onsdag 30 september 2009

Tigerbossens snilleblixtar


- Det får vara slut på denna fajda nu. Svenska intellektella, man blir förbryllad.
1. Nä, det ska vara tre eller fyra ständiga sekreterare i Akademien. Kanske fem. Då kan det bli en deltidstjänst och ingen av dom behöver sluta skriva.
2. Dom ska blidka gudmodern Ekman.
3. Dom ska tänka igenom hur dom ska ha det. Dom ska dra lärdom av Rushdie- och Saviano-affärerna. Dom ska inte stå i fönstret.
4. Intellektellt arbete kräver en spattansk stajl. Det går åt helvete med nassisism och frosseri. Nu ska alla ha mobiltelefon, Rojs Rojs och sms.
Klart slut.
Tigerbossen


77 kommentarer:

maja lundgren sa...

Hm, det här var ju fint.
Det är tillåtet för spekulanter från de ärevördiga gammalmedia att lägga anbud på att få trycka detta.
Jag lunchade med en god vän som sa att han inte skulle greja att blogga, han skulle känna sig bestulen och vilja spara sina goda idéer. Det är nog så att jag framledes mest ska göra böcker. Ibland tänker jag att det vore fint om man kunde få pengar och ära för den här bloggen. Men än så länge är den en ren lyx och nåd utanför ruljangsen.
Det kommer en toppenbok i mars, sedan ska jag göra ännu fler.

Anonym sa...

Jag tycker den här bloggen skulle kunna ge upphov till en deckare eller två...

Varför inte skriva en bloggdeckare tillsammans.
Som kunde ta avstamp i..just det..
ett bloggkrig ...märkliga människor...anonyma avarter....

Kap 1
Det var en mörk och stormig natt.

Anonym sa...

En skönlitterär deckare om bloggkapare, sekter
och försvunna katter. Tycker jag.

maja lundgren sa...

Anonym 10.52: Du är alldeles för stereotyp. Har du inget eget huvud? Tala om varför i röven det skulle bli en deckare. Och vad i diarré det är för bloggkrig du talar om.

Nå, jag ska inte puckla på dig anonyma avart mera nu, men det sista den här döende världen behöver är flera rälsar, färdiga spår och frampressad spontanitet.

Gå i frid.

Zigge sa...

Hm... Den anonyma som du klippte till var väl bara anhängare av kollektivt skapande...?
Bloggkriget syftar väl på att den här bloggen blev kapad, t.ex?
Hm.

Anonym sa...

"Har du inget eget huvud?" hohoho hihihi hahaha...

maja lundgren sa...

Det var inte illa ment. Men jag är mer vän av att låta det som uppstår uppstå.
Kapningen - jag har kvar de fejkade inläggen i mailboxen antar jag, det verkar inte riktigt bara ha varit på skoj och faktiskt var det jobbigt (men det där har jag redan skrivit om). Tristans provkapningar är där ännu, för att de ser kul ut ("Jag provar jag med").

Anonym sa...

Haha, jag skrattar fortfarande åt Lundgrens brutala avrättning av stackars anonyma 10.52 som antagligen fortfarande är i chock om han/hon läst 11.07-kommentaren.
Ja, där avslöjade sig Lundgren till sist och visade sitt rätta jag. Man undrade ju just hur länge hon skulle kunna hålla skenet uppe. Skenet av att vara en trevlig person vill säga. Hahaha.

maja lundgren sa...

Anonym 14.35: nja, mitt rätta jag är inte att vara "en trevlig person" (vad det nu egentligen är). Eller en väluppfostrad sådan. Det hoppas jag att jag aldrig har försökt framstå som.
Men jag håller med Zigge: den anonyma var bara glad och gillar kollektivt skapande. Det är jag som har en aversion mot deckare... Om den anonyma är i chock kan jag rekommendera läsning av zen-buddhism.

Anonym sa...

"tre eller fyra ständiga sekreterare i Akademien. Kanske fem. Då kan det bli en deltidstjänst och ingen av dom behöver sluta skriva."

Försvinner inte själva idén med en ständig sekreterare då? Det måste väl vara den finaste utmärkelsen i svensk kulturvärld som någon kan få.

Zigge sa...

