lördag 1 augusti 2009

Lag och laglöshet på nätet

Missa inte denna debattartikel av Arne Ruth och Percy Bratt, om att rättssystemet måste ta sig an förtalskampanjer på nätet utan att yttrandefriheten och den personliga integriteten tar skada.

268 kommentarer:

«Äldst   ‹Äldre   201 – 268 av 268
Tristan sa...

M.W

Intressant uppgift.

I Barnkonventionen vet jag att det inte finns någon fastlagd åldersgräns för hänsynen till barnets vilja. Där handlar det om andra faktorer såsom mognad.

Men i svensk rättspraxis har ju 12 år varit etablerat, såvitt jag förstått.

Har du något rättsfall från högsta domstolen som avviker från detta?

maja lundgren sa...

I.C har använt ordet oomkullrunkeligt.
Där kan hon iallafall få en liten stjärna i kanten.

maja lundgren sa...

RR: jag är förstås hemskt intresserad av vad du tänker om boken. Du känner säkert igen en del teman från den här bloggen.
Nu måste man trycka på "senaste", men det har väl de flesta fattat vid det här laget.

Marina sa...

Mo:

Du undrar om det inte är så att i de flesta familjer så finns det spärrar mot handlingar som t.ex övergrepp mot barn.

Absolut! Jag har också upprepade gånger framhållit att den stora majoriteten av föräldrar är människor som inte ens skulle kunna tänka i de banorna.
Fast det är sådant som "den andra sidan" blundar stenhårt för. De läser någonstans att en "rabiat radikalfeminist" har påstått något oerhört och så lämpar de över denna åsikt på oss. Om de då skulle ta till sig det vi faktiskt påstår, då skulle de bli tvungna att ovärdera synen på oss.

Jag har valt att fokusera på utsatta barn av den anledning att det är där min kunskap ligger. Jag har varit inblandad i några fall med falskeligen anklagade pappor och där har jag gett ett hundraprocentligt stöd. Jag har även stöttat ett par mammor med utsatta barn.
(kan tillägga att jag inte sagt att Daddy är skyldig eller något liknande. Jag har kritiserat hans beslut att lämna ut uppgifter om dottern)

Då är det lätt att bortse från att jag har uttryckt mina åsikter ang de falskeligen anklagade papporna. Det "låter" bättre om man presenterar en bild av mig som någon som anser att de flesta män begår övergrepp och att inga barn eller mammor någonsin ljuger.
Sådant får de gehör för och då blir det lätt att påstå att jag är farlig.
Mina faktiska åsikter räknas inte.

Jag vill ge ett exempel:

Någon hörde talas om ett fruktansvärt inlägg jag hade skrivit. Den personen läste det och höll med helt och hållet.
Sedan gick personen in och läste det pånytt... utan de glasögon den hade haft förra gången... och vips! Så stod det inte alls det personen tyckte sig läsa första gången. Det var inte fruktansvärt!

Man färgas av egna och andras åsikter. Det är sällan man läser något helt opåverkad.

Men för att återkomma till din fråga...
De flesta föräldrar är bra och dugliga föräldrar med normala tillkortakommanden lite här och var. Men tyvärr så finns det de som förgriper sig på sina barn och de ställer till med en fruktansvärd skada.

I ett av mina senaste inlägg skrev jag om en pedofil som nyligen åkte fast för övergrepp mot okända barn. Han säger så här: "Jag kan nog inte komma undan med att vara kelig och intim med barn och få leka med dem om jag inte skaffar mina egna."

Tyvärr... det finns en del som faktiskt tänker så...

Marina sa...

Tristan:

Det finns ingen åldergräns längre. Den är borttagen och man går efter den faktiska mognaden hos barnet.
Vad jag vet så gäller det både socialtjänsten och rättsväsendet.

M sa...

"I ett av mina senaste inlägg skrev jag om en pedofil som nyligen åkte fast för övergrepp mot okända barn. Han säger så här: "Jag kan nog inte komma undan med att vara kelig och intim med barn och få leka med dem om jag inte skaffar mina egna."

Hemskt!

