pedagogiska förmåga.

Huruvida du är ute och seglar eller ej kan jag tyvärr inte avgöra. Tänkte skriva att i så fall kanske jag sitter i samma båt utan att veta om det, men visst ja, jag är ju ute på hal is och det går ju inte riktigt ihop...

Är alltså endast hobby-matematiker, och knappt det. Men det är en härlig känsla att få leka expert! Så länge det varar...

Här är i alla fall några tankar angående dubbelnegationen - kan vara alldeles åt skogen - :

Det finns en likhet mellan negation av enkla satser (typ "det regnar") å ena sidan och multiplikation av tal med minus 1 å den andra. Bägge dessa operationer åstadkommer ett resultat som i någon mening är motsatsen till det man utgick ifrån. Och gör man samma operation en gång till så är man åter vid utgångspunkten. Men det finns ju flera sådana operationer: att vända på ett lock, t ex, eller att byta skjorta med någon. Begreppen negation och negativa tal har en språklig likhet som gör att man kan förledas att tro att dom hänger närmare ihop än dom faktiskt gör. Kanske. Och HUR dom egentligen hänger ihop, och HUR det ena kan förklaras av det andra (OM det kan förklaras) detta känner jag mig inte kompetent att svara på. Men man blir stimulerad att läsa vidare och försöka förstå.

Ser att ni varit inne på Gödel mm. Jag är fruktansvärt stressad just nu (semester med allt vad det innebär av packning och resor) så jag har inte hunnit läsa inläggen och kommer kanske inte att gå in på denna blogg så jättemycket den närmaste tiden.

Tror iofs inte att jag skulle begripit så mycket av Gödel etc även om jag haft mer tid...

mvh IAMB

Tristan sa...

IAMB

Semester och Gödel kan stressa upp de flesta. :-)

Jag giller de där vardagsnära analogierna du presenterade som förklaring till användning av negationer.

Men de språkliga likheterna kanske inte behöver vara så olika (!) heller, om man betänker att ord/tecken är mer eller mindre arbiträra och konventionella.

Ha en bra semester!

Leroy sa...

Sökte Kastrering på u-tube.

Hittade Alexander Bard som tar upp kastrering av internet I om storebror.
Men tycker att Alexander gjorde ett bra inlägg med vettiga utvecklingar av integritet och det som diskuteras. :

http://www.youtube.com/watch?v=KRKxywqTM1Q
eller lyssna till Loke´s sång :
http://www.youtube.com/watch?v=mLtHQE9TcY8

Leroy

Anonym sa...

Tristans subversiva inlägg är lika fascistoida som "buros/soc:" inlägg/rapporter förr i tiden i förfasning avp g a att äkta
resandes valde enligt, gamla moralisk/etiska normer, att avgöra med enligt gamla duellregler per kniv moralisk/etiska problem. Något för Tristan och Thomas_E? Eller bespottade MA (jag tror hon skulle klara sig bra)
Te Aven Bachtalé!

Leroy sa...

Ja Kärleken, tanken och musiken talar för sig själv. För man får inte prata om allt.


Eller forsättningen på Loke och U tubandet i kväll.:

Jacob Hellman Vara vänner :
http://www.youtube.com/watch?v=p6m9FDyLemI
Bara vara vänner - tala om allt med varan.

Loke:
Vargarnas Revansch.
http://www.youtube.com/watch?v=cQiJtNh2-JI.
Ingen och jag :
http://www.youtube.com/watch?v=88bJxBcLsqk
Sången som jag hatar.:
http://www.youtube.com/watch?v=FzFKCPt8rtw
Dig som aldrig blev. :
http://www.youtube.com/watch?v=_SuqmpY1htQ



Leroy

Anonym sa...

Kära Maja, ta gärna bort mitt idiotiska inlägg 21.12. För mycket fredagsfirande... Tristan är en intelligent och snäll kille.
Ågren

Thomas_E sa...