Utmärkelsen skulle bli mindre betungande samtidigt som det blev mindre fint. Kanske är det framtidens melodi.
Nädå jag tror inte Maja förställer sig när hon är "trevlig". Lika lite som när hon blir arg. Det verkar som om många författare hatar deckare...

maja lundgren sa...

Zigge: jag är inte säker på att det är möjligt rent praktiskt att dela upp tjänsten. Dessutom är det tänkbart att de flesta vill att det ska vara en fin och betungande utmärkelse, ett ansvar som bör vila på en person.

Anonym (vem du nu är) det här håller jag inte med om:
"Ja, där avslöjade sig Lundgren till sist och visade sitt rätta jag. Man undrade ju just hur länge hon skulle kunna hålla skenet uppe."
Det är lite lustigt att tänka sig, att allt jag säger och skriver skulle vara förställning. Så är det nämligen inte.

Anonym sa...

Det finns så många välkammade författare ändå och Lundgren har väl det napoletanska i sig. Kantänka.
Men stackars lilla anonym 10.52...

maja lundgren sa...

Puh det börjar kännas svettigt...
Förlåt anonym 10.52. Om du läser det här. Förlåt-Grejen är den att säger någon deckare, så... tja.
Men det är egentligen en ganska bra idé.
Vem ska vara detektiv? Madsen?

maja lundgren sa...

Och så måste jag få tjata lite om signatur. Anonym 16.06, 15.10, 14.35, 12.45, 11.03 och 10.52, som jag antar är olika personer, får gärna skaffa sig ett nick.

Anonym sa...

Det har gått trend i att hata deckare bland författare. Senast i ett manifest i DN lovade ett antal författare att de aldrig skulle skriva deckare...

Charlotte.R. sa...

Jag älskar deckare, men jag är ju å andra sidan inte författare och inte är jag spe heller, ganska kraftfull faktiskt. Men författare in spe kan jag ju vara.

Men min mor gillade inte deckare, alla deckare i hennes hus ställde i en speciell bokylla, den så kallade "skamhyllan".

Deckare är som Anna Anka, en del hatar henne och en del älskare henne. I övrigt inga likheter förstås. (jo rygg har de ju)(och rad)

I dag blir det svampinjonsoppa, ljusugnsbröd, herrgårdsost med skivad levande gurka på. Ett glas fetmjölk till det så mår man som en korp sen.

Charlotte.R. sa...

Klart att akademien ska ha flera sekreterare eller för ett år i taget eller nåt. Trams att nöta ut en människa som borde skriva också.

Var är dialogpolisen? Denne borde genast uppsöka Svenska Akademien och förklara situationen!

Tristan sa...

Maja, lova att du aldrig lovar att aldrig skriva deckare!

Se på Kerstin Ekman, hon har visat sig vara framgångsrik på flera plan när hon haft lust; jag tänker på Händelser vid vatten.

Jag menar att det är dumt eller naivt eller pretto att lova fast sig i ett hörn, för någon gång i framtiden kan den där känslan infinna sig att få skriva av sig i mordiska förtecken. :-)

Anonym sa...

Är ingen trist språk/dialogpolis. Välkänt vem som är. Sökes detektiv rekommenderas viss Edgard J Svantesson.

/Deputy Marshal Chris Madsen

Tristan sa...

Någon anonym ovan gillar idén med den ständige sekreteraren i Svenska akademien.

Men är sådan elitism verkligen av godo för samhället och för den enskilde?

Gör man inte någon en "björntjänst" genom att få denne att känna sig så upphöjd att han kanske förlorar skaparglädjen?

Å andra sidan medför LAS i princip både "ständighet" och "oanständigheter"!

Anonym 19:11 sa...

Kerstin Ekman började ju som deckarförfattare. En framgångsrik sådan. Under ett antal år ville hon sen inte alls förknippas med deckargenren. Jag har för mig att hon helt vägrade svara journalister som drog upp den saken.
Jag läste faktiskt en av de där deckarna i min gröna ungdom. Dödsklockorna.
Tja, jag var inte särskilt imponerad.

Anonym sa...

I litterär text markeras nytt textstycke med indrag, icke med blankrad!
Språkpolis-praon

maja lundgren sa...