Nej, säger inte att det aldrig händer att biologiska föräldrar förgriper sig på sina egna barn.

Ja, nog kan det vara så att vissa påverkar andra och att de där andra har förutfattade meningar om somligt eller somliga. Kan jag mycket väl tänka mig, Marina.

Av det jag läst som du skrivit härinne tycker jag inte du verkar mer "galen" än nån annan :). Var väl nån som skrev att du var galen?

Det som känns fel med IC tycker jag är att det känns som hon generalisrar och klumpar ihop kvinnor/mammor på samma sätt som hon tycker att kvinnor gör med män. Apropå ingenting mer än att jag just var inne på hennes blogg och läste.

Marina sa...

Mo:

Oj, hoppas att min kommentar inte uppfattades som att jag trodde att du ansåg att det aldrig händer. Det var inte min mening.
Jag svävade iväg... som vanligt... och då kan det missuppfattas.

Jag är nog lika galen som de flesta:-) Det är nog ganska bekvämt att komma med sådana påståenden. Det handlar om att skifta fokus.

Jag har också läst... det börjar bli riktigt illasinnat nu. Riktigt läskiga påståenden tyvärr.

M sa...

Ps. Det lät som jag tycker du låter "galen" på andra ställen. Det var inte så jag menade hehe. Måste erkänna att jag har inte följt din blogg eller nån av de andras, vilka utpekats som "häxor". Tror inte jag vet vilka alla är heller, eller vilka "överlevarna" är.

M sa...

Nej, Marina uppfattade det inte så, ville bara klargöra att jag inte går omkring och tror att det aldrig förekommer att biologiska föräldrar gör sig skyldiga till incest. Kan ju tänkas att nån för får sig det.

Ja, det är det som är lite bedrägligt med text och internet. Det är så himla lätt att missförstå, både avsiktligt och oavsiktligt.

Ja, jag fattar inte inte riktigt att somliga tycker att man skall köpa IC:s "sanningar" rätt upp och ned. Det behöver ju inte vara antingen eller här i livet. Är det debatt man vill ha så är det väl bra att olika åsikter dryftas, kan man tycka.

maja lundgren sa...

Marina: "Någon hörde talas om ett fruktansvärt inlägg jag hade skrivit..."

Jo, ska jag vara helt uppriktig är jag fortfarande inte alldeles övertygad om att du inte skrev om det där inlägget.
Man ska väl inte veckla in sig i nätkurragömma. Men det handlade om en artikel som hette "Ibland kanske det kan vara nyttigt att hotas..." och första gången jag läste den tyckte jag att rubriken passade bättre ihop med innehållet - jag tyckte mig läsa att du hade börjat närma dig kriminellt.com igen, bland annat. Men andra gången jag läste inlägget tog du mycket tydligt avstånd från kriminellt.com. Det stämde inte lika bra med rubriken, tyckte jag (den var nämligen densamma båda gånger jag läste).
Jag gnuggade mig i ögonen men eftersom du försäkrade att du inte hade skrivit om inlägget, så finns det ingen anledning för mig att insistera.

Tristan sa...

Marina och M.W

Ni har ju rätt! :-)

Barnens bästa, Föräldrabalken 6:2a, innebär att man vid beslut om vårdnad, boende och umgänge ska ta hänsyn till barnets ålder och mognad. Någon åldersgräns är inte fastslagen i lagtext och efter paragrafens ändring år 2006 har inte heller någon rättspraxis fastställt någon bestämd åldersgräns.

Såtillvida verkar Sverige uppfylla Barnkonventionens andemening allt bättre.

Anonym sa...

Tack för infot Tristan :) Jag bara läser och lär, glömmer var jag läst och går liksom vidare påfylld med ny kunskap. Allt stannar inte kvar, bara det väsentliga, dit hör ju iofs var informationen finns, men årtalet visste jag :) Tack för att du tog upplysningen på allvar och besvärade dig med att ta reda på fakta. Respekt :) Mvh MW

Anonym sa...

Vem har besvärat sig med att kapa min signatur?
Undrande

Marina sa...