Jag har jobbat senate 21 timmarna så jag har inte kunnat utveckla det där med sant eller falskt. Och för att dra ett begripligt exempel så måste jag läsa på om Brouwer så att jag inte klantar till det. Jag återkommer!

Tristan I Hugo sa...

Thomas_E

Jag måste säga att dessa ämnen är väldigt lockande och suggestiva. Men är det till någon nytta att gräva vidare och djupare i detta?

Jag kommer förstås inte underlåta att replikera om du ger exempel från Brouwer. Det hör till god ton och är förstås en utmaning också. Men då tvingar du mig till att läsa på själv! ;-)

Thomas_E sa...

Jag klarar inte av att skriva något av Brouwers exempel så att det blir begripligt, så jag tar ett eget som faktiskt passar in ganska bra:

Jag kan visa att om jag antar att 0.999...är exakt lika med 1 så leder det till en motsägelse. Alltså borde 0.999... och 1 vara skilda tal. Ändå är det hur enkelt som helst att bevisa att 0.999... är EXAKT lika med 1.

Det var ju ett suveränt exempel när jag tänker efter :O)

Tristan sa...

Oj, jag trodde mig ha skrivit ett svar till dig Thomas. Men det kanske svajade till tekniskt.

I vilket fall så undrar jag om inte - om man drar en parallell till logiken - ditt sist inlägg handlar mer om identitetsutsagor såsom A=A, A=B etc. istället för sanningsbegreppet.

Thomas_E sa...

Enligt mig handlar det om sanning, är 0.999...lika med 1? Ja eller nej?

Browers exempel är bättre, men dom är för krångliga att förklara så jag drog detta för att folk brukar kunna förstå och ifrågasätta just 0.999...=1.

Tristan sa...

Thomas_E

I så fall skulle jag vilja säga så här.

0.999 är inte faktiskt identiskt med 1.

Däremot pragmatiskt kan man avrunda 0.999 till 1 och på så sätt säga att A=B.

Tristan sa...

Och därmed, Thomas_E, kan man pragmatiskt hävda att det är sant att 0.999 är 1.

Thomas_E sa...

Naturligtvis är inte 0.999=1.
Men 0.999...=1.
Det är ingen avrundning, det är exakt.

maja lundgren sa...

Hm.
Att 0.999 inte är 1 är väl självklart.
0.999 är som ett äpple som en myra tagit en tugga av.

0.999... ser lite vagare ut. De där punkterna kan ju stå för vadsomhelst. "Med mera", till exempel.

Thomas_E sa...

Punkterna står för oändligt många 9:or.

Tristan sa...

Thomas_E

0.999... skulle kunna innebära en avrundning från

- 0.9999
- 0.9998
- 0.9997
- 0.9996
- 0.9995

Men kan du utveckla varför 0.999... är exakt 1?

Du säger det på ett som för tankarna till predikatlogiken och problemet med s.k. "bestämda beskrivningar" vilka kan ge vid handen att A=B.

Thomas_E sa...

jag kör ett kort "bevis":

låt x=0.999...

gånga med 10 på bägge sidor

10x=9.999...

nu lägger vi märke till att 9.999... är samma sak som 9+0.999...som är samma sak som 9+x

alltså:
10x=9+x

ta bort ett x på bägge sidorna

9x=9

dela med 9 på bägge sidorna

x=1

tadaa

Tristan sa...

Det där ser ju ett som ett elegant matematiskt bedrägeri! ;-)

Thomas_E sa...

Men det är det icke, det är den matematik vi använder i skolorna idag.

Anonym sa...

Väntar med spänning på "andra sidan av myntet", dvs varför 0.999... INTE skulle vara lika med 1. För det var väl det saken gällde, att man lika väl skulle kunna hävda detta, Thomas_E?

Och har en irriterande känsla av att jag borde kunna komma på detta alldeles själv. Men det gör jag alltså inte.

mvh /IAMB

«Äldst ‹Äldre   201 – 400 av 438   Nyare› Senaste»