måndag 14 september 2009

Puh!

Ett lite bloggocentriskt inlägg, för att landa.

Som uppmärksamma läsare har märkt, så fick tigerbloggen besök av kapare i helgen. Det var ingen större konst att upptäcka vilka signaturer som var äkta och vilka falska. Jag vill hävda att det märktes direkt, vilket kan tyda på att kaparna ville bli upptäckta, de var angelägna om att det skulle märkas att de störde. Eller så var de dåliga på att härmas.
Eftersom syftet verkar ha varit manipulativt, det vill säga man ville få vanliga hederliga signaturer att framstå som så kallat bloggdrägg, så bör man emellertid kunna dra slutsatsen att det handlade om usla imitatörer snarare än om skojsiga skojare som ville bli upptäckta.

Så gott som alla fejkkommentarer har hamnat i Hades, som bloggens papperskorg heter. Någon kan jag ha missat, någon kan jag ha låtit stå kvar som illustrativt exempel.

Att det går att kapa signaturer och dessutom länka till en blogg (i de fall den skrivande personen har en sådan) skulle kunna omöjliggöra meningsutbyte på nätet. Det finns folk som är ute efter att bråka, lägga ord i meningsmotståndares mun; kanske bevisa att denna blogg är en avskrädeshög för banditer till exempel. Det finns också folk som drivs av hat mot överlevare och vill få dem att framstå som omänskliga och föraktansvärda.

(Men bloggvärlden är egentligen inte mycket hårdare än medievärlden, enligt min mening - mer om detta senare).

Lite bekymmersamt var det. Det hade ju kunnat handla om personer med avancerade tekniska kunskaper, mer eller mindre hackers, som givit sig sjutton på att den här bloggen skulle läggas ner. Det var ganska sorgligt att se några kära signaturer plötsligt börja uttala sig på ett sätt som de i vanliga fall aldrig gör.

Men Tristan, som enligt egen utsago inte är särskilt tekniskt bevandrad, "provkapade" till sist några signaturer och det visade sig inte alls vara svårt. På sätt och vis är det oroväckande att det var såpass lätt, men mest av allt betryggande att helgens kaos inte iscensattes av folk med tekniska kunskaper.

(För ett ögonblick trodde jag att någon låtsades vara Tristan som provkapade, men så barockt var det lyckligtvis inte).

Nu finns det emellertid ett sätt att sålla ut falska signaturer!
Bloggaren Medborgare X påpekade att krumeluren är orange istället för grå när nicket är äkta. Mer om detta kan man läsa hos Tristan.

Lite bus är alltid tillåtet. Man måste få begagna sig av den möjlighet till lek och maskerad som anonymiteten tillåter.

Columbo är den deckare jag tycker mest liknar Sokrates. Hans list påminner om filosofens. Sokrates brukar låta dem han talar med reda ut begreppen och ibland falla på eget grepp. Och han gillar sitt jobb.




Det har hänt mer i helgen också. Jag skulle i lätta ordalag vilja säga något om vår kultur. Uppror mot auktoriteter är åtminstone på pappret ett ideal i Västerlandet. Att tänka själv och inte gå i någons ledband. På det stora hela tycker jag att det är bra.
Men till och med i vår förtappade kultur händer det att en och annan älskar sin familj. Det har nästan blivit en kliché att man inte ska göra det. Man ska ge sina föräldrar skulden för sina tillkortakommanden, och det är absolut inte tabu på något sätt att skriva närgånget och utlämnande om sin familj. Det ingår i standardutbudet av uppror. Ingenting är mindre heligt än familjen.
Men om man har den stora turen att digga sina päron, som stockholmare inte säger längre men ändå, så kan man förlita sig på att det väcker huvudbry, det stämmer inte med några mallar, och allt det som avviker från förutfattade meningar och givna mönster väcker vantro. Eller kan göra det. Då fyller de misstrogna till exempel ut
med vulgärfreudianism, om uttrycket tillåts (jag gillar att läsa Freud men uppskattar inte den massmediala förvrängningen av psykoanalysen) eller ännu värre, med Jung.

Konkretionen försvinner. Rökelsedoftande snömos sänker sig. Man vet saker om människor man aldrig träffat - som om man ställt deras horoskop och sitter inne med stjärnornas sanning om dem.

All verklighetsprövning (ett verkligt schysst freudianskt begrepp) lämpas över bord.

Det blir istället New Age, ungefär som när Ingrid Carlqvist och Carolina Gynning knöt förbund på Medeltiden, eller när det nu var. Verklighetsförankring: noll.

Någonstans i allt detta kommer antifeminismen in. Jag menar nu inte kritik av dogmatisk feminism, utan ett förvirrat tunnelseende i kombination med viktoriansk moral som plötsligt godkänner en och annan Gynning och mest av allt drivs av ett närsynt bevakande av egna intressen och upptagenhet med status och en törst efter välvilligt eller illvilligt skvaller om kändisar.
Den antifeminismen drivs främst av kvinnor. Man får titta noga på vad de fördömer, snarare än att spekulera om varför.

Alla människor projicerar, föreställer sig saker om andra. Det är ofrånkomligt.
Att få sina cirklar rubbade kan vara kämpigt, å andra sidan är det roligt när oväntade saker händer.

Det blev långt det här. Ciao.

317 kommentarer:

«Äldst   ‹Äldre   201 – 317 av 317
Anonym sa...

Förtydligande: Monicas fredsanbud gällde att allt nämnt om henne (positivt eller negativt) skall raderas här, inget om någon annan - varken AHR, Ingid C osv. Sluta försöken att krångla till ett mycket enkelt förslag. Monica har gjort sitt - om det inte följs upp härifrån blir det här inget annat än ett slutet reservat för oförbätterliga, ett reservat där anständiga medborgare inte vill sätta sin fot. Suit yourself.

/Deputy Marshal Chris Madsen.

Caroline sa...

Nästan liknar censur!!

Hallå ursäkta hur är ni funtade.