Maja:

Jag kan skicka en skärmdump på inlägget med datum för publicering (23 maj 00:55) redigering (24 maj 10:24). Dvs långt innan du läste inlägget. Det som förövrigt syftade på att hoten hade fått mig att tänka till och ompröva sådant som jag hade lämnat utan att tänka mer på det. Dvs hoten var nyttiga för mig. Ingen annan!
Min admin-sida kan jag inte manipulera. Du kan till och med få mitt lösenord och gå in själv och kolla.
Jag vill inte ha den minsta misstanke på mig om manipulering av inlägg. Det var det MA som stod för!
Jag nämnde detta utan att nämna namn bara för att det var ett bra exempel.

Marina sa...

Tristan:

Tack!
Kan bara hålla med MW.

Thomas_E sa...

Vad stod MA för?

Tristan sa...

Så Thomas_E är på hugget

Vad tror du om att M = mängden av idioti och A = arean av egot

M x A = ? ;-)

Anonym sa...

MxA = K

Marina sa...

Tristan:

:-D

maja lundgren sa...

Marina: nejnej, det behövs inga skärmdumpar och lösenord. Jag tror dig.

Anonym: MxA=K är lite roligt.

Undrande: det finns en del spelevinkar, tror jag vet vad du syftar på och det var ju bara kul.

maja lundgren sa...

Nätkurragömma.

maja lundgren sa...

Jag kan tillägga att jag heller inte ändrar i inlägg. Då skulle ju de som kommenterat plötsligt ha kommenterat något annat.
Det har hänt en gång att jag strukit ett parti, då talade jag om det. Och en gång att jag tog bort ett inlägg, då talade jag också om det.
Det här kan låta underligt för någon som inte känner till bloggvärlden och hur laddat det ofta är att skriva på nätet. Jag tycker att det är bättre att låta allt stå kvar, sedan kan diskussionen utvecklas.

Anonym sa...

I Norge finnes det en Marina Engan der er anmeld for incest for pigen sin.

Marina sa...

Vilken tur att jag inte har en dotter då!
Tala om lågvattennivå

Anonym sa...

Er dere norsk?

Vasaplatsen (Annica) sa...

Har nu äntligen införskaffat Myggor och tigrar (den fanns inte inne i bokhandeln på landet) och börjat läsa så smått. Tycker språket är så vackert, liksom på din blogg!

maja lundgren sa...

Vasaplatsen: tack. Ja, t.o.m doktor Eberhard tycker att jag är en god stilist.
Det är en bok med många intryck och tankar.
Om jag lyckats fånga något av kusligheten och fascinationen med Neapel är jag nöjd. Idag är jag delvis en annan än den jag var.

Marina sa...

Anonym 23:26

Du burde nog se til å få hjælp med dit dålige danske sprog. Selv når jeg gik i skole i Danmark så var mit sprog på et helt annet niveau end det du presterer.

Eller er det så at det er norsk du prøver å skrive... i så fall så må jeg si at du har meget store problem. Jeg hadde altid høyeste karakter i norsk og også i dansk de årene jeg gikk på skolen i Danmark.
Du burde nok forsøke deg på noe annet for det her fungerte ikke så bra.

Oj, förlåt. Du förstod kanske inte vad jag skrev... Det är lika bra det.
Men kontentan är; Känn dig blåst:-)


Maja:

Förlåt... jag blev nog lite smått irriterad på den barnsliga nivå som det hela rasade ner till.

Marina sa...

Maja:

Tack för din tidigare kommentar. Jag uppskattar ditt tydliga svar.

Önskar dig en god natt.

Thomas_E sa...

Vad stod Monica för, Marina?

Anonym sa...

Alltså Marina skrev så här: "Jag vill inte ha den minsta misstanke på mig om manipulering av inlägg. Det var det MA som stod för!"

Och Thomas_E undrade: "Vad stod MA för?", vilket jag tolkade som att han undrade om det betydde att MA brukade misstänka Marina för manipulering av inlägg, eller att MA själv brukade manipulera inlägg. En önskan om ett klarläggande alltså.

Hade han velat fråga vad MA betyder hade han väl skrivit "Vad står MA för?"

/IAMB

Anonym sa...

