torsdag 30 april 2009

Rosencreuzare och dogmatiker

En indignerad herre på Expressens kultursida brottas med sina egna mardrömmar så det osar om det. Artikeln Nätsvärmarnas krets talar inte så mycket om Internet som en oroshärd full av huliganer, som Guillou brukar göra. Det som oroar Per Wirtén är istället den esoteriska aspekten, talet om en ny tid och en ny verklighetsuppfattning. Handfallen står Wirten inför en oöverskådlig myriad av rosencreuzare som slänger de vises sten emellan sig.

"Svärmeriets språk är romantiskt upphetsat, innerligt och hemlighetsfullt. Ett i grunden helt eget och avskilt språk", skriver han och fortsätter: "problemet är /.../ att svärmare ser sig som invigda i en upplyst krets som delar Sanningen."

Javisst, kretsen runt Monica Antonsson är betydligt mer upplyst än den runt Jan Guillou, men det räcker med att man kan läsa svenska för att man ska kunna ta till sig innehållet.

Per Wirten skriver:
"Svärmeri utmärks av trånga perspektiv."

Det är överhuvudtaget inte sant. Svärmeri utmärks av ett oanat vidgande av perspektiven.

"Nätet är magnifikt, men inte allt", menar Wirtén vidare. Nej, men vem har påstått att nätet skulle vara allt? Det är ju precis tvärtom. De så kallade gammalmedia menar sig vara allt. Medan vi svärmare sätter Osama Awad och Elisabeth Hermon i världskartans mitt och säger: dessa är verkliga, de är människor som inte kan malträteras hur som helst av ett trött och dekadent etablissemang. Produktionen av stereotyper har gått ut över verkliga människor, och vi kräver konsekvenser.

3 kommentarer:

 1. Jag förstod inte vad Per Wirtén menade. Det lät som om han ville att bloggarna skulle börja prata med honom. Ganska egocentriskt...?

  SvaraRadera
 2. Maja,
  Du med din klarsyn är underbar och din "röst" behövs verkligen i Sverige idag. Jag har läst dina inlägg mm. Ett tack känns så futtigt..men jag säger det ändå från roten av mitt innersta. Ett riktigt stort TACK!

  Elisabeth Hermon

  SvaraRadera
 3. Ingen orsak, Elisabeth. Det är ju så självklart det jag skriver.

  SvaraRadera

Specialblogg om Myggor och tigrar (klicka på bilden)