Tristan: jag lovar att aldrig lova att aldrig skriva deckare. Det är rätt fjamsigt. Jag har inte läst så många, men har inget alls emot genren. Det är nog mest boomen som jag (och en del andra) har fått en aversion emot. Och att många som inte är lagda åt det hållet skriver deckare för att det så ska vara. Och för några år sedan skulle det odlas fram en deckardrottning. Då försökte ett förlag övertala mig att skriva deckare. Det är branschstyrning och sådant jag inte tycker om.
Men de där som skrev manifestet i DN blev så häcklade överallt att det nästan är synd om dem. Det var så mycket de lovade att aldrig skriva.

Tristan sa...

Maja

Jag tycker inte att du skulle försöka tvinga dig till att skriva deckare. Men jag kan nästan se framför mig hur ditt språk skulle kunna skapa en "fräsch" deckarstil.

Marklunds prosa är skräp, även om hon kan skapa lite intriger. Guillous prosa är ok. Mankells och GW:s är nästan ok; den senare kan dock ha lite roligt uppkäftiga och icke politiskt korrekta uttryck, men det har ju inte med språkanvändningen i sig att göra utan om det faktum att det är idéer, tankar och attityder som han ger uttryck för. Nesser har rätt bra språkbruk medan Kalifatides skriver riktigt bra; jo den senare har skrivit deckare! Stieg Larsson skrev Millennium på ett ok-språk.

Men den språkliga kreativiteten, den finns mer att få av annorstädes! =))

Anonym 19:11 sa...

Det där framodlandet av en deckardrottning minns jag ganska väl. Norge och Storbritannien hade en drös kvinnliga författare i genren och man ville till varje pris få fram svenska motsvarigheter.
Jag tror inte många då anade hur illa detta skulle gå med Läckberg o.co.

Leif G.W persson har skrivit vansinnigt roligt om den litterära kvaliten på svenska deckare.

http://www.expressen.se/1.794147

Den mannen är inte så lite uppblåst posör själv, men här var han faktiskt rolig.

Anonym 19:11 sa...

Tristan. Har du läst Åsa Larsson? Hon är en de väldigt få svenska deckarförfattare som jag står ut med. Jag tycker hon skriver språkligt riktigt bra.

Tristan sa...

Anonym 19:11, jag instämmer. GW hade en jävligt rolig partsinlaga där. :-) Och jag tycker han visar på viss avslappnad självdistans till skillnad från den alltid pompöse Guillou, som saknar självinsikt även då han anstränger sig för att låta insiktsfull.

Tristan sa...

Så sant, Anonym 19:11, jag har faktiskt läst tre av Åsa Larssons böcker när jag tänker efter. Och hon skriver bra. Men den sista, "Till dess din vrede upphör", gillade jag inte riktigt upplägget på. Den inre monologen från en död människa, som systematiskt och frekvent återkom, men "glömdes" bort av författaren mot slutet av boken.

Jag har även testat tre av Läckberg. Men det är, som GW själv säger, för mycket "feel-good"-känsla. Och dessutom alldeles för mycket familjeliv insprängt i storyn, något som kanske apellerar till småbarnsföräldrar som måste balansera en lättläst bok i ena handen medan h*n balanserar ungen i den andra.

Anonym 19:11 sa...

Tristan. Jag har bara läst de två första av Åsa Larsson. Jag tyckte framför allt om "Det blod som spillts". Den tredje började jag på men har inte hunnit med än.
Jag läste 1,5 Läckberg av nyfikenhet pga hennes försäljningssiffror men ryser fortfarande vid minnet. G W Persson har verkligen rätt.
Han fick f ö in ett par bra träffar på Guillou i artikeln.

Anonym sa...

Edgard J. Svantesson var som utlånad detektiv inblandad i fallet "Den svenska tändstickan" som någon rysk mafioso lär ha skrivit om. Märklig sannhistoria.

/Deputy Marshal Chris Madsen

Tristan sa...

Anonym 19:11, GW v. Guillou är rätt kul. GW låter trög och burdus medan Guillou har en fisförnäm framtoning som värsta fru Petronella eller vad hon nu hette. GW vinner charmligan. :-)

maja lundgren sa...

Ja, det var kul av Leif GW. Jag har inte läst Camilla Läckberg men tror jag fattar vad feelgood-deckare är ändå. Det är klart, man kanske kan skildra en ombonad och mysig miljö som är underminerad, det kan vara kusligt. Men en myspysroman som kryddas med lite mord, nä.

Madsen: "swedish match" har jag hört ska vara ett figurativt uttryck. Har någon annan koll på det?

maja lundgren sa...

Ah. Någon i Danmark intresserar sig för IKEA i Afragola. Hamnade där via sökordet Anna Mazza.
Förr eller senare kommer det väl ett reportage därifrån.

Anonym sa...

Madsen har nog snubblat över Tjechov.

Anonym 19:11 sa...

Kan Madsen möjligtvis syfta på denna ryska deckarhistoria om en tändsticka. Jag kunde inte låta bli att googla.

http://www.ibiblio.org/eldritch/ac/jr/014.htm

maja lundgren sa...

Anonym 21.47 (ta en signatur, om så bara ett engångsnick, skriv under med något, kanske kontrollordet när ni skickar kommentaren):
Tjechov? Måste vara en anspelning jag inte hängde med i.

Det verkar vara full fräs på Rudbergskan iallafall. Hon blir tydligen censurerad i DN:s kommentarfält (men man får inte se alla kommentarer som togs bort, så hon svor väl kantänka):

http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2009/09/dags-for-kultureliten-att-sluta.html

Anonym 19:11 sa...

Det ligger över 200 berättelser av Tjechov på den där sajten. Intressant ställe med massor av litteratur. Helt lagligt. Rättigheterna har tydligen gått ut på allihop.
Madsen är fena på att spåra upp sånt där.

Ja, tänk om man hade haft Rudberskans energi.

maja lundgren sa...

Hehe. Vad ska folk tro. Någon har hamnat i bloggen genom att googla "Varför kissar katten i badkaret?"
Förmodligen ville personen ha råd om hur man får katten att upphöra med det. Men istället hittade den bekymrade detta av Charlotte R:

"Annars kissar ju gärna katter i badkaret om man hjälper dem med lukten. Där kan du kissa själv utan att det ska få så stora konsekvenser. Inspirationskissa åt katter kan man få göra ibland."

Kommentar under Författarkväll på Rönnells antikvariat. Intressant tråd överhuvudtaget, med många mycket olika inlägg.

Anonym sa...

Jag är Anonym 21.47 och måste förbli absolut anonym då jag är den omnämnde eminente detektiven Edgard J Svantesson. Medverkade 1954 i den ryska dokumentärfilmen om fallet.
E.J.S.

Anonym sa...

Jag med.

Anonym 19:11 sa...

Ja, det var en rolig tråd. Men det är många trådar som tål att läsas om, vilket jag har gjort ibland.
Men apropå den där debattartikeln i DN så måste jag säga att jag är lindrigt förtjust i många av undertecknarna där.
Schottenius­, Wirtén och Wiman t.ex
Jag förlorade nästan allt förtroende för kultursidorna redan under Alcala-affären.
Jag tyckte man avslöjade sig själv ordentligt där.

Jag blir bättre och bättre på det där med subjekt, he he.:-)

maja lundgren sa...

Värst vad med subjekt, Anonym 19.11. Knappt att en känner igen dig.
Nä, jag menar ju att kulturen måste förändras helt och hållet. Hur vet jag inte riktigt. Sen vet jag inte riktigt om den där propositionen verkligen var ett försök till politisk styrning, alltså bort från politik till renodlad kultur. Alltså att pengarna skulle flyttas från tidskrifter som får stöd idag till några andra. Kanske var det en väderkvarn hos uppropsskribenterna. Men jag vet inte, jag är ju lite off, eller eljest. Jag bara snackar och snackar.

maja lundgren sa...

ursäkta upprepningarna: inte riktigt, inte riktigt, alltså, alltså.

Anonym sa...

Trådar syr man med.

Zigge sa...

IKEA i Afragola: Det är sjukt att inga reportrar har slängt sig över det. Men mitt förtroende för journalistiken är redan vid −273,149 999 999 9 °C.

maja lundgren sa...

Anonym 23.38: ja, varför heter det tråd?
Zigge: bristande språkkunskaper, rädsla, okunnighet, tröghet, bekvämlighet...
Nu ska jag natta katterna.

IAMB sa...

Angående AHR och censuren: bloggen "Medborgarperspektiv" är sannerligen inte min "cou of tea", men här tycker jag ändå att det finns en poäng (just angående hur AHR:s kommentarer behandlats, alltså):

http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2009/10/forsoker-kultureliten-inskranka.html

IAMB sa...