Det här blir långt Maja från R.R :)
Angående "Tigrar" Maja så måste jag säga att jag inte är besviken. Jag saknar förmåga att formulera läsupplevelser i ord. Bra böcker ger input av känslor, tankar och funderingar som liksom finns kvar inom en. Vissa böcker lämnar större avtryck i själen andra mindre, sen finns det dom man helst vill glömma. Jag är mer en "läsare" än en "recensent" men jag lovar att återkomma med totalupplevelsen.

Jag läser väl omkring två böcker i veckan, vissa försöker jag dra ut på bara för njutningens skull. Och i den kategorin hamnar din bok Maja. Inget smicker utan fakta. Sen är det semestertider och har fullt upp med annat. Men känslan av att veta att det ligger en bra bok och väntar i hängmattan är faktiskt underbar. Så tror jag de flesta bokmalar känner. Är boken riktigt bra går man med känslan av att vilja släppa allt man har för händer och bara läsa och så känner jag för din bok.

Även om min egen förmåga att formulera mig är usel och under all kritik så är jag ändå en språktorsk. En bra handling kan förstöras och ta bort läslusten på grund av ett mediokert språk eller av författarens fantasilöshet och oförmåga att ta med sin läsare på "resan". En ganska banal handling kan lyfta hur högt som helst om författaren har d e t. Och det där med d e t definieras ju från läsare till läsare.

Jag kan inte sätta fingret på vad jag anser vara just d e t men hittills har du kommit så nära det går. För mig är läsupplevelsen total när författaren lyckas få mig placerad "där", vet inte hur jag ska förklara men upplevelsen av att ha platser, personer och händelser så nära så man kan se dom framför sig är verkligen inget vilken författare som helst lyckas med. Men det gör du.

Sen det här med att denna läsning blir en annorlunda upplevelse eftersom jag ser "bloggenmaja" framför mig. Ja, det är verkligen coolt måste jag säga. Kom på mig själv i går när jag var som djupast inne i boken att "shit, författaren frågade faktist på sin blogg hur läsningen går, hon är intresserad av min åsikt. M i n". Det ger hela läsningen en helt ny dimension och är något jag aldrig varit med om förut. Coolt! Spännande!

Men samtidigt kände jag att det där kravlösa läsandet och underhållningen kompletterades med en känsla av ansvar. Jisses, nu måste jag verkligen läsa boken riktigt noggrant och inte missa några viktiga detaljer....*skratar*
Det här är verkligen på alla sätt en helt ny och unik läsupplevelse för mig, att ha en dialog samtidigt med författaren som jag läser hennes bok. Att veta att hon, ja du menar jag förstås, är intresserad av att höra vad jag som läsare anser och om jag känner igen något från bloggen i boken känns både spännande och inspirerande.

Jag har väl hunnit läsa tusental böcker genom åren men den här läsupplevelsen som helhet blir något helt nytt för mig. Unikt. Jag ser verkligen det som en förmån att ha den här dialogen med dig. Och att du som författare visar dina läsare sån oerhört stor respekt är verkligen fantastiskt och inget någon läsare kan ta för givet.

Bortsett från det så är en annan stor skillnad att jag som läsare har bilden av dig som person framför mig. Jag anar glimten i ögat på ett sätt jag inte skulle gjort annars. Tänker i vissa avsnitt att det där nog var en typiskt återhållsam majaformulering...och så vidare :) Ja, jag får återkomma men tackar verkligen ödmjukast för att du är den du är och delar med dig av dig själv.

vänligen R.R

P.S Du har inte funderat på att starta upp exempelivs en "tigerblogg" där vi som läsare kan diskutera böckerna med dig, dela med av våra läsupplevelser, få ställa frågor och kanske även svara på dina från oss läsare. Det är så mycket annat i den här bloggen som är både viktig, roligt och underhållande. Men just nu känns det som jag bryter in med ett vit flagga mitt uppe i ett världskrig när jag kliver in här och delar läsglädjen. Malplacerat helt enkelt..bara en tanke.. *tar med flaggan och går ut i hängmattan med boken*

maja lundgren sa...

