torsdag 23 april 2009

Snilleblixt!

Fair-Trade-märkning av italienska varor vore ett stort steg på vägen, men det räcker inte. Men alldeles nyss fick jag en oerhört bra idé.

Idag åker den ena bossen efter den andra in i fängelse utan att det sker någon förändring. En del blir "pentiti", tjallare eller botgörare. Utan att det leder till någon omvandling i grunden.

Samarbete med rättvisan är bara ett sätt att rädda sitt eget skinn, sätta dit lite fiender och få strafflindring för det.

Många fortsätter att styra sin verksamhet från fängelset. (Det skulle de knappast kunna göra om de inte tilläts göra det).

Näringslivet är fortfarande sammanvävt med maffian. Och därmed också med oss.
Staten konfiskerar godtyckligt egendomar då och då men ingenting förändras. Som Dan Winslow sa apropå kriget mot drogerna i Sydamerika: det vi gör nu fungerar inte.

Mitt förslag utöver Fair Trade-märkning är att de högsta bossarna ska tvingas leva i samma strängt bevakade hus.

De kommer knappast att slå ihjäl varandra. Självklart ska de samtidigt förhindras kontakt med omvärlden.

Vill man förödmjuka dem kan man alltid filma och sända på TV, men det är inte nödvändigt.

Det här skulle nog ta skruv. Jag tror faktiskt det.

Roberto Saviano blev i början ofta anklagad för att bara vara ute efter pengar och uppmärksamhet, samt att han endast var ett "mediefenomen" (en anklagelse som främst brukar framföras från journalistiskt håll).

Historiens vingar dånar över våra huvuden, det är upp till Europa att bevisa att Savianos bok inte förblir ett mediefenomen.

Inga kommentarer: