lördag 26 september 2009

Discoskola 2

Minnesgoda läsare har nog inte glömt den finska discoskolan. Där fick man äntligen lära sig grundstegen. Det var på tiden. Här kommer lite överkurs, det är ju lördagkväll så varför inte lära sig dansa "the hustle". Killen i videon vill tydligen inte visa sitt ansikte, utan förbli anonym. Fegt? Klokt? Eller hade han riggat kameran fel?




Lär man sig den här kan man verkligen snobba på dansgolvet.

Har kommit hem från Göteborg, storknade som vanligt så fort jag kom in i själva mässhallen. Men paneldebatten som ordnades av Författarförbundet gick nog bra, publiken stannade tiden ut i allafall. Frågeställningen var denna:

"Bidrar författare till att höja de kriminella gängens och brottslingarnas status? I panelen: Lasse Wierup, som med Matti Larsson skrev Svensk maffia (2007), Maja Lundgren, författare till Myggor och tigrar (2007), Hans Magnusson som har översatt Misha Glennys McMaffia, Brottslighet utan gränser (2009), Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Internationella åklagarmyndigheten i Göteborg.
Moderator: Anna-Lena Lodenius, författare och granskare av extremrörelser".

Det var snarare en diskussion än en debatt, vilket jag själv tycker är ett plus (debatter brukar eftersträva största möjliga polarisering, men när det gäller maffian handlar det ju om att fundera ut lösningar). Jag tog ställning emot legalisering av droger, som framförts som ett sätt att strypa maffians största enskilda inkomstkälla. Däremot kunde läkemedelsforskare gärna ta fram alternativ till alkohol och droger.

Jag påpekade också att termen maffia inte utan vidare bör appliceras på all organiserad brottslighet. För att det ska kallas maffia brukar man sätta upp kriteriet att det ska förekomma utpressning, korruption eller hot mot politiker och rättsstat, och att kriminaliteten ska vara invävd i näringslivet.

Och jag nämnde att sången ur Gudfadern, Brucia la terra, hördes flera gånger dagligen där jag bodde i Neapel, alldeles intill en klans högkvarter.

Romantiseringen av maffian tog ett skutt framåt i och med Mario Puzos böcker och filmatiseringen av dem. I böckerna legitimeras också den kålsuparteori som uppstod bland fattiga och föraktade italienska invandrare i USA: att det är staten och kapitalet som är den egentliga maffian.
Detta är ett synsätt som är mycket vanligt i det folkliga Neapel. "Det är kapitalismen som är den verkliga camorran" säger en person i min bok, en annan hävdar att De spanska kvarteren är det enda område i Neapel som är folkligt styrt och inte övertaget av kapitalisterna.

I paneldebatten sa jag: "Man ska inte överskatta ordets makt", men det var inte ett utslag av pessimism, det var bara apropå att diskussionen om Roberto Savianos Gomorra har kommit att kretsa kring yttrandefriheten. Samhället, kulturen, lagen, institutionerna, satte ner foten för att ingen får mordhota en författare.
Allt annat hade varit likgiltighetens triumf. Men i praktiken har ingenting förändrats, och camorran säljer idag piratkopior av såväl boken som filmen.
Att boken inte nämndes på tidningarnas ekonomiska sidor där diskussionen hör hemma, och att de norditalienska industriernas dumpning av giftavfall i Syditalien inte har upphört - jag vore glad över en rättelse på den punkten, ifall det är något jag har missat - allt det livsviktiga har överskuggats av det sensationella och kittlande faktum att en författare har blivit mordhotad, att författaren såg sitt första lik i trettonårsåldern, att han har åkt vespa till mordplatser: det vill säga det spektakulära har successivt nästlat sig in i medvetandet som en resignerad acceptans av maffia och camorra, via den våldsromantik och den hunger efter pangpang som alla redan delar.

Nå, allt detta fick jag nog inte fram under debatten. Men vi talade också om kvinnornas roll, en stor och intressant fråga som redan har tangerats här, och som jag tvivelsutan kommer att återkomma till.

Och så sa jag att den ickeoffentliga ekonomin, med allt från piratkopior av märkesvaror till droghandel och illegal arbetskraft, är så invävd i samhället att alla åtgärder skulle göra att hela systemet rasar.

Att jag skriver så lite om vad de andra sa beror dels på att jag tycker att jag hade mest att komma med, dels på det genanta faktum att det var så brusigt runtomkring att jag missade en hel del av vad de andra hävdade.
Så kan det vara på bokmässan.

34 kommentarer:

Leroy sa...

Kommer ihåg den och dansa med Leroy, men hittade en sak kring R Bach och "Måsen" där Niel Diamond sjunger som jag tycker är så bra. :

http://www.youtube.com/watch?v=RGh8IpBg4wY

Sky bird.

han har gjort många fina låtar, en del med Mark Knoppfler ex vis Love on the rocks. :

http://www.youtube.com/watch?v=6BqxccNMKrk

Leroy

Leroy sa...

Fast egntligen viar ju Videon hur jag dansar.