Marina: ett norskt (eller var det danskt) troll? Bemötes väl bäst med Grieg. T.ex:

http://www.youtube.com/watch?v=fzyi3C4gNnE

RR: tack, såna ord är underbara att höra. Det är ju en bumling, jag tror att ju mer man går in i den med sin egen erfarenhet desto mer hittar man i den. En riktigt kul idé att ha en liten tigerblogg för frågor och diskussion, tror jag gör slag i saken.
Blir glad av din idé om vit flagg: boken handlar ju mycket om ursinne, men bejakar inte hämnd, om man läser den noga.

Thomas E, Marina igen: det där med att ändra eller manipulera inlägg - kanske på sin plats att vara försiktig med anklagelser, men som principfråga är det väldigt intressant och hör hemma i diskussionen om etik (snarare än etikett) på nätet. I tidningar går det ju inte att gå in i efterhand och ändra i en artikel, det är inte heller möjligt att ta bort artiklar. Lagt kort ligger. Men i en blogg kan man göra precis hur man vill, och det skulle kunna leda till att debatten hamnar på ett gungfly - att det inte går att bemöta eller kritisera inlägg för vips är de borta, eller viktiga partier strukna.
Sådant är det nog svårt att lagstifta om, så det måste nog lösas genom en kontinuerlig diskussion om rätt och fel på nätet.

Tristan sa...

Om man vill vara nitisk i läsandet av bloggar och dess kommentarer kan man ju i läsandets stund säkra bevisning genom "skärmdumpar".

Men frågan är om det är värt besväret. Jag menar, hur mycket man värderar att någon har fel och annan har rätt.

I förtalsfrågor är det förstås en annan poäng med skärmdumpar. Den där anonyma som ovan försökte påkleta Marina Engan diverse, skulle nog förtjäna en skärmdump och en polisanmälan.

Marina sa...

Maja och Tristan:

Jag har kollat upp lite nu, och det verkar som att det bara finns en Marina Engan i Norge. Det gör anklagelsen "anonym" kom med mycket allvarlig. Sådant har en tendens att spridas och till slut tas det som sanning.
Jag vet att du Maja, inte gillar att ta bort något, men här tycker jag att du bör överväga det noggrant.
Den kvinna det handlar om är i släkt med mig och det känns mycket olustigt. Kan tillägga att hon inte är anklagad för något överhuvudtaget.

När det gäller det här med att ändra inlägg, så brukar jag skriva ett tillägg med datum och tidpunkt.

Thomas_E:
Mitt påstående om MA, som nog var mycket onödigt, har jag belägg för om det skulle behövas.
Jag har skärmdumpar på ett inlägg i tre olika versioner. Orsaken till att jag har de sparade är att det första inlägget handlade om mig och Katharina m.fl. I slutändan handlade inlägget om en tidningsartikel.

Marina sa...

Tack Maja!

Dovregubbens hall är en av mina absolut största favoriter. Den är mäktig!

Anonym sa...

Ps. På danska heter det "dårlig", inte "dålig". Hur var det med betygen egentligen?
Språkforskare Vladimir Propp

Marina sa...

Hehe... Blandade ihop med norskan. Skyller på den sena timmen och jonglerandet med tre språk:-)På norska heter det "dålig".
Betygen var 13 i Danmark och SG i Norge.

Som språkforskare ser du nog de uppenbara gramatiska misstagen i anonyms kommentar... eller hur? :-)

Anonym sa...

Det heter "grammatiska", inte "gramatiska". Har du skärmdump på betygen?
Vladimir Propp

Anonym sa...

Marina: På norska heter det också "dårlig". En timmes kvarsittning!
Rektor V. Propp

maja lundgren sa...

Mina komplimanger till signaturen, Propp (även om din namne var sagovetare snarare än språkvetare).

Det gick ett roligt gaggprogram på radio för evigheter sedan där en av programledarna kallade sig sängvetare (sängvätare på stockholmska). Minns ej vad det hette.

Dovregubbens försök till förtal kan omöjligt övertyga någon, så jag låter det stå.

maja lundgren sa...

Dårlig - finns det någon släktskap med dåre?

Anonym sa...

