torsdag 2 april 2009

Vad är en intellektuell?

Det finns ett enkelt svar på den frågan. Det är någon som inte låtsas veta mer än han eller hon vet.
Det är ganska svårt. Man får bra draghjälp om man läser Platons dialoger. De är absolut inte tråkiga. De erbjuder fantastiska verktyg om man verkligen vill tänka.
Grunden är denna: att aldrig ge sken av att veta mer än man vet.
Av den anledningen vill jag invända mot Expressens kulturchef Björn Wimans senaste kommentar om Roberto Saviano. Han hävdar att Saviano måste förklara sig bättre när det gäller anklagelsen om plagiat.
Han hävdar att "i ljuset av Liza Marklunds misslyckade mediehantering" faller även en skugga över Saviano.

Björn Wiman var snabbt framme och lanserade sig som fanbärare för Saviano. Wiman kan inte italienska. Han vet ingenting om Neapel. Och han är så provinsiellt massmedial att han tror att han kan jämföra Saviano med Marklund.

Roberto Saviano var faktiskt i stan för en tid sedan. Mordhotad. Jag satt i publiken på Kulturhuset och glädjen över att få höra Saviano överskuggade det faktum att jag inte var inbjuden till panelen.

10 kommentarer:

 1. "misslyckad mediehantering", som att hon inte var tillräckligt listig?

  SvaraRadera
 2. Omvärldens syn på intellektuella är också intressant. I västvärlden finns en om än inte omedelbar, så dock en slags ofrivillig beundran. När jag på 80-talet besökte Indien ett antal ggr, fann jag istället ringaktning. "There is an intellectual in every street corner". Detta sagt av en man, som älskade poesi. För honom fanns ingen koppling där, vilket jag tror det gör här i väst. Hur det är idag vet jag inte, men då var det ngt jag minns att jag noterade.

  SvaraRadera
 3. Hej! Ska bli kul att läsa dina inlägg. Ett tips gällande layouten: Det är jobbigt för ögonen att ha text på svart bakgrund, lite går bra, men läsa längre avsnitt är tungt. Bilder är alltid kul. Hälsningar Glasöron

  SvaraRadera
 4. Hej Glasöron! Ja, det är sant att det är jobbigt att läsa.
  Ska be någon hjälpa mig med layouten, tills vidare får det vara så här.

  SvaraRadera
 5. Tjingeling. Jag kan hjälpa dig med teknik om du vill. Formgivning vet jag dock inte skvatt om. Jag har satt upp bloggar åt Vanja (http://hermele.se) och lite andra kompisar.

  mvh oivvio

  SvaraRadera
 6. Sen måste du ju ha ett fotoalbum också!

  Kolla här för inspiration: http://www.bjornranelid.se/foto.asp :)

  SvaraRadera
 7. Hej Maja
  Fin blogg
  Besök gärna min www.omnia.blogg.se
  och se vad du tycker om den.
  Men jag håller inte riktigt med dig - inte är intelligens bara en fråga om kunskap, det handlar väl om reflektion, analys, slutsatser,att tänka nytt, kreativt och snabbt.
  MM

  SvaraRadera
 8. Hej Oivvio! Ja gärna lite råd om hur man länkar, och annat. Än så länge tycker jag det funkar rätt bra så här.
  Ja det var ett tjusigt fotoalbum. Svårt att bräcka!

  SvaraRadera
 9. Chrisma: jo det är klart. Intelligens är ganska svårt att definiera. Min poäng här var mer en fråga om att vara försiktig med att uttala sig om saker man faktiskt inte vet så mycket om. Särskilt när det gäller svåra frågor som denna.
  Du har också en fin blogg!

  SvaraRadera
 10. Anonym: dessvärre är det så det resoneras inom media.
  Mrs Bean: jag tror inte att Indien och Sverige skiljer sig åt särskilt mycket när det gäller den saken.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)