Så nästa gång ex. grupper målas ut som
ondskefulla "så får vi inte tala om det".

För vi har "lovat" att inte nämna deras namn
och att alla ska "sköta sitt".

Det var den mest frivilliga censur jag någonsin sett.

Ok föregående var näst sista detta är det
sista inlägget.

Det här är faktiskt inte klokt.

maja lundgren sa...

Caroline: vilka "ni"? Buntar du inte ihop folk nu? Och vilken frivillig censur talar du om...?
Du har rätt i sak: man måste ha rätt att kritisera utan att det tolkas som hot och hat. Och man måste få låta alla komma till tals, utan att bli utmålad som en avskrädeshög.
Däremot är det inget fel att skriva i flera kommentarfält, t.ex. Det är fantastiskt hedrande att få besök av Bitten, men det innebär inte något ställningstagande i ett krig, eller någon lojalitetsförklaring, förhoppningsvis inget som någon får skit på grund av, och var och en måste få ha sin egen uppfattning. Diskussionen måste vara fri.

IAMB sa...

Caroline: tråkigt att du ska sluta kommentera här.

Hoppas du såg att jag modifierade mina åsikter - det där med "friskt initiativ" kanske inte var så väl uttryckt - möjligen i betydelsen "djärvt" eller nåt sånt.

Och "nästan liknar censur" - ja, jag har en vana att uttrycka mig överdrivet försiktigt för det mesta - men jag tycker huvudsaken är att fästa uppmärksamheten på ev problem. För mig är det, när jag tänker efter, självklart att man inte kan ha denna frivilliga censur som du mycket riktigt kallar det. Alltså att man skulle tänka: "Oj, det där fick jag inte skriva om... Hur var det nu reglerna var..."

Att sen blogginnehavaren har rätt att ta bort kommentarer som han/hon bedömer som gränsande till förtal etc är en annan sak.

Caroline sa...

"Nästan liknar censur"

Nästa gång MA, AHR o IC pekar ut grupper och onda individer eller för diverse grumliga resonemang "så ska vi inte prata om det".

För det har vi "lovat" och var och en ska "sköta sitt".

De var den mest frivilliga censur jag någonsin sätt!

Ingen som ser konsekvensen....nähä

Att hålla en bättre "ton" är en helt annan sak än det ni nu diskuterar.

Ok förra kommentaren var näst sist detta
är faktiskt den sista.

Anonym sa...

Bollen ligger hos Maja, inte hos Caroline, IAMB eller någon annan. Hos Maja, som sagt.

IAMB sa...

Caroline: nu hänger jag inte med...tycker du inte att vi verkar rätt överens du och jag.. ?
Även om jag är lite trögare, och inte lika upprörd som jag kanske borde vara?

Anonym sa...

Se så enkelt det är, Monica slipper se dig Maja, och du slipper se henne. Att sedan ingen kommer skriva nåt på den här bloggen får du stå ut med. Du är helt enkelt inte tillräckligt intressant. Det är ju bara att kolla i trådarna som handlar om något annat än Antonsson, där blir det väl ett snitt på 3 kommentarer ungefär.

Marina sa...

Motherwitch uppmanas att sluta skriva om MA och till att radera gamla inlägg. MW stängde sin WP-blogg efter uthängningarna! För flera månader sedan! Hittar inget om MA på MW's AB-blogg... kollade de två senaste månaderna.

Jag får samma uppmaning.
Alla mina inlägg är låsta, för fasiken! Jag har redan gett upp bloggandet pga MA, IC och andra bokstavskombinationer!

Det är som att skjuta grisen efter att man ätit upp den.

Jag kan inte annat än att hålla med Caroline. Är det ingen som ser det orimliga i MA's "utmaning"? Hur många gånger skall hon tysta MW? Mig? Maja?
Vem skall tystas i morgon?

Tror det är dags att tystna helt.
MA lyckades och hon kan sitta där med sin hjältegloria och njuta av segern!

Funderare sa...

Spelar nog ingen roll vad vi kommentatorer tycker. Det är Majas blogg och Majas regler. Tycker hon att det är OK att vi skriver vettiga kommentarer om vissa så är det hennes beslut, även om vissa vill skriva negativa saker.

Tanken har väl slagit en att "den andra sidan" kanske tycker precis likadant som vissa här, censur.

Tristan sa...

Att be om censur är riktigt fascistoida förhållningssätt. Att be om rättelse är en sak, men att radera sakliga inlägg som förvisso innebär personkritik, ja det köper jag inte.

Caroline har enligt mitt tyckande en sund demokratisk inställning i detta.

Det finns två övergripande principer härvidlag. Åsiktsfrihet och
yttrandefrihet.

Mitt tidigare gestikulerande i frågan vidhålles ödmjukt.

För viss person kan det handla om att vårda sitt renommé eller varumärke, och då menar jag inte Maja; det är därför denna "utsträckta hand" kommer farandes.

Anonym sa...

Är det inte dags att enas om att alla inte kan enas? Det verkar finnas olika åsikter kring vad Monica vill uppnå..somliga kallar det censur och andra en utsträckt hand. en del ropar om bloggar som stängts på grund av Antonsson och på den andra sidan häcket skriks det om hur brev skickats till förläggare och redaktörer för att påvisa hur illa det är ställt med deras författare. Är det inte dags att bara sluta? Att inse att ni tycker olika och sluta kasta ord på varandra eller läsa in olika påhopp i vart inlägg?
I slutänden förlorar alla inblandade på det här..

vi sa...