*viftar med den vita flaggan* här kommer jag med en instickare. Kul, hoppas det blir en tigerblogg. Vill bara inflika med att jag känner igen så oerhört mycket i det du skriver. Tar inte upp alla detaljer här utan återkommer i "tigerbloggen". Men jag blev lite stött när du tror att det var just du som var Talulah :) För samtidigt i ett miljonprogramsgetto några mil utanför stockholm fanns en annan nästan jämnårig tjej som levde med samma övertygelse. Hon fick till och med LP-skivan och lärde sig alla sånger utantill. Med mormors mamelucker och morsans underklänningar och kan det varit ett strumpeband som satt på pannan mimade hon framför spegeln med en otänd cigarill i handen "my name is Talulah...." *lol*
Den här tjejen ingår sannolikt också i det där museum experimentet som jag inte ens kände till att det var förrän jag läste din bok. Det var f*n i mig ett trauma som sitter kvar än idag :) Minns hur stort och läskigt det var. Hur man sjönk ner i kuddarna, fick panik kunde inte röra mig. Tunnlar och rep och massor av vilda ungar som gapade och skrek medan jag själv försökte kravla mig bort. Undrar om n å g o n har positiva minnen från det där rummet? Vad var syftet föresten, tortyr? :) Näpp, nu ska jag återgå till hängmattan och läsa om vidare om min barndom. Ursäkta...din.. :)
*tar med flaggan, nu kan ni fortsätta*
R.R

Anonym sa...

Maja, jag, Vladimir Propp, var en internationellt erkänd språkvetenskapsman som i ett projekt läste några tusen folksagor men vars främsta insatser låg på det rent språkvetenskapliga planet. Jaja, det här med allmänbildning...
V. Propp

Anonym sa...

Apropå någonting helt annat det här http://www.aftonbladet.se/wendela/article5602429.ab är möjligtvis inte du?

Tristan sa...

Jag har inte alls läst Hypnotisören men sett spekulationerna kring pseudonymen Lars Kepler.

Maja, först, kan/skulle du vilja skriva "deckare"? :-)

Claes Gustavsson sa...

I vår lilla kurs "Vi lär inte för skolan vi lär för sällskapslivet" samtalar idag Plattetyders Muja Hedin med folklivsforskare Fridolf Ruthin i frågor som gäller seder, bruk och etikett. Fridolf Ruthin är inte bara statsvetare och samhällsvetare utan också mycket kunnig i möbelfrågor, bl. a. sängvetare. Frågor i anslutning till kursen återfinns i tidningen Rösters senaste nummer, där bl. a. en anonym insändare kräver besked i denna fråga: Hur länge ska dessa gagghökar tillåtas förorena etern med sitt evinnerliga pjämmel? Varsågoda, min herrar. Dagens avsnitt heter Aj, aj, aj, så får man inte göra.

Claes Gustavsson sa...

Ja, radioprogrammet hette alltså "Plattetyder".

maja lundgren sa...

Vladimir Propp: jomen det vet jag egentligen. Jag tyckte egentligen mest att sagovetare passade bättre i sammanhanget. Jag får väl göra en dvärgpudel.

Anonym 14:40: nej nej och åter nej. Den som har någon koll på mitt författarskap skulle aldrig få för sig att jag gjort något slikt.
Man ska inte döma böcker olästa i och för sig, men jag har läst en del vettiga personer skriva att den är usel och har svårt för marknadsföringstrick (böcker som ställs i staplar i bokhandeln gör det inte för att de säljer, utan för att marknadsavdelningen har bestämt att de ska sälja, och betalar bokhandeln en hacka för exponeringen).

Tristan: jag kommer knappast att skriva någon deckare, men jag får påpeka att jag löser två mord i Myggor och tigrar.

Och så där.

maja lundgren sa...

Claes: ja! Det var Plattetyder! Med Ingemar Unge (?) och någon till? Jag tyckte det var jättekul.

maja lundgren sa...

Ja just det, Muja Hedin och Fridolf Rutin!
Och "Hur länge ska dessa gagghökar tillåtas förorena etern" - hahaha, vad kul det var.