"cup of tea" skulle det vara.

maja lundgren sa...

IAMB: ja, mycket intressant att Rudberg fick svaret "tycker du inte att det är bra att vi mobiliserar?" på frågan varför hennes kommentarer raderats.
Fast det kanske inte är Schottan som raderar. Hur som helst typiskt för DN-attityden.

Observera den militäriska metaforen "mobilisera" (det här är gammal låtsasvänster). Hu, jag drar mig till minnes min tid i den unkna och falska kulturvärlden. Fyrkantig vänstergegga. Huvvaligen.

Jag gillade t.o.m Göran Hägglunds artikel.
Men jag vill inlägga en reservation mot uttrycket kulturelit (detta skall bliva ett eget inlägg). Det handlar om kulturetablissemanget, inte om eliten. Etablissemang och elit är sällan samma sak. Schottenius har t.ex gått slickvägen och tillhör inte precis begåvningsreserven.

Föraktet för Svenssons - jo, det yttrar sig på lite olika vis, på somrarna kommer det krönikor som beklagar sig över lantisarnas kläder, kanske inte direkt kulturskribenter som skriver just detta utan mer lighta skribenter som (gissar jag) oftast kommer från mindre orter som de vill distansera sig från. Ett slags geografisk och modemässig klassresa.


"cou of tea", intressant franskengelskt uttryck som betyder tehals.

IAMB sa...

Maja: jag gillade INTE Hägglunds artikel (även om där visst finns korn av sanning och framför allt anknytning till ett viktigt problemkomplex - hittar inget bättre ord just nu).

Det där att vädja till motsättningen mellan kulturelit och "vanligt folk" --- usch, det skrämmer mig.

Här får Hägglund bra svar tycker jag:

http://ekehog.blogspot.com/2009/09/hej-goran-hagglund-jag-tror-att-du.html

maja lundgren sa...

Tack för den länken, det var en underbar artikel. Det var absolut inte sådant kulturarbete som jag menar med medieetablissemmang.

Jag håller med om att motsättningen kultur - vanligt folk ("inte ska vi skattebetalare behöva betala för sån skit") brukar vara sorglig. Självklart litar jag inte det minsta på Hägglund.
(Svarar lite hastigt så länge, på återh!

maja lundgren sa...

Det är något ogenerat rättshaveristiskt med Rudbergs bråk i DN:s kommentarfält som jag uppskattar. Men sakfrågan vet jag faktiskt inte tillräckligt mycket om (alltså hur stålarna ska fördelas i framtiden)

IAMB sa...

Men är det inte lite anmärkningsvärt, att när AHR påtalar att hennes kommentarer tagits bort, så får hon till svar ett mail där Maria Schottenius i stort sett undrar " varför håller du inte med oss" (obs detta är inget exakt citat). Alltså hon får inget svar på varför hennes kommentar blir borttagen, däremot en fråga som avser det hon skriver i kommentaren. Snacka om oförskämt!

OBS! Allt detta enligt AHR:s egen beskrivning, som ju jag inte har någon möjlighet att kolla fullt ut.

Anonym 19:11 sa...

Det är iofs alltid roligt när någon pucklar på DN:s kulturredaktion, och påpekar hyckleriet där. Det kan aldrig bli för mycket av det.
Men samtidigt. Jag kommer aldrig att kunna ta "Jag har jobbat på DN i tjugo år"- Rudberg på allvar i sammanhanget.
Hon tyckte ju själv härförleden att: vi som är författare och journalister borde få blogga lite mer ostört. Utan att bli ifrågasatta alltså. Skillnad på folk och folk där också mao.
Dessutom var hon ju ett tag övertygad om att Maja censurerade henne här, när hon inte klarade av att skicka en kommentar på rätt sätt.
Så nja, jag tar allt hennes orerande med ett par skopor salt.

maja lundgren sa...

Schottenius är knappast den som raderar kommentarer, och antagligen visste hon inte hur det gått till. I princip ganska schysst att ö.h.t svara på en sån fråga.
Anonym 19.11: jo det var skojsigt. "Jag tror du bluffar", när jag sa att jag absolut inte censurerar. Kanske var kommentarerna för långa den här gången också?
Jag har en förkärlek för udda typer. Det är mest det. Och påpekandet att hon minsann har jobbat på DN och känner den och den är storstilat, om än ofrivilligt, rättshaveristiskt.

M sa...

Tror det heter tråd för att man nystar i ett ämne och håller sig till den röda tråden, alternativt försöker hitta den - eller nåt.

Angående deckare; det blir väl lite trist om ALLA ska skriva deckare.

Har nu läst två av Marklunds deckare och de är väldigt lättlästa och har flyt i texten.

Det som antagligen är tilltalande i deckarna är bl.a att huvudpersonen känns som en vanlig människa. Inga divalater hos den huvudpersonen inte.

Själv föredrar jag deckare som inte enbart frossar i elände, våld, blod och har en totalsvart bild av människan och samhället.

Tror det finns plats för all möjlig litteratur, både lättsam och "svårare". Förhoppningsvis kan den lättsamma litteraturen vara en inkörsport för en del till att vilja läsa annat.

Själv är jag "allätare" vad beträffar det mesta, gillar blandad kompott.

Anonym sa...

MO om Liza M-s deckare: "Huvudpersonen känns som en vanlig människa". Var det i Sprängaren? Såhär skrev en EvaLiz Persson vid Institutionen för litteraturvetenskap och nordiska språk, Umeå universitet, om personteckning i Sprängaren:
[Huvudpersonen är] "en mobbad person på arbetsplatsen, stressad tvåbarnsmamma och hon är ofta ilsken och förbannad eller storgråtande både hemma och på arbetsplatsen p g a detta." Beträffande bipersoner: "Håret står på ända och hakan hänger så att munnen blir ett stort svart hål. Stela drag runt munnen och att det luktar surt från munnen är andra beskrivningar som Marklund ger. - - - Många är också ilskna, stressade och trötta eller är mörka i ansiktet av förakt eller har drag av intensiv avsky." Summering: "Det är mycket upprepningar i Marklunds sätt att beskriva människor och till slut känner jag mig nästan som många av hennes personer i boken; trött, irriterad och mycket besviken."

Vanliga människor?
/Edgard J. Svantesson som arbetar på en egen deckare.

M sa...

Ja Edgar J

Har nog hänt att man känt sig sån...sleten o utarbetad, grå i facet med håret på ända. Tror jag många göra som går till gruvan varje dag för att sen streta vidare på hemmaplan. Slitas mellan två världar s.a.s och försöka räcka till. Karlar brukar iofs ha det lite lättare generellt sett. Kvinnor sliter oftast mer - dubbelarbetande som de är i dagens läge. Well, finns säkert en och kanske annan slitande man också.

Ps.Finns mycket att vara ilsken o förbannad på i vårt samhälle.

Ja, vanliga människor indeed, känns faktiskt realistiskt.

M sa...

Skulle faktiskt t.om kunna drista mig till att skriva att jag förstår att LM blev blev "deckardrottning".
Hennes huvudperson var sannerligen annorlunda jämfört med många andra deckarförfattares huvudpersoner (som ju ofta skall vara lite "fiiina" o kulturella och helst lyssna på nåt klassiskt stycke på fritiden som nåt slags distanserande ...) - med "blev" menas när de första böckerna kom.

Har som sagt bara läst två av de men av en initierad person som läst fler har jag förstått att huvupersonen med tiden blir mindre sympatisk.

Vad är då sympatiskt? Jo, människor med fel o brister, enligt mitt sätt att se på det hela. Felfria männsikor känns overkliga.

Lättlästa deckare ska väl vara lättlästa, behövs inga komplicerade, invecklade meningsbyggnader ,med ett halvtjog kommatecken om man nu vill ha lite lättsam underhållning för en stund.

It´s a big, big world...tror det finns plats för lite av varje i den - litteaturvärlden alltså. Ja, den övriga världen också.

M sa...

Och här var nog den räda tråden Akademin och den ständige sekreteraren, tror jag :) men kände mig tvungen att replikera Anonyms inlägg.

Nja, fyra-fem blir nog lite för många, men en delad tjänst mellan två kunde väl gå.

Anonym sa...

Jobbar MO på pratförlaget och/eller är dessutom Marklundkramare har h*n nog all anledning att känna sig sliten, grå, ilsk och förbannad vid det här laget. Lättläst språk är inte detsamma som undermåligt språk.
E.J.S.

M sa...

*skrattar*

Anonym sa...

