torsdag 14 maj 2009

Zolà-priset till Monica Antonsson

Man slår inte nytt vin i gamla läglar och lappar inte ett gammalt tyg med ett nytt, heter det ju, och därför kan det aldrig komma ett riktigt erkännande till Monica Antonsson från gammelmediaetablissemanget som sådant.

Så jag har inrättat ett nytt pris: Grand Prix Émile Zolà de la journalistique indépendante.

Det stora Emile Zolàpriset för oberoende journalistik.
Motivering:

För att hon i uppförsbacke och styv kuling avslöjade en islamofobisk melodram. För att hon lyssnade på de verkliga människor som hade skadats av boken, människor som dittills förgäves hade försökt få gehör från media.

För att hon utan större resurser eller uppbackning öppnade en blogg när hennes bok höll på att tigas ihjäl.

För att hon har insisterat på att politikers inblandning i asylfrågan måste klargöras.

Det finns två Dreyfus i denna historia: Elisabeth Hermon och Osama Awad. Den förra drev en kvinnojour som krossades av Liza Marklund, "Mia Ericsson" och Expressen. På grund av Liza Marklunds kontakter inom media och inte minst med politiker, men även på grund av en stor och utbredd motvilja mot kvinnojourer bland journalister, fick inte detta några som helst konsekvenser för Marklunds fortsatta bana som journalist.

Dreyfus nummer två kommer från Mellanöstern och har suttit i fängelse i en månad för misshandel av "Mia". Utifrån detta föreföll det riskfritt för Liza Marklund och Mia Ericsson att (förmodligen med "Inte utan min dotter" i åtanke) spinna en hel melodramatisk väv av skräckfantasier om den muslimske mannen. "En sann historia" som till största delen visade sig vara lögn, men som gick hem i ett främlingsfientligt klimat. Liza Marklund hade först tänkt göra ännu en artikelserie (som den om Elisabeth Hermon), men när den refuserades av Expressen gjorde hon en bok av det istället. Spår av artikelserien finns kvar, då en del stycken är skrivna i journalistisk stil (bland annat passagen med den falska uppgiften att "mannen med de mörka ögonen" skulle ha fått diagnosen krigsskadad psykopat; det är formulerat som tidningstext).

Historien togs för sann bland annat av Mona Sahlin, som hävdade att det kunde röra sig om så många som åtta kvinnor som måste gå i landsflykt för att Sverige inte kunde skydda dem. Boken har använts i undervisning och sannolikt åstadkommit mycken skada inte bara på de direkt inblandade, utan även när det gäller spridande av fördomar.

Allt i denna historia är fortfarande inte utrett, vilket tyder på att islamofobin och ointresset för verkligheten fortfarande är kompakt inom politik och massmedia.

Däremot har medborgarjournalistiken bistått journalisten Monica Antonsson, vilket indikerar att allmänheten är fördomsfri och intresserad av sanning.

Det nyinrättade Zolà-priset består tyvärr inte av några pengar, däremot bjuder jag i juryn gärna Monica Antonsson på en pizza någon dag.

Med vänliga hälsningar

Jag i juryn

11 kommentarer:

 1. Grattis Monica till priset!

  Jag såg en filmad intervju i finland som fanns utlaggd.
  Då bjuder jag på en till :

  http://www.youtube.com/watch?v=BXbgWC7u9lg

  Citat av Liza om pengar, makt och offentlighet och att en del gör vad som hellst för att bli kändisar.

  "Man brukar ju säga "Pengar får Jorden går att runt. Det är inte sannt. Det är makt som får jorden att gå runt.
  Pengar är ett av många verktyg för att få makt.Våld är ett annat verktyg för att få som man vill. Om jag vill bestämma
  över en annan människa och inte får det så kan jag bruka våld för att få den här människan att göra som jag vill.
  Offentlighet är en annan sorts makt. Den människan som är en offentlig person har mycket mer makt o påverka o synas o höras
  mycket mer än den som inte är offentlig. Offentlighetens makt är väldigt stark. Folk är beredda att göra nästan vad som hellst för att
  bli kändisar."

  På tal om saninngar, pengar och media och offentlighet.

  Leroy

  Ps. Maja ! Roligt att Creepern funkar så bra.

  SvaraRadera
 2. Är det ett citat av Liza Marklund?
  Hon får det verkligen att låta som om det inte kan vara på något annat sätt. Det är rätt mycket av hennes uttalanden som påminner om grov socialdarwinism.

  SvaraRadera
 3. Hej Maja,

  En synnerligen bra sammanfattning och ett fint pris till Monica.

  Hälsningar,

  Nizinny

  SvaraRadera
 4. Ja Maja du kan titta på Videon.

  Lyssna och se att jag ordagrant citerat.

  Leroy

  SvaraRadera
 5. Ser nu att det är en del bilimport från USA och så som bidragit till att det finns allt fler Svarat Änkor i Sverige och att de faktiskt trivs här såvida det inte blir för kallt. en brukar oftast frysas ut: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1714389.svd

  "Svarta änkan gillar dunkla, varmare utrymmen där den i lugn och ro kan spinna sitt kraftiga och klibbiga nät. I Sverige hittas den ofta i garage eller på utedass."

  Kommer ihåg hur jag läste om hur man smugglar bilar mellan USA och Syd America: http://www.dast.nu/tidigare_nummer/paradis-som-blir-liza-for-sjalarna

  En riktigt bra artikel.

  Där man kan se ett och annat.


  Leroy

  SvaraRadera
 6. Nizinny: ja, och priset är inte taget ur luften: likheterna är stora.
  Leroy: tack att du tipsade om Media Creeper, det var ju mkt intressant att se vilket utslag den gav. Och jo jag har sett videon nu, ditt citat är korrekt...

  SvaraRadera
 7. hej maja du har ju humor

  SvaraRadera
 8. Jag såg videon... otroligt så omedvetet av henne att utttala sig som hon gör Liza Marklund... men det ingår i hennes mönster... att inte begripa när hon pratar om sig själv alltså. Bra pris till Monica!

  SvaraRadera
 9. Ja, ett riktigt pris. Ärligt talat, Guldspaden - jag har inte läst Pillret, men att kritisera läkemedelsbranschen är totalt okontroversiellt. Att döma av recensionerna kom boken inte med några större avslöjanden. Monica Antonsson har tagit tag i en fråga som berör alla, handlar om värderingar, sätter fokus på hur liten medborgaren är i förhållande till vedertagna åsikter, floskler och vänskapskorruption. Förhoppningsvis fungerar det som en medicin.

  SvaraRadera
 10. Du skriver ju bara för skönt Maja! Snacka om någonting alldeles extra!

  SvaraRadera
 11. Hej Valdemar och Anonym! Kul att ni diggar. Jo, om man tar något på allvar så behövs ingen dysterhet.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)