1.2.3.4 Fram och bak Sväng med höften och tillbaka använd armarna för att få kroppen att följa med.

Ok hoppas al can do the h ...

Leroy

maja lundgren sa...

Rätt bra den där låten.

Måste kolla upp R Bach - läste Jonathan Seagull i tonåren, har för mig att jag inte blev speciellt gripen (förlåt) men boken om kon som ligger i en älv och betraktar samhället låter som något man inte borde missa.

Anonym sa...

På vilket sätt var Tristan syndabock?
(apropå länken till finsk disco)

Anonym sa...

"jag tycker att jag hade mest att komma med"
den som har "mest att komma med" skriver aldrig så. Skryt avslöjar skrävlaren.

Anonym sa...

hahaha sådär anonym vill jag oxå vara

Anonym sa...

Kropp. Arbete. Verkligt uppror.
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090901/KULTUR/205995906/1012/&/Med-hat-som-en-drivkraft
Glöm inte:
"Vill man läsa om camorran finns det andra, betydligt bättre böcker."
Maja Lundgrens Myggor och tigrar är en omvittnat långtråkig bok som inte bidrar till förståelsen av camorran. Seg som Palmeutredningen. Eller värre. Glöm inte det.

Ulrika sa...

"det vill säga det spektakulära har successivt nästlat sig in i medvetandet som en resignerad acceptans av maffia och camorra, via den våldsromantik och den hunger efter pangpang som alla redan delar."

Klockrent beskrivet om jag får säga. Man kan kanske kalla det för en ankifiering - fast å andra sidan är jag lite trött på all uppmärksamhet den frågan fick...

Det verkar mer som om att det ska underhållas och inte granskas och rapporteras. Har det blivit en allmän "det bara är så"-attityd vad gäller själva camorranska samhällsuppbyggnaden där allt/nästan allt har anknytning till/styrs av maffian?
Definitivt något som borde finnas på EUs tapet.

Ulrika sa...

"är en omvittnat långtråkig bok" hahaha... Omvittnat långtråkig - "lustig" kommentar

Tristan sa...

He he... Det var väl så man inte fick filma Elvis Presley på 50-talet d.v.s. från midjan och nedåt!

Här är det onekligen midjan som är det centrala, då både huvud och fötter saknas, huvudsakligen. :-)

Tristan sa...

Ulrika och Maja

Jag tror att Italien skulle kunna bli fri från maffia om Italien lät sig tvångsförvaltas av EU. Det skulle bli omöjligt för den italienska maffian att komma åt EU-byråkratin - säger jag kanske med mått av naivitet sällan skådad.

Ulrika sa...

Tristan, kanske skulle fungera... Men förmodligen inte något Italien skulle gå med på :)

Ulrika sa...

Det finns många styva korkar inom EU...

Systerdyster sa...

Ååå, en gammal goding. Låten alltså. Inte den halshuggne mannen. Och äntligen får jag chansen att dansa The Hustle på riktigt, har bara fuskat mig igenom tidigare.

Vet inte om det avhandlats tidigare, ,en finns det några förgreninhgar av maffian eller camorran som verkar i Sverige?

Tristan sa...

Ulrika, visst kan man tänka sig att viljan till nationell självständighet sätter käppar i hjulet, maffian till trots.

Men jag tror att överstatlighet för att få bukt med "statlig" kriminalitet, är medlet.

Vad jag menar är att en försumlig stat - en stat som inte tar itu med maffian - i sig själv är klandervärd. Men om den samtidigt känner sig maktlös så kan den förstås inte heller ta ansvar, varför överstatlighet verkar vara det mest effektiva medlet.

Det är något för spagetti-odlarna att fundera på!

Anonym sa...

Har inte kikakt in här på länge. Skrattade så tårarna rann första gången jag såg videon. Lika rolig idag. Snacka om diskkofiilinki :)
Tack för dagens asgarv.
mvh
R.R

Ulrika sa...

Tristan, jag håller med dig fullt ut. Jag vet inte hur pass mycket man officiellt erkänner problemet i Italien, är inte insatt i frågan. Maja kanske kan svara.
Får gå in och kolla svaret senare, ska åka och vaccinera kattdam :(

Anonym sa...

Gissar att det är så här det går till när maffian blir en del av samhället. Man sätter räven att rädda hönsen undan vargen.
http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/26/lat-mc-klubbarna-ta-over-vardehanteringen

Tristan sa...

Jag kan inte låta bli att säga att "discokungens" klädselns färger frambringar lätt ångest.

maja lundgren sa...

Jag skrattar också ännu mer idag... Och vad är det för lakan han hängt upp i bakgrunden?