Jag ger anonym 12.30 rätt: Utan MA, IC och vilka andra kombisar ni kan komma på, hade denna bloggen varit ett enda stort noll. Ett tomrum som de flesta vet naturen inte tillåter. Kolla inlägg som handlar om maffia, böcker m.m. och se hur många kommentarer som finns. T.o.m. ovanstående inlägg drog nästan inga kommentarer förrän nån tanta började snacka om att hon inte ens kääände för att kommentera MA's senaste inlägg. DÅ JÄVLAR satte det igång härinne!! De flesta härinne kan nog också erkänna att enda anledningen till att de är här, är för att kolla om det nu är någon som har skrivit om MA, IC, AHR...
Näh, denna blogg hade inte varit samma tillöpsstycke utan ovanstående kombinationer. Så fort någon av dessa bara viskas härinne, då beter sig folk som om det var 80% rabatt på samtliga varor på KappAhl el.dyl. Då är ALLA där och vill ha en bit av kakan!

Maja: Din blogg är inte tillräckligt intressant utan damerna ovan. Jag tror du vet det också, därför har du inget som helst intresse av att följa MA's exempel. Utan denna "krig" hade du kunnat ropa "eko" härinne och inte hört annat än just..."eko, eko, eko..."

IAMB sa...

Inget kvinnoförakt alls i anonym 13:45 s kommentar, nej då...

Anonym sa...

Anonym 13. 40. Vadå sluta? Vad finns det att avsluta, och varför gafflar du om det här?

Att redogöra för fakta är inte att fortsätta ett krig. Varför skulle man inte få göra det?

Det är MA som bestämt att det ska vara "bråk" att göra så, nu när syftet passar henne, då minsann är det dags att be "alla gräva ned stridsyxan". Så att det hon gjort helt ska passera som lite "smågroll", och något som försvinner i mängden i det "stora kriget" som hon är utsatt för.
Det finns inget att avsluta, för det är inte något krig, som består av två parter.
Det handlar om ett angrepp som sedan startat reaktioner, ja kanske. Och varför ska man inte få kommentera kring det man reagerar på? Och varför ska hon bestämma då det är dags att sluta reagera?
Det som hänt det har hänt, och det finns nedskrivet (på internet försvinner inget), det kan man inte ändra på genom att be "alla" lägga ned.
MA ska själv be om ursäkt för sina egna grodor, och gärna ge en rimlig förklaring till varför så skett. SEDAN kan vi snacka försoning. Hon far ut med en anl´klagelse i samma vända som hon påstås sträcka ut handen, detta är enbart fånigt.
Jag för min del känner att jag är färdig med detta, behöver ingen försoning, eller något falskt hyckleri i form av ånger då det börjar osa hett. Jag skiter i vilket.
Men det som har hänt har hänt, och det kan tyvärr inga falska fredsivrare få mig att försöka "glömma". Så enkelt är det. Det är inte fråga om bråk eller hämd, det är rena fakta i ett rent minne.
Vissa vill in i glömskan fort, speciellt då det inte ser så snyggt ut för "tittarsiffrorna", det är uppenbart.
Man bråkar inte i onödan. Vill människan verkligen sluta, så slutar hon själv, fine with de flesta. Du ska se, anonym, att detta inte handlar om att sträcka ut händer, utan att återigen försöka få det att framstå som att andra bråkar med henne, då det faktiskt är tvärtom. Vem drog upp överlevargrejen? Vem var det som startade påhoppen?

Du ska se att hon nu får chansen att återigen påstå att problemet ligger i att ingen vill ta hennes händer. Hon har inte lagt av, hon angriper till och med då hon påstås sträcka ut en hand. Det är så falskt så jag i alla fall inte ids ens ta emot den. Ma är helt passé för de flesta här, men det hon gjort består...

En av dessa anonyma sa...

Det handlar inte om Maja kontra MA som det nu har framställts.
Eller någon form av popularitetstävling.
Om så var det fallet skulle MA:s blogg vara ointressant med tanke på de få kommentarer som inläggen generar. Den är inte ointressant. Inte alls. Den form av åsikter som med jämna mellanrum exponeras där bör möta motstånd och de krafter som MA spelar på är inte ovanliga.

Majas Krog har varit en form av diskussions plank, luftbubbla kring värderingar och värde grund som ligger bakom en rad populistiska uttalanden och ibland förföljelser av svaga grupper och som just skett på bl.a., MA:s blogg.
Genom att radera så gör vi oss alltid i viss mån "historielösa". Det som skett har inte skett. Vi kan inte gå tillbaka och "se vad var det som hände"
Det finns flera goda anledningar till att inte ta bort inlägg och kommentarer.

Sedan kan personen Maja vara trött på det hela och möjligtvis önska bloggen en annan funktion.

Att MA nu får en möjlighet i denna s.k. "fredsgest" att radera alla sina inlägg som visar på en viss värdegrund är tråkigt ur flera aspekter.

Charlotte.R. sa...

Verkar som om MA har insett hur illa det ser ut på hennes blogg och att tidningsläsare och intervjupersoner kan dra åt sig öronen. Klart hon vill att det ska raderas här inne också då.

Men varför ta bort konstruktiva diskussioner om en känd journalist som har Gömda och Asyl som sitt mästerverk men sen har gjort mindre bra ifrån sig. Det fattar inte jag att man kan tycka.

MA tar knappast bort något om journalisten Liza Marklund heller.

MA är en känd person som man kan diskutera tycker jag.

Charlotte.R. sa...

Men majas blogg ÄR intressant för här kan vi uttrycka oss och säga vad vi tycker utan att någon ber oss dra åt helvete.

Att man har en blogg för att själv enbart bli diskuterad är det verkligen någon som vill det?

Charlotte.R. sa...

En fråga:

Monica Antonsson granskar andra journalister och författare.

Varför skulle inte författare och journalister granskas och diskuteras?

Monica Antonsson är journalist och författare.

Systerdyster sa...

Oj, jag upptäckte inte att det var dags att plippa igen.

Här har diskuterats intressanta fenomen som anonymitet på nätet, hur olika värdegrunder kolliderat och var gränsen går mellan privat- och yrkesperson. Allt utifrån beteenden och utlåtanden som bl.a. NN har stått för.
Helt saklig kritik tagits för både hot och hat beroende på mottagare och sändare. Något egentligt skvaller, om man med det menar ett allmänt skitsnackande har jag sett väldigt lite av bland kroggästerna. Förvånande kanske, eftersom vi häcklats för att vi ständigt besökt en avskrädesplats och t.o.m jämförts med KKK.
Gaaaah, vad jag är arg. Måste kyla ner mig med lite glass.