Review of Marklund´s "Paradise" from a not-paid contributor in USA:
"How can one write a review when one has not finished the book in question? I have to because I´m mad at this one. This book comes on the heels of many detective stories, Swedish police procedurals and Travis McGee books I´ve enjoyed very much. I was on such a good run of books and authors! One good book led to another. I achieved two thirds of this one and just could not go on.
It´s a story of the main character´s pursuit of knowledge about an organization that sounds too good to be true and is, a sudden stroke of her beloved Grandmother. (Annika just sobbed... again and again and oops! again), a killer (with assumed psychic powers) looking for anybody connected with the theft of a truck of cigarettes from a Serbian crime syndicate and a man who suddenly decides that there just has to be more to life than his rich wife and council meetings.
There was no dept to any of it! This Annika says " I love You" to another character their first night together, beginning this future relationship based on... what? Great sex? How many hospital visits to the sick grandmother can we stand? The clichéd fights with mother... How much sobbing must we endure? All in pursuit of... oh, what was the main goal of the story? The Serbian Criminals? Where are the cigarettes? The debt ridden faux charity? The heroines redemption by writing one good newspaper story instead of editing other´s pieces? Because of the lack of descriptive depth, and thus the vision in one´s own mind´s eye; I didn´t care for any of it after a while. - - - -"

Since the nick MO seems to brag by putting in some English words now and then in her/his postings, I hope she/he can read this objective, not-paid review.

/Deputy Marshal Chris Madsen

M sa...

Deputy Marshal kunde kanske prova att göra ett eget utlåtande nån gång, istället för att klippa o klistra in andras *S*

Yes, well it´s just ONE reviwe, isn´t it? There are many different opinions I guess and people live in different worlds looking at things from different perspectives.

Hm, klichéer finns och en del lever klichéeliv - också en del av verkligheten.

MO is a she - now you know!

M sa...

Deputy Marshal har antagligen inte läst nån av böckerna själv blir en slutsats man drar, eftersom han måste hänvisa till nån uppe i Umeå och sen lägga in en review från nån engelskspråkig. Är det månne så? *S*

Anonym sa...

MO: It´s review, not "reviwe". And this one was not PR-instigated, or paid, like so many other´s are.

Can´t give my own opinion on something of Marklund, because I don´t read crap!

Chris Madsen, off duty.

M sa...

Sooo sorry för stavfelet - Fy så hemskt att stava fel. Jag borde skämmas *S*

Förstod det Deputy, men det kan nog vara en bra ide´ att läsa själv innan man kallar det för crap, eller går du alltid på andra individers åsikter om saker o ting?

Nu är det väl ingen som påstår att LM ska ha Nobelpriset i litteratur så inte behöver man
bli så indignerad Mr Madsen *S*

Ett litet tips dock: Prova nån gång att bilda dig en egen uppfattning om t.ex böcker.

Anonym sa...

Nu kom de feministiska, patroniserande härskarteknikerna fram från f d Moa! "Indignerad"?? Vilka billiga trick!

M sa...

Rätt kul att blanda in lite english. Läste faktiskt om Jan Myrdals "Tolv på det trettonde" härom veckan o tänk vad skoj - han mixade med lite english, lite english words här o där.

Swenglish e kul!

M sa...

Nej inte f.d Moa - f.d MOa dock när jag gästade Monica Antonssons första blogg.

Förväxla mig inte med Moa tack!

Vadå härskarteknik? Det var väl ett bra tips: läs och bilda dig en egen uppfattning!

M sa...

Nu känner jag mig faktiskt lite indignerad själv, suttit här o diskuterat med nån som inte ens läst bäckerna. HA HA

Dont try to fool me...lol

Anonym sa...

It´s English, not "english" Mo(a). Did you attend the Kalix Folk High School?
E.J.S.

M sa...

well whatever...så noga är det väl inte så här på lördan...*S* e eller E...jo det är nog noga, tycker många, inte jag i såna här sammanhang.

Kalix? Aldrig varit så högt upp i vårt land. Stockholmare jag hehe

Tristan sa...

Så MO får uthärda dueller med språkpolisen deputy Mad?! :-)

M sa...

*S* Tristan, men jag hade lite kul faktiskt!

maja lundgren sa...

Jag tycker att Deputy Madsen sköt sig i foten rejält där. Han linkar väl omkring och muttrar nånstans.