Anonym 14.14: ja, det där var en dubiös debattartikel.
Neapels situation är rotad långt tillbaks i tiden: de olika utländska kungahus som styrt över Neapel har anlitat lokala banditer för att hålla koll på befolkningen, åtminstone från femtonhundratalet och framåt.
Ulrika: man erkänner problemet i Italien. Inte minst har det diskuterats mycket efter morden på domarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino, och efter mordhotet mot Saviano.
Tristan: varning för "spaghettiodlarna"... spaghetti stavas med h förresten... jo, det måste lösas på överstatlig nivå. Men maffian är inte bara ett italienskt problem.
Ulrika igen: "det bara är så" - jo, den attityden dominerar. Det bara är så att Angelina Jolies klänning är camorristisk, det bara är så...
ett knepigt exempel är det ekonomiska uppsvinget i Aberdeen, Skottland, sedan familjen La Torre investerat där.
Anonym: "Omvittnat långtråkig" - hahaha. "Seg som palmeutredningen" har jag sett förut, kanske det men skillnaden är att jag löser två mord till slut. De på Antonio Cardillo och Umberto Melotti. Det gör jag faktiskt. Glöm inte det.

Leroy: nu heter katterna Xerxes och Atossa. Tack för tipset.

Jag har en dunderförkylning, och har dragit slutsatsen: det är inte bra med antibakteriella mojor. Hade med mig en sån som man ska gnugga händerna med på tåget, "tar bort 99 procent av bacillerna" men vad hade jag för det? Dumt.

valens sa...

Oj, oj Maja! Dessa elaka baciller...
De kan agera som den stående fågelhunden som kallas breton, du vet...
Den som kan stå blixtstilla nära intill fåglar, för att sedan plötsligt på kommando skrämma upp dem i luften, så att jägaren kan skjuta dem...
Nej, det är inte bra med antibakteriella mojor...
Krya på dig!

PS.
Ett av Gommoras ljudspår...
"Sadeness Part 1 (Violent Us Remix)"
Performed by Enigma
DS.

valens sa...

Gomorra, självklart... ;)

maja lundgren sa...

Valens: tack!
Ja, fy för desinfektionshysterin. Det är nog en del som gått på det - antibakteriella tvålar o.dyl sälja som smör. Själv tänker jag slänga mina. Doktor Klok hade rätt.

Det var fint skrivet under förra inlägget Valens!

Ulrika sa...

Ok, nu har jag njutit av the hustle och måste säga att tårarna rinner fortfarande. Gillar Travoltamovsen han gör, får någon skrattframkallande sväng på byxbenen :))

Maja, jo - man erkänner att problemen finns. Erkänner man omfattningen och finns det en känsla av att det är utom kontroll för brottsbekämparna?

Anonym sa...

"Klockrent!" utbrister de ordfattiga pendylputsarna stup i kvarten.

Claes Gustavsson sa...

Jag gillar inte att ni skrattar åt mig.
Jag känner mig kränkt.

maja lundgren sa...

Ulrika: rörelsen "chicken" är fin den med.
Det är en ganska svår fråga att svara på. Men jag tror att alla är överens om att problemen har ökat i och med droghandeln som sköt fart på sjuttiotalet, och globaliseringen. Jag skulle tro att det inte ens går en maffiakorrupt på tio italienska politiker. Men den enda räcker. Helt utom kontroll är det inte. De flesta bossar tillbringar större delen av sina liv i fängelse, jag tror att det största problemet är att trassla loss det legala näringslivet från maffian. De stora klanerna investerar ju ofta pengar i helt legala verksamheter. Det händer kanske att några så småningom helt övergår till lagligt näringsliv, men som jag fattat det är det sällsynt. Det är så stora pengar i drogerna, och kan man ta en genväg till att få igenom t.ex ett byggprojekt genom mutor och hot så behåller man den möjligheten.

maja lundgren sa...

Claes: jaså är det du! Då måste jag säga att det var modigt att lägga ut videon. Och att dessutom stå för den. Det är värt respekt. Betänk att vi skrattar med dig. Vem har inte fånat sig på discogolvet?

Claes Gustavsson sa...

Ah, brukar annars dansa med persiennerna nerdragna och ljuset släckt.
Jag är grym.

Vad gäller till exempel "Gudfadern" och "Scarface" är det ju annars filmer som är en röd tråd i hip-hop. Tror att det var Dogge som sa att temat till "Gudfadern" var nationalsång när han växte upp.

maja lundgren sa...

Ja, det är ju likt - hyllningen av outlawn i marginaliserade grupper, samhällshat. Och manlighetskult, förstås. Gangsta-rap.

Ante mig att du smygdansade!

maja lundgren sa...

Eh, det verkar inte vara så många felfinnare i farten. Kolsuparteori... stavas kålsuparteori. Upptäckt och rättat nu.
Buona notte.

Anonym sa...

Maja.

Ja, artikeln på Newsmill var verkligen si och så, men det är ju trevligt att se att yttrandefriheten fungerar. :-)

maja lundgren sa...

Anonym: ja, visst är det. Att uttala kritik är ju inte att ropa på censur.
I Neapel uttalar sig även camorrabossar i media, de blir intervjuade och ger ut böcker. Det är inte hundraprocent accepterat, de flesta tidningar försöker låta bli att trycka propaganda för en viss klan. Medan andra helt enkelt fungerar som språkrör.

maja lundgren sa...

... och istället för att tala om yttrandefrihet kan man där i vissa fall tala om publiceringstvång.