Anonym sa...

Anonym 14:28, varför kan du inte släppa taget?

abcd sa...

Nää, allvarligt talat så är det väl bara FÖR barnsligt nu med detta "Upp till bevis, Maja!" "Bekänn färg!"

Varför ta bort alla inlägg? Varför inte bara skriva "Om det är någon som tagit illa upp av något inlägg så ber jag om ursäkt och ska radera det om så önskas."

Nu blir det ju bara en aggressiv handling av det.

Systerdyster sa...

Anonym 15.54
Släppa taget om vad? Det börjar likna något som när segraren skriver historien och villkorar än hit och än dit. Fasen jag omges hela dagarna av dessa proppmätta BF nu ska en av dem belägga mig med åsiktsförbud också.

Charlotte.R. sa...

Att Monica ev. har kommit till insikt hur illa hennes blogg ser ut har väl inget med den här bloggen att göra.

Bra för henne om hon tar bort sina aggressiva påhopp på andra privatpersoner men hon som journalist och författare får nog ta att man har åsikter. Eller så får hon jobba med nåt annat. Tycker jag.

Anonym sa...

Anonym, 15.54, jag har redan förklarat varför kravet att de som skriver på Majas bloigg måste "släppa taget" är idiotiskt. Alltså tycker jag inte det är nödvändigt.

Det är du som kommer med kravet om att man måste släppa taget inte jag, genom uttalandet "varför släpper du inte taget?". Ungefär i stil med: Har du slutat misshandla din fru? Vad man än svarar blir det tokigt.

Tycker det är helt ok att förtsätta snacka, för den som vill. Däremot så skiter jag personligen i vad MA säger och inte säger gör och inte gör, och vidhåller fortfarande att hennes utsträckta hand inte är en genuin gest.

Charlotte.R. sa...

Systerdyster: ja om hon vore segrare kunde hon diskutera på det sättet haha men nu vet jag inte vad hon har att sätta emot?

Har hon uttalat nåt vad hon gör om hon inte får sin vilja igenom?

Återställer sin blogg i sitt ursprungliga skick? Haha vill hon ståta med sin blogg så låt henne. Det ser bara illa ut.

Charlotte.R. sa...

Anonym 16:16: MA tror att hon kan styra vad andra gör. Varför skulle hon styra mig? dig? maja? någon? eller någon annan? Vill hon radera på sin blogg, ja men låt människan göra det.

Gränslöst är även denna dagens ord.

Charlotte.R. sa...

Så här skriver MA i sin blogg:


"Jag vill inte ha dig i min blogg och vill inte figurera i din."


Och?

När brydde hon sig om vad någon annan ville. När någon inte ville få sin identitet avslöjad så skrev hon att de inte var människor.

Systerdyster sa...

NN har ju ett trumfkort på hand i.o.m. NNN´s kommentar om Maja´s föräldrar.
Kanske någon uppdragsgivare reagerat, vad vet jag. Jag har då inte tipsat, sånt´här beteende brukar kosta på till slut, utan att någon annan agerar. Om vi inte gör oss av med, eller slipar på våra värsta tillkortakommanden ex. vrede, avund och girighet kommer andra att vända oss ryggen. Jag diggar dödssynderna, att använda dem i det dagliga livet. Funkar bra, man behöver inte ta dem så bokstavligt.

Marina sa...

Den dag MA tar ansvar för sitt agerande i samband med uthängningarna, kommer jag kanske att kunna ta henne på allvar.
Hade hon tagit avstånd ifrån dessa handlingar samtidigt som hon sträckte ut handen så hade hon verkat lite mer trovärdig.
Att räcka ut ena handen samtidigt som man håller hårt om knogjärnet med den andra, uppfattar jag som spel för galleriet.

Inget annat.

Hennes utspel fick mig att ta en titt bakåt och då insåg jag hur fel det skulle vara att lägga av med bloggandet pga några författartanter som anser sig stå över andra.
Inte f*n att även jag skall tystas!

Synd bara att hon inte gjorde en realitycheck innan hon kom med sitt utspel.
Inser hon inte att bloggbävningen är över?

Charlotte.R. sa...

Tänk om tidningarna tar upp MAs agerande att försöka tysta personer på majas blogg?

Piratförlaget och andra läser säkert hennes blogg och här och tar upp det att hon hotar med att lägga ut skit om majas föräldrar om maja inte ser till att det MA inte diskuteras på majas blogg?

Hon tänker sig verkligen inte för. Det ser inte bra ut med de uttalanden hon gör om att hon inte vill diskuteras på majas blogg.

Det kanske inte görs någon artikel om det direkt men inget säger att det inte nämns i något sammanhang som har med Gömda och Asyl att göra. Då tas även upp detta med anklagelserna om kriminalitet på överlevare upp och att hon inte anser att de är människor, att hon lägger ut pm från personer som inte ifrågasätter varför hon applåderar att anonyma bloggare hängs ut etc.

De har säkert dokumenterat ALLT på hennes blogg och kommer säkerligen att använda det. Så att radera här kommer inte att hjälpa henne mycket dessvärre.

Men som man bäddar får man ligga.

undrande sa...

Undra om inte mias dotter är det mest lögnaktiga skräp som någonsin publoicerats i sverige...

Mia låtsas att det är hennes dotter som skriver fast det är hos själv, dessutom ljuger hon om att hon har cancer (Hon lider alltid av nån dödlig sjukdom). Hennes dotter är ju narkoman och det kan ju inte lastas på pappan då han aldig haft chans att träffa henna

Anonym sa...

MA är verkligen inte diplomatisk, pekar med hela handen. Tycker inte att hon har mandat på att bestämma vad eller vem andra diskuterar på sina bloggar. Bestämma sånt tycker jag är upp till varje människa själv.

