fredag 18 september 2009

A little less conversation, a little more action

Leroy föreslog något alldeles strålande (kanske fel adjektiv i sammanhanget men det är ett bra ord).
Det tog ett tag innan poletten trillade ner men nu, så!
Man bilägger förstås en konflikt genom att göra något annat.
När jag åt pizza med Monica sommaren 2007 pratade hon mycket om kvinnosjukhuset Änglagård i den ryska staden Novozybkov. Jag fick av olika skäl intrycket att Monica var feminist, men orsakerna därtill bör väl vara något mellan henne och Lions. Jag framförde förhoppningen om att få se en bok om saken. Antar att ett och annat måste mojna först. Hur som helst är det en bra idé att bidra med en slant till

KVINNOSJUKHUSET ÄNGLAGÅRD

Änglagård pg 136 09 37-5
Målet är: 327 000 kr
Behållningen den 24 augusti:
40 516 kr
Mer info hittar du här

... vilket jag gör i morgon dag.

På detta lite Elvis, en av mina idoler. Om det är fler som gillar Elvis så skulle man kunna rösta på den bästa Elvislåten. Mina personliga favoriter är Return to sender, Love me tender och Musiden (inte helt säker på stavningen). Men den här är också bra - remixad tror jag - och videon är kul att titta på.




Jag har ju mest ägnat mig åt mediekritik; bloggosfären är en ganska ny bekantskap. Vi kan gärna diskutera den mer här, men jag vill poängtera att skillnaderna inte alltid är så stora mellan bloggvärlden och "gammalmedia".

433 kommentarer:

«Äldst   ‹Äldre   401 – 433 av 433
Anonym sa...

I h-lv-te, Anonym är mitt copyrightade nick!! Fråga experten IAMB!!!

Anonym sa...

Maja; f ö heter det visst "dekonstruktionism", enligt rivningsbasen Derrida som nu är helt passé, utslagen, arbetslös och går på socialen.

maja lundgren sa...

Nu ska vi se - här var det några anonyma som skämtar med anonymiteten, det var kul, sen vet jag inte om jag gillar uttrycket expert för IAMB, däremot är IAMB någon som resonerar väldigt intressant om anonymitetens/halvanonymitetens våndor. Det gillar jag.
Anonym 19.11: hoppas att det inte verkade som om jag kapade äran av din signatur, som är alltigenom din!

Enträgen anonym som inte vill säga B - antar att det fortfarande finns en önskan att lufta sig angående "kombisarna", som någon uttryckte det. Jag är något trött på det eftersom de hittar tusen nya sätt att moralisera över mig, och över flera, och eftersom de är helt övertygade om att stå högre. Det är bra, men låt de goda vara
(hej, Tristan!)

maja lundgren sa...

Anonym 19.56: (Robert 2? Madsen?) jag hade för mig att Derrida hade lufsat över till de saligas nejder, men har antagligen fel där också.
Men postmordernism/poststrukturalism är ett intressant ämne. Själv har jag läst ganska lite dekonstruktionismivism, men jag tror att fransoserna hade vissa poänger, det är epigonerna som är värst.

maja lundgren sa...

obs att dekonstruktionismivism är ett skämt.

maja lundgren sa...

Apropå Derrida är det här en intressant artikel

http://sv.wikipedia.org/wiki/Förlåtelse

Leroy sa...

"Anonym sa...
Kilroy; bordellintressenten Wyatt Earp (med sin Josephine) dog 1929. Kan inte nämnas samma vecka som Wyatt C Bannister!

den 20 september 2009 23:32 "

Ok då nämner jag kopplingen denna vecka:

Hugh o Brian = Wyatt E, han sköt sönder hörseln vid alla inspelningar om Dodge City.
http://hughobrian.me/

Han är fantastisk med sin organisation HOBY som han startade efter en resa med Nobel´s fredspristagare Albert Schweitzer då han helt plöstligt kom han på vad han skulle göra med alla pengarna han tjänat på Filmerna i Hollywood.

Han bestämde sig för att arbeta med välgörenhet och dela med sig till behövande. Motivera morgondagens ledare idag. Oavsett bakgrund. Det gör han än idag. Han har temat från Don Quiotte som grund i detta med att öka rättvisan o drömma den omöjliga drömmen.

"To dream the impossible dream". Troligen dä
rför jag tjatat om väderkvarnar ibland.

Därför är jag väldigt glad över att Maja lyfte insamlingen och vi alla fick det med eftertanke i Just låtvalet som blev en bra förstärkning med A little less conversation, a little more action.

Leroy

Zigge sa...

Nä det verkar väl lugnt nu. Stryk kommentarer som vill ha bråk.

Tristan sa...

Hej Maja!

Här är det tydligen fullt ös som vanligt, och nu återigen kryddat med poststrukturalism, dekonstruktivism och Derrida samt lite signaturkapningssnack eller? :-)

Anonym sa...

