onsdag 22 april 2009

Sigge och lögnen

Jag råkade läsa DN kultur idag.

"- När en massa läsare plötsligt ville diskutera Liza Marklunds ”Gömda” fanns det inget självklart forum att vända sig till. Men nu kan du gå in på vår sida och se vilka som har läst boken och vad de tyckte om den".

En bjäfsig marknadsföringstant? Någon som inte gillar spontana diskussioner, forum som uppstår utanför förlagens kontroll? Någon som vill grumla vattnen?

Ja, reklamtanten heter Sigge Eklund, polare till Marklund och en av de ansvariga bakom bluffen Gömda.

///Uppdatering 7/8:

OBS! Sigge Eklund är INTE Liza Marklunds kamrat Sigge Sigfridsson. Mitt utspel byggde på en förväxling av personer. Se även inlägget Sigge Eklund är inte Sigge Sigfridsson.//


"Det är bara en tidsfråga innan nästa Maja Lundgren eller Norén-debatt blossar upp och nu finns det ett naturligt slagfält för det kriget, förklarar Sigge Eklund."

Passa dig, Eklund. Passa dig jävligt noga.

Uppdatering: jag funderar över "bjäfsig marknadsföringstant" och "reklamtant". Enligt mig är en kvinna en kvinna även om hon blir över hundra år. "Dam" accepterar jag bara när det mycket specifikt handlar om fina damer. (Det nervösa bruket av "dam" ((det här kommer att bli ett eget inlägg!)) inom kulturbranschen kommer sig av en blandning av bacillskräck och bröstavund bland männen). Tant är något gulligt eller barskt, men i det här fallet använde jag det som skymf, och det är ett tveksamt bruk. Men givetvis är det valt som kontrast till idealiseringen av slagfält och krig)

11 kommentarer:

 1. Ja Maja, det verkar ju vara många Sigge bakom detta.

  Att förklara vad man gjort och varför brukar ju vara grunden till att bli förstådd.

  Har man gjort fel brukar man be om ursäkt eller förlåt, kanske få förnyat förtroende.

  Har man agerat för någon annan eller tagit rätten ifrån andra att tala i egen sak. Skall de som drabbats kunna få upprättelse.

  Jag tror att Mia, Mikael, Sarah och andra kan få rätten att ge sin bild likt pappan fick i AB idag. : http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4961090.ab

  Men det är två olika bolag AB och X-press och man vet hur insyltade de är i de "4 Stora" och den mediaoblans som råder med två maktsfärer.

  Man vet va Sigge 1 gjorde i Chicken race som Sigge 2 försöker göra nu.


  Norsk mediamakt eller skall det bli som i Italien.? (Jag vet att Norge har en lagstiftning som förhindrar dominans.)


  Nästan lite som att Norge får köpa SAAB av GM. !!! (Läser att Wallenberg protesterar i dag och säger att det finns Politiska löss i frågan om Bonusar. Tycker den var bra. :-) )

  Vässa Pennnan för du har flera Getingar och Twittrande redaktörer, förlag som inte vill ha transparans på det sätt som social media önskar och ser som nödvändigt idag.


  Leroy

  SvaraRadera
 2. Kommer åter igen efter flera månader tillbaka till Tove Jansson och go "morran". Hemulerna, lilla mi och knyttet i tanken.

  Tycker att slutet skall vara bra även om historien är hemsk och man blir rädd.

  Ävenom jag gillar Don Quiotte. Men en sak vet man det är att detta med "Historiens vingslag" visart sig vara vesentligt.

  Vad skall man återge skriva om ? Hur skall man skriva? Vad bör man påstå och inte?

  Viktigt att hålla isär då man pratar om fakta, fiktion eller berättar en halv sanning/historia och har en uttalad agenda.

  Läser numera heldre Tove igen och ser mellan rader vad som egentligen sägs/uttrycks och ser att ingen drabbats än att läsa påståenden som inte beläggs där agendan visat sig drabba många eftersom man påstått att det är helt sannt.

  Leroy

  SvaraRadera
 3. Ja, visst tycker jag också att slutet ska vara bra!
  Det med Gömda är lite speciellt. Även om alltihop hade varit dikt och aldrig låtsats annat hade den varit otäck tycker jag, eftersom den underblåser idén att det alltid är "de andra" som är onda. Nu utgav den sig för att vara en sann historia, trots att den bestod av mycket lögner och skräckfantasier om muslimer. Att det har drabbat Osama (och Elisabeth Hermon) tycker jag är sorgligt, men det är ännu värre på ett annat plan: hur det påverkar fantasin, föreställningar, rädslor.
  Sen tycker jag kanske att Monica Antonsson var lite väl hård mot skrället "Mia" i sin bok, för den kusliga figuren i sammanhanget är Liza Marklund. Men jag kan förstå det, samtidigt, med tanke på hur många som har drabbats.