/Sven-Ulla

Erik Rodenborg sa...

Marina skrev
"Hennes utspel fick mig att ta en titt bakåt och då insåg jag hur fel det skulle vara att lägga av med bloggandet pga några författartanter som anser sig stå över andra."
Det gör mig glad...

Marina sa...

Kira:

Hennes uttalande om din blogg var bara för mycket!
Och att Majas blogg var nada utan henne och de andra bokstavskombinationerna.
Lite smått roligt var det väl att MW skulle radera:-)
Hur raderar man det som redan raderats?

Charlotte.R. sa...

Absolut Kria/Erik. Marina behöver inte vara rädd för vidare utspel från MAs sida då hon gått över gränsen för vad som kan betraktas normalt.

Dessutom så tror jag att MA kanske börjar inse att Liza Marklund, piratförlaget och kvällstidningarna läser hennes blogg. Det sätt som MA har agerat gagnar inte henne själv. Och det är väl det hon har börjat inse.

MA har insett att hennes blogg kan skada henne själv och DÄRFÖR vill hon radera.

Ulrika sa...

Tar mig lite för pannan. Visst, det är väl tjusigt att hon vill ta bort alla innlägg som handlar om ML, MW och Marina... Men att sen villkora detta med att begära motsvarande av ngn annan... Vet inte riktigt vad jag ska säga annat än att jag håller med Caroline och Tristan.
Om jag "kritiserar" eller "ifrågasätter" någon så är väl det minsta man kan begära att jag har konkreta belägg för det jag säger. Avskrädeshög, kriminella, äckliga och jag vet inte allt som skrivits kan väl knappast falla under saklig kritik... Det har varit rent ut gröndjävligt! Jag har läst, bitit ihop och hållt näbben många gånger.

Och sen att det ska raderas hit och dit, förmodligen införas förhållningsregler om vem/vilka man inte får skriva om...so help me God...
Maja, du gör som du vill så klart.
Men jösses...

Systerdyster sa...

Charlotte:
Precis så menar jag. När t.ex. högmodet börjar bli för smärtsamt, det kan ju få ekonomiska konsekvenser, då först, blir man villig att ta tag i sig själv. Om det sedan beror på girighet, det är en annan femma. Man kan ju också vara såpass högmodig att man inte vill bli betraktad som högmodig. Ibland blir man räddad, även av sitt högmod.

Charlotte.R. sa...

Systerdyster: ja man undrar allt hur de tidningar hon jobbar för reagerar på hennes sätt att uttrycka sig.

Man kan ju tänka sig att de inte vill bli förknippade med detta människoförakt som hon visat, att upprepade gånger säga att personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn inte är människor kanske inte ser sååå bra ut. Egentligen.


Kanske tom någon har vägrat bli intervjuad av henne för att de kollat upp henne på nätet.

Men varför ska kritiken av hennes beteende raderas för att hon får problem med det HON har gjort och skrivit?

Att ta bort fullt legitima kommentare och diskussioner från något som hon länge kallat avskrädeshög är ju ett makabert utspel från någon som inte verkar kunna stå för vad hon skrivit.

Var det inte så att man skulle stå för det man skrivit?

Jag fattar allvarligt inte hur hon trodde att inte någon skulle förstå den VERKLIGA orsaken till att hon själv vill radera och att andra ska göra det.

Marina sa...

Ingen av oss kan säga hur Maja skall hantera situationen, vi kan bara uttrycka våra åsikter. Det brukar man kunna på denna blogg som "är nada utan MA", till skillnad från andra ställen.

Maja:
Om jag gått över gränsen i någon kommentar så tar jag inte ett dugg illa upp om du raderar den/dem.
Jag vill inte på något sätt förvärra situationen. Blev bara så rosenrasande när jag såg knytnäven bakom den utsträckta handen.

Anonym sa...

MA förtjänade ju kritik och ifrågasättande när hon skrev en så kvinnofientlig bok som hon gjorde. Vad hade hon väntat sig? Sviker man andra kvinnor på det sätt som hon gjorde så är det klart att man får kritik. Vi förtjänar alla ha en stor applåd för ett gott jobb!

Systerdyster sa...

NN sa:
NN2
Hänger du inte upp dig på detaljer nu?
Vi lever i en demokrati och NNN får tycka precis vad hon vill om både norrlänningar och skåningar.
Det är inget hon behöver bevisa.
Det viktiga i denna diskussion är väl att Frida blev mördad av en karl som uppenbarligen har en skruv lös.
Två små barn blev föräldralösa.
Det är den stora tragedin.

Det är OK att skriva nedsättande om skåningar och norrlänningar. Puh, vilken tur för mig. Jag var orolig över alla mina tunnbrödskommentarer här inne igår.
Men nu finner jag besked från HKH NN att mina kommentarer inta faller under vare sig åtalspunkerna förtal eller olaga hot.

Anonym sa...

Charlotte.R
Något säger mej att du har drabbats av en mycket allvarlig hang ups!
Det verkar inte sunt, inte alls.
Kanske dags att släppa och gå vidare.
Det måste väl ändå finnas annat att tugga om.
Du verkar minst sagt vara en smula besatt.
otto

Marina sa...

"Släppa och gå vidare..."

Om någon slår en på käften och sedan rycker på axlarna och säger att h*n har slängt knogjärnet samtidigt som h*n sparkar en på smalbenet, så är det nog inte många som skulle acceptera det.
Om h*n däremot bad om ursäkt och lovade att det inte skulle upprepas, så skulle nog de flesta skaka hand och lämna det bakom sig.

Elementary dear Watson. Eller snarare; vanligt hyfs.

Anonym 19:11 sa...