Här talar vi svenska! Googla på "dekonstruktionism", svenska sidor, och kolla. Framhärda inte i obildning, sök till en folkhögskola! Det är aldrig för sent...
/Antonymanonym

Charlotte.R. sa...

Själv sysslar jag helst med deKonstduktigism.

Anonym 19:11 sa...

Maja. Inte då. Det var ju faktiskt ditt förslag att jag skulle ta det som nick.
Men sen dröjde det ju ett tag innan jag bestämde mig för att behålla det för framtiden och inte byta. Vid det laget hade jag skrivit så pass många kommentarer att det kändes omöjligt att backa från det. Då skulle jag inte gå att följa och det kändes helt enkelt fel att bli en annan person.
Se där, en annan aspekt av konsekvenserna av anonyma/halvanonyma nick som jag inte riktigt tänkt färdigt på.
Så svaret till IAMB är alltså: hade inte en tanke på det. Det bara blidde.

Anonym sa...

dekonstruktionism 470. dekonstruktivism: 721.

Tristan sa...

j
Äh, det är väl inte så noga med hur morfologin för ett ord är; viktigare är det vad det konnoterar, och här tror jag att dekonstruktionsbegreppet kan bli jobbigt, men faktiskt mycket enklare än vad man tror, om man accepterar att det kan sammanfattas i en sorts "kritisk analys" eller "kritisk läsning" som använder sig av språkets dikotoma logik för att komma åt "sprickan i muren".

Anonym sa...

Gäsp.

Anonym sa...

Helige Moses! Rätt definition:Dekonstruktivism är en riktning inom ARKITEKTUREN, med egen tidning t o m! Enligt Wikipedia. Att förtappade hemgjorda rödvinslitteratörer försökt låta uttrycket gälla även för Dekonstruktionism är bara ett ynkligt försök att falskeligen låta det senare låta finare.
Ps. Kalix folkhögskola rekommenderas!
Antonymanonym

IAMB sa...

Jamen det var ju lätt som en plätt, Tristan!
:-)

Tittar in här lite snabbt, glad att mina anonymitetsfunderingar uppskattas.

Nu åter godnatt

maja lundgren sa...

Charlotte R: deKonstduktigism!

maja lundgren sa...

Jag har en tanke som anknyter till IAMB:s funderingar. (Anonymiteten är något jag tycker kan diskuteras kontinuerligt).
I något inlägg skrev jag om mitt jobb på en insändarredaktion. Jag tror att det fortfarande är så att man måste uppge namn och adress till tidningen, även om man vill publicera sig under pseudonym.
En blogginnehavare skulle kunna ha det som princip (jag har det som bekant inte). Men en blogg är ingen redaktion, den är betydligt mindre officiell och mer privat, och inte kringgärdad av etiska regler på samma sätt som tidningar. När det gäller praxis så är bloggandet än så länge i sin linda.

Det uppstår också något slags ojämlik ställning mellan kommentatorer och blogginnehavare om den senare kräver att få veta vilka som skriver, medan andra som kommenterar inte får veta det.

Jag har inte tänkt den här tanken färdigt ännu, men eftersom det har varit aktuellt (t.ex Gynning-fallet) med bloggare som lackar ur på vissa kommentatorer (med eller utan rätt), så borde maktförhållandet blogginnehavare/kommentatorer diskuteras mer.
(Bara ett hugskott än så länge.)

Charlotte.R. sa...

Ja det blir en ojämlik ställning mellan kommentatorer och blogginnehavare men allt är ju ett fritt val så att det tycker jag är helt okej.

Det som kommer att hända när IP-nummer och namn läggs ut av blogginnehavare är att folk i större utsträckning börjar skriva med proxy eller på annat sätt ser till att IP-numret går att se.

Så genom att hårt driva och verka för att andra inte ska få vara anonyma kommer det att bli mer angeläget för en del att verkligen vara helt anonyma.

Och eftersom vi inte vill ha en sjuk kontrollstat så tror jag att man får lära sig att ignorera, acceptera att andra skriver saker man själv tycker är fel, både i sak och i sätt att uttrycka sig. (eller det finns det väl de som vill, men jag vill inte)

Mångas problem på internet är att de vill leva i en värld där deras föreställningar om den inte rubbas.

Det är så här folk är, så här ser en del av världen ut. Det är bättre att lära sig handskas med den, se den som den är än att bo i Nordkorea. Tänk att inte kunna säga ditt hjärtas mening om politik, vården, fängelser, rättegångar, Jan Guillou, Liza Marklund, Mia Eriksson etc.

Och alla kan inte göra det med namn. Om man har en arbetsgivare som kräver att man inte förknippas med något som kan vara negativt för företaget så finns möjligheten att tala anonymt. Jätteviktigt!

IAMB sa...