Claes Gustavsson sa...

Det var Bengan Wittström och Kjell Swanberg som gaggade. Det var kul. Möjligt att Ingemar Unge var med på ett hörn, det vet jag inte.

Svenska deckare är överlag dåliga, tycker jag, åtminstone de jag har plöjt. Men jag har inget emot genren. Sämst av de jag läst är Mankell och Marklund. Leif GW påstod i samband med att han sågade Kepler att ingen redaktör flyttar ett kommatecken i Mankells manus. Nu har jag sett Mankells originalmanus vid ett tillfälle, och på i princip varenda sida hade redaktören ändrat, strukit och förbättrat. Jag blev lite förvånad.

Den här intervjun som gjordes nyligen är ju ett stort skämt:

http://www.kvp.se/Nyheter/1.1650324/deckare-handlar-om-de-riktigt-stora-fragorna

Anonym 19:11 sa...

Det där med deckarexplosionen i Sverige är ett ganska intressant fenomen. Jag jobbade i bokhandel på det tidiga 90-talet och ett ständigt klagomål från kunderna var att det inte skrevs några riktiga berättelser längre. Det var förstås inte riktigt sant men något låg det i det. Det var vid den tiden post-modernismen var som mest inne. En hel del kunder tyckte att de romaner som kom ut och höjdes till skyarna av recensenter var obegripliga och framförallt urtråkiga. Många var de kunder som så småningom sökte sig till deckarhyllan där man tyckte sig hitta just riktiga berättelser om olika människoöden. Vilket nog hade fog för sig. Då.
Sen dess har som sagt genren exploderat och det där är knappast sant längre. Svenska deckare betraktar jag som i princip oläsbara.
Jag kan bara inte låta bli att undra om inte förlagen har delvis sig själva att skylla för den här utvecklingen. Har man förlorat en massa kunder på romansidan så tar man inte igen det hur lätt som helst.

maja lundgren sa...

Hej Anonym 19.11!
Jag tror du har många poänger där. Vid slutet av 90-talet började också ett flertal förlag försöka odla fram en "deckardrottning". Till och med jag fick en förfrågan från ett förlag om att skriva en deckare.
Det stämmer nog att 80- och 90-talslitteraturens avståndstagande från handling, intrig och igenkänning (lite överdrivet) inte tilltalade särskilt många.
Jag är ingen deckarfantast, och jag antar att ganska många tycker att det har gått lite för långt, kanske är deckarboomen på väg mot ett slut.

Claes: jag råkar veta att även Leif GW:s manus blir fullständigt nerklottrade med ändringar. Men det får väl förbli ett diskret skvaller i kommentarfältet.
En del som tar avstånd från Hypnotisören är nog ute i egen sak... men jag tycker inte den verkar något vidare.

Systerdyster sa...

Plattetyder var ju helt underbart. Torr, knaprig humor. Är lätt uttråkad, för en gångs skull mår alla gamlingarna utmärkt, ingen har rymt och vi är välbemannade. Så jag har kapat en dator några minuter. Ta i trä....är väl bäst att säga.

maja lundgren sa...

Systerdyster: när de rymmer, beger de sig då ofta till sina gamla bostäder? Eller irrar de runt på måfå?

Charlotte.R. sa...

Vi såg en äldre man i pyjamasbyxor och bar överkropp med en kudde under armen på området i dag. Jag undrade också var han skulle, till en flicka kanske?

Grynna sa...

Bengan Wittström Och Kjell Swanberg. Var det dessa två herrar som höll Nattsudd också? Jag tror att programmet hette Nattsudd. Två män som satt i TV och gafflade, pillade på gitarr, rökte och mellan varven spelade gamla skivor...och inte sällan fick mig att skratta.Underhållningsjidder på sena kvällen.

Anonym sa...

Wittström/Swanberg Plattetyder på radion
http://sv.wikipedia.org/wiki/Platt-etyder
Nattsudd, något annat
Björn Wallde/Svante Grundberg i TV
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nattsudd

Besserwisser tack vare Wikipedia

Anonym sa...

Tack för infon och för att du gjorde dig omaket. :-)

G

maja lundgren sa...