Det är självklart Majas sak hur hon ska agera. Men det kan kanske vara intressant att veta hur andra ser det.
Jag tycker ju att det här tillhör NNs mer bisarra utspel. Hon får veta att Maja har uttryckt önskemål om en sak och gör sen en helt annan, och vill dessutom ha motprestationer för det! Hur befängt är inte det.
Sen försöker hon vrida det till att Maja minnsann är ojuste om hon inte gör som NN vill, nu när NN har gjort nåt som Maja aldrig önskat.
Ja jösses. Jag jag är faktiskt mållös.

Charlotte.R. sa...

otto: ja Monica kommer säkert att "ta tag" i mig med.

Charlotte.R. sa...

"Nej, jag tycker dealen att jag ska ta bort allt om Monica Antonsson och hon allt om mig är destruktiv"

Se inlägget 21:21 som maja hänvisar till efter MAs senaste inlägg.

Anonym 19:11 sa...

Systerdyster. Jag kunde inte hitta nån kommentar av dig hos XX. Är även den raderad?

Systerdyster sa...

Anonym 19:11:
Kommentaren hos XX rök nog när inlägget raderades, lika bra det.

När jag berättar för min man om det som försigår, här och där, så ruskar han på huvudet och undrar om XX är chef över hela internet. Han håller med i sak men är rädd att jag ska få en hang up. Ska vi hänga upp oss tillsammans, Charlotte?

M sa...

Skriver man på internet, på bloggar, chattar mm så får man nog räkna med att bli kommenterad och t.om diskuterad om - speciellt om det skriv om ämnen som berör eller upprör.

Anonym 19:11 sa...

Det slog mig plötsligt en otäck tanke när det gäller raderandet. XX berättade i sin gamla blogg för några månader sen att hon hade proffs som satt och dokumenterade en mängd bloggar eftersom hon skulle skriva en bok om saken. Vad saken var vet jag inte riktigt.
Men tänk om det är detta som ligger bakom . Hon har dokumenterat färdigt och ska ge ut en ny bok. Naturligtvis vill hon inte då att de värsta otäckheterna på den egna bloggen ska finnas kvar att beskåda.
Listigt gjort i så fall att försöka få det till att man gör det av sitt hjärtas godhet.
Ja jag vet ju inte. Men det kan vara värt att hålla i minnet att allt som skrivs här kanske också dokumenteras av proffs.

M sa...

Ja, man kan aldrig veta...äsch är nog ingen som har nåt att oroa sig för. De flesta står väl för sina åsikter och har väl egentligen bara diskuterat och kommenterat diverse konstigheter som förekommit eller framlagda åsikter.

Ja man får ju hoppas i så fall att ALLT kommer med. *s*

maja lundgren sa...

Det gör inget om allt här inne dokumenteras av proffs. Mig gör det inget, iallafall.

M sa...

Ja jisses, den versionen har man hört många gånger inne på olika chattar t.ex att folk ska skriva en bok om folket på nätet LOL

Det brukar uttalas som ett hot när folk är osams...Än har jag inte sett nån bok i bokhandeln o jag har varit länge på nätet *s*

Anonym sa...

På med bettskenorna flickor.

M sa...

*varianten kanske man säger

Anonym 19:11 sa...

Nej, jag tror inte heller någon här har något att bekymra sig för. Jag har inte sett några rena personangrepp här. Mina kommentarer får gärna hamna i en bok om det skulle så va.

Ulrika sa...

Men det skulle vara ganska komiskt med en bok om bloggvärlden... Kanske inte då i syfte att hänga ut ngn utan mer en betraktelse av klassiska missförstånd och skojsigheter i största allmänhet... Måste vara en guldgruva.
En "dassbok" :)

M sa...

Ulrika

Jaaa det kan ju bli en rolig bok e klart! :)

M sa...

En annan variant brukar vara att nån håller på med en psykologisk studie :)

Marina sa...

En psykologisk studie i dassförmat vore ju perfekt! :-)

Zigge sa...

Ett tips: www.argalappen.se

Anonym 19:11 sa...

Ja egentligen är det ju ganska konstigt att ingen kommit på att använda bloggvärlden i litteraturen. Borde ju vara hur användbart som helst.
Folk som hatar varandra privat men som gillar varandra i bloggvärlden utan att veta om det eller tvärtom. Det går att komma på hur många uppslag som helst när man försöker.
Det finns en gammal långfilm om en bokhandel där Han och Hon som jobbar där får brevkontakt via en bekantskapsannons, och förälskar sig utan att förstå att det är mannen/kvinnan bredvid på jobbet.
Gjordes som remake för några år sen med mail-tema i stället. Men inget om bloggvärlden än.
Kommer säkert nu när man fått uppslaget här :-D

maja lundgren sa...

Nu är nästan alla orangea!

Anonym 20.45: varför det?

IAMB sa...

MO: Den studien får nog vara mycket kvalitativ (i motsats till kvantitativ) i så fall... Men material finns det sannerligen, kanske sämre med representativiteten...

Ovanstående är inte helt begripligt för mig och kanske inte för andra heller, men är dock exempel på en kommentar som väl inte skulle censurerats, trots att det kanske framgår att den delvis handlar om NN, NNN etc.

Huuva, jag säger bara huuva, alltså skulle man frivilligt vara med och skapa ett klimat där man fick uttrycka sig i antydningar och liknelser för att inte bli "straffad"...

Nej, DET tror jag faktiskt inte kan ha varit NÅGONS avsikt... men bra med "demokratiska vakthundar" som Caroline nyss, som alltså reagerar direkt när det luktar censur.

Anonym sa...

Det kanske bara är jag kvar som grå?

/Stig-Ulla

Zigge sa...

Bara så det inte blir några missförstånd apropå argalappen.se. Jag tycker inte att det är en särskilt arg stämning här, utan att argalappen kunde vara förebild för studie av bloggvärlden.

maja lundgren sa...

IAMB: "ovanstående är inte helt begripligt för mig" - menar du kommentaren om bettskenan? Nej, inte speciellt begriplig.
Zigge: jag trodde inte det heller. Argalappen är ganska kul.

maja lundgren sa...

