söndag 26 april 2009

Heder och ära, fjädrar och tjära

Idag vill jag rekommendera Johanne Hildebrandts krönika i Aftonbladet.

"2000-talets första decennium blev det årtionde då fegheten och karaktärslösheten blev upphöjd till norm. Plötsligt ansågs det inte förkastligt att ljuga, vara otrogen, försöka slinka undan från sina handlingar, intrigera eller bete sig som ett svin. Allt kan bortförklaras och/eller ursäktas medan kamaraderiet frodas, bäst att se åt andra hållet, i morgon kan det vara du som behöver hjälp.

Men fel är alltid fel, och rätt är alltid rätt, oavsett vilka bortförklaringar som presenteras.

En bra människa talar sanning, tar ansvar för sina handlingar och misstag, säger ifrån när något är fel och beter sig hedervärt sätt både i tanke och handling."

Under tiden, medan jag låter detta källvatten rinna igenom mig i förhoppning om en varaktig rening av mitt camorristiska, dubiösa, stingsliga och hulda inre liv, funderar jag på att ta bort inlägget om Åsa Linderborg.
Varför? Framförallt för att jag frångår den fina principen att ALLTID läsa HELA böcker mycket noggrannt innan man uttalar en åsikt.

Vi får se, det får vara kvar ett tag, invändningar och kritik är förstås benvenuti.

För övrigt ska jag jobba på att bli en sån idealperson som Johanne Hildebrandt beskriver - en som beter sig hedervärt i tanke och handling.

Jag är inte det. Men jag hoppas att det framgår av M & T, denna dåres försvarstal på tvåtusentalet, att jag tar på mig min del av ansvaret. Mer än hälften, skulle jag vilja säga.

7 kommentarer:

 1. För min del får du gärna ta bort inlägget. Vi kan diskutera medborgarjournalistik under andra inlägg.

  SvaraRadera
 2. Hej

  Jag är av samma åsikt som Johanne, och skrev av den anledningen ytterligare ett inlägg på Newsmill om fildelning och Unnis hjältegloria, som kanske hamnar aningen på sned om man vet baksidan.

  SvaraRadera
 3. Karin S: ja, det inlägget rök (det kändes inte helt rätt).
  Ramona: fildelning vet jag inget om, men rent spontant skulle jag säga att jag är emot: varför skulle man ha rätt att ladda ner andras arbete gratis?
  Jag ska läsa din artikel på Newsmill!

  SvaraRadera
 4. Det var en bra rekomendation.

  Ibland undrar jag hur man skall få folket att läsa mellan raderna och inte bara köpa rubriker eller 1/2 sanningar rakt av? Vad krävs för att man skall se helheter eller få helheten levererad?

  Kankse tur att man har kommiken i bland.

  Vem inom media äger Svenska youtube och kontrollen där?

  Leroy

  SvaraRadera
 5. Maktkapen om nya media förlägggare och förlag pågår för fullt men inte många ser mellan raderna...

  Varör dölja vad man håller på med varför dölja agendan och orsak till agerande eller icke agerande?

  Leroy

  SvaraRadera
 6. Social media och transparans behövs eftersom nätet och bloggar finns. Därav ser jag gärna att du mmfl vässar pennan. Eller tangent bordet för Ni skriver utifrån rätt perspektiv...

  Leroy

  SvaraRadera
 7. Utan humor stannar allting, Leroy. Enligt min hulda mening.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)