Besserwisser: Viva Wikipedia! Det är egentligen märkligt att det är såpass sällan som det står fel där. (Ett undantag är möjligen Jena).
Vem som helst kan ju gå in och skriva. Det skulle ju kunna leda till att busungar sitter och tjyvskriver.

Claes Gustavsson sa...

Blå tummen!

Jag har en "best of Blå Tummen" på vinyl!
Men säg mig, varför är senapen blå?

http://www.youtube.com/watch?v=nVuXdL2xl4g

Magnifikt. När folk springer för att se "Sommaren med Peter Magnusson" måste man påminna sig om att somliga har "Funny Bones", andra kommer aldrig att få det.

Systerdyster sa...

En del av de gamla tar sig till sina gamla bostäder , häromdagen fick en dam poliseskort från en pizzeria där hon glatt sippade rödtjut utan en krona i plånboken. Östermalms NÄPO är just nu lite irriterade på vårt äldreboende, vi hade 3 rymningar under 1 vecka. Svårt med yngre, fysiskt pigga dementa som passerar ut och tros vara anhöriga. Det positiva är att vi på den kvinnodominerade arbetsplatsen får träffa en del stiliga konstaplar.
Och det ÄR kränkande att låsa in människor, vi har kodlås - låsa in får man alltså inte, man får "försvåra" utpassagen. Anhöriga blir ju väldigt upprörda då deras anförvanter smiter, de tror ju att de äntligen ska få lugn och ro och slippa oroa sig för vad demente ska ta sig till. En dam promenerade från Roslagstull till Skanstull på ett par timmar. Benen är det inget fel på!

maja lundgren sa...

Haha, hon gick på pizzeria och drack rödtjut... Hoppas att de anhöriga kan vara lite generösa mot både er och mot gamlingarna. Jag vet att anhöriga kan vara rätt oförstående.
Det är klart att man förstår att de inte vill oroa sig, men en del som sticker iväg sådär kanske har rätt kul. Få åka polisbil och allting.

Systerdyster sa...

Jag har undrat ibland, över att ingen reagerat när någon av våra gravt dementa boende, har tillbringat timmar ute på stan. Beteendet är ju många gånger, milt uttryckt, lite udda. Eller så är vi så avtrubbade när det gäller avvikande personer alt. ger blanka f-n i det. Här i stan höjer folk inte ögonbrynen för särskilt mycket längre. Själv reagerar jag fortfarande ibland, när någon går på gatan och talar med headset i mobiltelefonen, jag tror att det är en psykpatient som snackar med sin osynliga polare.
Det är svårt med begränsningsåtgärder (som det kallas), att skydda någon utan att kränka. Och att förklara för anhöriga det strikta regelverket kring detta. Det är trots allt inte ett brott att drabbas av en demenssjukdom. Trots en hög bemanning har vi ingen möjlighet att punktmarkera var och en på boendet, det är ju f.ö. också ganska kränkande att ha någon i hälarna hela tiden. Så det blir något mellanting, livskvalitet är viktigt och med det kanske lite faror följer för alla. Annars får vi framhärda våra dagar i vedderade rum, ett ganska dåligt alternativ.
Och, ja, Charlotte, personer med kuddar kan vara ett observandum. Fast mannen kanske bara skulle ut och lapa sol?

Kerstin sa...

Istället för att hacka på Ingrid Carlquist tycker jag att ni ska LÄSA den viktiga artikel hon har skrivit på http://ingrid-carlqvist.blogspot.com/2009/08/vem-ar-det-egentligen-som-slar.html
Läs också hur klokt "Ord av Jerry" har reflekterat http://jerbaz.wordpress.com/2009/08/05/journalist-med-mod

Med vänliga hälsningar
Kerstin

maja lundgren sa...

Kerstin: Själv hackar Ingrid Carlqvist på ett otillständigt sätt på fel personer.

Anonym sa...

Ingrid Carlqvist är inte särskilt trovärdig och jag lämnas nästan med intrycket att hon inte ens anstränger sig för att verka trovärdig.

«Äldst ‹Äldre   201 – 268 av 268   Nyare› Senaste»