Stig-Ulla: Madsen brukar vara utan orange plupp, och några till stycken anonyma, en del utan signatur. Och ibland någon som inte orkar logga in. Hur som helst så ser det varmt och rejält ut med det där orangea äkthetsintyget. Medborgare x skulle nog bli nöjd!

IAMB sa...

Å andra sidan: att hålla på och "hacka", på samma individer hela tiden, om än i viss mån berättigat och inte obefogat elakt, men ändå - alltså jag fick plötsligt en känsla av vad JAG hållit på med här ibland. Det ÄR lite kul att driva med folk som man tycker gjort sig förtjänta av det, och att göra det i ett forum där man räknar med medhåll. Nej, för min personliga del så känner jag att det får vara slut på hackandet för hackandets skull, s a s. Men censur - nej.

M sa...

IAMB

Nä, man behöver ju inte älta samma om och om...men det dyker ju upp nytt rätt vad det är...hehe

IAMB sa...

Maja: Med "ovanstående är inte helt begripligt för mig" så menade jag det jag själv skrivit i meningen ovanför.

maja lundgren sa...

IAMB: jo men absolut, jag är helt överens - ibland måste man helt enkelt släppa. Jag tycker att det främst varit fråga om saklig kritik och en del retsamhet... Men inte ska det fortgå i all evighet. Och det är alltid bättre att framföra kritik i folks egna bloggar, än att prata OM dem.
Dags att se framåt. Förändring är bra.

Anonym 19:11 sa...

Jag gissar att bettskenan anspelar på en artikel av Hanne Kjöller

http://www.dn.se/opinion/signerat/journalistik-overtrampen-inte-lika-intressanta-som-jakten-pa-dem-1.481566

Det skämtades friskt om bettskenor länge efter det.
Men vad anonym vill ha sagt med det är inte så glasklart nej.

maja lundgren sa...

K-Å var en provokatör (om någon undrar varför den kommentaren rök). K-Å ville ha bråk.
Så där talar vi inte här.

M sa...

IAMB

hehe vad bra att du inte fattade själv för jag fattade inte heller, tror jag.

Jo, materlialet är rikligt - det är ett stort område att söka igenom eller nåt sånt - men om man hittar så värst mycket som skulle göra sig intressant i en bok. Kanske, kanske inte.

Det vore ju roligare med en rolig bok iofs - alltid kul att få sig ett skratt!

Anonym 19:11 sa...

Stig-Ulla. Är du Sven-Ullas bror?

maja lundgren sa...

Det kan vara bra (apropå helgens kapare...) att vara medvetna om att det finns folk - vilka de nu är - som vill slänga in manipulativa kommentarer, något man ska kunna peka på och säga: titta vad de skriver i Majas blogg nu! Skumt som sjutton.

maja lundgren sa...

IAMB: kvalitativ snarare än kvantitativ: jo jag tror jag fattar vad du menar. Alltså inte i stil med argalappen.se (ursäkta Zigge), alltså en skämtsam historia med så mycket drastiska exempel som möjligt, utan en bok med analyser och reflektion.

M sa...

Maja

Ja sånt har nog förekommit.

maja lundgren sa...

Det var alltså en grå gubbe bredvid K-Å (känner igen signaturen, skulle kunna vara någon som ville misskreditera någon annan).
Eh, vill inte göra stor sak av det, men det är rätt märkligt med de här infiltratörerna.

Ulrika sa...

Stig-Ulla och Sven-Ulla kanske är brystrar ;)

Ulrika sa...

Maja, vilken kommentar syftar du på?

maja lundgren sa...

Men nu ska vi vara glada!
Anonym 19.11: ja den där artikeln ja. Hanne Kjöller... Där högg hon allt i sten. Det är en väldigt klyschig bild hon målar upp, av mullrande män.

Ulrika sa...

Såg att Caroline har slutat kommentera...??

maja lundgren sa...

Ulrika: den är borttagen, det var nån som var ute efter att mucka gräl.

Anonym 19:11 sa...

Ulrika Tack för kvällens asgarv!

maja lundgren sa...

Ja, vet inte riktigt varför, ärligt talat.

maja lundgren sa...

Brystrar! *s*

Ulrika sa...

Anonym 19:11 *fniss*

Annica Edström Rosell sa...

Kan ingen skriva en bok med recept på rätter som har samma namn men som innebär olika för olika personer, till exempel parisare...? Apropå gårdagskvällens diskussion skulle man nog kunna få ihop en hel del.

/Vasaplatsen, nu också orange...

IAMB sa...

MO: jag kan rekommendera "Tidningsankor" och antagligen också "Fler tidningsankor", red Kristoffer Lind. Om man vill skratta alltså.

Maja: nja, jag har aldrig skrivit uppsats på högskolenivå - i de ämnen jag läste för länge sen behövdes inte det, och i det ämne jag läst lite mer nyligen kom jag inte längre än till den teorikurs som hörde till uppsatsskrivandet, nämligen Forskningsmetodik. Här ingick i alla fall att man skulle lära sig det där med kvalitativ och kvantitativ metod. Eftersom jag inte använt mig av vare sig det ena eller det andra, så har jag ingen djupare kunskap om vad de innebär. Men jag föreställer mig att den kvantitativa metoden handlar om att ta reda på hur något förhåller sig i en stor population av något slag, och att man då får kämpa med att få fram representativa urval etc. Medan den kvalitativa metoden (obs jag har inte pluggat detta på länge) ser jag mer som att man studerar enskilda fall, och utifrån dem drar slutsatser, som i stort sett går ut på att så här och så här kan det faktiskt vara, för i detta fallet är det så. Man vet då inte så mycket om hur vanligt ett visst fenomen är, men desto mer om hur ett enskilt fall faktiskt ser ut.

Och, för att till sist komma till saken, det är ju i högsta grad enskilda fall vi har att göra med här i form av olika personers olika förhållningssätt.

Rätta mig gärna!

M sa...

IAMB

Tack för tipset!

Jag har skrattat åt Herman Lindqvist i Paris i helgen, ja sen var han i Madrid. Det blev många skratt! Finns det fler tro? Han har ju bott överallt. Honkong o gud vet allt.

maja lundgren sa...

Vasaplatsen: jo, och dessutom borde någon skriva menyn till krogen Bakfittan... Det kanske kan vara ett gemensamt projekt här på bloggen?

IAMB: ja... fast jag tror att en riktigt intressant studie skulle vara bred. Alltså, antar jag, kvantitativ. Möjligen gruppera bloggarna efter tendens, genre, alltifrån de allra mest populära (Blondinbella, osv) till de smalare. Men det är ju mer än en doktorsavhandling, skulle väl krävas ett helt team.

Annica Edström Rosell sa...

"De bästa recepten från Majas Krog", det kunde nog vara något!

/Vasaplatsen

M sa...

32 böcker har han skrivit enligt wikipedia...kollade. Fast undrar hur många av de som är i den stilen som de ovan nämnda?

maja lundgren sa...

Fast Bakfittan är Charlottes krog, tror jag. Hehe.
32 böcker, det är ju oförskämt att vara så produktiv.

IAMB sa...

Maja: Och, Maja, vilken är din frågeställning? Och syftet med uppsatsen/avhandlingen, glöm inte det! Och så var det väl något mer man skulle ha med också, syfte, frågeställning... vilket var det tredje...

Håller med om att det säkert skulle vara jätteintressant att undersöka bloggar, och förmodligen är det redan gjort, men naturligtvis inte ur alla aspekter...

Charlotte.R. sa...

Jag läser gärna Hermans historia. Det är inte djupgående men ger en bra grund för att hänga med lite grann i svensk historia.

Ja Bakfittan är min krog. Men vi kan ha en väldigt liten koncern av krogar Majas krog och Bakfittan. Så har vi lite att alternera mellan.

M sa...

Ja herremin Maja - lite kom ju igen i de två jag läste. Tänkte i början av Madridboken blir det repetition. Jag läste Parisboken först. Men det kom lite nytt att skratta åt också.

Ja, jisses o så jobb som utrikeskorrespondent samtidigt. Undrar när han sover?

Fast han har väl levt ett tag förstås.

M sa...

HL är född 1943 - 66 år alltså. Du har tid på dig Maja att komma ifatt hehe

maja lundgren sa...

Frågeställningen skulle väl bli... mentalitetsförändringar hos svenskarna, hu nej det blev för stort. man kanske fick göra en tematisk studie. Men nu bråkar Xerxes för att han inte får tillräckligt med muppmärksamhet, biter i datorsladden. Måste pyssla om hjältegrynen nu.
Godnatt!

maja lundgren sa...

MO: ja, i och för sig. Fast SÅ många vet jag inte...
IAMB: men jag kommer inte att göra någon studie, då försvinner ju spontaniteten. Akademiker är jag inte heller.
Natti natti

IAMB sa...

Jo, var det inte teori eller metod, alltså att man skulle anknyta det man skrev till en viss teori på något sätt...tror jag...

Det var visst -96 jag skulle skrivit den där uppsatsen.. ack ja, tiden går...

Nä nu får jag sluta med detta självupptagna snack. Men ändå intressant att det går att dra sig till minnes saker.

Gonatt!

maja lundgren sa...

Och så har vi ju Tristans pizzabagare Onan.
Hm.
IAMB: inte är väl du självupptagen?!
Gonatt!

Ulrika sa...

Vad kul att Vasaplatsen blivit orangeing!

Jag kanske kommer med gammal skåpmat, men om jag vill skratta så att jag tjuter (vilket jag ofta vill...) brukar jag gå in på Avigsidan.com
Där kan jag roa mig länge :) Tror jag skickade in ett bidrag en gång som inte kom in :( Har för mig att det var en översättning i en film som jag roades av...
Om jag kommer ihåg rätt så översatte man "f**king dickhead" (har för mig vedebörande var skogstokigt förbannad) och på svenska utbrast han då "förbannade ollonhuvud"... I min fiskarhistoria kan jag ändra till "ollontopp"

Nåväl, översättningen var väl en sk direktöversättning och rätt på sitt sätt men...

M sa...

Charlotte

Ja lättsamma böcker de där två. 32 böcker på 39 år. Nästan en om året, men då är ju flera såna där kåseriböcker.

Ja, nåt för mig det då kanske, Hermans historia.

Ulrika sa...

Oj då, såg att min kommentar vart lite OT (OllonTopp) :))

IAMB sa...

Maja: tur du inte satte en smiley efter i stället för "?!"

"Inte är väl du självupptagen :-)"

Hade inte vatt så kul..

Det är dom små små detaljerna som gör det...

Gonatt igen!

Charlotte.R. sa...

Ulrika; så du de svenska hollywoodfruarna nånting då?

Ulrika sa...

Rackarns Charlotte, bra att du påminde mig. Har målat garderoben idag och hade ett himla göra med det. Får ta det till morgonfikat! Basta!

Marina sa...

Ulrika:

Nu kan jag ju aldrig skriva att något är OT ju! *fniss*

Eller tvärt om... kommer kanske att skriva det hela tiden :-D

Nu är jag nog lite OT igen...

Ulrika sa...

Marina, hehe....hmpf

Marina sa...

Nä du! Nu är du allt OT Ulrika! *asg*

Ulrika sa...

Marina, Det är var mans rätt att vara lite OT! Hihi

GoNatt

maja lundgren sa...

Fnissalisor. Sov gott.

Marina sa...

Sov gott men dröm för guds skull inte OT :-)

Hmpf... var mans rätt minsann! Vi kvinnor har lika stor rätt att vara OT! *muttrar i skägget*

Fnissalisan skall se till att hitta kudden nu.
Nattinatti allihopa.

«Äldst ‹Äldre   201 – 317 av 317   Nyare› Senaste»