  SvaraRadera
 4. Provade att söka på Boktipset.se på Monica A och Tove J och den verkar funka på olika förlag och det var ju bra.

  Kom att tänka på en karraktär till i Toves berättelse "Mymmlan" hon är ju på nätet for real.

  Tove har även skrivit Det osynliga barnet, Pappan och havet och många andra bra berättelser där fantasin tillåts flöda utan att någon hängs ut.

  Bäst tycker jag nog att historien om vem som kan trösta knyttet är.

  Leroy

  SvaraRadera
 5. tycker dock att det är lite konstigt att x-pressen låter Lizas videos som ger reklam till Piratförlaget och hennes böcker dyka upp till höger när man läser denna artikel.

  : http://www.expressen.se/1.1528281

  Med tanke på det "Chicken Race" som utspelats inom media och kulturetablisemanget mellan Sigge 1 och Bonnier. Men eftersom A-Bladet och Schiebstedt och Jan G finns knuten där så handlar det väl om rädda vad som räddas kan inte om den verklighet som handlar om att belysa hela sanningar och historia. Granska de som skall granska och belysa.

  Hade nog varit bättre att be om ursäkt
  än att hemulerna och de påstådda sanningarna och agendor man påstod visade sig betyda att man fick lov att försöka föklara.

  Alltför många har sett mellan raderna vad som försegår och hänt.

  Leroy

  SvaraRadera
 6. Boktipset kan säkert funka, jag var inne där också och tittade. Det var kul att Fredmans Epistlar och Svenska Akademiens ordlista var på listan över böcker som fått högst betyg.
  Så man behöver inte måla fanken på väggen.
  Men. Ord är inte bara ord. En boksight är inte bara ett klotterplank. Det måste finnas konsekvens.
  Jag är inte ett ute dugg efter att nita Marklund på något vis. Jag skulle tycka att det var bra om hon åkte och pratade med Elisabeth Hermon och Osama Awad. Utan kameror. Helt odramatiskt. Och sedan att de skrev en bok ihop. Eller något åt det hållet.

  SvaraRadera
 7. Bäst att slå på 4án för Birro skall snacka Twittrande med Sigge.

  :-)

  Får väl se vad Birro orkar och törs ta upp. Kommer ihåg hur hans Intervju om glädjen av föräldraskap inte blev av i A-Bladet.

  Han är ju egentligen så rak som man skall vara får väl se hur rak han kan vara i kväll.

  Skulle nog själv säga att det står 1-0 till Birro. Man får väl se hur han tar upp Twittrandet, transparansen och social media.


  Leroy

  SvaraRadera
 8. Birro. Ett har jag emot honom, och det är hans strategier mot kvinnliga författare.

  SvaraRadera
 9. Tycker precis som dig att Mia, Sarah, Mikael och Osama samt E Hermon skall få en chans att berätta eller bli intervjuade. ATt journalister likt A Widebeck inte skall behöva genomlida det dom gör eftersom dom bara gör sitt arbete. Att Isobel och andra skall få möjlighet att räta ut frågetecken.


  Vill man likt fantastiska Joline sen skriva så skall man stöttas till detta. : http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.7988328 Inte hotas till tystnad.

  Hon är framtiden som skall stöttas. Inte historiens Vingslag/Agenda som inte heller blev intervjuad eller hörd/lyssnad till.

  Tur att Gunilla K vågade och att Joline visat sig vara tuff och självständig.


  Leroy

  SvaraRadera
 10. Joline är fin. Det är ju en väldigt invecklad historia. Och jag tror att det är så här: antingen kommer det mänskliga att vinna över stereotyperna, och då kan vi alla vara väldigt glada.
  Eller så vinner stereotyperna över det mänskliga, och då är fara å färde.

  SvaraRadera
 11. Hej! Jag är inte polare till Marklund. Har aldrig träffat henne. Jag är alltså inte "ansvarig för Gömdabluffen".

  Du kanske tänker på Sigge Sigfridsson, Marklunds bästa vän.

  Ta gärna bort detta från internet.

  tack på förhand.

  S

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)