Jag har som princip att inte uttala mig negativt eller kritiskt om en PERSON, om jag är anonym för den personen. (Hoppas jag har följt detta, jag tror det!) För mig började hela denna problematik med att jag fick för mig att skriva om MA på hennes blogg (det fanns iofs en ínte fullständigt orimlig anledning till att jag gjorde detta), men insåg att jag i så fall måste tala om för henne vem jag är, för att känna mig någorlunda anständig. Men sen kan man ju tycka att man aldrig bör kritisera någon som person utan endast i sak, oavsett hur anonymt eller oanonymt man gör det.

När jag då hade mailat mitt namn mm till MA, ville jag att Maja också skulle ha samma uppgifter. Sen har jag även skickat dem till AHR.

Men visst, ovanstående princip är ju knappast något som en blogginnehavare kan sitta och kolla för varje enskilt inlägg, utan det är ju i så fall en princip man får ha som kommentator.

Ska kanske tillfoga att ovanstående princip gäller för mig här på bloggarna. Kanske skulle jag kunna uttala mig kritiskt i en anonym insändare som handlade om en mycket känd person
typ någon diktator eller så, utan att känna att jag måste maila till den personen först och tala om vem jag är...

maja lundgren sa...

Ja det var redoboget, IAMB (*s*).

Jag förstår känslan av att bli angripen i ordalagen "du är nästan i Charlotte klass". Å andra sidan är det vanligt i bloggvärlden med anonyma utrop à la: "jag tror jag vet vem du är!"

En helanonym (intressant egentligen - kan man vara hel, halv, kvartsanonym?) brukar återkomma här med (ironiska?) kommentarer om "gratis skrivarkurs" och antyda att det som inte är inkomstbringande eller kostar något är dubiöst ("klipp håret och betala för er!"). Men det är väl en skojsare.

Anonym sa...

Ingen av den här bloggens läsare verkar ha betalat till Änglagård... Oron obefogad...

maja lundgren sa...

Anonym 14.36: såtillvida Monica redovisar allt på sin blogg, hehe, så tycks ingen ha nappat, nej. Det är inget jag har några åsikter om, möjligen är det lite komiskt.
En annan sak är att de här rekorden med flera hundra kommentarer faktiskt uppstod i spänningsfältet mellan den här bloggen och tre andra. Antagligen kommer kommentarfälten anta mer normala proportioner hädanefter. Snyft? Nja, allt har sin tid. Otroligt roligt var det att få besök av Bitten drutt. Får se vart den här bloggen böljar iväg så småningom.

Zigge sa...

Har jag pengar över ger jag till Läkare utan gränser.

IAMB sa...

Jag satte faktiskt in pengar till Änglagårdsprojektet någon gång i somras.

Men det hindrar ju iofs inte att jag skickar in mer...

maja lundgren sa...

Ska jag vara helt uppriktig så tyckte jag att bemötandet av Tristans rimliga fråga, och det övriga spottandet på den här bloggen, var lite avkylande...
Alla gör som de vill.

Tristan sa...

Maja, "lite avkylande", det var väl lite förskönande. ;-)

Jag kan ju för egen del säga, att den som kallar mig för äcklig och jag har ett ömsesidigt förhållande på sådant sätt att "den" inte sannolikt förväntar sig att få bistånd från mig, och att jag inte kommer att ge något bistånd heller. Som Leroy skulle ha sagt: det handlar om att ta och att ge; eller som i detta fall, att inte ta och inte ge. Det vill med andra ord säga: icke förlikning.

maja lundgren sa...

Jo, det var förskönande. Borde antagligen ha rutit ifrån (pengarna hade jag redan satt in när den där förskräckliga drapan kom, och det är ok, de kommer säkert till bra användning).
Men jag var helt enkelt ganska trött på det hela.
Det är såvitt jag begriper inte många kommentarer som släpps igenom over there, för borde det inte komma nya läsare med nya frågor och synpunkter i och med pocketen?
Det är så infantilt att kalla någon ett äckel och tristnisse för att han ställer relevanta frågor. Jaja. Åter till näsdukarna.

Anonym sa...

Gråter du?

maja lundgren sa...

Hehe, nej då jag nyser. Förkyld.

Anonym sa...

det är väl typ samma fem pers som kommenterar hos MA hela tiden (om det är tillåtet igen att skriva om det..?) även nu efter pocketen. Så antingen stryps kommentarer direkt eller så har läsekretsen inte ökat. Man blir nästan nyfiken.
Zigge (oinloggad)

maja lundgren sa...

Oinloggade Zigge: jaja... antingen är det väl stingslighet, à la bemötandet av Tristan. Eller så finns det frågor som hon inte kan eller vill bemöta. Eller så har den nya läsekretsen inte hittat dit än.

«Äldst ‹Äldre   401 – 433 av 433   Nyare› Senaste»